tirsdag 17. mars 2015

Natt i naturen mars


Mor og lillemann er med på utfordringa natt i naturen, der man ligger ute ei natt i kvar måned. Og denne helga her, da skinner sola fra blå himmel! Perfekt for ei natt i lavvoen, med det været så kan det jo ikkje bli bedre :-) Først var det en tur på Roaldshornet for mor og lillemann mens tenåringene sov. Bror har fått influensa, og best å holde lillemann unna. Og syste vil gjerne sove lenge en morgen, og da er det greitt at en morgenfugl som lillemann våkner i lavvoen og syste får sove litt :-) Så når kvelden og mørkret kom, var det å ta med sekk og soveposer, og dra ut til lavvoen og legge seg.

Første lillemann tenker på når kjem inn lavvoen er å fyre opp. Huske fra da han skulle fyre opp, og brann seg ørlite grann, og lot mor fyre opp.


Fått spørsmål om kva lillemann ligg i på tur, her er hans soveplass for natta. Har en Helsport Alta Jr sovepose, så dunposen som bruker i pulken inni, i alle fall no som det er minus grader ute på natta. Så har mor ei metall vannflaske med varmt vatn, sånn at soveposen er varm i fotenden når lillemann skal legge seg.Men å la ilden være heilt i fred, det er noe annet. Under nøye overvåkning, så stikker lillemann inn en tynn kvist og får glo på enden. Gjer det fleire ganger, like spennende kvar gong.
Da er sengene oppredd for natta. Blir litt under åpen himmel også, topphatten på lavvoen har blåst av, og tatt inn. Mor når ikkje opp uten noe forlengelse. Ingen stress, trur ikkje det regner i natt.


Mor skjønner no kvifor sekken var så full! Lillemann har stappet ned i diverse leiker, fleire enn avtalt. Men kjekt har han det ;-)


Ikkje vits med noe mat, spiste heime, og er omtrent leggetid for lillemann. Fekk lurt han til å bli med ut og pusse tenner, så skifte bleie, i bytte mot at han får da ta av sko og leike seg oppi soveposene. Da lettere å berre legge han ned i posen når han blir for trøtt. Og på tur får han pusse sjøl, for da er han stor gutt.


Tok ikkje meir enn 1 time over leggetid, så var lillemann sengeklar. Var en som sloknet veldig fort! Ikkje rart heller, vært en innholdsrik tur dag på en liten som virkelig strålte på toppen av Roaldshornet :-) Mor rydder opp litt, spiller litt spill på mobilen, og faktisk nyter det å ikkje være heime og må gjere ting. Skogens stillhet kun avbrutt av ei ugle. Akkurat denne stunden her aldeles aleine er faktisk godt. Ser ut taket i lavvoen, ser ei stjerne der ute og mor skulle ønske ho såg fleire. Men den største stjerna ligg ved siden av mor og sover tungt, den beste stjernen mor kan sjå på denne natta <37.30 og en lillemann begynner å makke litt, snu seg og ser ut til å våkne. Men etter at mor fekk lurt til kosedyna, så sovnet han igjen. Han har sparket iste posen ned i fotenden, han ligger absolutt ikkje stille om natten han der. Akkurat det er et lite problem på tur, for plutselig så kryper han ut av posen på natta, dermed så sover mor veldig lett med lillemann på tur.


Mor ligger og hører på lillemann puste, plutselig kjem ei lita hand i søvne og tar mor si. Mor smiler, ser at sola kjem gjennom trea i skogen, fuglene ute kvitrer, og ei kråke lager masse leven rett utenfor. Det er en deilig og rolig søndags morgen :-)


Lykken er å våkne sakte opp ilag med en av dei tre kjæreste mor har, og håper at dei to på nesten 14 og 16 år får sove godt.Lillemann våkner opp, snart 8.30, ser opp i taket og ut hullet, og utbryter: "Sjå mamma, det blæs ikkje ute!! :-)" Trur det har blåst litt i det siste ja, når dette er dei første ordene en morgen fra en på 3 år.Og et lite tips, putt skoene i posen til soveposen for natta, så dei ikkje slår seg.
Etter lagt i soveposene lenge og berre små pratet og tullet, så syns lillemann at mor skal fyre opp så det blir varmt. Trur det er en som er glad i å ligge i soveposen sin og berre kose ;-)Funnet tannkosten sin og tannkremen, dunker som tromme og nynner Dovregubbens hall :-DTester litt denne ovnen her for tiden, lillemann vil ha pølser, greitt det, pluss har en foliepakke i ovnen. Det er en pakke til mor, og en til lillemann, som lagde kvelden før dro til lavvoen. Det er en familiefavoritt, fisk i folie! Krysser fingrene for at det fungerer, får snart finne det ut.


Livet er jo ikkje anna enn herlig når du har en sånn herlig liten med på lavvo tur <3 Ikkje rart han er fornøgd heller, kose lenge i soveposene, fått halve frokosten servert på senga, har mor heilt for seg sjøl, og det er en solfylt dag, ny og klar for leik :-)Og fisk i folie? Det gikk utmerket! Risten inni steike ovnen hindrer direkte kontakt, og fisken er perfekt! Fisk, krydder, salt, smørklatt, purre, paprika og grillkrydder på potetene (for kokte). Pakk inn i folie, legg  ovnen. Sniff sniff, og lukter himmelsk!


Etter mor og lillemann har spist opp fiskepakkene sine, så er det å kikke ut av lavvoen. Ser ut til å bli nok en nydelig dag.
Mor ut på et toalett besøk.... Vært frost ute i natt, mor merket at det var kaldt i luften, og ser istappene i mosen.


Morgen sol ved lavvoen. Kan snart ikkje bli en bedre morgen enn dette i skogen.
Etter litt kos, litt leik, så er det på med klær på lillemann også, og rett ut i tauene for å vise mor alt han får til :-)
Glemt er både bil og traktor han tok med seg, noen kongler blir satt oppå en stein som han leiker med, skal bli mat til ekornene i skogen. Mor sanker ved, no som den endelig er tørr ute, for å ha i lavvoen for neste turer.
Heilt til mor henter sagen, da blir den plutselig meir interessant, og lillemann vil også prøve. Så lenge han har begge hendene på sagen så, og lot han forsiktig kjenne på sagtennene, for at han skulle få føle kor skarpe dei er.

Dette her er rett og slett et skogsparadis å våkne til! <3 varmen fra solstrålene, grøne mosen, og lillemann som leiker seg.
Hjelpe mor å sage ved kan være kjekt det også. Han borer med en pinne, og passer på.


Veldig flink til å stable også. Treng masse ved, nikker lillemann, og hjelper til med å bære inn i lavvoen.
Og veldig viktig, få putte inn noe av sin egen ved i ovnen.


Etter en halv time med vedsanking og leik, er det velfortjent med dessert, seigemenn på en fin sitteplass i solen.
Et stort villkirsebærtre har blåst over ende, og er heilt supert som klatretre. Mor hjelper lillemann opp på ei stor grein, og lillemann sender mor enda lengre opp. Mor og lillemann er drager som spruter ild og flyger rundt mellom fjellene. Og knekker små kvister av kirsebærtreet som skyter ild. Og mor ber lillemann å lukte på den knekte kvisten, og kjenne at treet lukter godt! Lillemann er heilt enig, og vil lukte på andre tre også. Så mor hopper ned og henter ferske kvister ifra andre tre. Kirsebærtreet lukter absolutt best :-)


Mens lillemann plukker småkvister som er godteriet til dragen hans, så kikker mor seg rundt. Lillemann er veldig flink idag til å leikes eg sjøl også mens mor sanker og knekker en del ved. Ved brønnen så får mor en ide, om rydde den for rask?


Lillemann hjelper også til med å fiske opp greiner og kvister i brønnen. Så går det over til leik. Kva er det med barn og vatn? ;-)Skogen mor og lillemann er i, ligg akkurat i utkanten, ikkje så langt ifra hus, fraflytta hus. Men det er en veldig koselig skog, men akkurat passelig til en liten på 3 år orker å gå dit sjøl. Fin utsikt når du står i utkanten og ser. Ser akkurat Tuvatnet rett over trekronene, og ser Storfjorden der bak, med fjellene på Øskogfjellet med kvite topper.

Litt meir leik i slenga, og mor begynner å pakke sammen i sekken og rydde opp i lavvoen.


Man blir veldig sliten av å være på tur, og leike masse! Lillemann vil kose, og legger seg i mors pose. Til slutt så ligger vi der begge to i haugen av soveposer og slapper av. Mor held rundt lillemann, som berre ligg heilt still og koser seg. Ei stund som mor verdsetter som gull.
Heile denne morgenen her er som gull, og det er da uttrykket "Morgenstund er gull i grunn" virkelig kjem til sin rette. Denne morgenen har vært av dei beste på tur med lillemann, og han vil ikkje heim att heller. Heilt til mor ser en flått som kryper på kinnet til lillemann, begynner å sette seg fast. Mor får den vekk uten lillemann skjønner kva som skjer. Dessuten så hadde mor en på handa tidligere under vedsanking. Veit flått tilhører skogen, men no vil mor heim og få sjekket lillemann for flått. Men han vil ikkje heim, og mor må bruke dei 2 magiske ordene Bade og Is, før lillemann spretter opp og vil heim ;-) Men flått eller ikkje, både mor og lillemann er enige på vei ned bakken, at skal tilbake og ligge ei natt til, veldig snart :-)

2 kommentarer:

 1. Herlige turbilder :)) jammen får han boltre seg han lillemann:) ja moren også:))

  Ønske dere en herlige turpåske:)))

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk takk Jill :-) Liker å boltre oss begge to i skogen, om det er på bakken, eller opp i trea :-D

   Måtte du få ei super påske Jill <3

   Slett