fredag 22. mai 2015

Fra telttur til tur Vassetra 480moh


Når mor og lillemann allerede er ute på telttur, link her Teltnatt i Kambedalen og dagen så vidt har begynt, da er det berre å fortsette utedagen ;-) Og ifra teltplassen i Kambedalen, så går der en fin sti, meir som en gammel vei, opp fjellsiden, og møter den bratte grusveien ifra Hjellane og opp til Vassetra. Mor hadde planer om å få med lillemann dit. Lillemann, han spretter rundt i leiren, og syns at det er storveis å være på telttur, og vil ikkje at dagen skal ta slutt. Mor lover at han ikkje trenger dra heim enda, men kan ta en tur først.


Men først skulle han berre.... :-D

Leiren er pakket, alt er ryddet opp, også tatt med rusk ifra andre. I det mor og lillemann skal begynne på turen, dukker en hund opp. Dermed vil lillemann rett opp i meisa, for han liker ikkje å være liten på bakken med hunder. Mor skjønner den.


Men hunden viste seg å være veldig snill den, og snart kom eigeren også, ilag med katten. Det var den samme katten som mor og lillemann hadde kost med på traktorturen hit! Dei bor på Lassegjerdet o var ute på morgentur. Vart en del kosing med den katten ja, og lillemann måtte le av koselyden til katten, for den harkla og kakla og var ikkje akkurat lav i målet. Herlig pus! Så da dama snudde, så syns lillemann at det der var ei snill dame, og han ville besøke etterpå :-)
Veldig fint å gå her, masse kosligere og bedre enn den kjedelige grusveien opp ifra Hjellane. Ifra Lassegjerdet er det ca 2km opp til du møter grusveien. Og resten av grusveien til Vassetra er på ca 1,6km.Team mor og lillemann, på tur igjen! :-)
Kjekt å studere andre spor på veien, dei få plassene det var fuktig på stien. Tydelig vært både hjort, mennesker, og hunder i forskjellige størrelser.

Kjekt når en liten sitter og synger! Gjer absolutt ikkje noe volumet er høgt heller, ingen rundt her, og mor må smile hardt inni seg når han synger "Let it go" ifra Frost på barne engelsk :-D Fantastisk herlig!


Studere naturen er det alltids tid til. Og forklare at det der er blomsten til blåbæret, så blir det er grønt lite bær, før blir stor og blå. Veslevoksent kjem det ifra meisa: "Men først må bien komme, så kan det bli ferdig."


Litt av stien er litt steinete, men for det meste er det en super vei/sti å gå dette.
Elva går langs stien no, og lillemann kikker etter fisk. Kanskje der bor 3 eller 7 der nede? Kan han fiske dei tru? Og alle trea som har falt over elva, mor forteller ei historie om musa som skulle over elva, og vart så glad for at  treet hjalp henne over og heim.Et annet veltet tre hadde laget en hule. I den hulen der satt mormor og lillemann i sist lillemann var her. 1,5 år siden sånn ca? Men mor fekk da i det minste lillemann ut av bæremeisa.Lillemann hadde med seg en bit plasterlina som han har leika seg med i leiren, og ei dinglende rot fungerer fint som disse. Mor klemte plasterlina rundt enden, og dermed vart det veldig gøy for lillemann å leike med. Vart sittende der lenge! :-)


Mor forsøker å få lillemann til å gå litt sjøl. Om han alltid må bæres, så kan han ikkje bli med på sånne turer meir. Om deler litt på det, at han går til storeveien (som mor kaller grusveien) så skal mor bære han resten av veien opp. Og belønning! Mor har en crispo sjokolade i meisa.

Lillemann hopper plutselig av stien, og forsøker så godt han kan å plukke den kjuken. Men den satt bom fast! Ikkje mor heller fekk den laus, så den fekk stå i fred. Men kanskje finner en lengre oppe? Og dermed neste motivasjon.Lillemann plukker kjuker og steiner, mor plukker andres søppel i naturen. Har alltid et nett liggende, i sånn tilfelle. Og dette er tilfellet det er meint for. Mor endte med et halv fullt nett faktisk på heile turen, med plastbeger, strekk, folie, plastikk, sjokoladepapir, plastnett, aluminiumsbokser, juiceboks osv. En masse tørkepapir rører mor ikkje, pluss dei hundeposene med hundelort. Det lar mor ligge att. Men mor skjønner ikkje vitsen med å plukke hundelorten i en plastpose, for så kaste alt? Er da vel bedre å berre la hundelorten være, enn å tilføre den meir? Mor har fått tilsnakk ifra sambo, om at slutter ho snart ikkje å plukke søppel på tur, må det anskaffes større dunk heime :-P Mor får dytte ekstra hardt ned i dunken....
Snøballkrig!! :-D Det er faktisk snø her bak i dalen. Ligg i skyggesiden en del her, og der er snø på høgre siden av elva. Men til slutt fann jo mor og lillemann en snøflekk på rett side, og da vart det jubel!


Og så gikk det slag i slag med å finne snøflekker. Sparke snø, kaste snø, hoppe på snø.... skulle tru at no som vinteren er over at han skulle glede seg over snøfritt. Men nei, kjekkest er no snøen ;-)Lillemann hadde nesten gitt opp, og mor jobbet iherdig med motivasjonen. Dro han med pinne, holdt handa, leita etter snø, maurtuer, kikket etter musehull, spor på veien, kjuker osv. Men så, der dukket store-veien opp! Og noen bortgjemte krefter dukket opp, og lillemann nesten sprang til enden :-)

En sjokoladebit smaker ekstra godt når man har jobbet og ventet på den <3


Ned dit, sånn rett rundt 2 svinger står den pausebenken. Verste bakkene er ned der. Mor og lillemann skal oppover.

Når mor lover, så holder mor løftet. Og dermed så er det mor-ekspressen i form av pakkesel transport.
Oppe på høgda er ikkje all snøen smeltet enda. Lillemann vil egentlig bort dit han, men mor trur nok heller den myra bort er ganske så våt.


Litlevatnet 474moh er isfritt, og lillemann trur at fiskene sikkert ikkje fryser mer, siden isen er vekk.
Kjem rundt svingen, og der dukker setra opp. "Sjå alle fjella!" roper lillemann og meiner fjelltoppene som dukker opp bak kanten.
Var sur og kald vind, og lillemann ville ha tak. Finne ei tue, og ha på tak. Kjekt med det regntrekket, dekker masse og det blir lunt. Dekker også litt på sidene av føttene.


Lillemann ser på bølgene vinden lager på vatnet. Sterk vind, sier han, og spør mor om det går bra med henne i vinden, for ho har ikkje tak.Der!! roper lillemann og peiker på trollet. Det trollet der var han på jakt etter. Han husker det ifra andre turer han har vært her. No skulle mor og lillemann synge til det, det var avtalen, Trollet i esken. Mor er glad det ikkje er andre turgåere akkurat no :-P for her synges det! Og når det kjem til Trollmor sangen, som er en vuggevise, så gjesper lillemann i meisa. Mor må le: "Lillemann, det var trollet som skulle gjespe, ikkje du!" :-D Mor misstenker en liten å være litt trøtt.
Mor går forbi hyttene, og opp på kanten. Skal bak på utkikken og få utsikten. Mor ser opp kløfta du går for å gå til Sandvikshornet 876moh. Kløfta er fremdeles full i snø, garantert råtten snø, så ikkje tur dit enda.

Utsikten ut over Storfjorden. Skophornet 1226moh heilt til venstre. Ser Festøykollen 911moh, ser ut til Hareid, ser Sulafjellet 776moh, og heile Emblemsfjellet til høgre.


Inn Storfjorden og ser til Glomset, Ørskog og en heil haug med topper.
Vassetra ligg akkurat bak kanten, rett ved vatnet. Ligg fint til faktisk. Fjord rett bak, et vatn, og fjell så langt du ser denne veien.
Juhuu!! roper lillemann, og er ferdig å telle fergene som han ser her ifra. Kom til 5 ferger.Frisk vind idag, så godt lillemann har trekket på :-)

Lillemann ville ikkje ha noe mat, han spiste masse til frokost påstår han, så dermed er det å rusle ned att. Vil ikkje ha kjeks en gang, så da er han mett.


Mor og lillemann såg et bitte lite bygg ved vatnet, heilt for seg sjøl, langt unna hyttene. Kunne ligne ei jaktbu, men det er jo ikkje hjort på vatnet.  Lillemann meinte at det der måtte undersøkes. Viser seg å være et bygg over en liten brønn! Ja ja, fann no det ut da ;-)


Vakre Sunnmørsalpene <3Mor skjønte på dei korte svarene ifra lillemann, at han var trøtt. Mor lurte på om han ville ha jakka til mor å ligge på? Og det ville han. Et stopp, legge han til, så gikk videre. Etter sunget Trollmor og God natt, så hadde han sovnet. Det gikk fort!Dermed labber mor avgårde i stillhet. Veldig rart egentlig, vant med lillemann som prater, eller peiker på noe. Og no, stille. Vart faktisk ensomt, og tar litt tid før mor syns ensomheten er litt god. Der er stien ned att til Kambedalen, til høgre der.Men det vart litt godt med den ensomheten også. Mor og lillemann har no vært på tur i snart 24 timer, og med konstant fokus på lillemann. No går mor og lukter på skogen, myr, kvitveis, hører på fuglene og elva. Deilige lyder :-) Mor går ikkje så fort, for nedover og belastning tar på kne. Lillemann er ikkje liten og lett lengre, og bremse nedover blir tungt for knær.
Tilbake ved start vart mor sittende å dingle med beina i bagasjerommet på bilen, mens lillemann sov snart en time i meisa. Trur det er hardt å være en liten turgutt, om enn en lykkelig turgutt :-)


Sånn ca vart dagens tur på 3,61km en vei. Fin tur en dag som dette, og er enda en av dei fine familievennlige turene som er her i bygda. God tur! :-)Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar