søndag 1. mars 2015

Natt i naturen på mor og lillemann


Mor og lillemann er med på 2 utfordringer, telle turer og ha 100 turer ilag iløpet av året. Ifjor var mor og lillemann på 136 turer ilag, i år er lillemann større og blir andre turer. Men satser på 100 turer uansett. Og så er det #nattinaturen der målet er å ha ei natt ute i enten telt, lavvo eller under åpen himmel, 1 natt i kvar måned gjennom heile året. No deltok mor og lillemann på Friluftslivets år 2015 markeringa i januar, men har ikkje fått til ei natt i februar. Masse vind, regn, plutselig masse snø, slaps, knekt lavvostang og logistikk når du har 3 unger og jobb. Men no, siste natta i februar, det må no være mulig? Blåser bra alle plasser, og mor leite fortvila etter en ok vindstille plass. I næromårdet er det umulig, siden søppelfyllinga her brenn og alle naboene her blir bedt om å holde dører og vindu lukket. Etter en kjørerunde i bygda, sjekka nabokommuna, sett på vindretninga, så vart valget heimgården til mor. Opp i skogen bar det og sette opp lavvo!


Ikkje lett å finne en stor nok plass til en stor lavvo midt inni en skog, og inni en skog bør man søke ly når det blåser sånn. Komme seg så langt bak som mulig, midt i mellom store trær. Mor lurer på om det er plass der?? Mor dropper lavvoen og bagen med den nye lavvo ovnen, g-stove. Nyinnkjøpt og mor er spent korleis den fungerer. Når ikkje får tent bål i vinden, så er en ovn veldig greitt å ha. Ikkje minst varme inni lavvoen og lage  mat på.

Fekk plass! :-D Og inn forsvant lillemann og søskenbarnet Rob. Ja ja, et halvt tre inn her, og ei rot inn der, men fekk no lavvoen skvist sånn akkurat inn på den lille plassen.
Lillemann er veldig ivrig på å bygge opp ovnen, mens Rob er den som er håndtlanger med deler.
Ovnen oppe, og mor sette den beint opp og lage til med underlag og det praktiske. Gutta, dei stakk til skogs og leika jakt.
Skogen her er kjempe fin å leike seg i. Har store grantrær med god avstand mellom, og fin skogsbunn.
Mor nede i bilen og henter siste lass. Gutta gjemmer seg bak treet der oppe og jakter på mor.... Lavvoen ligg opp bratte bakken og bakover på ei lita flate, før berg.
Godt inneklemt og knytt fast i diverse trær. Skulle vel stå godt her i natt?


Mor fekk beskjed om å komme og sjå! Funnet bein! Rester etter en hjort, og beinet vart tatt med og lagt i lavvoen.


Da er det klart her for ei natt. Berre å kjøre Rob tilbake til mormor og morfar, før mor og lillemann drar heim og pakke sekken med mat og drikke.Var 2 gutter som ikkje akkurat hadde så veldig lyst til å dra, var så kjekt å leike her. Pluss der ligg noen trevåpen som mors brødre en gang sagde og leika seg med her oppe. Etter 15 år så ligg dei her enda, og blir leika med igjen. Mor og gutta sprang rundt ilag ei god stund ør mor fekk dei med seg.

Det har blitt mørkt før mor og lillemann kom tilbake. Opp bakken med lillemann!


En som er veldig klar for å ligge ute igjen :-) Han har mast i noen dager no om å ligge i telt. Vart ikkje telt, men lavvo var heilt greitt det også. Nåde mor om han ikkje fekk være først inn!

Lillemann satt seg klar i stolen sin, sjekker om det brenner inni ovnen. Steike mat snart??
Ovnen fungere heilt utmerket! Og sjølvsagt må lillemann få lov til å kokkelere han også, skulle jo berre mangle.

Kjøttboller og stekt egg er absolutt ikkje noe dårlig kveldsmat ;-) Mor hadde tatt med lillemann sin barnegaffel og 1 spork. Men nei du, da lillemann såg at mor hadde sporken, så bytta han så fort mor snudde ryggen til. Spork er turgaffel, og han er på tur. Så mor satt att med barnegaffelen, sukk.Ovnen har ekstrautstyr også, og mor kjøpte til en ekstren vanntank som du setter oppå ovene, og er forma rundt pipa, ekstra varme. Ca3,2 liter rommer den, og vatnet vart fort varmt! Og genialt med tappekran på.
Vips! Og mor har 1 opp med varm kakao, og lillemann med sin standard, toddy.
Dessert er lov no på en lørdagskveld. Druer, litt smågodt og lillemann som elsker pez.

Lørdagsgodteri og koser seg oppå masse soveposer, og hører på vinden ute. Dette her er slettes ikkje verst på en lørdagskveld :-)
Kjekt med mosebunn inn lavvoen, traktoren forsvinn når den skal "slå graset". Trur graset har fått for masse gjødsel her :-D
Mor har fylt ei flaske med varmevatn og lagt nedi soveposen til lillelmann. Så no er posen god og varm, og klar for leggetid.En trøtt lillemann sovna fort mens mor gikk rundt og nynna på Trollmor og rydda opp i lavvoen, og laga til sin egen soveplass. Sov godt lille venn <3


Mor ute og sjekker lavvo og topphatten for natta. Meldt litt regn og litt vind, så sjekke at alt er som det skal være. Godt inneklemt blant trær så trur mor at den skal stå veldig fint og der kjem noen skikkelige kast.
Dermed så kryper mor ned i posen, tett inntil lillemann, og sovner.


Søndags morgen og kl7 er det morgen. Mor vært våken noen ganger og sjekka lillemann. Han ligger absolutt ikkje stille om natta og kryper utav soveposen, eller kryper vekk ifra soveplassen med soveposen på slep. Mor og lillemann låg lenge tett inntil og berre småprata og kosa seg i soveposene. Men da mor stod opp, da var en liten som tok over mor sin sovepose. Og den soveposen er gooood! Lillemann hevder han skal ligge i den, heile tiden.Mor ute og åpner topphatten og det brenner godt i ovnen. Snart frukost!Først en lesestund. Mor har med et par bøker, og måtte lese begge 2 gonger. Litt koselig også å sløve med soveposer en søndags morgen, og hører fuglene kvitrer utenfor og kjenner varmen ifra ovnen.Skal du steike frokosten lillemann? Nei, var svaret, han skulle kose soveposen til mor.

Sniff sniff..... egg og kjøttboller til frokost! :-D Og i vanntanken bakpå, der er vatnet no klart for en varm kakao.Lillemann, kor er du?! Mor finner ingen lillemann, kun en levende sovepose som kniser og ler. Inni, en levende makk! I alle fall ifølge seg sjøl ;-)Nekter å forlate posen, så her er det frokost på senga.
God søndagsmorgen folkens <3

Spise opp resten av lørdagsgodteriet, skifte bleie, kose enda meir, og så ut for leik i skogen.Gjemme seg for hjorten, for den er her, for det er masse hjortebæsj her....Restene av en gammel brønn ligg ikkje så langt unna lavvoen. Mor liker den ikkje, og skal stenge litt runt den. Men den er kjekk å kaste kongler og kvister oppi.

En liten optimist?


Og jaggu så klarte han å komme seg opp også! :-D


Så en liten naturfagtime, studere tre, bark, mose og annet som er på et tre.
Spesielt søte dei bitte små "blomstene" på mosen. Lillemann plukker en og en, og studerer nøye ilag med mor. Fine sånne bitte små ting i naturen kan være.

Mor knekker ned det råtne treet lillemann sitter på, og lillemann kikker etter biller og andre småting inni treet.Litt morgensol sniker seg fram fra kanten på Skopphornet 1226moh, og alt blir liksom litt penere med sollys.


Er noe godt med skogen, noe avslappende berre å være der og høre på fuglekvitteret. Og ja, der er faktisk fugler ute og kvitrer no, hørte dei da våkna idag tidlig. 1 mars og den første vårdagen :-)
Ei fjør! En fugl har vært her, kanskje den vart redd for lillemann kom? Lillemann hadde det gøy med å slippe den i vinden, og springe etter den.


Telle hjortebæsj tok litt tid, for her er fleire ruer etter dei.Uææææææ! En hjort skal ta mor!!! :-P Hjorten jager mor heilt inn i teltet :-D
Pakke tid, og soveposene ute til lufting. Lillemann vil ligge i mors pose med det samme.

Etter kvart som mor pakker, stabler lillemann utstyret og lager seg et tog! Han vil egentlig ikkje heim enda, så stikker en tur og leiker med søskenbarna som er hos mormor. Lillemann meiner lavvoen skal stå enda, ovnen også, og ligge der fleire netter. Da vil han ha med søskenbarna og mormor, eller Kompis. Og så vil han ha alle turvennene ifra Camp Skogstroll på besøk her. Ja ha.... Får sjå kva mor får til i uka framover ;-)

2 kommentarer: