tirsdag 12. mai 2015

Randonee til Kyrkje Oksle 1843moh i Jotunheimen


Å atter våkne opp i lavvoen opp i Jotunheimen og kjenne sola varme lavvoduken, er faktisk heilt herlig. Dagen før var mor og MissM med Christin og Bjørn, og en heil gjeng på tur. Link her Midtre Høgvagltind 2066moh Og så var det kor gå i dag? Mor har veldig lyst på Sutringsinden 1997moh, eller Stetinden 2020moh. Kyrkja 2032moh kanskje? Kyrkja ser ut som typisk sunnmørsalpene tind, og ligg nært, Sutringstinden ligg litt lengre unna. Så kjem det an på MissM sine ski også, og så forma. Ikkje enkelt å gå en tur som blir litt bratt, når fellene er for breie til skiene og da blir lite stålkant.

Mens mor hører på MissM som sover, så drømmer mor seg vekk i turboka om Jotunheimen. Mor blir heilt dårlig ove alle dei fine turene som er mulig her, og mor studerer om mulig å ta med lillemann til sommer/høsten.

Ikkje akkurat ryddig her inne i lavvoen, men er no berre 2 damer i en 8 manns lavvo, så plass e det nok av. MissM ligg ganske så godt gjemt i den soveposen sin, og tross masse folk som prater utenfor, og hunder som bjeffer, så har ho no vendt seg til lydene og sover tungt.


Var ganske så kaldt i natt, det kjente mor, og der henger noen istapper her og der.
Ikkje kikke ut en gang, men rett på frokost. Her er det en sløv morgen ja, men først våken, så er det berre å spise og komme seg ut :-)

Fekk du sånn plutselig trang til å telte her? ;-)
Etter litt usikkerhet, og diskusjon fram og tilbake, så vart bestemmelsen tatt å berre ta en kortere tur mot Kyrkja, sjå an opp den, og eventuelt ta Kyrkje Oksle. Satt til middag kvelden før med en heil gjeng ukjente, og Duracell var en hyggelig kar som hadde vært over dei fleste fjellene her. Han syns Kyrkja var en grei topp, og dermed så tenkte mor og MissM at den kunne no være verdt et forsøk. Kyrkja er det spisse fjellet midt i bildet. Tanken var å krysse Leirvatnet og gå opp mellom Kyrkja og Kyrkje Oksle. Om ikkje for bratt så. Alt ser så greitt ut på avstand.


Inn på Leirvassbu og ta morgenstellet, pakke sekk, lage mat, og labbe etter MissM over Leirvatnet. Dei andre fra igår går retning Sutringstinden, Stetinden og Store Bjørn. Bedre damene her tar en rolig og fin tur, og heller slikker sol ved varden ved Kyrkje Oksle, enn å måtte snu pga manglende stålkanter. Og ja, solkremen er med denne dagen!

Ok, mor er ubestemmelig, og skiftet retning. Mor syns det såg litt bratt ut rett opp, og da heller gå opp skaret, og gå heile ryggen opp til Kyrkje Oksle. Får da også utsikt ned dalen, og får sett på Kyrkja på litt avstand. Så, samme retning som dagen før.Mor er litt glad også, for har på en måte blitt venner med dei skiene her. Og en tur med dei på beina er ikkje skremmende lengre. Dagen i går var så fantastisk at mor fremdeles gliser fra øre til øre :-D

MissM på vei opp skaret, før skal ta til venstre opp ryggen.Sporene som går opp til Kyrkje Oksle, men mor vil først fram på kanten og kikke ned dalen. Dalen mor har lyst å gå med lillemann til sommer/høsten en gang. Og da gjerne med MissM og mann ilag med oss. Får sjå kva året bringer :-)Mor berre elsker å komme opp kanter, og du ser topper som stiger opp i horisonten <3
Kva du byr?? Fantastisk, ikkje sant?? Topper som Skarddalstinden 2100moh og Skarddalseggje 2159moh. Og under snøen ligger det forskjellige vatn.


Har trakket en del folk opp her også. Ikkje så rart, så tilgjengelig den er ifra Leirvassbu som en kjapp tur.Og der nede ligg Leirvassbu, som en liten svart flekk på bildet.Tar god tid på denne turen, og mor får god anledning til å kikke seg rundt og nyte omgivelsene. Og ja, får tatt mange bilder! :-P

Mor kikker seg rundt mens MissM trakker seg opp siden.
Ikkje noe bratt plass dette å gå, litt sikk sakk kun et lite parti her. Men kjempe lett tur å gå om du er her.
Oppå ryggen er det stort og flatt, kvitt og flott, reine kosen å gå her.Mor ser varden der framme, og at der er 2 personer der. Det gjer ingen ting, god plass oppå her :-)
Framme ved varden, og der er et fjell som markerer seg. Det der skal mor kikke etter på kartet!
Setter seg ned ved varden, og ser rett på heile ruta turgjengen gikk igår. Ser herifra at det er fint å gå dit, så dei valgte virkelig rett tur å ta med seg nybegynnere på. Ser faktisk sporene opp! Fra høgre går du slakt oppover langs kanten, så oppover breen, ender rett ved foten av toppen, så opp til venstre for toppen, og opp til toppen siste metrene. Midtre Høgvagltind er det fjellet som er høgst på bildet.Mor ser ned i dalen til venstre for Høgvagltindene, og ser skyene som er på vei inn bak mor og MissM. Dårlig vær kjem fort her, og kan være ganske så lokalt også. Her mor sitter så snør det, og dei som er på tur retning Sutringstinden har knall blå himmel enda.Full avslapning av MissM ved varden, og Kyrkja i bakgrunn. Og Kyrkja har ikkje dei to her tenkt å forsøke seg på! Den er smal og bratt, og isete. Der må du ha skarejern for å gå idag, og være flink på svingingen. Ser ski oppi siden som folk har satt att, og fortsatt til fots. Absolutt ingenting for mor i alle fall. Men den er flott å sjå på herifra ;-) Så kjære Duracell, du er virkelig en duracell!! :-D Intern...Rett i koppen kyllingsuppe og skive, veldig greitt på en dag som dette. Smøre inn med solkrem, og nyte sola inni mellom litt lett snøfall.
Varm kakao og turmix er heller ikkje å forakte på en slaraffentur heller ;-)Var så varmt, at mor satt i sportsbh og kjente lett snø dalte og kilte kroppen. Litt surrealistisk opplevelse å sitte å sjå på blå himmel og sol, og samtidig snør på deg. Og stå sånn her på kanten til dalen, med alle fjellene rundt deg som er vinter paradis, berre heilt fantastisk!! <3Mor begynner faktisk å bli litt glad i dei skiene der, dei har gitt mor noen fine opplevelser her i Jotunheimen, og mor håper på fleire sånne opplevelser på dei plankene der. Da står berre det å skaffe ei skikkelig skibukse til neste år, ikkje ei sånn lite pustende til 150kr ifra Netthandelen. Ønskeliste til jul :-/


Kunne ikkje sitte for alltid ved den varden heller, og etter 1 time eller så, så var det å pakke sammen. No står ikkje varden akkurat midt oppå toppen av Kyrkje Oksle heller, en liten kul rett ved er egentlig toppen, og da skal mor ha det rett også. Tar 4 minutter å halvveis springe opp. MissM ville vente mens mor spente på seg skiene, og stakk opp. Tettere snøvær i vente, så best å komme seg tilbake mens det er sikt. Kyrkja og ned til Visdalen.

Opp kulen! Skal mor kunne skrive "Besteget Kyrkje Oksle 1843moh" så skal det være rett også.
Ikkje så masse til utsikt ned Visdalen, men har no fått sett ned korleis der ser ut også. Og den spisse toppen mor kikket på, den der til høgre, er Visbretinden 2234moh.


Og så snur mor seg, og får det dårlige været i ryggen, og ser mot det fine været retning Leirvassbu. Kontraster! Håper berre at dei som er på Store Bjørn idag får sikt ned att, at været stopper her.

Renner ned retning Kyrkja, og skal renne ned til foten av fjellet, der hadde tenkt å gå opp til å begynne med. Mor renner ned, og stopper og venter på MissM. Ho velger å renne med fellene på, pga en litt dårlig fot.Visst du zoomer inn, så står der et par ski der, pluss er folk oppi. Dei som stod ved varden da mor og MissM kom, dei hadde vært langt oppi siden, men snudde pga is, og syns det ikkje var kjekt lengre. Mor syns det er kjekt å høre at folk snur når dei syns det verken er kjekt lengre, eller syns at det er ubehagelig å gå der.2 damer, egentlig veldig fornøgde med turen for dagen, må jo også ha litt tid til å dingle med beina, nyte omgivelsene, og slikke litt sol på en snøkvit kropp. Eineste som har farge er det solbrente ansiktet, knall røde nesene, og mor som har fått 3000 nye fregner. Jippi....

MissM på vei ned. Gooood plass til å kose deg i fjellsiden her :-)
Da renne ned ifra Kyrkja, og ned til vatnet. Mor renner litt, så kikker etter kor ikkje bratt, og så renner litt til. Siden MissM har feller på, går det ikkje så fort. Så avtaler at mor renner ned, og venter på vatnet og berre tar på fellene sine.

Som en liten prikk i fjellsiden siger MissM ned.
2 smilende damer labber nok en gang over Leirvatnet retning Leirvassbu, kjempe fornøgde med dagen :-) Blir enige om at denne kvelden her har dei fortjent 2 drinker kvar i baren, før tar kveld med å brenne bål på Prestene. Har litt ved til overs, og har ikkje tenkt å frakte det heim.


Vel tilbake i lavvoen, og ser tilbake ti Kyrkja. Jepp, valgte rett tid på å dra tilbake. Og no snør det i teltleiren også.
Middag! Mor har den vanntanken på lavvo ovnen sin, rommer 3,2 liter, og har praktisk tappekran. Real turmat er faktisk veldig godt, og metter bra. Mor kunne heilt sikkert levd på den i ei uke på tur, uten problem.

Mi herlige turvenninne! Kor masse gøy vi har hatt det dei dagene her! :-D :-D Er kjempe glad for at ho vart med mor på tur <3
Og så fortjener man noe godt.... klar for å bake! Jepp, mor skal bake muffins i lavvoen! ;-)Får sånn akkurat plass i bollen, med forsiktighet.....


Mor har kuttet til ei sånn underlag til panne, og lagt inn i bakerovnen så det som skal steikes ikkje får direkte kontakt. Aluminiums former kjøpt etter størrelse på bakerovnen på Biltema. Store former, så får plass til 2 av gangen.
Ahhhhh! Lukten av nysteikt sjokolademuffins, 1400moh! Ikkje kvardagskost tenker mor :-) Litt flytende i midten, som fondant, slik som mor liker den <3
Og så det litt gøy med dette, for der er en lavvo rett ved siden av mors, og den er full i folk, så dei sitter en del utenfor. Mor og MissM klarer kun 2 stk kvar, så mor tar med 2 nysteikte og serverer dei ute. Skal love deg at noen vart overraska! Nysteikte muffins no?? Dei delte broderlig/søsterlig på dei 2 som mor hadde, og var fornøyelig å sitte inne i lavvoen å høre sukk og nytelse utenfor. Ikkje minst så lurte dei på kva ovn mor hadde, og kom inn for å kikke. En danske kom og såg dei tomme formene, og stemma gikk en oktav opp over at han ikkje fekk. Mor og MissM satt og humret og hørte praten utenfor. Lite visste han at mor holdt på å steike 2 til, som så kom ut med. Dermed han fekk han også ;-) Men veldig kjekt å kunne glede andre :-)Ute er det stopp på snøfallet, og kveldssola titter fram. På tide å avslutte her med en tur i baren, og sjå om treff noen kjente, og høre kor dei har vært. Og litt artig med den baren, for er ikkje som en vanlig bar, for det er eineste baren mor har vært i der du ser turkart brettet ut over bordene! :-D Mor er sjelden ute på livet, men en sånn bar som dette kan mor like!
Satt inne, og legg plutselig merke til mange folk som forsvant ut. Det er månelyst ute! Dermed forsvant mor og MissM også ut for å ta bilde. For en utrulig flott kveld dette er. Er berre å nyte.

Flott dag avsluttes med flott kveld. Tilbake til baren, vente på at det er mørkt ute, før pakke ved og tenne bål oppe mot Presten. Traff att Duracell, og måtte innrømme at Kyrkja ikkje var noe for damene her nei, men hadde kost oss uansett. Han hadde rast rundt både her og der han, og mor lurte på kor han hadde ekstra batteripakken bortgjemt :-P Han er her kvar 1. mai ilag med kompiser, og dei har da med sine sønner. En flott tradisjon syns mor, guttetur med sønner på slep. Tru om lillemann orker å bli med mor på tur når han blir voksen? Tvilsomt.

Vart en hyggelig kveld, og var berre avslutninga på heile oppholdet som venta. Pakker ved, og trakker i vei på hardsnøen. Er kaldt ute, så dette blir nok den kaldeste natten hittil.
Mor tenner bål, mens MissM rigger speilrefleks kameraet sitt. Bål, fullmåne, og lys ifra Leirvassbu, en perfekt avslutning på oppholdet.
Mor fann seg en stein, stod oppå og berre kjente vinden, hørte knitringen ifra bålet, og berre trakk inn alle sansene fra omgivelsene. For en plass dette er, for noen opplevelser det har vært, for en mestringsfølelse oppholdet har gitt, og skiglede det har vært. Mor er så glad for at ho hoppet uti det, og dro. Glad for at ho ba med MissM og delte gleder og latter, turer og solbrenthet. Bilde resultat av MissM når kamera endelig virket litt ;-)
Dermed så var det å snike seg ned i leiren, være barnslige småunger i en alder av meget voksen, tulle seg ned i soveposene, og vente på morgendagen og reise heim.
Og atter en nydelig morgen, og mor kjenner at det skal bli litt trist å dra heim, men samtidig så godt å krølles eg i dyna si igjen. Inne så tipper dei at det var -15 grader i natt, og det tviler mor ikkje, vart den kaldeste natten hittil. Mange haster med å pakke sammen, skal reise langt, mens mor og MissM tar det litt meir med ro. 3,5t å kjøre heim er ikkje det verste. Ja og levere tilbake noen ski da ;-) Sola skinner ifra en skyet himmel, og Kyrkja forblir ubesteget.Til frokost er det berre å spise opp det man kan, ta med heim er jo unødvendig. Skive med diverse pålegg er ikkje det verste, og betaler 10kr inne på Leirvassbu for full termos med kokt vatn. Tenkte å ta en matstopp med Real turmat når komt ned på parkeringsplassen, før kjøre heim.


Nesten trist å sjå en så tom leirplass igjen :-( Siste rest er vårt, og der er 2 att som pakker. Fekk sagt farvel til både Turtelduene, Christin og noen til. Duracellen var sikkert på en fjelltopp en plass, for mor såg han ikkje.Mor og MissM spenner på seg skiene, og forlater Leirvassbu. Begge to veldig fornøgde med helga, og har veldig lyst tilbake. Litt tungt hjerte å dra, men du store for noen fine opplevelser har hatt her!


Og i det taket til Leirvassbu forsvinner, og Kyrkja stikker opp, renner mor og MissM ned ilag med siste folkene. Leirvassbu stenger for sesongen denne dagen, og alt skal tømmes. Åpnes ikkje att før 18/19 juni.

Skydekket legger seg på toppene, og det å dra føles ikkje så ille lengre. Ikkje kjekt med topptur og skydekke. Mor og MissM er ganske så enige der dei går, at helga har vært absolutt minnerik, truffet mange kjekke folk, hatt mestringsfølelse, toppturfølelse, og hatt en slaraffentur. Det frister absolutt å dra tilbake, så kanskje? ;-)
Tusen takk kjære MissM for ditt herlige selskap og ditt turhumør. Tusen takk til Christin og Bjørn for en fantastisk tur. Og tusen takk for folks gode humør, det har vært en sann glede å være ilag med dokke <3


2 kommentarer:

  1. Fine bilde! Ser ut som du og har hatt ei FANTASTISK helg i Jotunheimen! Veldig kult med matlaging på lavvoomn. Dret såg heilt konge ut med muffins :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Jotunheimen for første gong (bortsett fra turisttur Galghøpiggen) og det var en virkelig drøm Lene :-D ser dokke også har kost dokke ikkje så langt unna! En dag så dkal eg tilbake :-)

      Slett