fredag 8. mai 2015

Lavvohelg på Leirvassbu i Jotunheimen dag 1


Mor fekk en invitasjon til ei helg med randoneeski og toppturer i Jotunheimen med Christin Oldebråten. Christin gjer det for å samle inn penger til sitt hjerteprosjekt, Mitandi i Uganda, der pengene går til skole og helse. Les meir på http://www.mitandi.com/ Mor  litt skeptisk med sine veldig manglende ferdigheter på ski, men var for grønnskollinger på randonee, sånn som mor. Mor fekk med en gang veldig, veldig lyst, og planene vart lagt. Men dama mor skulle dele lavvo eller rom med, måtte trekke seg, så mor bestemte seg for at ho skulle dra aleine. MissM er ei venninne av mor, og mor tenkte at kanskje ho ville være med?? Svaret vart et stoooort smil, og en telefon til mannen, så fekk mor et rungende JA!! :-D Dermed vart planene lagt for ei drømmehelg i Jotunheimen i lavvo, 3 netter og kvite fjelltopper med MissM. Glede!!

Mor måtte pakke i skjul for lillemann, for hadde han sett lavvo, pulk, ski og sovepose, og han ikkje skulle være med, så hadde det blitt en veldig lei seg lillemann som skulle til mormor og morfar for helgen Torsdag morgen og mor levere en lillemann i barnehagen, og mormor skal hente han. Så hente MissM, og kjøre i 4 timer til Leirvassbu. Og damene hadde bestemt seg for å gå dei rundt 5km inn til Leivassbu fra parkeringen, så klar for ski allerede første dagen :-P
Inn til Jotunheimen, og mor lurer på kva eventyr som venter der inne? Kva fjellene ser ut er inne? Korleis er leirplassen, korleis ser Leirvassbu ut, kva vær får vi, klarer mor å gå toppene her ho som klarer knapt sunnmørsalpene? Spørsmålene er mange, og svarene er enkle å få svar på, det er berre å spenne skiene på beina og begynne på eventyret!
Jukser litt med å sende bagasjen og pulkene opp med scooter, så ha sekken på ryggen, og gå inn sjøl. Men å sitte på opp, uaktuelt! Her skal mor og MissM virkelig sjå seg rundt og kose seg på vei inn. Hadde mor satt inni beltebilen inn, så hadde mor fått whiplash for å sjå alt rundt seg. Så her skal fjellene nytes og studeres på vei inn ;-)


Det er ikkje kjørt skispor inn, men berre å følge scooter og beltebilsporene. Veien inn er satt opp med staker, og der går 2 rader med stolper og ledninger inn. Sporene går ca oppå veien inn, men som er dekt med snø. Veien åpner for bilferdsel ca 21 juni til Leirvassbu. Er vårstengte for å beskytte veien under smeltingen.Skiene på, damene klar! Og ja, dei rando skiene til MissM, dette er dessverre ikkje hennes ski, for dei (tru det eller ei) glemte ho/vi att heime hos henne...... mor skulle plukke opp henne og bagasjen, og så stod både randoneeskiene og fjellskiene att i garasjen!! Kan du tenke deg panikken i bilen midt oppå Strynefjellet etter 2,5t biltur?? :-O Skal love deg to damer, lett kvite i ansiktet og med vidåpen munn i bilen! Mor nesten stoppet midt på veien :-P Kva gjere no? Etter en del små angst, panikktenking, latter utbrudd, så var løsningen å prøve å ringe rundt om der var muligheter for skiutleige på vei til Leirvassbu. Fekk hjelp på Sjåk Allmenning, og vart sendt til Sport1 i Lom. Eigeren hadde solgt ut alt leigeutstyret, og det var tomt. Så skjønner du, han gjor noe som kalles drømme service, han tok et par splitter nye Dynafit Seven Summit, monterte på feller, og leigde ut skiene til MissM! Kalles ikkje det service, så aner ikkje mor! <3 Ja, og måtte kjøpe nye staver også som mor skal ha, for MissM hadde med kun skoene og fellene i bilen. Så en stoooor tusen takk for kjempe service til Sport1 i Lom <3 <3 :-D

2 meget fornøgde damer på tur, etter Sport1 i Lom reddet drømmehelgen :-D

Følger sporene inn, mens både scooter og beltebil passerer med folk og bagasje inn. Skyene letter, og det er håp for et fint vær om litt.


Er så kjekt å gå inn sjøl, sjå flotte fjell, undre på kva dei heiter, kor høge, og kor vanskelig er det å gå opp dit tru?? Eller er det et fiskevatn der bak? Mor lærte i alle fall at det der, det er Stetinden 2020moh, og at stykke bak der ligg det faktisk et vatn. Så innmari kjekt med kart når man går tur :-P


Skylaget letter litt, og noen topper dukker opp. Spennende med nye plasser, der er så masse å sjå!

Nydelig å gå inn, og skyene slipper litt sol ned. Alt blir så finere med litt sol! Flott, ikkje sant? Stehøe 1885moh til venstre, og Stetinden til høgre.
Og når man har god tid, så er det å finne seg en fin plass, og ta en pause. Noen steiner innbyr til sittepause, og MissM labber bort.
Og siden man er i Lom, så må man berre teste ut bakverket som dei er kjent for. Fekk tid til litt handel, mens ventet på ski til MissM skulle monteres. Og denne her, smakte utmerket!


Beltebilen og scooteren gikk jamt fram og tilbake fra parkeringsplassen til Leirvassbu med folk og bagasje. Mor er glad ho ikkje sitter på med den, men heller er på sine egne ski og nyter naturen inn. Er man på tur, så er man på tur, her skal kvart sekund nytes til det fulle!
MissM ganske så fornøgd med livet akkurat no :-)


En god pause med kart kikking og synsing på fjellene, så var det på beina igjen og siste stykket. Og der, der dukker Leirvassbu opp! Og for ei flott plassering av ei fjellhytte! Fantastisk! Dette her kan ikkje annet enn å bli heilt supert å være ei helg. Og et par av dei toppene der, der skal mor opp. Lurer på kva topp det blir?Litt kartkikking, mor og MissM skal opp på toppen til venstre i morgen. Å hutte meg tu!! Litt sånn glede-gruer seg med et lass med sommefugler berre på tanken. Toppene er Midtre Høgvagltind 2066moh, og den til høgre er Vestre Høgvagltind 1967moh.
Leirvassbu, mor og MissM sitt tilholdssted i kommende 3 netter. Skal no ikkje ligge inne, men ute i lavvo. Greitt det også, betaler 60kr pr person pr natt, og da får du tilgang til dusj og toalett. Dobbeltrom uten dusj og do koster ca 820kr pr person med fullpensjon, når du er der i 3 dager. Og da får du med lunsj til turen. Ikkje ille pris det egentlig, og middagen der er virkelig god! Plass til 200 personer, og har 100 forskejllige rom, til forskjellige priser. Sjekk heimesiden Leirvassbu Fjellhytte.

Nede på leirplassen stod det 2 telt, pluss kom 3 damer som skulle sette seg opp telt. Mor og MissM var raske med å sikre seg den flateste plassen lengst nede, og en leirplass blir til. Men tanken på å våkne opp her i dei flotte fjella her, den får mor til å smile :-)Å! Må nesten vise dokke noe, mor og MissM måtte jo inn og sjekke oss inn på teltplassen, og en tur på do. Og alle dørene til rommene har navn til en fjelltopp, og ei artig tegning :-) Til og med dørene til dusjen har tegninger. Mor likte fjellstua med det samme ho trådde inn døra faktisk, i gammel og innbydende, koselig stil.


Mor lurer på om ho en gang kjem til å stå på toppen av en av dei toppene? Stetind er en topp mor har kikket seg ut på kartet i alle fall :-P

Begynner å bli kveld, men eineste lavvoen er mor sin enda. Noen få teltere til har komt og begynner å sette opp. Rekner med denne plassen her er ganske så full i løpet av morgendagen.

Mor har kikket på kartet og sett at Leirvassbu ligger så perfekt til som du kan få det til. Som et knutepunkt midt mellom 4 daler, alle med turmuligheter både sommer og vinter. Og du har utallige topper du kan gå på en dagstur ifra hytta. Jotunheimen har faktisk det høgste fjellet her, Galdhøpiggen 2469moh, og har dei 29 høgste fjella i Norge.

Mors lavvo i kveldslyset. Har hatt noen netter i den lavvoen der no, eineste som mangler er faktisk lillemann. MissM har ikkje lagt ute ei vinternatt før, så her starter ho hardt med 3 netter på rappen :-P


MissM pakker ut og mor har fått fyrt opp i ovnen. Blir godt og varmt her inne, deilig å kunne telte en vinternatt og ikkje fryse.Og så en sein, sein middag.... Karbonader ifra lokale slakter her, og lukten omtrent kiler deg i den tomme magen.
Mor setter MissM igang med å kutte grønt for, før mor tapper varmt vatn ifra vanntanken på ovnen til potetmosen.


Om dette her ikkje skulle smake etter en skitur, så veit ikkje mor :-P


Leirvassbu i kveldslyset, og samlingen med ski langs veggen er virkelig imponerende! Sikker på at den lokale sportsforretningen ikkje kan matche dette utvalget ;-)Etter å ha kikket litt rundt inne, pusset tenner og fått med vatn til morgendagen, så var det å sikte seg mellom teltene, ned til lavvoen og ta natta. Noen er i seng alt, noen har akkurat komt og setter opp sine telt. Mor og MissM kryper godt ned i soveposene, slukker lyset, og prøver å lukke ørene for alle ute som driver å setter opp sine telt. Og kva morgendagen bringer? Skal bli spennende! :-D

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar