fredag 24. juli 2015

Fisketur til Løsetvatnet 298moh med pus


Det er opplett ute, og planen er en tur til Blådalen og Blådalsvatna. Men etter middagen, pakket meis, og er i bilen, så møter mor, lillemann og sambo en grå vegg med regn. Rekalkulering av planer, og mor velger ut Løsetvatnet i Søvikdal. Vatnet ligg på 298moh, midt i kløfta til Sandvikshornet 876moh på den ene siden, og Søvikhornet 706moh pluss Jogardshornet på andre siden. Du finner Løsetsetra her, og noen få hytter på begge sidene av vatnet. Parkerer bilen på den plassen helikopterbasen var, midt mellom Andestadvatnet og Litlevatnet.

Går opp til Løset, et kvitt litt eldre hus, de finner du grusveien opp til høgre.

Før rakk å klatre over strømgjerdet, så kom en bitte liten søt pusefrøken. Ekstremt kosete, og var ikkje folkesky.

Lillemann syns at det var kjempe stas med pusen, og mor bøyde seg så pass ned med bæremeisa, at han fekk klappet den.Når du kjem til det nedfalne gamle sommerfjøset, så finner du stien opp til venstre. Pusefrøkna var ikkje verre på det enn at ho ville være med, og fulgte gjengen på sin vei.
God sti å følge, litt band som merking til å begynne med.
Mor holdt på å trakke på ei veldig doven humle, og lillemann trur den er sjuk siden den ikkje flyr.En pus som mjauer og roper, springer etter, og har ikkje tenkt å snu heim.

En meget, veldig, lykkelig lillemann i meisa over at pus springer rundt føttene og vil være med på tur. Tenk at pus vil være med! Mor merker i alle fall at lillemann er aktiv og snur seg fort i alle retninger for å kikke etter pus, meir som gele! Ikkje like lett å holde balansen på steiner når han plutselig hopper til eine siden. Bra trening! :-PPus legge seg ofte ned, eller setter seg og venter, og må omtrent trakke over den for å komme seg videre. Mor bøyer seg ned, og en lattermild lillemann hurtig-klapper pus. Han er ikkje heilt trygg på pusen, og klapper den i 2 sekund ør han raskt trekker til seg handa. Er så spennende med en pus på tur! :-D

Litt steinete sti, men blir bedre når kjem litt opp.Pus hopper i skogen, surrer rundt føttene, og mjauer og roper når den heng etter. Lokker ikkje på den, for det er ikkje vår sin pus. Men når gjengen kjem på viss avstand, så kjem den etter av seg sjøl, den vil visst være med. Den klatrer opp et tre, og kikker seg rundt.


Når pus er oppi treet, så er den på passelig høgde at lillemann får klappe uten at mor må bøye seg. Og pus elsker kos! :-) Og lillemann jubler...

Til slutt vil lillemann ned, klappe pus sjøl. Da er han litt meir fortrulig med pus, og skjønner at den ikkje er farlig på noen måte. Super motivasjon for lillemann til å gå sjøl ;-)

Stien vart meir med store steiner, og da var lillemann i fyr og flammer. Han liker godt å balansere på steiner, og mor år knapt lov til å holde han i handa. Et par plasser er det litt sleipt, eller høg avsats, så mor må være litt streng og insistere.
Lillemann og pus <3
Mor er litt obs på norske orkideene for tiden, og held alltid utkikk på alle blomstrene. Denne kvite såg mor kun en av her, i forhold til Hovdeåsen der det var mange av dei. Trur den heter heinattfiol.Koselig her på stien, og er nesten oppe på kanten. Skal være sauer her, alltid truffet på dei før, men denne gangen ser ikkje mor en eneste sau.

Oppe på kanten, og er ved steingarden. Stien deler seg her, og til vatnet skal du rett fram og ned. Trepilen i bakken viser vei til Søvikhornet.

Lillemann går sjøl enda, og stopper stadig opp for å klappe pus. Pus er med enda den, og kjem etter i rykk og napp, springer mellom beina så man hopper! Den kjem jo så fort, og må passe på å ikkje trakke på den.

Første lille myra du skal over. Ser Sandvikshornet 876moh.
En frosk! Mor måtte stoppe for å ikkje trakke på den. Mor og lillemann lister seg forsiktig innpå, så den ikkje skulle bli redd. Bra pus ikkje var der akkurat da, den var inne i skogen på jakt et øyeblikk. Mor og sambo såg den fanget en stor fuglunge, og hører moren pipe og rope i skogen. Jaktpus som er med på tur. Mor rekner med at no kjem den ikkje etter lengre, og like bra. Er litt redd for at den skal bli att her oppe og ikkje finne heim, for den er jo liten enda, og ikkje vår sin pus.

Men det tar ikkje mange minuttene like vel, så kjem pus mjauende etter i full fart. Glad lillemann i det minste over at pus kom etter. Lillemann snakker sånn om pus, snur seg, skal stoppe å klappe, og prater sånn om den, at han nesten lager gnagesår i ørene på mor og sambo, faktisk. Han er i yr og flamme over den pusen, og klemmer den. Heldigvis en meget snill pus, og den trekker seg unna når den har fått nok.

Over myr, over hauger, og da ser man vatnet. Må berre litt til ned, og krysse meir våt myr.
Stort vatn dette, i lengde på det lengste, under 700m, på det bredeste rundt 260m. Vatnet er ikkje rundt, så du ser ikkje alt av det. En smal arm helt i enden.Vått, vått, vått... blir litt hopping, balansering, gå litt rundt, og bæring av lillemann her. Mor tenkte at no kom pus til å snu, men nei. Den mjauer og roper, så kjem den til slutt.Mor fann en spennende plante som ho ikkje er vant med å sjå. Lurer på kva den heter, for mor finner den ikkje i boka si. Der er fleire av den her, og da i myr eller i vannkanten.Trur ingenting stopper den pusefrøken der i å være med på tur. Fulgt etter i snart 2 km! :-PLigger 3 mindre hytter litt fra kvarandre her, men ingen folk.

En båt ligger ved vatnet, og lillemann har lyst ut å ro. Må forklare at det ikkje er lov å bruke andre sine båter uten å spørre. Fint å sjå utover vatnet her.Masse gras i vatnet, så ikkje akkurat egnet å stå her å fiske. Et stort naust er her også. Sambo og mor husker at ifra tvserien Severin, så stod han på en fin plass. Finne den plassen, for er litt vått akkurat her.
Kliss klass, kliss klass.... ekstra vått i dei fantastiske regntidene som har vært no.


Pus og lillemann. Trur pus har stor del av årsaken til lillemann smiler så masse på denne turen ;-)
Funnet plassen der Severin satt og fyrte bål, og er av beste plassen å stoppe på her i alle fall. Så går det an å fiske her også.Mor ser tilbake, og det er gras/siv langs heile vannkanten. Skulle virkelig hatt båt her oppe for å fiske. Om noen har båt som mor kan få låne en gang tru?

Lattermild lillemann når pus hopper opp i meisa for å sjekke den ut. Han deler gjerne meisa med pus, og syns at mor kan bære begge to.

Sambo har ikkje med lillemann si fiskestang, men lillemann år velge ut fluene sambo skal ha på stanga si. Er så mange fine farger! Valgets kvaler...En som klør i fingrene etter å kaste ut, men han klarer ikkje å kaste med sambo sin, for han er kun vant med lukket snelle og utløserknapp.


Det begynner å regne i det mor fyrer opp Optimusbrenneren for å koke vatn til kaffi til sambo, og suppe. Optimus settet er lite og greitt, og du får gassboksen inni, og brenneren, den panna der, pluss ei lita til. Lite og greitt sett for småturer.


Mor hiver trekket over meisa, og setter den ved naustet. Pus syns ikkje om regnet, og liker seg i meisa.


Sambo har napp! Og det på første kast også! Lillemann er spent....
Akkurat passelig stekefisk :-D Lillemann jubler, og hjelper til med å få fisken i pose før den blir spist av pus. For pus har fått med seg at sambo har ått fisk, og sirkler rundt stang og sen.


Lillemann hjelper til med å lage suppe til mat. Mor hadde med ei tynn lightshell jakke til lillemann, og berre å ha utenpå jakka i regnet. Tar ikkje større plass posen med jakka, enn den år plass i ei jakkelomme av mor.

Lillemann år prøve å sveive inn på sambo si stang. Han er vant med sluk, og må sveive fort, no må han sveive sakte.


Kveldsmat er servert :-) Rett i koppen suppe på mor og sambo pluss skive, og skive med liten prim til lillemann. Rett skal være rett, for lillemann spiste opp nesten alle nudlene i mor si suppe, så deler.Lillemann deler på primskiva si med pus. Og en veldig fornøgd pus maler og koser seg. Pus fekk også boksen med primrester, og var en lykkelig pus ei lita stund.Myggen var veldig intens, plagsom intens, at det berre er å pakke sammen. Vart en fisk, fleire napp, og mistet en da lillemann skulle sveive inn og gikk litt for sakte. Sambo vil absolutt tilbake, da gjerne med telt, myggmiddel og høre om mulig å få låne robåt her. Han likte godt fiskemulighetene her, og såg stadig hopp.
Regner men fint her. Hytter på andre siden av vatnet, tur 3 stk. Ser at det hadde vært ypperlig å fiske her om hadde hatt båt, for fisk er her så absolutt. En litt intern en, Anders, her skulle du vært en tur ;-)

Grønt og flott, fisk som hopper, ender på vatnet og irriterende mygg.
Ser opp til Jogardshornet, er lengre enn det ser ut til om du skal opp. Sambo sier at han glatt kunne hatt ei hytte her, men rekner med at det er umulig.


Taxfree sjokolade er praktisk på tur, og selvfølgelig får lillemann velge først.

Han vil egentlig gå sjøl, men for å få litt fart på heimturen, vått terreng og regnet, så opp i meisa.


Pus er også klar for å dra heim, og springer rundt føttene som vanlig. Den pusen er virkelig folkekjær og kjelen!Siste kikk på vatnet, og rope etter pus. Pus forsvant plutselig, og mor er litt engstelig. Vil gjerne ha den med ned att også. Ja den er en katt og kan nok finne veien ned sjøl, men hadde vært greitt å vite at den kom seg ned siden den fulgte etter.
Lillemann var veldig engstelig for pus, og alle stoppet fleire ganger og ropte etter den. Plutselig vart det stilt. Han hadde rett og slett sovnet. Ikkje heilt planlagt. Hetta beskytter mot regnet.
Lot lillemann sove litt og rask gange heim i regnet. Vekte han ned i skogen da sauene dukket opp. Ikkje heilt blid, sutret over at han er trøtt. Men vart blid att etter ei stund. Kikket etter pus og sauer og var i godt humør. Sa ingenting til lillemann at ikkje sett att pus, berre sa at den sikkert hadde funnet annen vei ned, og låg sikkert inne på kjøkkenet og tørket seg.Turen er ca 2 km grovt på kartet. Ca 230 høgdemeter opp, før du skal ned. Grei sti da, vått oppe ved vatnet berre. Fint inne i skogen, og fint vatn. Og isk, ja det er der absolutt. Masse smått hevdet en som bor her, men så lenge man får fisk, så er det greitt det. Den sambo fekk var av ok stekestørrelse, så skal nok tilbake hit for meir fiske. Berre det der været kan bli litt meir hyggelig...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar