lørdag 16. mai 2015

Fullt hus på Velleseterhytta DNT


Mor, lillemann og mormor hadde planlagt å dra inn til Reindalsetra for 17 mai helga. Men der var alt for store snømengder til å dra med en liten dit på tur. Diskuterte mange alternativ, men dårlige værmeldinger over en lav sko, endte med ei natt på Vellesetra DNT hytte her i Sykkylven. Mor foreslo at kunne no ta med FrøkenS og FrøkenA også. Dermed så vart det 5 stykker på tur, og krysset fingrene for at der ikkje var så mange på hytta.


Kjører til Velledalen, tar av ned skiltet Brunstad, så til venstre og forbi butikken. Når du ser skiltet Bøvegen, tar du av til høgre, og kjører til kraftverket. Parker der. Litt små skeptiske når ankom, for her var det mange biler! Greitt nok at det er fleire som søker hit for skitoppturer, men håpe det ikkje er så mange som er på hytta.






Ungene vart imponerte over dei store rørene som låg der, sikkert vært vannrør engang til kraftverket. Kjekke å rope inn i, og kjekke å klatre på.









Veien opp til hytta er en veldig fin grusvei. Kraftverkveien. Litt kjedelig å motivere dei på, men er no grei å gå da i det minste.













Vart varmt for jentene i dress, for dei skulle jo til snø! Så det var berre å kle av, og henge dressene på sekken.











Lillemann klarte mor ikkje å motivere lengre til å gå sjøl, så her skulle han absolutt opp i bæremeisa. Trur det var litt vel masse hopping på den trampolina heime :-/ så dermed så er det oppakning, og lillemann. Trim for mor!













FrøkenS prøver å blåse frøene til hestehoven, men dei sitter litt meir fast enn på løvetannen.










Har du det bra der bak lillemann? Mor kikker til lillemann, ser at han siter som han skal. Han er stor gutt no egentlig, 3,5år og burde være flinkere til å gå sjøl. Men mor turde ikkje dra med sekk og uten bæremeisa, er ca2km opp,  ca 290 høgdemeter, og fryktet at han kom til å bli sliten. Sjøl om fin vei opp, så har lillemann aldri likt å gå grusveier, han syns dei er kjedelige. Derfor mor og lillemann er så lite på Velleseterhytta også.











Jentene benytter dei mulighetene dei har til å klatre steiner, og studere bekker langs veien. Og er man på tur, så skal man kose seg også :-)












Sjå som snøen smelter! Fjellene begynner så smått å bli bar her og der. Snart tid for toppturer til fots! Og oppi laveste punktet på jellrekka, der bak ligger et vatn, med ei hytte du kan leige. Litt bratt opp dit, så der har mor og lillemann kun vært en gang.







Mormor og FrøkenS. Litt tungt å gå når det er så varmt, men så lenge man går sakte, men jamt, så kjem man fram til slutt. Er faktisk ikkje så lenge siden mormor var her, noen uker siden berre, og var på hytta ei natt med Carol.















Mor hadde seg en samtale med lillemann, om at visst han ikkje klarer å gå litt meir sjøl enn dette, så kan han ikkje bli med på fleire hytteturer, eller til toppen av fjell. Og mor veit at det er kort att no, og ser snart hyttetaket mellom trea. Da gikk han med på å gå sjøl, men måtte motiveres litt. Sjå kven som finner kvite steiner er fin aktivitet.











Og når man ser hyttetaket, da får alle meir fart i beina! :-D FrøkenS har allerede stukket ifra, og er vel snart oppe ved hytta.











Da er det slutt på vei. Over brua, og en kort sti opp til hytta. Og sjå! Der er snø!! Mor har 3stk rompeakebrett hengende på bæremeisa, så dei skal nok få aket litt ;-)












Veldig flott velkomstport her. Og her bruker å være sauer her, så lukk porten sommerstid og høsten. Rekner med at sauene kjem opp i juni en gang.



Noe Velleseterhytta virkelig kan skryte av, så er det plasseringa! Heilt ytterst i dalen står den, og du kan skue nedover mot Velledalen. Og sjekk dei fjella bak! <3 Virkelig flott her.






FrøkenS sitter og venter på resten, mens FrøkenA er meir opptatt av den snøflekken der. Den kan absolutt akes på.









Sunnmøre i mitt hjerte....






Inne på hytta var der allerede 2 familier, med kvart sitt barn. Der er 2 soverom med 5 sengeplasser på det eine, og 4 på det andre. Dei samlet seg på det med 5, og gjengen innkvarterte seg på det med 4. Mor og lillemann klarer å dele seng. Inne på stua så har det blitt noen oppgraderinger. Sofaen har blitt trekt opp att i forskjellige gråfarger, nytt kjøkkenbenkebord, og nye benker rundt. Hjørnet med stoler og et bord, er no erstattet av en brei benk med lang pute på, som også kan soves på. Nye gardiner er her også. Lillemann som bruker å utbryte i et stort smil: "Her var eg igår!" altså at han kjenner seg att. Men han vart litt flat, ristet på hodet: "Her var eg ikkje igår...." Han kjente seg ikkje att, men likevel gjorde det. Litt forvirret, og mor måtte forklare at dei har fikset litt på her.



Mor stikker ut med den eine metallbøtten som står "Drikkevatn" på, og går til elva for å fylle på. Fin utsikt inn Velleseterdalen. Veldig fint å gå tur innover her om du har med barn hit. Fin sti i fint terreng, og du ender i botnen.







Heldige som kan gå rett ut i naturen, og hente reint smeltevatn. Ikkje alle som kan dessverre.














Ungene var utålmodige, ville ut! Og dermed så kledde dei på seg, treiv med seg kvart sitt rompeakebrett, og mor småspringende etter. Mormor vart att inne for å lage enkel middag. Mor skal stå for frokosten i morgen. Lillemann i farta!










Der var to snøflekker, og den andre måtte testes ut også. FrøkenA klar for tur nr2.












Juhuuuuu!!! Full fart og FrøkenA hyler i fryd ned snøen. Velleseterhytta i bakgrunn.









Der var noen gule blomster rett rundt hytta, og mor kan ikkje huske å sett sånne før. Kva i alle dager er dette for slags blomster?














Lillemann måtte også studere dei fine blomstrene. Han ville helst plukke dei, men mor sa at dei er no finest ute, og det er fullt med folk i hytta.












Mor likte ikkje dei store steinene rett etter snøflekkene, og dro med ungene forbi hytta, og inn mot dalen. Der var det meir snø, og tryggere å ake på. Dessuten så fekk dei litt større fart enn mor likte på flekkene.











Litt av en akeplass med utsikt! Kjem noen skifolk også ned ifra fjellet. Mor kjenner ho er litt misunnelig, hadde vært en flott dag på ski idag i dette været.







Men ingenting kan veie opp for det store fornøgde smilet til lillemann som aker i full fart ned snøen, og har det heilt topp!!













FrøkenA ga seg, men lillemann holdt ut litt til. Litt for gøy til å gi seg enda ;-)







Er man på barnetur, så er det barna som bestemmer maten. Pølser med brød vart dagens middag, og det var 3 veldig fornøgde unger :-)

















Mor ut og legge våte dresser til tørk i sola :-)












Denne sofakroken vart plassen gjengen holdt til mest, og mor vart satt til å lese Donald blad av FrøeknA, og da måtte lillemann også sjå kva for blad dette var.








Ut igjen! Rastlause unger, men heilt greitt. Jentene ville kikke meir på den hytta rett nedenfor Velleseterhytta, Rasmusselet. Og der fann mor dei, på taket.












Der er mange ruiner etter bygg her, og lillemann peker på fleire der nede han vil kikke på.








Der går en slags vei ifra Rasmusselet og rundt haugen. Den har ikkje mor gått før, og lurer på om der er noe mor ikkje har sett der. Berre en måte å finne ut av det på, gå seg en tur!














FrøkenA sprang i forveien, kom ropenede tilbake til mor, og dro henne med seg. Var noe ho måtte vise mor! Et skilt og noe rart...






Frøkna kikker inn, og der ligger lause planker som dekker et oppkomme med vatn. Den store plata bak dekker også et oppkomme. Her har ikkje mor tenkt å la ungene leike aleine nei. Men spennende plass da :-)








Det er leget til et rør ut av oppkommet som var veldig kjekt å leike med.














En bekk ifra oppkomme var utrulig kjekk å leike seg i :-D














Og rundt i området rundt hytta så er det utrulig masse kvitveis <3








Da har alle trekt inn, og skifolket dratt. Da kan mor ta oversiktsbilde av området. Fint og flatt rett ved hytta, pluss et ekstrabygg til høgre. Der er et utedo til, og en låst dør. Aner ikkje kva som er der inne. men at det har vært seterdrift her, det skjønner mor. Flott plass for dyr her, og flott utsikt skader heller ikkje. ÅST bygde Velleseterhytta i 1969 oppå murene etter ei gammel seter fra 1920 åra. Pussa opp i 2004/2005, og fått litt oppgradering i stua og kjøkkenet ni i vinter. Bygget har stor stue kombinetr med kjøkken, 2 soverom med plass til 9, en gang, og en utedo i gangen. Pluss den utedoen i ekstrabygget. Gass og ved finner du i kjelleren til hytta, dør under til venstre.





Og her er mange store fine steiner for unger å klatre på. Dei 3 ungene her må du faktisk be om å ikkje klatre! :-P








Kvar ein stein skal undersøkes, alle skal bestiges, det er en naturlov har mor skjønt.










Snøball krig!!!! :-D :-D















Og kven er den lykkligste lillemann her tru?? :-D Når et smil og et ansikt sier meir enn tusen ord <3












Slitne unger og kjølig i lufta, da er det berre å trekke inn. De to andre familiene holder til ved kjøkkenbordet, 3 voksne til har komt til og sitter i sofaen, og gjengen inntar lesekroken.







Rommet er ganske så fullt når man er 5 stk og bagasje, men det går utrulig fint! Leggetid, og en etter 1 finner senga. Jentene først, for ei skulle lese litt. Så no er det lillemann sin tur.













Gjelder å pusse vekk alle kariusene før leggetid. Mor pusse først, så lillemann. Eineste gongen lillemann syns det er greitt å pusse tenner, når han ligger ute eller er på hytte. Tenk om det hadde vært like greitt heime...
Tok litt tid før alle var i seng i hytta, og jentene var ikkej vant med så masse bråk. Dei 3 voksne som kom sist inntok sofaene på stua for natten. Så å få 13 til senga her, det gikk det ;-)






Ny dag, og det var 2 jenter som husker kva mor hadde med til frokost, pannekaker! Tok ikkje lange stunden før dei minte mor på det, og da var det berre å sette i gang. FrøkenA måtte berre sjekke om røren var passelig.







Venter på frokosten og spiller kort.... den kjem, den kjem! Mormor, ho er fornøgd ho, fått kaffen sin ;-)







En gjeng fornøgde unger som har fått sine etterlengta pannekaker! Tar litt tid å steike, så ungene ferdig, så var det mor og mormor sin tur å spise. Jentene var rastlause igjen, og stakk ut for å leike.








Mor ferdig, ryddet litt, vasket opp litt, så sendte mormor mor ut. Fekk på en rastlaus lillemann dressen, og ut med bøttene for å fylle dei med vatn. Og det solcellepanelet der, mor måtte forklare jentene kva det der var, og den ledningen som gikk inn veggen, var den som var inn på soverommet, og ned på dei store batteriene på gulvet ved senga. Forklarte prinsippet, og at derfor var det så mange lednnger på det soverommet som gikk over alt. De skjønte opplegget, men var fremdeles usikre på kva når det ikkje er sol, og om natta :-) Ikkje alt som er like lett å forstå, og det der med at strøm kan lagres på batteri.





Absolutt ikkje like fint vær idag som igår. Det regner, og skyene ligg lavt i fjellene. Det er jo selveste 17 mai i morgen, kan jo ikkje ha fint vær da :-/











1,2, 3 og hopp!!













Leike her er et eldorado for unger. Lukte på kvitveis, kikke etter fuglene som synger, og finne et klatretre.











Og dermed var det tilbake til samme fine bekken som dagen før.












Mens ungene leiker seg, og mor passer på at dei ikkje setter seg midt i det våte, så finner mor seg et fint tre å sette seg i. Gåsunger kiler mor i ansiktet, som "Hei, her er vi!" Joda vår, mor veit du er der.











Tilbake til hytta, og av med lett fuktige klær. Dei 2 familiene er på vei til å dra, og mormor begynner å vaske gulvet. Var dessverre ikkje så kjekt å komme til hytta igår, for var ikkje akkurat reint her. Og der var noen hybelkaniner uti gangen som mormor vasket, som ikkje akkurat var særlig unge på alder heller. Trur dessverre det er en stund siden her vart vasket.








Siste til å forlate hytta,mormor vasket, og mor plukket litt søppel rundt området. Forlater den med god samvittighet. Men er veldig kjekt å ha et slikt tilbud for alle, berre alle kan gjere sitt når dei er der, slik at den kan være ei glede for dei som kjem etter. Mor kjem garantert til å komme tilbake hit en dag, uten tvil :-)









Lillemann ikkje særlig blid. Han hyler og raser, vil ikkje gå sjøl, skal sitte i bæremeisa. Mor prøver å forklare at han alltids klarer å gå ned sjøl, til og med den jenta som var like gammel som han gikk sjøl. Men nei, mor måtte berre sette han opp i bæremeisa til slutt.














Du lillemann, du lillemann... Greitt nok det vart ei kort natt, og lillemann sov urolig, så bæremeis får det da bli. Han som egentlig er så flink til å gå nedover.












Jentene er flinke til å gå, og i det lette regnværet så går det uten problemer. Mormor er flink motivator. Humøret er faktisk ganske så bra det, og ei av jentene smiler og sier ho gleder seg til å sjå mamma si igjen, men vil være med på fleire turer :-)












Vakre fjell, tross ikkje så vakkert vær. Brunstadhornet 1524moh forsvinner i skydekket.









Lillemann koser seg bak i meisa si, slapper maks av og vil ikkje ned heilt enda.















Mor, lillemann og jentene, nesten nede etter en veldig fin tur. Om vart fullt på hytta, så gikk det faktisk veldig greitt å være der. Alle tilpassa seg kvarandre, og tok ting på tur.










Siste biten, da ville han gå sjøl. Han og FrøkenA måtte tilbake til rørene og rope igjen, og lillemann fekk plutselig energi. Sånn er det å sitte i bæremeis og nyte frisk luft, ganske så avslappendes kan mor tenke seg. Lillemann syns at det var kjekt å ha med jentene på tur, og syns hytta var koselig. Jentene ville være med fleire gonger dei, tross savner mamma. Velleseterhytta ligg akkurat langt nok unna til at unger går dit fint sjøl. Trur denne gjengen brukte 1 time opp igår, og det er overkommelig for dei fleste. Berre lillemann blir litt flinkere å gå sjøl no, så skal det nok bli fleire gonger hit :-)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar