søndag 7. juni 2015

Endelig telttur med Kompis! Kolda
MissMa og mor har lenge snakka om å få til en telttur ilag. Kompis til lillemann har no vært på mange besøk i lavvoen til mor, og hørt om lavvo overnattinger og teltturer på lillemann. Han også vil! Mo forsøkte å få til ei stor felles overnatting på barnegruppa si Camp Skogstroll, men å få ei helg til å passe dei fleste når det er både fotballfestivaler og Sykkylvsdager, da gav mor opp. Været må jo også stemme, og siste tiden så har det regna kvar eineste dag, om ikkje heile dagen. Men, det er jo alltids sånne små opphold i det regnet, om det går an å skvise seg mellom? Det var meldt litt ok lørdags kveld, masse regn på natta, og et lite opphold søndags ettermiddag. Der er et problem til.... Lillemann har feber :-( han er forkjølet og temmelig varm og rød i toppen. Og når mor forteller forsiktig at den teltturen nok må avlyses, så starter et hylekor med krokodilletårer! Han vil på telttur med Kompis!! Mor forsøke forsiktig seinere også mens et regnskyll virkelig vasker Moder Jord, men nei, samme reaksjon. Lillemann vil absolutt på telttur. En dupp, febernedsettendes, og så er det berre å pakke. Frisk luft skader vel ikkje, og skulle det skjære seg, så er det kort vei med bilen heim. Telttur, mot alle odds.
Ale klar for tur!! :-D MissMa jubler, lillemann er på vei sjøl. Ingenting å sei på engasjementet i alle fall :-D Og skulle dette her klaffe med litt oppholdsvær, så kan det ikkje bli annet enn gøy!


Kjære Kolda <3 mor har ikkje teltet her siden en gang på ungdomsskulen. Men var det beste mor kom på i dette været, og trur at plassen ikkje blir så dum. Her er ei lita elv, kjøre nært plassen, gapahuk om det regner, og har nøkkel til det lille selet. Mor har trua ;-)Bakken og graset er kliss vått. Det har vært jamt med regn, og for en halv time siden så regnet det sånn at hadde du tatt med såpe ut, hadde du vært ferdigdusjet på 2 minutter. Regnklær og støvler på lillemann. Heldigvis så er her en benk så slipper å sitte på den våte bakken. Praktisk.
Mor trakket rundt etter ok teltplasser, og MissMa begynte på sitt telt. #jegharaldri slår til no, for ho har aldri satt opp telt aleine. Det skal være en første gang for alle ;-)
Gutta, dei er allerede i full leik dei, og spesielt Kompis er veldig gira, han skal ligge i telt! Det er hans #jegharaldri
Da er to telt oppe. Mor trådde litt til med MissMa, men neste gong, da er dama uavhengig av noen.
Teltene står ikkje så langt unna den lille elva, og rett over står ei stor hytte, litt bortgjemt. Mor veit ingen er der, den blir ikkje masse brukt.
Stor plass da! Her kan ungene springe rundt som dei vil. Og været? Kven skulle tru at det skulle bli sol etter dei siste timene med regn?? Flaks, virkelig flaks!Om her ikkje er store dyr, så er dei små dyrene like interessante... mor blir stadig ropt etter for å sjå både det eine og andre.


Mor lager til inni teltet, og 2 nysgjerrige gutter kikker inn. Snart klart? Men når sant skal sies, utsikt som dette her med to veldig glade unger som gleder seg over å telte, slår all verdens utsikt med fjell og solnedganger <3


Nattens hybel :-)


Bestevenner <3 <3


Mor har tatt med ved, og alt rundt her er så vått at skulle du fått fyr på graset rundt bålplassen her, så har du brukt bensin :-P all ved rundt også er gjennomvåt. Til og med bålplassen er så våt at mor måtte bygge opp med tørr ved først. Lillemann er i alle fall veldig glad for endelig bål :-)


Ikkje verst plass dette å ha telt, ved foten av Skopphornet 1226moh. Oppi "hullet" der er Svartekoppen, mor har vært der kun en gang, for minst 2 tiår siden.

Mens mor passer på bålet, så er der to gutter som vil på skogstur. Leite etter gjøken som driver å roper ko-ko oppi skogen. Fan ingen ko-ko dessverre, men artig likevel.


Mor tok dei med på stien som går ifra benken også. Den går over til veien rundt Sessvatna. En syklist som kom forbi, sa at han brukte å sykle den ifjor, men den var ikkje fin i år. Mor har ikkje gått den stien siden ho var barn, ut på fisketur.2 kompiser som koser seg ved bålet.

No har det seg sånn at MissMa har lagt att den kjære kaffen sin heime. Krise!! Ringer mormor som ikkje bor så langt unna, men har nok pulver til en kopp. Så kjem mor på at ho har med nøkkelen til selet, kanskje det er noe kaffepulver der? Om låne litt? Mor tar med seg gutta, og låser opp så dei får kikke inn. Lillemann husker at her var han "igår" på traktortur. Igår betyr alt som har skjedd en gang, om var igår, eller  fjor. Igår her er altså for 3 dager siden.

Og eureka! Et glass med kaffepulver! :-D Mor viser glasset ut døra til MissMa som jubler ved benken. Teltturen er reddet! Ellers hadde det blitt en biltur på henne.


En strålende fornøgd MissMa med en kopp varm kaffe. Og mor tenker på skiltet: Give me my coffee and no one gets hurt! :-D :-D
Koselig ved bålet. Om ikkje så stort bål, så er det akkurat passelig for denne gjengen.

Og er ei stund siden grilla pølse på bål no, og er prikken over i`en for teltturen.Gutta sjekker ut gapahuken som er ganske ny her. Kjempe flott er den! Og lagt ned et veldig flott byggearbeid i den. Gutta syns den er storveis. Den kan bli kjekk å ha om regnet skulle komme i kveld, eller i morgen tidlig. Sitteplasser langs heile veggene, bord i midten, henger en kjele der, og ligg mange grillpinner oppe over åpningen.

"Bestevenner" sier Kompis og klemmer lillemann <3 begge to har kun eldre søsken, og er meir som enebarn på enkelte områder, og dei to er uenige og er ikkje så vante med å dele inni mellom. Men dei blir alltid venner igjen veldig fort.

Mor fann seg blomstrende hegg, og tatt på seg naturlig parfyme siden ho ikkje har på seg kunstig ;-) Hegg lukter så innmari godt! Spesielt på kvelden, og etter regn som no. utta syns mor var morsom med blomster i håret ;-)Sterke Storebror løfter begge gutta, og begge klemmer Storebror. Lillemann har også blitt glad i å ha med Storebror på tur. Han er virkelig en kjekk kar å ha med også.

Mor tar med gjengen tur opp til store hytta, berre for å kikke litt rundt. Går sti ifra telta og over elva, men glatte steiner. Går du over brua til grusveien, så ligg der en stor stein i grøfta som bru, og der går sti opp. Mor vil vise dei ei fin dør.
Nostalgisk dør, ikkje sant? Hyttekoselig.

Det renner bekker rundt heile hytta, og no som det er vår, så er det lysende grønt ute også.Storebror ser sitt snitt til å klatre i noen trær der. Trur ikkje han blir aleine der oppe så lenge ;-)

Og så rett, så rett. Dermed så ser gutta at der er klatremuligheter, og er raske til å prøve seg.

Ja da, og stor-apen mor også. Er litt for glad i å klatre i trær ho også.


Mors kjekke tur venninne, og ellers også ja, MissMa. Ho er som mor, veldig glad i å være ute på tur.
Det vart noen små her som vart litt for ivrige i bekkene, og våt, så trakk tilbake til benken før en av dei endte med å bade. Storebror gjemte noen kinderegg i einebuskene som gutta skule leite etter. En skatt! ropte lillemann og er kjempe fornøgd.MissMa hadde med såpebobler, og to gutter er elleville! Mor og Storebror blåser bobler så mor kjenner ho svimler til slutt. Pause!Kjekke Storebror som blåser bobler. Ikkje rart gutta syns han er kjekk å ha med på tur.

Lillemann låner mors lille minihammer med halvskarp øks og diverse utstyr på. Han har fått streng beskjed om å bruke begge hendene, og mor beordrer han til å ikkje være nær Kompis sine fingrer. Kompis har fått lånt seg MissMas utstyrkniv med minisag, og held på på andre enden av greina.Og så skjedde det som ofte skjer med små barn og skarpe redskaper når dei ikkje hører etter. Kompis skar seg litt, og det kom noen  tårer. Men ingenting som ikkje et fargerikt plaster ikkje kurerer.
Mor stikker og vasker kjelen for å koke kaffevatn. Iskaldt fjellvatn rett ifra fjellet og snøsmeltingen. Beste vatnet du får.

Bål kos :-) Snart kaffe og kakao!
Kvelden vart kjekk og lang. Alle koser seg og er overraska over sol på en sånn regnholdig dag. Maks heldige med været! Men kvelden er der, og tross for lillemann hadde en 2 timers dupp for å bli frisk, så får mor prøve å legge han. Han skal være med mor når mor skal låse selet for natta.
Pusse tenner er så masse meir kjekt når man er på tur enn heime! Har det noe med vasken å gjere tru?? Mor lurer. Ei elv er i det minste artig å pusse tenner i :-)


Lillemann kikker inn teltet, og utbryter: "Jippi, eg er på telttur!" Da veit du som mor at du gjorde det rette med å faktisk dra.


Mor har sikra seg med alt ho kan for natten med en  sjuk liten. Hostesaft, sterk hostesaft, og flytende ibux. Lillemann får ei skei av hostesaft og ei ibux før han legger seg. Han har vært i veldig god form dei siste timene da, hoster knapt når han er ute i forhold til er inne. Han har hatt falsk krupp før, og mor kjenner att den litt raspende hosten.

Siste rest av kveldssol før skyene sluker lyset. Skal ikkje bli lett å få gutta til å sovne i dette lyset. Men er berre å forsøke.


Litt trøtt, men for våken trur mor. Ikkje lett å være en sjuk turgutt og vil ut.

Kompis er i soveposen sin, og er første gang han ligger i telt. Har øvd på soveposesoving heime. Men rekner med at han kjem til stå opp om ei stund. Mellomtiden så har MissMa og Storebror aleinetid ved bålet, for mor sitter hos lillemann.Mor prøvde ei stund å forlate lillemann, gikk bra ei stund, men så ropte han. Inn att.....  blir en lang kveld dette. Kompis stod opp att i mellomtiden, litt lufting før tilbake i soveposen. Uvant dette, og spennende :-)Det vart no stilt til slutt, men tok absolutt sin tid dette. Kveldsroen senker seg i teltene, og mor, MissMa og Storebror har en stund ved bålet før leggetid på resten. Og når regndråpene kjem litt over kl23, da sluttes laget av seg sjøl. Timing!Lillemann sover godt i soveposen sin, vart en sein kveld. Men frykter at lillemann nok kjem til å sove dårlig med hosting. Berre feberen held seg unna. God natt lillemann, kviskrer mor og stryker han over panna, glad i deg <3


Mor fekk rett i sine antagelser, vart ei meget våken natt med hosting. Og i perioder låg mor og passa på lillemann, og lytta til gjøken ute som ikkje ga seg heller. Regnet trommet på teltet heile natten, og mor frykter en våt morgen. Takk og pris for medbragte regnklær og gapahuken. Før klokka 7 så såg mor dette morgenbilde ansiktet. Meir søvn er berre å glemme, men motstå et smilende ansikt og da være morgengretten sjøl? Nei, trur ikkje det :-)Lillemann liker å ligge litt om morgonen og berre slappe av og kose.

På telttur er det lov med litt lørdagsgodteri før frokost.... så hører han at Kompis allerede har komt seg ut av teltet. Trur det var et nødvendig dobesøk som var årsaken.

Mor måtte faktisk pushe litt på lillemann for å komme seg ut. Det regner enda, så på med regnklær. Lillemann står og kikker ut, og gir mor en morgen rapport om verden der ute.
Litt regna har aldri skadet dei to her, som springer rundt, og venter på at mor skal komme ut ho også. Koselig utsikt dette her .-)
Sola er gjemt bak skyene, og to klissvåte telt. Storebror har veldig godt sove hjerte, og sover enda, tross alt bråket.
På vei til gapahuken for frokost.
Absolutt ingenting å sei på humøret! :-D


Enkel frokost på tur, men det er litt av sjarmen, og treng man meir da? Lillemann er meir opptatt av leik enn kva som går inn.
Koselig morgenstund i lett regn. Praktisk, veldig praktisk med gapahuk på teltplassen.
Etter snart 1 time, så hadde regnet gitt seg. Så bra! Mor stikker bort til bålplassen. MissMa trenger litt varmt vatn til kaffen, og kanskje noen griller seg en pølse? Mor la 2 plater over bålplassen før la seg, sånn at det ikkje skulle være heilt klissvått der.Og har du sett!! Sol!! :-D Er det mulig?? Kan man ha sånn flaks med været på tur i dei dagene her? Ser sånn ut :-) Gutta springer rundt og syns sol er kjempe bra, og leiken er i gang.

Mor har fått fyr på bålet, og er glad for at ho plukket tørre småkvister med mose på kvelden før og tok med i teltet. Gutta ville litt på tur, og mor tok en lyn tur inn skogkanten. Blåbærlyng har sånn fin farge på kartene, og mor spiser et. 2 måpende gutter venter berre på at mor skal spytte det ut att, men det skjedde ikkje. Smaker godt, sier mor og smiler. Ingen av dei tør å prøve, og etter ansiktene å bedømme, så syns dei mor er gal.Litt uenighet mellom gutta, og er plutselig ikkje kompiser. Blir litt sånn når begge vil ha noe, og ikkje klarer å dele. Mor henter lillemann sin traktor, og lager ei bane av noen gamle planker fra en benk. Mor lager til to som bane, og etter kvart så ordner det seg mellom dei. Fort uenige, fort venner igjen.
Bål stund...... og snart er kaffen klar :-) for mor, nok en kakao. Mor er ingen kaffemenneske. Har prøvd, men liker ikkje smaken, og blir dårlig i magen.Dette er det mor kaller en strålende morgen. Er ute, sol, telt, og en smilende og glad lillemann.
Koselig rundt bålet. Mangler berre Storebror, som enda ligger i teltet og sover.
Mor ser deg lille luring! :-D


Kompis har vært inni teltet og vekket Storebror. I samme slengen har han kledd av seg omtrent alt av klær. Mor har hørt latter inne fra teltet, så to brødre har virkelig kost seg.


Lillemann har vært en siste tur inn i teltet før mor skal pakke sammen alt. Inni finner han alt mulig av smådyr! Han springer ut, fort, for å hente Kompis og vise han både mygg, fluer, edderkopper og tissemaur. Mor får jobben med å fjerne alle.
Fram og tilbake mellom telt og bil, og mor sender gutta ut på tur. Med kvart sitt gevær så jakter dei på alt som beveger seg.


Lillemann er ikkje så stor at han hjelper til med å pakke telt enda, men han klarer å dele stenger ganske så bra. Sola har tørket teltet litt, men den er no borte. meldt meir regn no snart, så berre å pakke mens opphold. Har jo fått et par timer ute med sol, så klager ikkje.


Storebror er også oppe, og mor setter på ei pølse til han.

Telt og soveposer er i bilene, er berre matsekken og litt klær som er framme. Har litt tid til å være ilag rundt bålet. Vært en veldig kjekk tur dette, en tur som egentlig hadde alle odds imot seg. Regnbyger, feber, Sykkylvsdager, loppemarked, skulle vært med heile Camp Skogstroll og middagslurer. Men for en telttur det vart også! Angrer ikkje et sekund på turen, og hadde maks flaks med regnværet også.  For i det gjengen går til bilen for å dra heim, kjem dei første regndråpene. Er det mulig å ha sånn flaks? Og mor som glemte å tippe lotto....
Kolda viste seg å være den perfekte plass for telttur denne gangen, og mor notere seg at hit skal ho invitere heile Camp Skogstroll, om det lar seg gjere ei helg. For den som intet våger, intet vinner!
Tusen takk for turen MissMa, og lån av noen bilder, Telt og soveposer er snart tørt, klart for tur igjen ;-)
2 kommentarer:

 1. Er utrolig morsomt å se hvor stor og flink han har blitt! Blir ikke han en eventyrer så vet ikke jeg:))
  Herlige turbilder:))

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk Jill :-) jo han veks fort til :-/ turene forandre seg litt, men veldig kjekt å sjå at han fremdeles har turlyst ilag med mor, og setter pris på å være ute i naturen og utforske :-)

   Slett