søndag 19. april 2015

Fredagskosetur og bål i fjøra


Det er endelig fredag! Det er helg!! :-D Dei to eldste drar til far sin, mor, lillemann og sambo er aleine. Korleis ta kvelden? Prøve å fiske? En gåtur? Bål i fjøra? Pakker for alt, berre for sikkerhets skyld, og drar til Søvika kai. Vært der før, og likte plassen veldig, veldig godt, og er perfekt for både fiske og leike i fjøra. Absolutt en plass lillemann har falt for også.

Før brenne bål i fjøra, og eventuelt fiske, så ville sambo gå en tur til hytta som ligg litt over 1 km inn veien ifra Søvik kai. Veldig fin vei å rusle på for små føtter også. Mor har vært her noen ganger før, lillemann også. Sist var når mor og damene skulle finne stien til Røneset.Lillemann vil egentlig rett i fjøra han, kikker ned på naut og fugler. Men han er litt sliten etter en lang dag i barnehagen, og en luftetur i bæremeisa skulle nok få kvilt lillemann litt.


Lillemann er litt vel glad i bæremeisa si, og lot seg overtale til tur først, før bål. Jobber her som utkikker, på jakt etter blomster og andre rare ting som mor får beskjed om å undersøke.

Men sjå der oppe! Et reir! Alle undrer på om der er fugler som bruker det no, og vil det komme egg der snart?
Masse kvitveis i skogen langs veien, og i ei skråning er det berre for mor å lene seg til sides, og lillemann kunne plukke sjøl :-)

Artige trestammer her, for dei er så kulete over alt. Trea blir så spennende å sjå på når dei er sånn, pluss mose på dei, og mosekledd bakke. Og så har du knekte og halvråtne trær over alt. Litt anna skog enn mor er vant med i sine nærområder.
Da mor kom opp på bakkekanten og lillemann såg brua på den lille elva, ja da skulle han ut av bæremeisa og gå sjøl. Full fart framover!Det er jo heilt umulig å passere ei elv uten å hive stein uti. Og da helst store steiner, så store at lillemann nesten ikkje klarer å løfte dei.
"Sjå mamma, et kjempe stort blad!" Og stort er det. Lillemann syns det var litt gjennomsiktig, har krympet litt i løpet av vinteren.

Her har våren komt litt lengre enn heime hos mor, for her blomstrer til og med skogsfiolen. Den fine blå fargen lyser opp i det eller fargelause landskapet, og tilfører kvitveisen litt oppmerksomhets konkurranse.
Kan ikkje akkurat skryte av noen rask framdrift, for kven kan vel berre ignorere en bitte liten bekk sånn midt på veien? Ikkje en gut på 3 år i alle fall, som er veldig glad i å leike i vatn. Sambo er et stykke foran, men mor og lillemann kjem sakte men sikkert etter.
Ser no tilbake til Søvik og der bilen står. Ser langt ut dit, men er ca 1,1km på kartet, sånn akkurat passelig for små barn på tur.

Der er hytta! Og lillemann springer sånn heilt plutselig. Ny plass å undersøke! Men da uten å gå inn på området til hytta, blir litt feil å trakke inn der.Etter kikket litt rundt, så dukket det opp en hemmelig vei! :-D Kor går den tru? Til en skatt? Til en hemmelig plass? Det er berre en ting å gjere, undersøke!
Artig! Mor finne store områder med kusymre! Det er noen plasser i Sykkylven du finner den blomsten, gjerne i solsider der det er varmt. Hovdeåsen er godt kjent for kusymre, og mor bruker å ha en fast tur på våren dit, kun for kusymren.


Gutten med turstaven! En glad vandrer treng no en stav må du no skjønne, og en eventyrer som lillemann treng absolutt en. Sambo tar en stav han også, og dermed så er karene tøffe karer på tur.Oi sann! Hadde du sett! Ei kai med ei bitte liten hytte på! :-) Det der kalles ei bortgjemt perle det.

Lillemann og sambo, hand i hand for å sjekke ut plassen.
Det der kalles en perle altså. Ikkje store krypinnet, men passelig til å overnatte i. Må være fyringsmuligheter, for er pipe på taket. Krane med vatn i er også laga til ute, og rekkverket har 2 stativ till blomsterkasser.
Og under et tre, et stykke unna, der står utedoen. Trur ganske så sikkert, at sitt du der på do, da sitter du der ganske så i fred også. Trur ikkje noen hører deg der ifra.

Tenk deg sitte på kaia med fiskestanga i handa, en bolle og en kopp varm kakao, og denne utsikten med lyden av bølgene som slår inn, og fuglelyder. Ah............ <3Kjekt å rusle ned, verre når man skal gå oppover. Først ville lillemann at mor skulle bære, tross meisa stod att oppe. men når mor poengterte at han var høgere enn alle oppå sambo sine skuldrer, da fekk sambo også lov til å bære litt. Mor kunne da leike monster og springe opp bak lillemann og ta han, mens han hylte i skrekkblandet fryd :-)


Langs veien så såg mor og sambo noe som såg ut som en vei litt lengre opp. Såg så oppmuret ut, så mor sprang opp skråningen for å sjekke ut. Mur var det, med en sti bak. Akkurat her litt vel våt sti. Men kva slags vei dette her var, aner mor ikkje. Noe har det vært, for muren går et godt stykke.Og no som det har vært vinter, så har det vært minimalt med småkryp å sjå på. Lillemann fekk omtrent hysterisk anfall da en svart snegle klistret seg fast på dressen hans. Greitt å sjå på visst nok, så lenge den ikkje var på han. For å komme over frykten, så plukket mor opp en snegle, viste han at den krøllet seg sammen fordi den var redd for han, klappet den, viste han slimet under, og at den ikkje hadde munn med tenner. Og så telte man alle sneglene i området, og leitet etter snegler langs veien mens man gikk. Var et utrulig antall snegler ute og sklei! :-P
Ikkje berre snegler her, for noen nøtteskall låg som ei lita samling ved veien. Har et ekorn vært på ferde her tru? Lillemann tar i alle fall med seg noen tomme skall.

Et gammelt sommerfjøs med 3 båser begynner å bli litt hullete. Tenk en gang så vart det melket kuer her, rart å tenke på.
Lillemann vil bæres igjen, siden han vart størst oppå skuldrene til sambo, så fekk mor han dit opp. Et problem berre, han vart så høg at han holdt seg fast i det nedfalne treet, og nektet å slippe!

Knall oransje farge blir lagt merke til i et litt fargelaust landskap. Fargerik sopp :-)

Kikke etter reir opp i trea vart en liten aktivitet. Berre på siste delen av veien, så fann vi 6 reir! Lurer på om der er egg oppi? Om noen fugler bor der no? Lillemann trur at det blir egg oppi alle, og springer videre på veien.


Lillemann gledet seg sånn til å leike på stranda, at ordet fiskestang berre var å glemme. Rett på stranda med bøtte og spade. En meget fornøgd liten :-)Sambo hadde med seg metalldetektoren sin,berre for å øve seg litt. Lillemann syns det er spennende når den piper, og så graver etter "skatter".
Rar skatt syns lillemann, men kjekt var det :-) Restene etter ei godt klemt tube.

Nok skattejakt på en liten, kjekkere å klatre på steiner.

Fyrer opp bålet, en del av løftet til lillemann. Mor styrer bål mens sambo leiker seg med metalldetektoren sin.


Lillemann sjekker ut alle fiskebeina som er i fjøra, mange fiskehoder som er litt rare :-)Hysj, hysj.... noen ærfugler kjem forbi. Lillemann syns det er litt trist at dei ikkje kjem nærmere, for han er vant med endene på Sessvatnet som nesten kjem heilt bort til deg. Men fine er dei da, og dei svømmer fram og tilbake.
Ja ja, lillemann vil absolutt ha pølse når han ser bål, sambo også er en sånn pølse elsker. Heilt greitt for mor :-)


Trur den pølselukten har spredt seg, for en svart mink kom visst inn ifra fjorden og forsvant inn i et naust. Var kun sambo som såg den, og prøver å lokke den ut med smattelyder og pølsebiter så lillemann også skulle få sjå. Men den turte ikkje komme ut dessverre.
Men en annen liten rakker, røyskatten, turte å komme nærmere til den pølselukten. Røyskatten gjemte seg i steinene, men etter lokking, så tittet den opp fleire gonger, og jaktet på pølsebitene. En stor fornøgd lillemann syns at dette var utrulig kjekt! :-D
Ikkje rare skatten etter jakten, men fått øvd seg litt på å bruke metalldetektoren. Skal no sjå, rester etter en krane, en lang rusten spiker, og en godt klemt tube.

Mor kikker alltid etter naturskatter når ho er i fjøra. Gule kukkelurer/sneglehus er noe mor syns er så fine. Sambo lurer på om mor ikkje har nok heime, om boksen ikkje er full nok av dei gule der. Kremt kremt, mors guilty pleasure....

Mor og lillemann leiter etter krabber i sjøkanten, og lillemann vart oransje på fingrene pga tangen. Kva er dette tru?? Lillemann syns det er rart å få farge fra tangen, det er han ikkje vant med.


Mor kikker nøyere etter, ser at det er små prikker som pollen over nesten all tangen her. Så det er sånn tangen formerer seg altså, da lærte mor noe nytt idag :-)Lillemann laget seg ei naturlig balanseløype i fjøra, fra en stein til en annen, så over på en lang stokk som ligger der. Mor må holde han i handa heile tiden, men kjempe fin balansetrening for en liten :-)Lillemann er ikkje så særlig enig i avgjørelsen om å dra heim, han ville leike her enda lengre. Men når klokka er over 20 på kvelden, da er det best å gi seg. Vart noen timer på tur dette, veldig kjekk dag på alle 3. Sambo fekk ønsket om å gå til hytta, lillemann fekk seg en tur og leike i fjøra, og mor? Ho er glad ho er ute og liker både tur, fjøra og bål ;-)


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar