mandag 13. april 2015

Bålbrenning, lover og reglerDet å brenne bål når man er på tur i skog og mark, og i fjøresteinane, er noe som ofte er en del av kosen. Grille pølse, marsmellows, koke vatn til kaffi, grille nyfanget fisk, tørke våte klær på tur osv. Eller om man rett og slett berre elsker å sitte ved bålet og kjenne lukten, sjå på flammene, sitte under en stjernehimmel, eller har godt lag rundt et bål. Men som mange også syns er vanskelig, er reglene for når kan man brenne bål, når er det ikkje lov å brenne bål, og kor har man lov. Og så har du mange innretninger som engangsgrill, kulegrill, bålpanne osv. Det er absolutt ikkje like enkelt alltid, og spesielt som blogger er du utsatt som offentlig person, og vil gjerne gjere ting lovlig og rett. Derfor har eg forsøkt å skjønne meg på dei reglene der, og fant ut at det slettes ikkje er berre berre heller. Så her er da mitt sammendrag av kva eg har prøvd å skjønne.

* Det er bålforbud ifra 15 april til 15 september

Da gjelder det bruk av åpen flamme i nærheten av skogmark/skogvegetasjon, også engangsgriller og andre former for ild som kan antenne vegetasjon.

Men det er lov å brenne bål i strandkanten, da med god avstand til vegetasjon, og du skal ha med deg egnet utstyr for å kunne slokke, som ei bøtte om bålet ikkje er for stort. Og så er det lov med sankthansbål. Men det er også unntak fra regelen, for enkelte kommuner er det til og med ulovlig å brenne sankthansbål, og må faktisk søke om tillatelse.
Så har du en liten vri, for kommunestyret kan sjøl gjennom lokal foreskrift fravike dette forbudet om lokale forhold tilsier det. Andre veien også, kommunestyret kan gi forbud i den lovlige perioden, dersom lokale forhold tilsier det. Husker godt her i Sykkylven og store deler av Nordvestlandet i januar og februar 2014 hadde bålforbud pga veldig lite nedbør, tørt og veldig sterk vind i lange perioder.

Og så har du på fjellet. For reglene har som sagt tillatelse i strandsonen for der er bart, så lenge du er unna vegetasjon. På fjellet er det også bart.
Enkelte plasser er det laga til etablerte bålplasser som er lov å bruke, og kommunale bål/grillplasser. Her i Sykkylven har du for eksempel grillplassen på Haugneset badeplass.

Skal du til enkelte verneområder og nasjonalparker, så kan der gjelde spesielle regler. Sjekk før du drar.


Det er lov å bruke sunn fornuft når du tenner opp, og tenker på vind, tørr bakke, kor du tenner opp osv. Et par tips:
*Ikkje tenn bål oppå røtter. Det kan ulme lenge ned i røttene i bakken, og så blusse opp.
*Vær ekstra forsiktig i myr og torvområder, for flammene kan trekke ned i bakken og ulme lenge før dei dukker opp en annen plass. Mange storbranner har blusset opp pga flammene har laget seg ganger ned i bakken og dukket opp att en heilt annen plass.
*Ikkje tenn bål på nakent fjell eller svaberg, for kan gi veldig stygge merker og fjellet kan sprekke.
*Husk glør kan fyke langt med vinden.
*Bruk gjerne stein både i bunn av bålet, og rundt bålplassen uti skog og mark.
*Bruk gjerne allerede tillaga bålplasser, for der er bakken tryggere, og man slipper mange bålrester rundt omkring.
*Prøv å tenk deg korleis du skal slokke bålet, før du mister kontroll på flammene.


Men syns no at regelen er litt for firkantet, for på sør i landet kan det være knusktørt i påsken og burde vært forbudt, mens heilt nord fremdeles ligg dekt av snø, og rekker ikkje få bart en gang før bålforbudet trer i kraft. Langt land med store variasjoner.
Men no trer snart det bålforbudet i kraft, og eg tenker med litt tristhet på ikkje lov med bålpannen ved lavvoen lengre. Ingen barnegruppe i skogen med bål lengre. Litt trist. Men det er et par dager igjen da, og rekker eg å tenne et bål til før forbudet trer i kraft? Hmm.... måtte vær og vind være med meg ;-)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar