fredag 19. juni 2015

Helg på Liabu hytta ved Liavatnet 733moh, Skjåk


Mor ringte Skjåk Almenning og snakka med ei veldig hyggelig dame der. Bestilte hytta Liabu  og det er mor, lillemann og sambo som drar avgårde. Liabu ligger i Skjåk ved Liavatnet 733moh, ca 2,2km ifra kjente DNT hytta Sota Sæter. Grunnen til hit, er at Skjåk har et sånt spesielt terreng, og er veldig fint der, og er en plass både mor og sambo er enige om frister. Skulle egentlig til Aursjoen her, men der hadde ikkje isen på vatnet smelta enda. Men hit er absolutt ikkje noe dårlig andre valg :-) Planen er å fiske, ro en tur, og gå en tur til Mysubytta seter 850moh.Turen til Mysubytta her :Sota seter til Mysubytta

Når dette er synet som møter deg på vei inn dalen, da veit du at dette her blir ei bra helg med fine naturopplevelser :-)Dette er skiltet som viser kor hytta ligger, for der er et treskilt før som også står Liabu på, men den hytta er privat.
Lille, men søte hytta Liabu. Sambo rynker litt på nasen ved synet av den, for den ser unektelig liten ut med det samme, for rundt ligger det store hytter. Men ikkje sku hunden på hårene ;-) Sine 15kvm ser lite ut utvendig. Sambo kikker seg rundt, mens lillemann småspringer til hytta og er veldig klar for hyttetur!'

Skjåk Almenning har faktisk en del hytter til utleige, også via inatur.no. Hytter langt ut i fjella, ved fiskevatn, ved bilveien osv. Liabu er vel en av dei minste dei har. Noen må du gå langt til, andre kortere, og noen ligg absolutt øde til. Sjekk ut! :-)


Ikkje innlagt vatn, men du har en elektrisk drevet vannpost på parkeringsplassen. Berre å trykke på knappen overfor kranen. Praktisk! Og du har faktisk en avfallsconteiner også på parkeringsplassen.
Inne overrasker hytta. Maks utnytta av plassen, og du føler ikkje at det er trangt heller. Et bord med 2 faste benkplater, 2 løse kjøkkenstoler med pute står under vinduet. Strøm, og lamper over kvar seng, og bra taklys. Står på nettsiden at det er gassfyrte kokeplater, men den er elektrisk med 2 plater. Uti gangen står det et kjøleskap, ved, og et lite rom med biotoalett. Veldig, veldig praktisk hytte med tanke på størrelsen. Lillemann finn seg raskt til rette, og syns det er koselig han.

Var ikkje lange stunden før lillemann ville ut, han skulle til vatnet og ro. Men så fann han noe spennende rett utenfor hytta, og dermed var vatnet glemt ei lita stund. Den skallen der, den skulle han absolutt ha med heim. Den er grei lillemann, og la den en trygg plass til gjengen skal heim att. Lurer på om det er etter en hare.


Lille, men koselige Liabu :-) Fram med fiskestanga og sjå om der er mulig å fiske nede ved vatnet.Liavatnet 733moh. Blåser godt her no, men aldri for masse til å prøve noen kast ;-)Men akkurat her er det alt for grunt til å fiske, dessverre.

Lillemann har det kjekt uansett han, han leiker seg over alt han, så lenge der er noe å undersøke.

Da var det å finne plassen Skjåk Almenning har en båt liggende. Nøkkelen heng inne på Liabu, til høgre innenfor inngangsdøra på en skru. Lillemann ser en fin gul båt, og håper det er den. Og det er det faktisk! For å komme deg til båten, kjør tilbake noen få hundre meter, en ganske ny grusvei ned har et svart skilt som står Fisk på, med skisse av en fisk. Du ser det lett ifra veien, ingen fare ;-)
Ingen båttur no, alt for masse vind, og hadde ikkje blitt kjekt. Men dagen etter, da er det muligheter etter en tur. Lillemann skjønner den, og spring ned til vannkanten og kaster stein med mor.Akkurat her er det mulig å fiske ifra land, men er ikkje så djupt her heller. Roligere akkurat her for vinden også.
Mor nyter utsikten, lurer på om det er mulig å gå opp til den fossen der? Er der en sti opp bak dit kanskje? Et vatn der? Mor har ikkje godt av nye plasser, ender med å lure på alt for masse.
Lillemann vil gjerne fiske likevel, så dermed tar lillemann og sambo seg en fiskerunde. Kjøpte fiskekort på Skjåk Almenning før kom hit. Det kan du også bestille via inatur.no og printe ut.
Vakker fjellblomst, isoleie :-) Ikkje så mange andre blomster her no enda. Våren ha ikkje komt hit skikkelig enda.

Inn mot Sota Seter, skal dit en tur etterpå for å kikke.

Der er stier ikkje så langt unna Liabu, skiltene står langs veien. Du skal ikkje mangle turmuligheter her.
Mor må virkelig leite fram Skjåk kartet etterpå og kikke :-P Ei helg her er nok aaaalt for lite.

Kjente Sota Seter :-D Har ikkje åpnet for sesongen enda, men det var folk der. Inn og kikke?

Det skal visst nok være et 80 års selskap her, derfor åpent. Sesongen starter ikkje før neste helg. En ting skal dei ha, veldig flott inne her og veldig koselig atmosfære, er sånn at du faktisk kunne tenkt deg å ligge over.

Mor og lillemann skreiv seg sjølvsagt inn i hytteboka der, så ut og kikke seg rundt på området. Veldig mange bygg her på tunet, 10 stk aktisk, meir enn mor trudde. Byggene har navn og er gjordt om til soverom. Dette er det man kaller en koselig plass!


Noen bygg virker ganske så gamle, men så er setra her over 100 år også. Snakk om plass med sjarme :-) Her kunne mor garantert likt seg.Lillemann også ser det ut til, i full leik på plassen. Her ser ut til å være 2 sandkasser or barn også, og heile området er innegjerdet. Dette her virker som en trygg plass tilrettelagt for barn.Mor og sambo sjekker ut området for stier og turmuligheter, og mor kjenner at det klør under turføttene etter å sjekke ut både den eine og andre merket stien. Du har mange turmuligheter ifra Sota Seter. Og sjekket stien til Mysubytta for dagen etter, så vart neste stopp en reinsdyrflokk rett ved setra. Dette er faktisk første gong lillemann ser reinsdyr på så nært hold!Dei beiter rolig, og kikker med jamne mellomrom opp for å passe på.
Flokken kom til slutt rundt gjerdet, og mor stod heilt stille og berre kikket på dei. Vakre dyr, med imponerende gevir, tatt i betraktning størrelsen på kroppen. Mor sliter litt med å sjå kva er hanndyr og hodyr på avstand, men får studert dei litt til så skal nok mor få det til ;-)

På oversiden av Sota Seter ligg resten av hyttene på setra. Mor veit at det er mange som trivs her på hyttene sine, og mor skjønner dei godt. Berre så synd det er så langt å kjøre hit for lillemann, veldig synd.


Tilbake på Liabu kryper lillemann opp på sengeplassen sin. Han syns hytta er akkurat passelig, og meiner at den skal han ha med heim.Mor og sambo kaster noe eldgammel mat som har blitt liggende, gryteretter utgått i 2012. Men dei boksene her, dei vekker nok minner hos dei fleste menn som har gjordt førstegangsteneste. Gikk ikkje i søplet.


Liabu ligger absolutt ikkje aleine, ligg fleire hytter rundt her. Og noen er på hyttene sine også, for ser biler og hører ei kappsag. Ved på gang for vinteren :-)
Mor tar med lillemann ut for litt leik før leggetid. Han har med ei leike panne og ei ause, og dermed er han opptatt.
Mor såg en liten bekk som noen hadde laget til med ei renne i, og for en liten er det jo ypperlig leikeplass! Helst da med fullt oljehyre, men men. Så kan du forsøke å snakke til lillemann akkurat no.... :-D


Tok litt tid før lillemann sovnet denne kvelden, men det var en glad liten gutt som var fornøgd med å være på hyttetur :-)


Morgonen etter var det å våkne opp til lite vind, lovende sol, og ypperlig turvær! Alle 3 klare for en tur her, og første stopp vart ved reinsdyrflokken som fremdeles gikk rundt Sota Seter. Nå er jo hjort ekstremt vanlig rundt hushjørnene heime, gjerne rundt deg på alle kanter. Men veldig kjekt å sjå reinsdyr, litt annet enn det man er vant til. Tenk å fått sambo avgårde på reinsdyrjakt da! Men er vel ikkje så lett å få tak i jaktkort på akkurat reinsdyr her. Han vil gjerne, men har planer om småviltjakt her, om får kort :-) Da skal mor og lillemann være med for tur!

Turen til Mysubytta var aldeles nydelig! Mor sitt att med et vakkert inntrykk av landskapet her med sine skoger, elver og dyreliv. Turen anbefales virkelig! Link ligger i innleiinga. Så var lillemann lovt rotur, og han var som et lyn ifra bilen og rett bort til båten. Låste opp med nøkkelen, og skulle sjøsette den, men rann inn vatn fra hullene. Såg ikkje nygla med det samme, og dro den rett på land igjen. Var 3 hull, og såg ingen nygle. Litt skuffa lillemann som hadde sett fram til en båttur.

Vart fiske ifra land i staden for, og håpe på fangst denne gangen. Lillemann starter i det minste optimistisk.

Det som er så kjekt med lillemann, er at han kan leike seg med omtrent alt han finner. Lage suppe ilag med mor av alle vekstene som er rundt der, bake kake, leike gård, være et dyr osv.

Tar like godt kveldsmaten ute på engangsgrillen. Litt vind, så mor har ikkje lyst til å tenne opp et bål her.
Mat smaker absolutt best ute :-)Det kom en lokal helt ned for å hilse på, og han tok en kikk på båten ilag med mor. Fann ei nygle fast i en streng, og den eine var nok for alle hull, skrog som visstnok skal ha vatn i seg, Uansett, det vart båttur! :-D På med redningsvest, ta med fiskestanga, og ved et uhell som vimsa sambo framfor fiskestanga, og lillemann fekk storfangst :-D :-D

Lykken er: En båttur! I alle fall denne kvelden.

Med snøret ute, så kikker mor seg rundt. Ser fossen mor kikket på dagen før, kikker etter mulig plass å gå opp. Ingen sti på kartet, så må vel opp og rundt ifra hytta. Og sjøl om litt bratte fjell akkurat her, så er der stier.
Lillemann laget seg ror med en pinne, og bestemte retningen, trur han ;-)
Full fart!! Trim på sambo! Lillemann ville ha full fart, og sambo ror med det han kan. Lillemann ler så han rister, og mor må holde han fast så han ikkje dett ut av båten. Maks glede denne dagen, tur og båttur.Om du låner denne båten, der henger nygla. Tilbake til hytta og legge en sliten gut, og tenke på å dra heim neste dag. Vært en fantastisk dag, og er så glad for at gjengen dro hit. Skjåk innridde så absolutt. Mor og sambo har diskutert fleire mulige mål, så frykter må ringe den hyggelige dama på Skjåk Almenningen for meir hjelp, og eventuelt leige Aursjobu neste helg.Heim att, og kjører via Geiranger og Eidsdal. Skulle stoppe på Grotli for et lite historisk sted, men der snødde det. På vei ned til Geiranger snødde det også, midt i juni! Mor kledde på lillemann, og ut på snøen og kaste snøball :-D sambo søkte ly i bilen :-P Men så kjekt mor og lillemann  hadde det! Passerende biler pekte og smilte, og snøen lavet ned.Utsikt ned mot Geiranger i snøværet. Regnbuen ligger ned i botnen, og lillemann lurer på om den er sliten siden den er der nede.Etter snø kjem sol, og Geiranger viser seg fra sin beste side.


Og det lillemann har ventet på heile dagen, sjå cruise båten på nært hold! Han ser feger og cruise båtene ifra heime, og mor lovte å sjå en, pluss kjøpe troll og vafler.

Ei helg med masse bilkjøring kan gjeres veldig kjekk, også for små. Berre finne noen aktiviteter på veien som gjer turen lysbetont. Litt snø ødela for minitur på Grotli, men Geiranger innfridde. No er det å stoppe i Eidsdalen i huset til sambo, kjøre litt traktor. Ei herlig helg er nesten over, og alle sitter att med mange inntrykk. Skjåk skal virkelig besøkes igjen, berre isen på Aursjoen smelter no og hytta er ledig ;-)  2 kommentarer:

  1. Liavatnet er beste plassen 😊 har hytte like innenfor vannposten 😄 ungene forguder plassen 😊 👍

    SvarSlett
    Svar
    1. Wenche, eg skjønner godt at ungene forguder plassen, er heilt utrulig flott der. Eg fallt absolutt for området, og har lyst tilbake når snøen forsvinner ifra fjella. Har en dal der eg har så lyst til å oppleve :-)

      Slett