mandag 25. mai 2015

Lillemann savner endene på Sessvatnet


Lillemann husker veldig godt ifra ifjor da han mange gange var opp til Sessvatnet, kun fordi han ville mate endene. Dei var hans absolutte yndlinger, og han kunne stå ved enden av vatnet og rope av full hals på dei. Og dei kom! Mor veit at dei er tilbake, men har ikkje vært oppe med lillemann for å mate dei enda. Så da mor her en dag begynte å snakke om dei, så skulle han opp med en eneste gang! Dårlig timing av mor når han sitter i badekaret, og klokka er 20.00 på kvelden.... så mor lovte at skulle dra opp så fort det passa, og sjå om dei er tilbake.
Og her på søndag, så begynte lillemann å bli litt gretten, og gikk Syste litt på nervene. Da er det på tide å ta seg en tur ut! "Lillemann, skal vi finne dei endene på Sessvatnet??" spurte mor. "Jippi! Sessvatnet og anda!!" ropte lillemann, og stod raskt klar i døra med sko og strømpebukse. Ikkje akkurat passende bekledning for regnvær og kaldt ute. Lillemann, kle på!
Traktoren måtte no være med på tur, og over den nedfalne bommen opp til Sessvatnet skulle den over. Måtte hjelpe mor litt, sånn litt. Viktig å være stor kar når man har traktoren med.
Greitt når man kan kikke seg om også, få med seg fugler, skogsfioler, og stadig sjå noe å prate om og peike på. Her ei lita gran som har fått heilt knall grønne skudd som lyser opp. Kvifor det mor?

Sjekk den store kvitveisen da! :-D Største lillemann noensinne har sett! Gigantisk, rett og slett. Den måtte legges i tilhengeren ilag med veden, for stor til å gå ifra.


"Sjå mamma, stor søledam!" roper lillemann, og sjekker at traktoren klarer seg fint. Og så nikker han fornøgd, "Bra med store hjul."Med litt senebetennelse i høgrehanda, så er det ingen sak å dra traktor når mor har på seg klatreselen, og hekter berre på :-) Litt smalt over magen, men du unngår den skjeve dragningen når du drar med ei hand, og vondt etter tauet. Og bra trening for mage og bakende å dra opp bakker.


Det regner, det regner.... og mor hiver på ei regntett jakke, hette og votter på lillemann. Er forberedt på litt sånt vær, så ingen fare. Lillemann bryr seg overhode ikkje om regnet, han er berre glad han er på traktor tur, og skal finne endene. Han synger for full hals Mio og Mao sangen, og Hiv og hoi! Nesten sånn at mor skulle ønske der var en volumknapp på lillemann, nesten ;-)Lillemann er påpasselig med å få med seg dammene langs veikanten, og i denne fann mor og lillemann rompetroll! Ikkje så aktive da, sikkert pga kulden ute no. Ikkje akkurat noe varm vår dette her.


Skyene ligg lavt i fjellet, og mor skulle ønske at dei kunne ta seg en tur en annen plass for noen dager. Lillemann spør på telttur igjen, og da vil mor helst ha opplett. Treng ikkje sol, berre opplett.
Mor sin jobb (bortsett fra å være trekkesel) er å kikke etter søledammer, og rope til lillemann kor mange som kjem etter kvart.


Og en aldeles smilende gutt, roper ut for kvar søledam i rein glede :-D Er så kjekt å være på tur når det er som dette <3 regn og surt gjer absolutt ingenting når man har det gøy!


Og der er Sessvatnet! Spenningen stiger, for noen mor og lillemann møtte, sa at her var i det minste ei and. Lillemann er så ivrig på traktoren sin, at mor måtte minne han på at han ikkje skal rope høgt og skremme dei.2 ender dukka opp, og mor fekk overtalt lillemann til å vente med å mate, til komt brt til bålplassen og brygga. Var hardt å vente for en som har savna endene sånn. Men så fort mor stoppa, så var han av. Mor lirker av seg klatreselen, og skynder seg etter lillemann.

Han er allerede utpå brygga, og roper på endene av full hals, som alltid.  Og endene? Dei kjem! Lillemann hopper på brygga i glede!


Mor lage til biter av skiver, som lillemann kaster ut i vatnet. Når bitene blir våte, er dei bedre for endene å spise dei. Lillemann er så lykkelig, at han berre spretter rundt seg sjøl, og smiler fra øre til øre :-)Det er et par som kom. Hoa er ganske så nært, mens hannen er meir sky, og kjem ikkje. Stkkendene på dette vatnet blir ganske så tamme etter kvart.
Et annet stokkandpar kjem også, og denne hannen er så lite redd, at han nesten spiser ut av handa på lillemann. Mens lillemann mater, så tenner mor opp et lite bål på bålplassen, heilt nede ved vannkanten. Alt her er gjennomvått etter masse regn, så mor er glad ho har med både ved og tennbriketter.
Sjøl når lillemann griller marsmallowsene sine, så føler han med på endene. All mat er spist opp, alle 4 små skivene, og lillemann er litt fortvila. Men han koser seg over endelig et bål, sjøl om regnet virkelig pøser ned i perioder.Det kom så masse regn, at mor frykta at bålet skulle slokne. men det gikk greitt. Mor har savnet bållukta og flammene, så var kjekt med ei lite bål igjen.


Masse underholdning i dei to hannene som stadig jagde på kvarandre. Tydelig våryre enda, og holdt stadig show som fekk lillemann til å hyle i fryd.


Lillemann er så opptatt, at mor fekk god tid til å grille seg både 1 og 3 marsmallows heilt i fred.


Tross tom for mat, så kom endene stadig heilt bort til lillemann, i et håp om han hadde noe meir. Den eine hannen nesten gikk på skoene til lillemann, og var utrulig kjekt å sjå kor han frydet seg over endene. Om heim att? Glem det mor! Da måtte det være noe alvorlig som måtte skje om det skulle hende frivillig.

Var slettes ikkje lett å få lillemann til å dra heim, på ingen måte. Men det må no til. Veien er klissvåt i regnet, men lillemann sitter bakpå traktoren, godt kledd, og speider etter endene.
Sjøl om mor har vært her utallige ganger før, så syns mor at det er like fint her. Ei nær perle som er veldig kjekk å gå til i all slags vær, og heile året.Plutselig roper lillemann Stopp!! og drar i handbremsen på traktoren. Så hopper han av, og stikker ned på brua. "Må berre gå litt sånn her..." kjem forklaringa.

2 våte uværskråker, men de er berre utenpå,  og i veldig godt humør :-D


Mor vart omtrent hengende i lufta der lillemann no en gang satte på bremsa på traktoren, og beina i bakken. Han måtte jo fylle bensin på den vanlige bensin stasjonen! At mor kunne glemme det...
Lillemann legger beina oppå panseret, roper "Spring mamma, spring!" og mor jogger så traktoren får full fart. Lillemann jubler og hyler for kvar søledam traktoren kjører i. I nedoverbakker kjører han på siden av mor, og mor må holde farta for å holde følge. Veldig morsomt å nesten kjøre ifra mor!
Mor skjønner no at ho har att for å dratt med lillemann ut på tur i all slags vær. Om det regner, gjer det ingenting så lenge han er tørr og varm. Og så lenge det er noe gøy å finne på, så er tur gøy :-)
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar