onsdag 22. april 2015

Alnesvatnet på Godøya med venner


Det er søndags morgen og strålende vær ute, kva gjere idag? Etter litt forslag fram og tilbake, så kom mor med et ønske om å dra til Alnes, gå opp til Alnesvatnet å fiske. For så å ta middagen på sandstranda med bål enten på Alnes, eller Giske. Sambo syns det virker greitt, så dermed var det å pakke. Mors venninne MissMa sendte melding: Være med på Vellingsneset? Mor snudde den heller, kvifor vart ikkje dei med oss til Alnes?? Ei jubelmelding etter, og MissMa med Kompis, Storebror og MrB ville være med. Dette her kunne bli en super dag, ilag med gode venner :-D

Parkerer nede på båthavna, og går rett over veien, mellom butikken og et skjul. En vårlig Alnes er det som møter oss med søte tusenfryd og hestehover på bakken.MrB og Storebror har ikkje gått her før, når mor tenker etter, så er det kun mor av gengen som har gått her før. Og lillemann så klart, han har vært her noen ganger no. Du går rett opp, til du kjem til et gardstun, da går du til venstre tvers gjennom tunet, og passerer låven og et skilt som står "Tursti" på.Da ser du leet/porten og stien videre opp under granene.


Herlig og vårlig, og mor skimter sauer som allerede er ute og beiter. Husk å lukk alle porter etter deg! :-)
Siden lillemann ville opp i meisa til mor, så skulle Kompis oppi meisa han også. MrB tar da Kompis, og MissMa tar sekken. Sambo og MrB har ikkje hatt anledning til å bli kjent før, men praten går jamt med ei to karane. Tydelig at begge to er en smule interessert i fiske ;-)
Etter komt litt opp i stien, så dukker det opp ei kvit postkasse. Det er der du får kjøpt fiskekort for 50kr pr person. Max 1 stang pr person også. Heldige oss, for fiske hadde akkurat åpnet, 15 april :-) Men, det var ingen fiskekort å få kjøpt oppi kassa, den var tom. Så mor måtte gå videre med myntene klirrende i lomma.
Kompis fann ut at han skulle gå sjøl, og prøver å få lillemann også til å gå. Men nei. Han likte seg alt for godt i meisa. Fint med å gå her, du får flotte Alnes stigende etter kvart som du kjem lengre opp. Denne spesielle plassen her er noe for seg sjøl.Lillemann syngende i meisa, og Kompis foran i si meis, også syngende :-) Koselig å høre dei to der på tur, samstemte gutter som liker kvarandres selskap <3Vakkert, ikkje sant? Heilt for seg sjøl, ute ved havet.Stien går oppover siden, og mor ser opp mot utkikksplassen, Mange som stopper opp der for en pause, eller kun for utsikten. Noen snur også der.
Storebror er nok den som ligg fremst meste av tiden. Han spretter lett avgårde, og han er veldig kjekk å være med på tur. Karane, dei går og diskuterer.
Mor og lillemann, tilbake på Godøya nok en gang. Har vært her noen ganger no, tross det er et stykke ut hit ifra oss. Men det er en plass mor stadig lengter etter. Mor tar meisa, for mor treng trening til lengre tur 17 mai helga, og så protestere lillemann om sambo prøver å ta den. Meisa er liksom mor sin ;-)


Pause! Oppe ved utkikksplassen, og setter ned meisene og sekker. Pust i bakken og drikkepause. Mor går fram på kanten, og trekker inn sjølukta, hører bølgene som slår inn mot stranda. Alnes stranda var masse finere før, for ca 2 år siden. No er den full i stein dessverre. Sånn er det med stormer og ute ved havet. Ser fyret der ute, ser ned til havna der bilene står, og ser ut til øyane. Giske, Vigra som nær øyer. Ti venstre får du nordøyane som Lepsøya, Harmasøya, Skuløya osv. Mor drømmer om øyhopping en gang.En ganske så sikker kant så guttane får dingle litt med beina.

Mor går på nedsiden av guttane, og en fornøgd lillemann ville hoppe!
Litt deilig med pause og springe rundt :-) Lykkeliten på tur!
Gutta koser seg, ruller på bakken, tuller og ler. Tydelig at det er to som virkelig har funnet tonen, og kaller seg bestevenner :-)
MrB og Kompis slapper av og nyter å være på tur.


Lillemann ville tilbake i meisa, men mor forklarte at skal han være med på sånne turer som dette meir, så må han faktisk lære seg å gå meir sjøl. Mor kan ikkje bære han heile tiden, for han begynner å bli for stor. Skal han være med på ønsket sitt, "Finne hytte laaaangt fjelle" så må han begynne å gå litt. Dermed så tok lillemann fatt sjøl, og begynte å gå.
Storebror går fremst og er motivatør for gutta. Han har sånne små kjeks fisker, og når gutta kjem til et punkt, får dei kvar sin som belønning. Fungerer ypperlig! Storebror er gull verdt på tur :-D

Det går ganske så bra med at gutta går sjøl, men så begynner lillemann med å finne små pinner som han bruker som nøkkel, og skal låse opp alt mulig.


Mor held lillemann i handa, for er en steinete sti dette. Men på klatrepartier, da skal han sjøl. Er det noe han liker, så er det å klatre.
Gode turvenner, MissMa og Storebror. Er så kjekt at dei ville være med på tur! Og kjekt at MrB ville være med også, så ikkje sambo vart aleine mann på tur.

Mor og lillemann, snart oppe faktisk. Lillemann og Kompis har vært utrulig flinke den siste biten.
Og der er Alnesvatnet! Er oppe!! Jippi!! :-D :-D Vakre Alnesvatnet, som et platå oppå her. Storhornet 497moh danner en vegg til vatnet. Mor kikker opp, og kjenner at føttene fekk en sånn veldig lyst til å gå opp dit med det samme.Her var allerede en del folk, men ingen ved vatnet. Fann en fin plass, og gutta er raskt nede ved vannkanten og leiker. Skal ikkje bli lett å holde dei tørre! :-P

Da har karane begynt å tenke på fiske, for det var en av den største grunnen til å gå opp hit. Fram med stengene!
Mor er allerede i gang med å kikke seg rundt etter en teltplass ved vatnet. Hadde vært kjekt å teltet her en dag. Litt vel vått her ved vatnet, og mor bestemmer seg for å stikke bort dit og kikke. Vått der også dessverre.Sjølve sekken med middag står att i bilen, for planen er å grille i fjøra. Enten Alnes stranda, eller på Giske. Etter sett Alnes stranda ovenifra, så ser den litt full ut med stein, pluss en del folk der. Så litt gifler og skive fungerer som lunsj.
Kven får fisk først tru?? Eller om her er noe fisk som biter no?

2 bestevenner sitter på den store steinen, stille, men kun et lite øyeblikk. Men mor må smile ved synet av dei to.

Termos med varmt vatn dekker ønsket for alle 3: kaffi, kakao og toddy :-) Og lillemann fann noe godteri i sekken, men ikkje før spist litt mat. Han delte ut til alle sammen, også mor. Så deilig det er å sitte her oppe, slappe av og berre nyte finværet :-)

Storebror, en kjekk turvenn :-)

Storebror var litt våt på beina, og tok av seg sko og sokker, og skulle vasse sånn litt berre. Det skulle vise seg å være en del meir kaldt enn han hadde forventa! Noen krumspring, og han stod samlet på steinen. Trur ikkje det kom til å bli noe meir vassing på den karen :-P Kompis? Han har fått fiskestanga si med lodd på, og leiker seg.
Lillemann si fiskestang ligg att i bilen, men han fekk prøve sambo si, og dermed var han fornøgd. Kjekkere for begge gutta å plaske i vannkanten, hoppe litt og gjere mødrene litt engstelige for at dei skal bli fullstendig våte.
Ikkje at det fiskes så hardt heller, livet skal nytes også :-D MrB legger seg ned, og smiler bredt. MissMa sitter også og smiler. Alle sammen berre nyter det å være her, det fantastiske været, at gutta koser seg og leiker seg. Det er rett og slett en fantastisk søndag <3 Mor er så glad for at ho kom på ideen med å dra hit, og et stort pluss at dei ville være med.Lillemann fekk også låne fiskestanga til Kompis, plaska litt i vatnet, leika litt, og syns at dagen er kjempe kjekk. Han syns det er så kjekt å ha med Kompis og familien på tur, og han berre stråler!

Og for en fantastisk dag! Blå himmel og sol, nesten vindstille, godt selskap, og det å berre ta det heilt med ro. Og mor koser seg over å være tilbake her. Fleire titalls måser lager en del lyd, og mor får litt blanda følelse. Måser er noe mor forbinder med salt vatn og havet, ikkje ferskvatn.
Men sjøl om det var deilig å sitte her oppe mens gutta koser seg og litt mat, så må man en gang bryte opp. Siden allerede er her oppe, så må man nesten en tur bort til den berømte steinen Johan Skytts. Mor har vært utpå den 3 ganger før, men dei andre har ikkje vært der før. MissMa og sambo skal ikkje utpå, liker ikkje høyder, med mor skal en tur, og MrB og Storebror. MissMa vil gjerne sjå den steinen, sjøl om ikkje skal utpå. Oppvarming, gutta skal opp på nesten alle store steinene langs stien.

Først!!! Lillemann smiler fra øre til øre oppå en stor stein.
Kompis kom også, og gutta var ikkje heilt lette å få ned att. Måtte berre friste med en ny stor stein.Johan Skytt steinen ligger nesten ved der stien fortsetter opp fjellet, så går du ned til venstre og ned til kanten.
Stiene kan være litt moldete og våte her oppe, her er litt myr. Men går heilt greitt. Og utsikten du har her, den er verdt et par skitne sko ;-) Du har jo havet og øyene å sjå på!Over ei lita elv, og sambo får bære lillemann over. Dessuten så nær kanten, at her får ikkje lillemann springe aleine. Ser du lengre framme? Der går stien videre til toppen av fjellet. Lettgått tur.
Mor kikker utfor kanten ved bekken. Langt ned, heilt fantastisk!
Storebror og MrB utpå steinen. Storebror hiver litt etter pusten, er langt ned, men smilet omtrent lyser imot mor! Snakk om fornøgd Storebror! :-D


Mor dingler med beina på steinen, ca 250moh og havna føles langt der nede.
MissMa syns det var heilt greitt at alle kom tilbake inn på trygg bakke, og tar på meisa for å begynne på veien ned att.


2 venninner og 2 kompiser ute på tur :-D

Vakre Alnes <3 mor kjem tilbake, lover!


Karane fremst, ser ut til at dei har funnet tonen i alle fall, kjekt :-)


Gutta boys syns det er ekstra spennende med alle flyene som kjem så lavt inn her. Ser jo alt jo! Og så masse lyd! Flyplassen er jo på naboøya Vigra, og der er stadig et fly som enten letter eller kjem inn for landing.

Lillemann omtrent beordrer mor til å snu seg så han får sjå flyene som passerer. Uvant å sjå dei så nært.

MissMa og Storebror på vei ned. Steinete sti her, så kanskje staver er kjekt å ha om du ikkje er heilt stødig til beins. Også som avlastning for kne på vei ned.

Og der, der er steinen vi akkurat var ut på :-D


Da er man nesten nede igjen. MrB har gått litt i forveien med en Kompis som sovnet. Lillemann har ikkje blundet et sekund, men hengt i meisa med smokk og kosepute for å ta seg inn att. Han klarte ikkje å sove med så mange fly, og så masse folk i stien. For masse spennende som skjedde hele tiden :-) Og folk, det har det virkelig vært her denne søndagen. Flott vær, og skulle tru alle var på utflukt. Men alle har vært smilende og hyggelige å møte på. Alnesvatnet gav ingen fisk denne dagen, men det var en kjempe fin tur. Alle har kost seg og er kjempe glade for at vi tok turen hit. Men no, no er det ut til Giskesanden, fyre opp et bål, og få i litt mat :-D

2 meget lykkelige gutter! Ei kjempe sandkasse!! :-D :-D kan det bli bedre?? Heime har vi ingen sandstrand, kun stein og berg. Men her, ei kjempe strand der dei kan springe og grave så masse dei vil.
Storebror? Han hadde et par sokker på seg, som han vrengte av så fort han kom på stranda. Noen tar sommeren på forskudd og lar sand kile noen tær :-)
Sambo hadde med seg metalldetektoren sin for å teste ut på stranda. Skattejakt, som han kalte det til gutta.

MrB tar strekken han, smiler bredt, og er ganske så fornøgd med tilværelsen akkurat no :-D Var ikkje berre han skal mor love deg, for det gikk et smil over alle når kom til stranda. For det er no heilt fantastisk herlig her ute, spesielt for oss som ikkje er vant med sandstrand i det daglige.Lillemann og Kompis var fult opptatt dei, for dette her er jo paradis for dei å leike seg på. Springe i ful fart, bølgene som slår forsiktig inn, sand, grave og plaske i vatnet. Og noen vart meir våte enn andre :-P
Storebror syns den metalldetektoren var litt interessant, og fekk låne den. Han trakket fram og tilbake på stranda, på jakt etter noe spennende. Han grov også ned en mynt for å teste, fungerte :-) Men dessverre, ingen ny Rundeskatt å finne her, kun smeltet metall.


Gutta var også litt nysgjerrig på den dingsen som lagde rare pipelyder. Var også med på å hjelpe å grave opp litt. Greitt at mor da hadde med ekstra spader og bøtter denne dagen ;-)

Mor grov ei lita grop og tente opp bålet. Hadde med litt ved, pluss plukket litt på stranden. Snart brant det godt, og litt ekstra sjølukt da lillemann skulle brenne tørket tang på bålet. Ah... tilbake til barndommen og brente tang i fjøra for å rydde stein stranda heime.

Snart middag! Og noen mager var veldig tomme etter fjellturen. Lukta av grilla pølser og mør kiler i nasen mens mor steiker kjøttpudding og poteter. Ja da mage, snart mat :-P

Lillemann et stille øyeblikk med pølsa si. Varte ikkje lenge, men akkurat no til å sjå til at han spiste opp. Så var det å snike inn en bit kjøttpudding av og til når han sprang forbi. Opptatt karer må du skjønne, ikkje kvar dag man er på ei sandstrand på tur.
2 familier på tur, heile stranda for seg sjøl. Dette er reine luksusen! :-D Så kjekt å være ilag på tur også.


Og så fint som det er her ute <3 mor elsker havet og lyden av bølgene, og ikkje minst sandstrand! Blir jo litt rot i bilen, men den får helle få seg en runde med støvsugeren, for det er absolutt verdt det. Eineste som mangler no er et telt eller lavvo, soveposer, legge ungene, og sitte ute ved bålet på kvelden. Det hadde vært virkelig fint akkurat no....

Kan ikkje noe for det, men når mor ser gras og sand som dette, så tenker mor automatisk på Danmark ferie :-/ For det er liksom kun der mor er på sandstrand med gras som dette. Mor skulle hatt et spark bak og dratt hit oftere, rett og slett. For det er jo virkelig nydelig her ute.
MissMa og Kompis, mor og lillemann sine ganske så faste turvenner. Ekstra kjekt no som sambo og MrB også vart kjent. Kanskje mulig å dra på fleire turer ilag også, det hadde vært kjekt :-)
Det er jo fast med dessert til søndagsmiddag, ikkje sant? Frukt og marshmallows fungerer kjempe flott ute på stranda :-)


Mor kikker seg rundt på stranda, vatnet har laga så fine mønster i sanden. Reine kunstverket faktisk.

Sambo viser gutta korleis rur ser ut inni mens mor tegner i sanden. Gjelder å tegne fort før lillemann ser kva mor gjer på, og kjem og skal trakke på eller tegne over :-P
Ikkje noe kunstverk akkurat, men nok til å få lillemann til å smile :-D For sikkerhets skyld, det skal forestille ei ku som hopper i tau.

Og når tegninga er inspisert, så skal lillemann trakke litt på, og så tegne han også. Mor er svak for sandstrender, på lik linje med ungene. Det er så masse du kan gjere der, og kjekt med variasjon ifra stein strendene heime. Og så var dette ei perfekt avslutning på en lang dag på tur også, og det har vært en aldeles fantastisk dag! Fjelltur til fiskevatn, supert vær, herlig selskap, godt humør på alle, bål og mat på stranda, og det er 3 gutter som har virkelig leika seg og hatt det kjekt. Voksne har fått slappa litt av inni mellom, og virkelig fått kosa seg alle sammen. Mor er ganske så sikker på en ting, det er absolutt ikkje siste gangen dei to familiene her er på tur ;-)
4 kommentarer:

 1. Rakk ikke lese over teksten ( skal ta det igjen:) men jammen heldige med dagen men som du sier også at det var mye folk. Positivt men litt kjedelig når man går i kø:))) Men for en herlig tur:)) Ha en riktig god turhelg:)))

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi var virkelig heldige den dagen med både vær og vind ja Jill, og skjønne godt alle andre som var på tur også. Kø gikk greitt det, blide folk ute på tur ;-) Og at dei går akkurat der, den skjønne eg så absolutt! Er en av mine favorittplasser <3
   Håpe du får ei fin fin tur helg Jill :-D

   Slett
 2. Veit du ca kor lang tid det tar å gå opp til Alnesvatnet (med barn)? :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei... beklager alt for seint svar, har sikkert komt mens eg var utenfor dekning en gang :-( Såg det no under opprydning. Rekner med sånn ca 1t opp med barn å gå, er et lite stykke og oppover. Kjem an på motivasjon også ;-)

   Klem, Trude

   Slett