søndag 24. mai 2015

Lysholsetra 320moh og Kobberhola, Fjøre til fjells


Lørdag og lillemann skal i bursdagsselskap. Planen er å komme seg en på en tur etterpå, og Syste hadde bedt om å få huset aleine litt den dagen. Greitt det, og alliert med mormor om å gå Lysholsetra, og satsa på yr.no meldte riktig ang været. Regner en del no, og sur kald vind. Ikkje heilt regnfritt, men alt går berre man har gode klær ;-) Så etter barneselskap var det å parkere på gamle Aurdalskulen, og gå bilveien til Lysholveien rett i starten av Andestadvatnet. I enden kjem du til en gard, og du følger berre veien som går over til å bli en traktorvei.

Klar for tur!! :-D Sur vind og litt regn, så er berre å ta på trekket med det samme. Og tynne ullvotter, er ikkje mange plussgradene ute, og nysnø i fjella.Når du kjem opp til gården på Lysholvegen, så står dette skiltet der, og håper at folk tar til etterretning. Ikkje kjekt å få tunet sitt fullt i biler, i alle fall ikkje på en aktiv gard.

Veien går tvers gjennom gardstunet, og fortsetter inn skogen. Elektrisk gjerde pga kuene som går ute på beite, og mormor åpner og fikser. Hører det rautes, og mor og lillemann gleder seg til å møte kuer! :-)


Fine, rolige kyr. Meir redd dei for turgåere, enn andre veien. Men dei var nysgjerrige da, og turde nærme seg.


Dette gjorde turen for lillemann! Han syns at dette var kjempe stas! Og kikker etter fleire kuer. Gøy :-D Og mor forklarer det med jur på kuene, som pupper. Og der kjem melka ifra. Bonden bruker maskiner på kua, så kjem en stor tankbil og henter melka, så tar den melka i kartonger slik at mor kan kjøpe den i butikken.

Mormor fikser gjerder og grinder, og nysgjerrige kuer følger spent med. Mor kjenner at ho savner oppveksten med kuer, marker og kosen med dyrene. Til og med lukten av fjøs!

Mormor klarte til og med å få klappet ei ku, men berre så vidt, før den hoppet til sides.Landlig idyll <3 gå mellom kuer på flotte marker med fint grønt gras.
Gjennom nok ei grind, og kjem til en koselig skog. "Fin skog mamma" kjem det ifra lillemann, "ligge her i natt, telt. Vær så snill!" Mor måtte le litt. Kjære lillemann, sidene her er så bratte at der er ikkje plass til telt. "Ligge i sovepose." kjem det kjapt. Nå nei lillemann, da ruller du berre ned. han prøvde seg også med ligge på veien, men mor sa at det ville ikkje bonden like, og at der kom andre turgåere, og at det er vått der. Så mor lovte en telttur snart, men ikkje her. Da kom han med at det gikk sikkert an oppe ved hytta som vi skulle finne no.


Mor og lillemann i telt overnatting forhandlinger....Mor er ikkje så glad i grusveier, men her er det jo koselig da :-)

"Store blad!!" Lillemann er henrykt over dei store bladene på trea, og mor lover at dei kjem til å bli enda større, og plukket han et.


Vårlig og grønt ute, og mormor koser seg ute på tur. Vært litt regn og vind, men er heilt greitt her inne blant trea.
Er ei kobberhole her, og mor har ikkje vært ned til den før. Så her måtte det undersøkes! ;-)

Ned en sti, ikkje så lange stykket, så kjem du til elva, og hola ligg til venstre ved elva.
Ikkje store hola, men spennende nok! Det drypper over inngangen, vært litt regn i det siste.

Mormor har vært her før, men mor har også lyst inn, og lillemann vil også. Dra hettene over hodet, og krype inn.Mor og lillemann på vei inn hola. Ikkje lange biten ned, men måtte holde han i handa.  Er no litt spennende dette her med hole, for er noe nytt for lillemann. Synd ikkje har lykt i meisa lengre.Kort hole, og mormor prøver å lyse opp med lommelykt på mobilen så lillemann skulle sjå seg litt om.
Så kjekt å kikke seg rundt, utforske, kaste stein i en dam der, og kaste stein i taket. Heilt nytt dette, og var ikkje så lysten på å gå ut egentlig :-)
Kjekk dam inni der, med flytende rare ting i vatnet.
Ute av hola, og ser rett ned til Andestadvatnet. Og det er faktisk  litt solgløtt ute! :-D Deilig!

Mor får lillemann til å gå litt sjøl. I alle fall opp til veien. Ikkje akkurat lysten, men går til slutt.Oppe ved veien, lokker mor med små bekker. Og er det noe barn er svak for, så er det rennende vatn! Lillemann intet unntak.

Og dermed gikk det fra eine bekken, til den andre. Ikkje rask framdrift, men han går sjøl, leiker, har det kjekt, og trivs på tur. Litt regn no og da, men ikkje noe som gjer man våt.Mormor leita seg fram ei skive, og det tok ikkje mange bitene før lillemann oppdaga den... skulle tru han som hadde spist i bursdagsselskapet skulle være mett, men nei. Utrulig kor matlyst man får av å være ute, pluss andre sin mat. Og så er det hans første tur med nye fjellsko! Ser spent på mor om han kan trakke oppi det våte der. Mor berre nikker, og en stolt gut trakker hardt så litt vatn skvetter.

Var en del bekker siste biten her, og alle må nøye undersøkes. Gjerne kaste en stein eller to, og en pinne.


Kor vart bladet av? Skulle ikkje det komme ut her nede tru?? Ikkje alt som kom ut bekken på andre siden av veien ;-)
Gjelder å ha t å l m o d i g h e t på sånne turer :-)


Mor dro med seg lillemnn opp i skogen for å kikke på en bekk, seile pinner og kikke.
Lillemann spurte om han fekk prøve å hoppe over, mor roper "Hopp!!" og lillemann tar sats!
Lillemann roper på mormor og mor, vil vise at den lange pinnen går langt ned i hullet i bakken.
Siste bekken er unnagjordt, og hytta på Lysholsetra dukker opp. "Hytta!" roper lillemann, og får plutselig nye krefter.Mor peiker opp på Hinakken 432moh der bak, og forteller lillemann at der oppe har han vært. Om han husker damene ifra sysalen. Og det gjor han! Og dei 3 hundene ;-) Turen dit ifra Aurdalskulen finner du her Hinakken med sysalenMor har fortalt lillemann at der er en kode, og finner man 6 koder og skriver dei på et ark, kan man vinne premie! Så lillemann fekk æren av å finne stokken, og hoppet etterpå rundt at han skulle vinne premie! Så vinner lillemann ingenting på avslutninga, så får mor overraske med en ;-)

Bak hytta står det 2 benker, ganske så nye også. Så da har du anledning til å sette deg komfortabelt ned og ta en rast.


Noen har jobbet litt her og demmet opp til et lite vatn, meir som en stor dam. Og kven trur du dro rett dit?
Hjelper ikkje at det er ganske så kald og sur vind, vatnet frister meir. Godt han er godt kledd med vindtett og fleece. Viser 5 grader inntil hytteveggen :-P så ikkje akkurat noe til temperatur til å være 23 mai.Venter på lillemann, og mor leiker seg med maten....

Lillemann kjem og henter mor, måtte sjå noe viktig! Og ned i vatnet ligg der mange døde froske egg. Oi da... har nok frosset i hel.Mor henter boksen til eplebitene, og fisker opp noen egg. Og til en overraskelse, så var der levende romperoll under egga! :-D

Lillemann tør ikkje bruke fingeren til å røre dei døde egga, og bruker en pinne, forsiktig etter ordre ifra mor. Lære han til å ikkje skade andre levende ting.
Mormor vart innmari kald, og gikk seg en tur mens lillemann leika seg i dammen og kikker på rompetroll. Opp til ruinene litt lengre opp haugen. Veldig fin utsikt der ifra. Må ha vært ei fin seter en gang.Og så dukket det opp et lite problem.... lillemann luktet litt, og trengte ny bleie. Og posen mor har i meisa med bleier, våtservietter og underlag, hadde falt ut heime!  Krise! Mormor hadde heldigvis våtservietter, og mor (beklager hytte eigere) lånte litt kjelleren under hytta. Var innmari sur vind, og lite ly å finne for å vasket lillemann, og kjelleren var beste plass. Dermed så sitter lillemann uten bleie, og føler seg litt stor :-) Og belønning for å være flink.


Vei ned att, og lillemann gleder seg til å sjå kuene igjen. Alt ute ser så grønt og friskt ut etter regn, og luktene fra skogen er sterkere.

Et blad med mange hull! Det er Åmen/Larven Aldri Mett som har vært der! Lillemann blir så ivrig med å fortelle, at han nesten stammer :-) Han forteller om åmen som kom ut av egget, spiste masse mat og lagde mange hull, så vart den puppe, og "vrikke vrikke", presset seg ut, og hadde blitt til en stor og fin sommerfugl! Han fortalte om det ganske så lenge, og like ivrig. Kjekt han husker boka som mor har lest mange ganger til han. Og kjekt at han kan naturens gang til en sommerfugl :-)

Lillemann får bladet, vifter med det, og roper på mormor. "mormor, mormor! Bladet til Åmen Aldri Mett!" og fortelle nok en gang historien :-)Mor og lillemann, nesten nede ved markene.Siste delen av veien, ser det ut som en vei til nedenfor. Mormor lurer på om det er gamle veien til koppargruva. Mor meiner at det er berre en ting å gjere, gå ned og undersøke.
Ingen vei der nede, berre en mur. Men veldig fint og idyllisk der da, så vel verdt å gå ned skråningen.

Mormor fekk no finne ut av det no da, og treng ikkje lure meir. Dermed så er det å trakke seg opp att.

Ute av skogen og der er solgløtt. Men kor er alle kuene?? Alle er borte! :-O Å nei! Alle som hadde gledet seg til å sjå kuene igjen. Bonden har tatt dei inn for kvelden for å mate dei, og melke dei. Litt sorg i meisa, og et stadig mas om at han vil inn i fjøset å kikke. Mor forklarer gang på gang at man kan ikkje berre gå inn i fjøset til noen, er bonden sitt. Samme som huset heime, folk kan ikkje berre gå rett inn uten lov. Lillemann forsøkte seg med at kan jo spørre bonden om lov..... Kanskje mor kjenner en bonde som kunne latt lillemann komme på besøk en dag? Det hadde vært kjekt!

2 kommentarer:

  1. Så ut som en kjempe fin tur :) Herlige lillemann! Og dere har så utrolig mange fine steder å dra på tur til :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Er en veldig fin ettermiddagstur, eller en kjapp kveldstur :-) Er glad eg bor her Monica, har så mange muligheter på turer, korte eller lengre :-D Lillemann var veldig fornøgd han, om enn lei seg for kuene var borte.

      Slett