mandag 22. juni 2015

Fagredalen 650moh i Hellesylt


Du har alltids noen plasser du har hørt om i nærområdet ditt, eller sett på kartet, lurt på korleis der ser ut, men aldri vært der? Mor har noen sånne plasser, men der er noen plasser både mor og sambo lurer på. Moldskreddalen i Hellesylt er en sånn plass. Den er satt opp på lista som ønsket lavvoplass ei helg, gå opp i Fagerdalen og fiske. Men før man pakker lavvo og utstyr, så er det jo greitt å vite korleis der ser ut, og om mulig å telte der. En kveld med lav tåke, yr i lufta, så vart det en biltur. En pose med ved i bilen, sånn i tilfelle var muligheter for å tenne bål og grille kveldsmaten ute. Bæremeisa i tilfelle år en plass for å sjekke ut området.
Når du kjem inn til Hellesylt, kjøre du opp Ringdal, heilt til endes. Da kjem du til en gård, og en bom på 40kr. Og så får du utsikt inn en vakker dal, omgitt av høge fjell, Sunnylvsmoldskreddalen. Ser noen bygg der allerede, og skal være et par setre i enden.Litt spesiell plassering av ei jakthytte :-D

Smal dal med ruvende fjell. Mor vart berre kikkende opp på fjellveggene... tenk om skydekket kunne lette!

En foss der bak, flott elv her mellom 2 setrer.
Og heilt i enden av dalen, Bygdastølen 482moh, fjellet bak er Tverrfjellet.


Mor kikker til venstre, og kjenne seg att ifra kartet. Der ligg Fagredalen. Ser ikkje så ille ut å gå dit nei. Skal ligge 2 vatn der bak, og et med fisk. Mor foreslår en tur dit? Sambo sier ok, og dermed drar mor fram bæremeisa.Noen andre har lagt merke til ankomsten, og kjem springende og brekende mot. Selskapssjuke sauer??
Lillemann søker ly hos sambo, for dei sauene der, dei kom virkelig fort!


Der går en sti rett ifra parkeringsplassen, og den møter stien som starter ifra setra.


Lillemann vil være i bæremeisa, og elsker at sauene springer rundt! Lillemann, mor, sambo og sauer på tur :-D
Dei fleste sauene ga seg, og holdt seg ved setra, men ikkje alle...
Ei søye med 2 lam fulgte standhaftig etter, og breka og breka. Sultne kanskje? Mor ser at det er ikkje så masse mat her i graset enda. Lillemann ville ha mor til å synge Bæ bæ lille lam på vei oppover, og mor sa at desverre, mor har ikkje pust til å synge akkurat no. Og da mor prata med lillemann, så kom det litt irritert "Men mamma, du har jo pust!" Mor måtte orklare at å gå oppover å synge er tyngre enn å prate. Og skulle mor synge, da måtte han gå sjøl. Da valgte han at mor ikkje skulle synge. Prate var greitt, for han hadde masse å prate om, omtrent heile tiden.


Gikk rett på stien som starter ved setra, god sti.

Stien er merket også, med gaske så store, ferske og lysende røde flekker. Lillemann som nesten har whiplash for å følge med sauene som dilter etter, snur no framover for å finne alle røde flekkene.
Det er slakt å fint å gå her, og egner seg fint for barn å gå. Der er kanten, men så spørs det kor langt bak man må gå for å finne vatnet, og kor masse snø er det bak der.


Opp til høgre ser mor fjellet Hesten 1158moh. Ikkje noe merket sti dit opp, finner ikkje noe sti på kartet heller. Mor lurer på kor det er best å gå opp der.


Stien har gått over til meir berg, og over noen småbekker. Ingen fare, for er godt merket.Så plutselig så buldrer det i fjellet, det er et lite snøras. Lillemann roper på at sambo skal sjå, for sånt har han sett før! Litt spennende å sjå på, og det varte ei stund også.Lillemann er veldig pratsom idag i meisa, allerede ifra starten ved bilen. Han har sprudlet og pratet, om alt mulig, virkelig koser seg på tur denne kvelden. No ser mor og lillemann på snøen som lager bruer og tunneler. Bra sauene ikkje går over bruene, for dei er ikkje trygge hevder lillemann.
Utrulig seint snøsmelting dette året her, skulle ikkje tru det er midt i juni. Må trakke over fleire snøflekker. Lillemann lurer på om mor fryser på føttene når ho går over all snøen? No ser mor fjell i Norangsdalen. Går du til endes her, så er der sti ned bratta til Noragsdalen.
Siden mor har meisa med lillemann, så går sambo først over snøflekkene. Ganske så fast snø, så ingen problem.


Blir en del snø å krysse, så gir opp og snur her. Det er snø og is på vatnet uansett. Målet med turen var å sjå korleis her ser ut, og mulig å eventuelt fiske og telte her. Ser at det er noen uker før det er mulig dessverre.
Mor og lillemann på tur, om vatnet er fullt i is, så vart det en fin tur. Greitt å gå opp til kanten, men var lengre å gå bak enn det ser ut til.Litt av noen fjellsider her på 1475moh, og mengder av snø enda.På vei tilbake, og mor snur seg. Har lettet en del opp no, og mor rister på hodet. Kunne det ikkje lettet opp mens var der da så fekk sett meir mot Norangsdalen da?
Men kjekt å sjå meir av fjelltoppene mot Moldskreddalen da, få sett meir av dalene som går videre der. Gå over til Strandamoldskreddalen hadde vært kjekt å gjordt en dag.
Så pass opplett at ser toppen av Kvitegga også no, 1489moh. Ikkje den kjente Kvitegga, men har samme navn.


Men i alle dager?? Froskeegg midt på bakken? Skulle ikkje dei vært i vatn? Ingen vatn her :-P Mor og lillemann vart stående å kikke på dei, for kom dei til å overleve tru?

Kikker ned dalen til setrene, og ser etter sauene. O når begynte å gå igjen, så begynte mor å synge på Bæ bæ lille lam, men da kom det kjapt igjen, "Mamma du hadde pust likevel!" Mor måtte forklare grundig at å gå oppover er noe heilt annet enn å gå nedover, o da har mor pust. Men fekk beskjed om å vente med pusten og synge til sauene kom, Den er grei du :-D


En stol i stein! Den var så pass stor at den måtte tilhøre trollet vel? Lillemann kikket seg rundt, ingen troll her, og kom med en heil haug med teorier kven sin stol det kunne være. Endte med at det var trollmor sin.


En lykkelig lillemann når sauene oppdager gjengen, og kjem nesten springende imot! Han synger Bæ bæ lille lam ilag med mor mange ganger, og nesten hopper rundt i bæremeisa mens sauene springer rundt føttene.
Rett før seterhusa står skilt om sti skille, alt etter kor du vil.

Velkomst komiteen har no ikkje vet til å gå ut av stien, men springer framfor heile veien til setra Bygdastølen. Dei breker og spretter rundt, og passer på å holde tritt med fotturistene som er på deres beite. Lillemann og mr synger enda, og mor kjenner meisa rister etter kvart som lillemann hopper rundt i glede :-)

Mor ser tilbake til Fagredalen, og ser at det letter opp, og kan true med noen solstråler gjennom skylaget. Kunne det virkelig ikkje ha komt en time tidligere da??Er du fotturist her, så er du absolutt ikkje aleine! :-P  Er du redd sau, så er ikkje dette plassen for deg å gå tur, for her er dei ganske så nærgående, men napper absolutt ikkje i deg, eller lar deg klappe seg heller.

2 av hyttene på Bygdastølen. Hyttene er innegjerdet, og det skjønner mor så absolutt. Hadde sauene sluppet til her, så hadde du hatt dei på trappa.Det kan knapt bli meir gøy dette for en liten kar :-D Drøm for han at sauene springer etter, mens han henger trygt oppe i meisa. Hadde han vært på bakken no, så hadde du hørt en heilt annen lyd. Lillemann kjem til å snakke om sauer noen dager framover tenker mor :-) Men dette her, det er absolutt seter idyll!

På andre siden av elva ligger Ringdalsstølen, dit kjem ikkje sauene seg, er port ved elva så dei ikkje skal stikke av. Etter det mor skjønner så er her geiter også utpå året. Har vært i alle fall.

Follow the leader! :-D :-D Hadde du dynket sauene i vatn og såpe, så hadde du ått vasket buksa, og muligens bilen ;-) Står i ei setrebok, at parkerer du inne på stølsområdet, så parkerer du på eige ansvar. Geitene som går/gikk her kunne være ganske så innpåslitne. Så veit du det ;-)Var ikkje berre berre å få vekk dei sauene, så mor og lillemann berre gikk sjøl til brua, og slapp sambo med bil gjennom. Mor ser opp på Tverrfjellet, ser at der bak dukker opp meir fjell ifra skydekket, Litleskruven 1433moh og Skruven 1584moh.


Om du ikkje skal på fjelltur her, så er dalen i seg sjøl verdt bilturen inn. Flott landskap å kikke på samme kor du snur deg.


Og enden av dalen innbyr til fjellturer for dei som liker det. Litt av kvart for folk flest, om så kikke, biltur, fiske i vatna rundt her, eller bestige et fjell.

Siste kikk inn dalen, og der kom første solstrålene. Sukk... hadde dei komt litt før da. Men men, har no fått sett inn i dalen og sjekket ut kor vatnet ligger. Ikkje akkurat funnet ut kor mulig teltplass, men det må vel la seg ordne vel. Så til snøen har smeltet om ca 3 uker, så får dalen her ligge på lista over mulige turer for denne gjengen :-)
Fra Bygdastølen og inn til Fagredalsvatnet, er det ca 2km å gå en vei. Lett terreng, og barnevennlig. God tur! :-)Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar