lørdag 14. mars 2015

Solskinn, ski og bål


Etter fleire dager med sterk vind, regn og ruskevær, så kom fredagen med strålende sol! Være på jobb da? Nei, mor har fridag på fredager, men jobba dei fleste uansett. Men denne dagen her, den måtte virkelig nytes. Og lillemann? Han fekk valget mellom tur og barnehagen, og valget var veldig enkelt: Tur!! :-D Eineste skåret i gleden var den sterke vinden på fjelltoppene, så noen topp var utelukket. Så valget vart nok en gang Fjellsetra med langrennski og pulk, mat i sekken og ved. Og ikkje minst, der var meldt minst vind.

Framme på Fjellsetra, stiger ut av bilen, og det er berre å trekke pusten djupt, kjenne vinden som blåser, og kjenner smilet spre seg i ansiktet. Joda, dette her kjem til å bli en super dag! :-D


Mors kompis MrR hadde lyst til å bli med, og det er no berre kjekt :-) veldig kjekt med selskap på tur (sjøl om mor og lillemann sikkert prater nok for 4 av og til) Mor har no skremt han ut på langrennski, som dokke ser på bindingane, no er en del år siden han var sist. Bindingane bragte mor tilbake til siste årene på barneskulen og siste skiene mor noensinne hadde på seg. Mor mislikte ski innmari! Men idag vakte dei berre latter, og lett vennskapelig mobbing ;-) Litt skremmblandet fryd også for eigeren, korleis dette her kom til å gå.
Ute er det pluss grader og mildt, vinden hjelper godt til med å tine landskapet. Mars er tross alt første måneden i våren, og det er tydelig.

Lillemann ville gjerne på tur idag i pulken, og sitter der bak i god pose, dyne og gumler pez. Fornøgd over å være ute og på tur. Han sitt litt langt bak når han er i pulk, så er litt vanskelig å høre kva han sier, og mor må stoppe for å høre etter.Sporet er knall hardt! Snøen ellers også, med lett snøsmelting, så er det ikkje berre hardt, men også litt glatt. Skinnet i snøen avslører tilstanden, og mor kjenner at armene for trent seg idag :-P MrR spinner.Men med sånn utsikt så er det ingen alternativ å snu. Glatte ski og hard snø får stå sin prøve, det tiner vel i sola etter kvart. Allerede no kjem det ønske ifra lillemann om mat. Det tok ikkje mange metrene før han ville raste.


Dermed så var det å finne en plass litt i le for den vinden, og retning Fetstøylen bak en haug var det greitt å stoppe. I det mor løfter lillemann ut av pulken, ser lillemann seg rundt og kjem med noen velvalgte ord for en 3 åring: "Perfekt plass!" og nikker fornøgd til mor. Mor berre ser på lillemann, ok, tenker ho, tidlig krøkest for å finne bra pauseplasser han der. Og dermed var han i gang med å finne ved til bålet.
MrR tar styring med bålet, og mor lar gutta styre. Lillemann er fult opptatt med å være delaktig, og springer rundt.Lillemann, kor skal du?! Mor roper etter en liten som plutselig forsvinner ned i skogen. "Meir ved!" roper han tilbake, og roter rundt i buskene der nede. Mor syns det er kjempe flott at han sjøl tør å gå vekk ifra mor og finner fram sjøl i skogen. Han er heile tiden innen synsvidde, og mor veit at det er ingenting farlig der nede.


En liten bål elsker dette her :-) Mor begynner å lure på kor gammel lillemann skal være før mor lærer han å sette opp bål og tenne opp sjøl. Han er berre 3 år enda, men veit korleis å lage til bål, og tenne, men ikkje gjordt det skikkelig enda.Sjøl om pølsa kom varm i fra termosen, så skulle den plukkes ut av pølsebrødet, på grillpinnen, og grilles i 10 sekunder. "Ferdig!" erklærer lillemann, putter den tilbake i brødet, tar en bit, og nikker fornøgd at den er passelig varm, perfekt grillet. Mor må knipe att munnen for å ikkje le høgt, den var nok passelig varm allerede ifra pølsetermosen :-D Herlige lillemann <3Sitte på fanget til mor og nyte pølsa. Dette er det lillemann syns er så kos med turer. Mor føler seg som verdens heldigste og klemmer lillemann ekstra.


Sitte med pølse i handa, lillemann på fanget, lukta ifra bålet, flammene, godt selskap, og ser rett bort på kvite fjelltopper. Livet er faktisk godt dere ;-)Sniff sniff.... lukta av bål og pølser under grilling. Og så er det noe eget ved bål og flammene også, er så koselig med bål.Lillemann er rask med å hive seg over marsmellowsen og tar en hurtiggrilling på dei også.
Fin pause plass rett bak en haug, i le for vinden. Og super akebakke!
Mor ser opp mot Langfjella, som ho alltid gjer. Men no så har mor vært der, og berre tanken får mor til å smile ekstra. Ser den trakka "stien" opp til toppen, og husker tilbake til turen med damene.

Mor spise ei pølse ifred? Er det mulig? Var det nesten.


Mor tok med multiduken ifra Helsport, for å teste om den kan settes opp i snø. Multiduken er heilt super på mange måter, kan settes opp på forskjellige måter og gir le for vinden. Men mor får ikkje bruke snøplugger, hullene for feste er like som maljene på en presenning. Prøvde forskjellige måter, men endte alltid med vinden dro opp dei tynne pluggane. Men mor skal ta den med på barmarkstur, har overnatta i en sånn før. Det er den perfekt til!


Lillemann syns eine stanga var kjempe kjekk å stikke i snøen med. Heilt til det gikk troll i ord sekunder etter MrR kom med ordene "Pass no på at stanga ikkje deler seg og en del sitter att nedi snøen, da må du grave djupt........"  Lillemann dro opp stanga, og der lå att siste delen ned i snøen :-P Og mor endte med å måtte grave.
Kva er det du lager til lillemann? Lillemann har tatt tauet til sitteunderlaget, og er i djup konsentrasjon borte ved et tre. "Skal fange musa" hevder han" og har ikkje tid til å kikke på mor. "Og du kan fange en kanin til mor, mor har lyst på skinnet" svarer mor raskt. "Hmmmm..." svarer lillemann "En kanin også" og borte er han i konsentrasjon. Han har aldri vært med på å sette opp felle, anna enn musefeller på lille hytta, men er tydelig ei felle han skal lage.
Mor leita fram dei 2 rompeakebretta som ligg fast i pulken. Lillemann forsvant opp bakken, men innsåg at det var knall hardt og kom til å renne fort. Da var det en som ikkje ville renne sjøl. Da er det greitt å sitte på fanget til mor, og renne i full fart ned i kapp med MrR :-D :-D
Kvar si akeløype, og om å ikkje treffe trea. Kven aker raskest?? Vart noen runder i bakken for mors bakende fekk nok.
Eplekake og sjokolade med karamell i. Mmmmm.... meget passelig dessert på en solfylt dag i snøen.
Vart en lang pause i bakken med bålfyring, mat. leik og luring på den multiduken. Men til slutt så var det å bryte opp. Lillemann er sikkert temmelig trøtt no, og opp i posen i pulken, finner pez, og smiler fra øre til øre.
Fortsetter på knall hardt føre så du omtrent går i moonwalk og armene omtrent må slite deg framover, ikkje beina. Men litt galgenhumor, sol, godt selskap og sånn utsikt som dette, så gjer det absolutt ingenting! MrR sliter meir enn mor, og trur med å kjøpe seg nye ski, enn dei "museumsgjenstandene" som han kaller dei av noen ski. Tross ikkje hatt langrenn på beina på veldig mange år, så var langrenn gøy allikevel! Men sjå på det her! Du kan jo ikkje være i dårlig humør med sånn som dette? <3


Fetstøylen har noen hytter ved løypa, og noen oppi skogen. Noen små søte eldre hytter er dei mor ser langt etter. Dei har sånn sjarm og historie.Ei eldre, sikkert tømmerhytte men som har blitt bordkledt. Tar du til venstre her, havner du opp på Nøkkane i den nye Håkon-løypa. Trur ikkje dagen idag er riktige dagen opp den lange bakken der, med glatte ski, hardt føre og skal bremse ned.

Mor sjekker bak, og en liten tur gutt sover. Det tok ikkje mange minuttene nei. Er slitsomt å være tidlig oppe, og være en aktiv utegutt på tur.Ser du sporet opp på Nøkkane?? Og så har du en runde oppå flata også, så inn i skogen til venstre.

Vårstemning, og ei lita søt bru har dukket opp ifra snøen. Den brua er akkurat passelig til lillemann.

Snur og går tilbake, går ut av sporet, berre for å føle seg litt meir fri, og havner tilbake på et litt smeltet spor igjen, rett bak haugen ved pause plassen.Tar sporet oppe langs Nysætervatnet, stopper for å kle av jakka i varmen, og sjekker lillemann. Han er borte, langt borte i drømmeland.
Er vel ikkje så verst å ha ei reise seng på tur heller? Opp bakker, ned bakker, litt risting, folk som prater, varm dunpose, kosedyna og frisk luft? Mor skjønner lillemann godt som liker å sove i fjellpulken sin.
Glimt gjennom skogen over til Revsdalshornet 949moh, fint å gå opp dit ifra denne siden med stegjern. Snur, går tilbake og går ned til lysløypa, løypemaskina er der og lager nye spor.
Enden av lysløypa, 3,2km lang, og du ser inn til Orreneset i enden av Nysætervatnet. Ser Skjortnesegga 705moh og Fausateighornet 794moh der bak.En ting mor er glad for å faktisk ha, er dei skistavene her. Praktisk når du må av med stavene for å enten ordne noe i pulken, plukke opp noe, eller rett og slett skal ta opp mobilen for å ta et bilde. Du berre klipser staven av, og den halve hansken sitter på hansken eller handa. Slepp å ta av votter, knote med løkka osv. Og når du er fast på denne måten til staven, så får du lagt meir vekt på staven med handa, slepp å knipe deg så fast i staven. Mor er veldig fornøgd med denne løsninga, og kjem aldri til å gå tilbake til klassiske staven på langrenn. Mor kunne gjerne tenkt seg sånn på turstavene også.


Noe mor ikkje ser så masse av annet enn her, båter opp etter treet for vinterlagring. Sett en og annen, men her langs lysløypa er vel 6 trær satt som båtvakter. Mor prøvde seg en gang med lillemann at båten veks på treet, men han berre rynket på nasen, og ristet på hodet.Sporet er en fryd å gå etter løypemaskina har vært her. Litt sånn perlesnø, men ikkje så hardt som ellers ute. På tide å komme seg tilbake til utgangspunktet, og vekke lillemann. Han kan jo ikkje sove i fleire timer heller, blir en søvnlaus natt på mor da. For i morgen er en ny solfylt dag (ifølge yr.no) og da er det greitt å være opplagt for en ny turdag, og muligens en natt i lavvoen for nattinaturen.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar