mandag 6. juli 2015

Mor og lillemann på Standalhytta 369moh ÅST/DNT


ÅST- Ålesund-SunnmøreTuristforening, har 14 hytter her på Sunnmøre, spredt litt her og der. Mor og lillemann har besøkt noen av dei, men mange av hyttene ligg i Tafjordfjella, som ikkje er akkurat så lett tilgjengelig når du har en 3 åring på slep. Tajordfjella er som fjella her på Nordvestlandet, ikkje særlig "flate", ikkje noe vidde for å sei det på en enkel måte. Ei hytte ligg ganske så lett tilgjengelig som mor og lillemann ikkje har besøkt, Standalhytta! Den er egentlig eigd av Ålesund Skiforening, men ÅST disponere ei fløy. Låst med standard DNT nøkkel, har 3 soverom med 10 senger, pluss 2 sovesofa på stua. Standalhytta er veldig masse brukt vinterstid, pga du finner noen fantastiske fjelltopper for ski her. Om du ikkje har hørt om Kolåstinden, så må du rett og slett google det, da har du gått glipp av noe. Mor har vært der :-D :-D Da ikkje ski, men stegjern. Sjekk ut den tuen her :Kolåstinden 1432moh med stegjern Litt ute på viddene her, men for å gjere et langt sidesprang kort, mor har fri fredagen, sambo skulle vekk uansett, så pakket mor sekk og meis, for du kjører heilt til hytta. Over med Hundeidvik ferga, og kjøre langs Hjørundfjorden inn til Store-Standal. Så opp over til Standaleidet på grusvei og hyttefeltet der. Når du kjem til Standalvatnet, så har du hytta rett opp.

Standalhytta ligg 200m ifra bilveien, og sommerstid kjøre du heilt opp til hytta. Mor har kun kjørt forbi hytta før, aldri vært opp. Men hytta er veldig flott, og ligg rett nedenfor dei kjente toppene Kolåstinden 1432moh, og Fingeren 1180moh. Fjellet til høgre er Sætretindane 1358moh, og et er inn der ved foten av Sætretindane du starter for å gå til Kolåstinden.Lillemann er så spent på det å ligge på ny hytte, at mor lover på tru og ære at han skal få prøve å låse opp først.Etter sett inn på et par av soverommene, så er det inn på stua. Lillemann fann en gitar, men den vart raskt satt til sides da han såg ei blokkfløyte! Han har gitar heime, men ingen fløyte. Mor krysser fingrene for at det blir med et par blås, or lyden av blokkfløyte er ikkje akkurat lekkert ifra en 3 åring.

Vær glad at dette bildet er uten lyd........ det holdt ikkje med et par blås, men dette vart så gøy, at han lovte å ta den med over alt! Snart danset han rundt, og blåste.


Heilt greitt kjøkken, og her har du elektrisitet, ingen gass. Komfyr, kaffetrakter og kjøleskap.Valgte soverom ned mot vatnet, og dei 3 rommene har navn, Seglet vart nattens krypinn. 2 etasjesenger på rommet.

Lillemann ville ut å spille. Ja, ja, der er 3-4stk som er på sjølve Standalhytta og lager til, det er bryllup her i morgen. Men det er etter at mor og lillemann har dratt. Vielse utenfor hytta faktisk :-) Dei får med noen blokkløytetoner til arbeidet.

Lillemann spiller seg rundt heile hytta. Stopper opp av og til, kun for å trekke pusten. Men ser du den lille fjelltoppen litt til venstre or pipa? Det er Fingeren.
Mor er meir opptatt av å sjå på fjella på den andre siden, og elva der. Mor lurer på om det er noe vatn sånn halvveis opp fjellsiden? Heimste Kopphornet 1159moh, ser ei stor elv bak i der, den kjem ifra Koppvatnet 819. Men mor lurer så inderlig på om der ligg et vatn ned i den kopen også.  Lett frustrert over dårlig internettdekning akkurat no, så får ikkje sjekket kart. Er der vatn, så er det ikkje lengre enn at mor og lillemann kan gå dit i morgen. Planen er Romedalen, om tiden strekker til.
Lillemann funnet seg til rette på rekkverket, og speler av hjertets lyst. Formaninger om å ikkje sitte på det rekkverket, mor redd han skal falle ned. Lillemann betrygger mor om at det er gras der nede, og ikkje langt ned.


Så høres buldring i fjellsiden! Mor og lillemann strekker hals, og ser at det er snøras. Ikkje store flekken, men den raser og bråker ei stund. Lillemann nikker, og sier veslevoksent "Snøen smelter ned ifra fjellet, sånn som isen min." Han lærer, han lærer ;-)

Mor har ingen anelse kva denne hytta her er, men den ser ut til å tilhøre Standalhytta.
En liten dam ligger der også, og lillemann fantasere om å ha lille båten sin der, men da med litt meir vatn. Kanskje ei and kunne bo der også?Inne igjen, og lillemann fortsetter å utforske hytta. Alle dører blir åpnet, ale kroker skal undersøkes. En fin dusj finner du også, og døra ved siden av, et lite do.


Ei mystisk luke! Lillemann roper på mor av full hals! Han forsøker å åpne den, men får det ikkje til. Døra sperrer over ;-) Mor hjelper lillemann. Ned er ei bratt trapp som lillemann syns ser skummel ut. Mor går ned, og er berre sekker med et eller annet, gressklipper osv der. Luka var spennende den, for det er sånne luker du ser i eventyrene, og denne hytta hadde ei :-)På tide med meir blokkfløyte, og lillemann vil gå rundt hytta. Mor skynder seg med å gjere klart sengene, og blir med ut. Standalhytta er ganske så stor, større enn den såg ut til når du ankom.

Fra hytta ser du rett bort til Sætretindane også, og noen heilt nye hytter bortenfor skogen. Gå en tur dit kanskje før leggetid? Mor hører sauebjeller.Lillemann sitt ønske, pannekaker :-D Veldig viktig å få steike han også.
Tegne bokstaver er lett med ei vannflaske. Berre å tenke speilvendt når du lager. Har laget lillemann sine bokstaver, mor sine, og no foreningen mor og lillemann tilhører, ÅST :-)

Fornøgd hytte turist, pannekaker med sukker og sylte :-)


Lillemann spiser for en gang skyld maten sin uten å måtte mases på, eller han stikk av :-)


Lillemann ville helst være inne på hytta, heilt til mor sa at der er sauer ute, kunne finne dei? Da var han rask med å komme seg ut :-D Kryssa berre skogen ifra hytta, og over til hyttefeltet. Lillemann er i fyr og flamme over alle sauene! Han lokker, og prøver fortvilt å komme innpå dei.


Flotte beitemarker for sauer, her under Sætretindane. Elva er veldig stor, og mor husker da en gjeng var her for å bestige Kolåstinden, og gikk opp til høgre for elva på snø. Går det an å gå der no også tru? Og kor er så stien no?


Mor kikker på fjell, og er litt sånn tursjuk, lillemann går etter sauer....
Mor prøver å hjelpe lillemann litt, og får til slutt heile saueflokken bort.
Så glad!! Lillemann syns det er litt sånn skummelt med sauene så nært innpå, men samtidig så kjempe spennende! :-)Etter masse lokking, klappe sauer, og surring rundt på markene, gikk mor og lillemann opp til det som ser ut til å være vannanlegget til hyttefeltet. Plukke litt blomster, kikke på fjella, speide etter sauer, og litt kos.

Å shitt!! Mor hopper en halvmeter opp, innser at det berre er en frosk. Å få en frosk opp etter leggen, litt sånn kjølig en, var ikkje heilt forventa. Etter blodpumpa til mor hadde roet seg litt ned, vart den plukka opp og studert. Naturen kan det med å lage interessante former på dyr ;-)

Flott her oppe da, og sånne tinder du ser over alt.

Lillemann har funnet mange smørblomster, og prøver å lokke til seg et litt nysgjerrig lam. Men lammet er meir redd enn nysgjerrig dessverre, og stikker av.
Lillemann vil i meisa, og mor vandrer videre gjennom hyttefeltet. Ned til veien og retning vatnet der. Lillemann viser mor kor mange sauer han skal spørre bonden om å få kjøpe. Mor rett forferdet over at han skal ha så mange! :-P Kor skal dei sove, nok mat, fjøs, og kven skal passe på dei? Lillemann har svar på alt: Plass, rommet hans eller under altanen. Gras, nok på den store plenen heime, og treng ikkje klippe graset. Og selvfølgelig skal han passe på dei! Mor lurer på kven som skal plukke opp all bæsjen på plenen. "Du mamma" kom det etter litt tenking. Selvfølgelig....
Standalvatnet ligg ca 300m ifra Standalhytta. Kort sti rett ned i fra parkeringsplassen. Obs, myr så kan være vått.Stien går rett ned til ei lita strand, akkurat perfekt for et lite strandhogg.
Temperaturen er perfekt for et bad, men det er alt for seint på kvelden for at en liten skal bade.


Opp att til hytta, og lillemann kikker godt på den. Her skal han sove i natt, og berre han og mor, og han er fornøgd med det :-)
Lillemann lurer på kven som har malt på dørene, for den personen er glad i blomster. Dørene er malt på innsiden, forskjellig dekor.

Tannpuss er viktig, og på tur pusser han halve tiden.Om han ikkje går og blåser i den der blokkfløyta heile tiden når er på hytta, så skal han absolutt han ha den med. Han skal absolutt spille nattasang for mor. Til slutt må han under streng beskjed egge ifra seg den blokkfløyta.
Tar ikkje mange minuttene, så sover en liten. Mor sniker seg ut på stua, finner seg fleire utgaver av Fjellposten, og krøller seg i sofahjørnet. Her på hytta er det knapt med mobildekning, du får ringt og sendt ei melding, men sendt mms og internett er omtrent håpløst. Fjellposten er meir enn nok for mor denne kvelden, faktisk heilt fantastisk deilig!


Lillemann som ikkje vil stå opp når mor forsøker å vekke han kl 7.15 til 7.20 i ukedagene, er våken før klokka er 7. Sånn typisk! Her er det fred og ro, og ingen hast, men da skal han opp. Og opp til en regnfull dag med lavt skydekke :-( Mor sin plan var å kjøre inn til Romedalen, og gå opp til Vassbakkevatnet, men i sånt regn, så er det ikkje så ristende. Dalen er så vakker, og vil gjerne sjå toppane når først er der.

Mor spurte lillemann kva han ville, han har jo medbestemmelserett, og han ville være på hytta og kose seg. Så den er grei. Blir en lat morgen i soveposene og høre på fuglene utenfor :-)

På stua fann lillemann ei fargebok. Minimalt utvalg med fargestifter, men vart no farget litt. Lite barnebøker, så bærer preg av ikkje så masse barn her. Presset på hytta er vel helst under vintersesongen og skifolk inntar området.

Mor hadde heldigvis med ei bok med mange historier i, og ingenting er bedre en regnfull dag enn å sitte i sofaen ilag og lese ei bok :-)

Sjøl om hadde pannekaker kvelden før, ville han ha det samme til frokost. Klar som berre det, og høg konsentrasjon.


Vart mange bokstaver, stjerner, hjerter osv. Vart nesten kri om kven som skulle få kva pannekaker etterpå, for lillemann skulle ha alle.

Lillemann vann elegant pannekakekrigen, og fekk alle han klarte å spise. Det vart en del bokstaver som gikk ned :-)Regnet stoppet, og mor fekk lokket med lillemann ut. Ned til vatnet med leiker og båten, før må dra heim att. Litt meir klær på idag enn dagen før, men humøret er ingenting å klage på :-D


Første og beste plass til å teste båten. Mor vart satt som vakt i enden, sånn berre for sikkerhetsskyld.Lille bekken ned til vatnet også vart testa ut fleire plasser på vei ned. Berre en enkelt båt kan engasjere masse!"Her var eg igår!" roper lillemann og setter avgårde. Han gleder seg til å komme ned til vatnet.


Stille vatn så tidlig på dagen. Her spretter fisken, og lillemann trur fisken er kjempestor! Og der er mange, mange også, heil familie meiner lillemann og nikker.Litt redd for å sette båten på vatnet, redd den skal forsvinne utpå for alltid. Dermed er bekken fin fin plass.
Mor ser utover vatnet. Heilt stille. Deilig faktisk med sånne morgener, ingen stress overhode.
Lillemann er opptatt med bøtte og spade, graver og koser seg. Fingeren 1180moh stikker opp bak til høgre.


Flott her ved Standalvatnet, og mor tenker på en sommerdag med hytteturister og unger som bader.Mor graver nesten like masse som lillemann, lager kanal til båten så den kan seile seg en tur.


Mor sjekker vindretning, og finner en plass mor kan sende båten. Lillemann hopper og klapper i glede når båten kjem.

Oppe att ved hytta, og sola titter fram mens mor pakker sammen og støvsuger. Mor og lillemann teller kor mange DNT hytter han har besøkt, og jubler over vært her :-)


Glimt av sol i det mor og lillemann forlater hytta. Sånn typisk! Må dra fordi mor skal rekke sommerfesten på Røneset, og da kjem sola.  Men har jo kost seg den tiden vært på hytta da ;-)Mor lover lillemann å kikke etter sauene igjen, fordi dei kom oppom  hytta. Lillemann like ivrig på å få tak i dei, sauene like ivrig på å komme seg unna...


Lillemann er standhaftig, og prøver, og prøver. Mor prøver å fortelle han et par triks, og han klarer nesten å klappe et par lam. Men ikkje nært nok dessverre. Han har heile sommeren og høsten på seg å få klappet en sau eller lam, sesongen har akkurat begynt.
Gamle setra her på Standaleidet. Koselig, med mektige fjell. Får heller komme tilbake en dag, for no veit jo mor korleis her er, og korleis fjella ser ut. Da er det berre å finne ut på kartet om mulige turer i området.
Ferga over Hjørundfjorden, og lillemann sukker.... "Fint her" kjem det stille, og så springer han videre for å finne neste trapp på ferga. Lillemann har heilt rett, det er fint her på Sunnmøre :-)4 kommentarer:

 1. Ser helt flott ut! Veldig fin natur der oppe. Og enig med lillemann:):) Ha fine turer:) vi skal endelig også få ture litt snart:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Lillemann vil ture meir dit Jill, må passe på sauene :-P Naturen der inne var til å bli betatt av! Ser på kart etter mulige lillemann-turer der inne ;-)
   God turuke Jill :-D

   Slett
 2. Så herlig en tur, skjønner godt lillemann koste seg der :) Likte bokstavpannekakene, det må jeg prøve :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Bokstavpannekakene gikk veldig fort ned Monica :-D og var veldig gøy å lage. Drikkeflaske var perfekt! Lage hjerte, stjerner, tall, bokstaver osv. Krigen om å spise dei beste vann sjølvsagt lillemann :-D

   Slett