onsdag 1. april 2015

Fantastiske Blæja 1420moh på randonee

Som sagt før, mor er ikkje den som kan kalles flink på ski, men viljen og lysten er større enn evnen. Og randonee er noe mor virkelig har lyst til å få til. Når dei kvite fjelltoppane rundt deg omtrent roper på deg "Kom og bestig meg, ser du ikkje kor vakker eg er?" Og mor ser absolutt kor vakre, kvite, fristende dei fjelltoppane rundt er, og kor herlig og enkelt det ser ut folk som renn ned fjellsiden, elegante på ski. Og heilt siden mor var inne på Villa Norangdal i Norangdal ei natt, så har Blæja satt seg fast. Dit vil mor! Men nyinnkjøpte brukte randoneeski, dei må no brukes? Søstern og en gjeng skulle på Blæja, og været var meldt heilt strålende. Mor skulle på jobb... med den gjengen der, en perfekt dag midt i all dårlige været, påskeferie? Løsning, mor jobba fra kl6 til 9, heim, pakker og hiver seg med! Blæja, mor er på vei! Busker, skare og løssnø, vær greie med mor....Inne i Norangdal, og der er laga il parkeringsplass ved hotellet, Villa Norangdal. Fjellet rett fram er på 1435moh, og målet Bæja ligg til venstre for toppen, gjemt i skydekket. Du starter å gå mellom hotellet og det røde huset, bak der starter ruta, og du går opp den ryggen med trær du ser heilt til venstre i bildet. Faktisk veldig enkel rute. Det har startet en heil haug med folk før oss, her er fult med biler allerede, og fleire kjem. Veldig populær tur dette.


Passert gårdshuset og låven, må bære skiene et lite stykke over dei bare flekkene. Du ser moreneryggen som skal følges opp.En glad gjeng, bestående av mor, syste, MrS, FruB, MrSi og Fred. En ganske så munter gjeng, med turhumøret virkelig på topp!! Og man kan jo ikkje få det bedre enn dette heller, sol, blå himmel og snø i vente! :-DOg mor som endte med å kjøpe skiene og skoene ho leigde av Hardhaus, no er dei endelig på føttene igjen, men no er dei mor sine <3Mor og syste på tur! Lenge siden sist no, men no er mors drømme mål for vinteren på randonee som står for tur :-) Og kjekt at det skulle være ilag med syste!


Og ned her, Norangdalen videre mot Øye. Har du ikkje vært i denne dalen her, så anbefales virkelig en biltur her når snøen forsvinner. En absolutt nydelig dal! Vatn, fjell, sætrer og et vatn der du ser ruiner etter gårder ned i.


Mor snur ryggen til dalen, og retter blikket framover og oppover. Imponerende fjell det der, piggen er et fangblikk i seg sjøl. 1653moh. Mor lurer på kva den toppen der heiter, den er i alle fall på enden av det berømte fjellet Kvitegga.Litt skog opp moreneryggen, ingen problem på vei opp, men mor tenker på mors egenskaper på å svinge mellom dei på vei ned :-P Kan bli interessant...Mor nyter kvar et sekund av turen, angrer ikkje et øyeblikk på at mor vart med. Dette her er det absolutte perfekte skiturdagen man kan få :-)
Er en del folk ute og går denne flotte dagen, og spor et godt trakka opp både her og der.


Folkens, et syn som dette er jo ikkje vondt for øyet heller, er det vel? Den spisse toppen til vemstre som en de av Kvitegga, ruta gjengen skal gå rett fram, og målet er den lille toppen langt der bak til høgre; Blæja, endelig ute fra skydekket.Mektige og bratte fjell her inne, ser gått ras i siden der.
Men dyreliv er her, uten tvil. Masse spor her, som ei søte små her med slepet av en liten hale.

Oh kvite snøparadis! Dette her er berre utrulig  vakkert! Mor kjenner at smilet er bredt, kinnene koker i solvarmen, jakken er lagt ned i sekken, og armene på ullgenseren er dratt opp. Fantastiske påskeferie! Dette her er virkelig påskedrømmen :-D
Er veldig mange på tur her denne dagen, og en kar har ikkje berre tenkt samme tanken som mor, men gjennomfører den, ut på trugetur med snowracer på ryggen :-D :-D Mor liker veldig godt å gå oppover på ski, men meir engstelig for nedturen. Mor har mang en gang sagt at ho skulle tatt med snowracer for nedfarten. Denne karen her har virkelig gjennomført det også. Har nylig vært på Roaldshorn med samme opplegget :-)
Å hallo, kven har gått her tru? Mor skulle ønske ho var flinkere på dyrespor, og hadde tiden til å stoppe opp og studere dei meir. Men her er så mase spor av forskjellige dyr, at det er kjekt å gå her og sjå at det er et yrende dyreliv her.Dette her er lykke for en påsketur! At mor skulle få muligheten til Blæja, det trudde mor ikkje. Og for en solfylt dag, og for et føre! Lett puddersnø, men litt fast, er det perfekte føret for randonee. Var i alle fall muntre gjengen framfor her :-)
Like munter gjengen til mor også. En kar litt skeptisk da, men ikkje i samme grad som mor. men han har stålvilje, og mor tviler på det er en kar som kaster inn håndkleet med det første. Hans andre tur på randoneeski.Mjuke kvite fløyelsdyne...... berre å fylle haugene framover, før toppen heilt i enden. Ser herlig ut! Mor gleder seg så innmari! Veit at fra toppen skal du sjå utover Hjørundfjorden og heilt ut til havet.

Fred! Dette her er virkelig en humørbombe av en kar! :-D Mors søskenbarn som er optimist i alt, skal klare alt, og ser positive i det meste. Som han sjøl sei, heilt til han er dødssliten og syns verden er i mot han og kjem med lite vakre ord, men nekter plent å gi opp. Han imponerer i sin stahet, virkelig! Og for et stort smil han er <3

I ny og ne så kjem det et skydekke blåsende inn. Litt fint med dei skyene som kjem sånn inn, berre dei forsvinner også, så mor får utsikta ;-)

Langt ned att... vakre Norangalen.
Går i et heilt greitt tempo idag, ikkje stressende og tar mange stopp. Turen er meint for å nytes fekk mor beskjed om igår :-) Her går FruB, MrS og syste.

Merker godt kulden når kom inn i skyggedelen her. Så raskt på med jakke, hansker og lue.
Snart ute av skyggen, og Blæja viser seg i sola der framme. Planen er en pause på "Appelsinhaugen" som er haugen før toppen. Finne en solfylt plass og få litt påfyll. Mor kjenner magen er litt tom.

Alle stopper opp. En gjeng kjem rennende ned ei side, ropenede og hoiende i rein glede der dei svinger seg ned fjellsiden i perfekt puddersnø.
Mor er så inderlig glad for at ho tok dagen her, og ikkje på jobb! :-D Dette her er virkelig gledestur! <3 mor berre nyyyter det til det fulle :-D

Litt skyer kjem og går, men sola kjem alltids fram att. herlige sola som gir mor nye fregner, og heilt sikkert lett griserosa farge i ansiktet. Tur du noen kom på solkrem da? Nei da...

Store Kalveskredsnipa 1488moh er rå flott å gå ved siden av på vei opp. Ei annen gruppe der borte blir små som maur i forhold.

MrSi var nok litt nysgjerrig på utsikten der borte, og tok seg en lien avstikker for å kikke seg rundt. Skjønner han godt, mor har heller ikkje vært her før, og lurer veldig på kva som er bak åskanten der.Mor er utrulig glad der ho går, sol og blå himmel, kvit vakker snø, og flotte folk å gå ilag med. En perfekt mandag syns mor :-)


Lykkelige mor! Hadde noen sagt for 3 år siden, at mor skulle virkelig kose seg på ski, hadde mor ledd rått, og veddet fleire tusen kroner på at det er absolutt umulig! Mor som misslikte vinter, og absolutt ikkje likte ski. Her går da mor med randoneeski og syns dagen er perfekt, har fjellski, langrennski, truger, stegjern, isøks, skøyter og slalomski, og ja har pulk. Mangler mor noe da? Fra misslike vinteren sterkt, til å gå her og virkelig nyte den :-) :-)Og så en overraskelse for mor, det kom en dame gående i blått opp bak mor, og mor kikket på henne. Godt kledd, solbriller, men der var noe kjent....  mor sa forsiktig navnet hennes, og ja, det var virkelig MissT! Mor gikk i klasse med henne på videregående, men ikkje sett ho på 21 år! :-P Så kjekt å treffe ho igjen, og så på et fjell da :-D Dama er ei som tar fjelltopper på ski, stadig, og mor har fulgt med via face. Sprek dame dette. Og det luringen ikkje fortalte, var at dette var 40 års dagen hennes :-P Gratulere så masse du med dei spreke 40 <3

Gjengen tar en lien avstikker ifra den vanlige ruten opp, skal ha matpause bortpå en kant, få litt utsikt. Trur det er fleire mager som begynner å bli litt tomme.


Blide MrSi som er yngst i gjengen, skulle ha en sprint, og beviste elegant korleis det er å springe med lange føtter :-D Langbein hadde ikkje gjordt det bedre, og MrSi ler nedi snøen.Litt deilig å sette seg ned, vifte med føttene, nyte sola og kikke ned i dalen. MrS bak kjem med noen gledesutbrudd over å få av seg skoene. Skoene er litt for små og klemmer så han har litt vonde føtter. Men om han ville snu? Et kontant nei kom fort. Men lite gøy å gå på en såpass lang tur som dette med sko som klemmer. Mor er glade sine sko er akkurat passelige.
Humørbomba Fred :-D Nyter sine kjære polarbrød.

Unge tilreisende MrSi som endelig kom seg fram og fått sine ski etter masse rot med fly og venting. No får han endelig en tur i fint vær med skiene på :-)
Godt med varm solbærsaft og klistret skiver med nugatti. Høres kanskje ikkje så godt ut, men når du er på tur og er sulten, så smaker det veldig godt ;-)Flott utsikt å sitte her og spise skiva si. Ned i dumpa der ligger et stort vatn, Kvitelvsdalsvatnet 940moh. Toppen uten navn på 1653moh til venstre, og ryggen til høgre er på 1444moh.


Utsikta ned til Norangdalen er heller ikkje så ille nei. Dalen langt der nede, omkransa av kvite topper så langt skydekket lar deg få sjå.

Ups..... en vanskelig sjokolade. Varm og halvveis smelta i eine enden, og frossen i den andre. Tydelig at den eine delen har lagt i sekken inntil ryggen til mor. Lagt til avkjøling i snøen, og rekk noen knekk før stikker videre. Mor putter den klokelig midt i sekken for toppen.

Mor spør kva slags fjell dette er, og får et klokt svar "Ja..." fra baki. Altså, veit like lite som mor. Kan det være Rokkekjerringa 1543moh og Storhornet 1600moh? Kan stemme med kartet.
Gjengen stabler seg på beina igjen, og fortsetter opp mot siste haugen før ned mot toppen. FruB i godt humør som alltid.
Siste biten opp var veldig hard og isete. Mor sleit med å få feste, og glei bakover. Til slutt tok  mor rett og slett av skiene, og sparka seg vei med skoene oppover. Mor er ikkje aleine om å gjere det, ei anna dame gjor akkurat det samme. FruB tok på skarejern på sine ski. Mor får litt små angst med tanken på nedfarten. Mor får noen sommerfugler med nerver i magen, for mors skierfaring er heller dårlige. Blir nok garantert den siste ned.

Dei fleste sliter litt akkurat her, isete og hardt. Mor syns det er heilt greitt å gå uten ski her, får i det minste feste.


Og der stiger toppen fram! :-) Blæja i sikte!! :-D Berre over kulen her, renne ned, og opp dit. Og når utsikten er fin allerede no, så må den være fantastisk ifra toppen der.
Noen stygge skyer i horisonten, og mor og fleire frykter utsikten. Syste og Fred har vært her før, og Fred roper til MrSi som er langveisfarende, at han berre må speede opp farten så han får sett utsikten. Han fyker raskt avgårde. Mor og FruB har heller ikkje vært her før, og gir litt på vi også. For der ute ligg Hjørundfjorden og havet, og hadde vært kjekt å få sett.

Ned bakken, og begynner på toppen. Mor ser til venstre, og kvite topper stikker opp som margens så langt mor kan sjå. Dette er grunnen il mor har randonee, få sjå sånt som dette.Toppen!!! :-D :-D Oh glede!! Utsikten er, HIMMELSK! WoW! Mor kjenner det bobler innvendig i glede. All angst for nedfarten er borte, dette her er berre nydelig <3


Alle på toppen berre gliser bredt og kikker seg rundt 360 grader i beundring. Kalveskredsnipa 1488moh til høgre her.

Mor kikker bak med Norangdalen heilt til venstre, så enden av Kvitegga, ryggen bak Kvitegga videre til høgre, og midt i bildet kulen (1372moh) gjengen kom over no.


 Mor får nesten kink i nakken av å kikke seg rundt, det er så utrulig flott, samme kor mor snur seg. Til venstre ligg Jakta 1588moh i skydekket, ser Salefjellet og Blåhornet 1370moh, Risenosa 1573moh også.


Mor kikker ned, Viddal der nede i dalen. Storfjorden og Hjørundfjorden. Men mor har ikkje tenkt seg lengre ut på kanten nei. Litt for glad i livet ;-)
En kjempe fornøgd Fred! :-) Han super gleder seg til nedfarten. Han og mor er motsatt, mo gleder seg til oppturen, han nedfarten. Men for en gladgutt!
Syste mi <3

Og mor peiker på et mål som sviktet ifjor, tross mange forsøk, Slogen 1564mog, dronninga over Sunnmørsalpene. Været tillot mor aldri å komme seg opp dit når mor hadde anledning. Krysser fingrene for den toppen i år.


Før gjengen går ned, så nytes utsikten, seigemenn, sjokolade og kaffi. Og utsikten er ikkje til å bli mett på. Mor begynner forsiktig først, er lenge siden mor hadde randonee på beina no, også carvingski. Mor føler seg som ute på glattisen, men ned skal ho. Og etter kløning ned i starten, en ukontrollert hockeystilling ned toppen, og pinglerenning ned isete partiet (som gikk bedre enn frykta) så var det en overrasket mor som rann i perfekt føre, og faktisk kosa seg! :-D Joda, lårene griner for er uvant og mor knyter seg, men er faktisk deilig å renne her! Syste, FruB og Fred med kamera på hodet. Altså, dette her er heilt topp!! :-D

MrSi og Fred suser ned, mor henger bakerst. Men heilt greitt, så lenge mor kjem seg ned heil, så gjer det absolutt ingenting å komme sist ned. Fivelstadnibba 1209 og 1198moh,  ruver i terrenget her.
Mor roter litt ned i skogen, som mor fryktet. Er ikkje så flink å svinge, og når man renner sakte, er det enda verre å svinge på skaren. Er hardt no, og det er ikkje mors sterkeste side å renne på. Hilste pent på et tre nedi skogen, og svingte heilt rundt. Heldigvis ikkje noe vonde knall og fall, men rotet seg vekk aleine nedi skogen. Men kom no ned!

Mor kikker opp, tar av skiene. Alle kom før mor, som forventa, men mor smiler :-) Vært der!!! :-D :-D Er kjempe fornøgd! Skyene kan berre legge seg no, snøen kan berre komme, been there, done that :-)


Dei 3 damene <3
Og til alle i gjengen, tusen takk for at mor fekk være med, for tålmodighet på nedfarten og sprudlende selskap på vei opp. Dokke er heilt supre :-DOg vil du opp på Blæja 1420moh, så anbefales turen virkelig. Til og med mor klarer denne turen, skiklønen som mor er. Litt skredutsatt et par plasser står det advart om, så hold øynene åpne. Beregn 4-5 timer på turen. Gjengen her gikk ikkje fort, og det var heller ikkje meiningen, dagen og turen skulle nytes til det fulle. Og det vart det også, mor har nytt kvart et sekund ;-)


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar