torsdag 10. september 2015

Jentenes første kanotur


Mormor er bestemor til mange, pluss mange bonusbarnebarn. 2 av dei er egentlig ifra Nederland, og dei har blitt med på forskjellige turer. Her i Sykkylven har dei noe som heiter Fjøre til fjells, der dei setter ut 12 forskjellige koder på forskjellige plasser eller fjelltopper. Vanskelighetsgrad variere, men kravet er 6 koder for å bli med på premietrekningen. Jentene mangler 1 siste kode, og den er lettest å padle inn til enn å gå. Tilfeldigvis så er koden der mor har liggende en kano, og dermed så er aksjon siste kode i gang :-) Mormor henter jentene, plukker opp mor og lillemann, og så bærer det avsted til Langenesvatnet. Og det spesielle er at jentene ikkje har vært i liten båt før, og at FrøkenS har som favorittdyr kanin. Dermed så vart lillemann sitt ønske om at Snurre Sprett skulle bli med, innfridd. Her blir det liv i kanoen!

Spente jenter med redningsvester på seg for første gang, lillemann klar for tur, mor med kaninen i bur, og mormor trasker bak og passer på alt er som det skal.Kjem fram til Langenesvatnet 376moh, og vatnet er blikk stille. Jentene omtrent måper over kor fint der er! Og lurer på kor kanoen er, for er låg det berre robåter. Mor skal hente kanoen borti kanten, og resten venter her.Kan jo ikkje bli meir perfekt for en padletur enn dette her vel? ;-)

Gimsdalstinden 1007moh og Hammatsettindane speiler seg i vatnet, og ser egentlig ubestigelige ut.


2 ekstremt fornøgde jenter!! :-D :-D Første tur i båt, og det var så spennende!Mor sitter fremst med Snurre Sprett i bur mellom beina. Mor prøver å balansere med føttene, for er ikkje akkurat stilt i kanoen, tross dei forsøker.Jentene deler setet, mens lillemann sitter i bunn framfor mormor. Han er litt trøtt, men skulle være med uansett.


Hadde med lillemann si ekstra åre, men han hadde ikkje lyst til å padle sjøl. FrøkenS fekk låne, og har tunga beint i munnen der ho padler for første gang. FrøkenA sitter spent og venter på sin tur til å låne åra.
FrøkenA får prøve, og søstrene er flinke med å dele på åren. Er jo så masse å sjå på! Kikker hit, kikker dit, lurer på alt dei ser.
Mor prøver å ha stø kurs inn til Botnen i enden. Der står stokken med siste koden jentene mangler, og padle går en del fortere enn å gå inn på stien.


Jentene er litt fascinerte over at steinene er så klare i speilbildet, og ser både det eine og andre av formasjoner og dyr. Er ikkje fritt for at mor må dra på smilebandet mang en gang over alt dei klarer å sjå :-)


Altså, dette her er ingen rolig kano å sitte å holde balansen i :-D Snur seg her, kikker bort der, sklir litt mot midten, skal kjenne på vatnet, skal padle litt, og mor føler seg litt ustø av og til. Men å få to jenter som syns dette her er så spennende til å sitte stille, er absolutt ikkje lett. Og en lillemann begynner å klage der bak med mormor. Han er trøtt....

Tar litt tid å padle dei 2,4km som det er over vatnet, men stranda nærmer seg! Lillemann protestere vilt baki kanoen, og mor må rett og slett gjere seg streng. Er dessverre ikkje berre å trylle seg ut av en kano midt utpå vatnet. Han vil egentlig alt og ingenting. Men mor veit at så fort han kjem seg i land, og får krype opp i fanget til mor ei stund, så kjem han til å springe rundt. Berre vent å sjå ;-)2 utrulig fornøgde og glade jenter hanker inn siste koden :-) Første gang i båt, og ferdig med kodene.


Lillemann har fått litt kos og omsorg, og kvikner til. Finner en halvbrent kopp som han finner ut er en båt. Og dermed er alt glemt, og han er i leike humør igjen. Full fart!
Og en liten pose med god kjeks skader heller ikkje. Mor hadde med 3 sånne poser, 1 til kvar av ungene. Mormor hadde litt sjokolade, så litt feiring vart det.


Sjå, det er et smile ansikt på kjeksen! :-DMor skjønner godt at lillemann er sliten, er hardt å være 3 år og er aktiv på barnehagen, så ut på tur. Men når der plutselig er andre ting å fokusere på, så ordner det seg fort.

Snurre Sprett må jo få litt frisk luft og kos han også. Mor må jo få kose litt først, berre sånn litt, før han får på sele og band og slippes løs.

Jentene spiser nisten sin, mens mor og lillemann koser med kaninen. Mormor går rundt og tar bilder, og smiler for seg sjøl. Ho har holdt løftet sitt til ungene om å få 6 koder, og ekstra kjekt er det for ho når dei er så glade og fornøgde også.
Da kan Snurre Sprett endelig få springe litt fritt. Han har jo vært her før han, på kano og telttur. Faktisk hans debut som turkanin var her :-)

Hoppende kanin er jo koselig også, og den får masse oppmerksomhet ifra ungene der den hopper rundt over heile området. Med bandet på slep er den lett å finne att også.

Ikkje fritt for at den får en del kos også <3
Botnen er en koselig og praktisk plass. Tillaga med bålplass og benker, her er fint og ryddig. Praktisk teltplass rett ved, ved i vedskjulet mot betaling, og utedo oppi skogkanten. Meir barnevennlig plass er det nesten ikkje mulig å inne til å telte på.
Grunnen til at her er så flott og ryddig, er grunneigerene. Dei er heilt supre! Fyller på ved, passer på utedoen, vedlikeholder området, tilrettelegger, og rydder stadig opp etter folk som ikkje har anstendighet til å oppføre seg. Hint, flaskeknusing og søppel. Trist at dei må til å henge opp en lapp for å minne folk på kor heldige dei er som kan bruke plassen her.Lillemann fann et passelig tre å klatre i, og er så fornøgd en 3 åring på tur kan være :-)


Jentene liker også å klatre, og dermed så tester dei ut alle mulige trær.

Snurre Sprett er også glad i trær, men da heller å gnage på dei ;-)
FrøkenS sier at favorittdyret hennes er kanin, og får låne Snurre Sprett litt for kos.FrøkenA er meir glad i å klatre :-)For 2 nederlandske jenter, så er det masse i den norske naturen å lære. Tyttebær er en ting, og smakes på. Og noe denne frøkna sa iløpet av turen, alt ho har fått prøvd etter komt til Norge :-) Da er det ei fornøgd ei i kanoen, det er sikkert.


Litt om møblering i kanoen på vei tilbake. Setter jentene andre veien, slik at lillemann sitter bak mor i bunnen av kanoen. Best når mor år lillemann i nærheten. Jentene syns tiden på stranda gikk alt for fort, og fatter ikkje at det er tilbake allerede.Vanskelig å ta bilde av, men over deler av vatnet lå det striper med bobler. Tynne striper, mange meter lange med bobler. For å holde en samtale i gang og få både lillemann og jentene til å tenke på noe, så vart diskusjonen kva i alle dager som lager dei boblene? Dykker under vatn? Ubåt? Fisker som promper? Teoriene vart mange. Heilt ærlig, mor aner ikkje kva som lager dei boblene, men uansett kva som lager dei, så trur mor fleire av teoriene er meir morsomme enn virkligheten.Både mor, mormor og jentene kjem ofte med utbrudd om kor fint det er der, kor stille vatnet er. Stopper til og med opp berre for å nyte, lytte og berre prate om det man ser.Vakkert, vakkert, vakkert..... perfekt kveld, så absolutt for padling. 3 livlige men fornøgde unger, smilende mor og mormor, en halvsovende kanin, det klassifiseres som en flott kveld. Kunne ikkje fått bedre forhold enn dette or jentenes båt debut.

En absolutt herlig gjeng!

Nærmer seg framme! Og dermed er turen nesten over. Litt synd på en måte, men er no leggetid på alle 3 faktisk.


Fulle av opplevelser, masse å prate om, smilende og fornøgde, så vandrer gjengen tilbake til bilen. Lillemann er litt stolt over at han har padla mange gonger før, i alle fall siden han er minst av alle, så er det litt stas å være den som har padla mest. Han syns det er gøy å ha med jentene på tur, for dei er så livlige. Men no, no er det rett heim, litt meir kveldsmat og så i seng på dei alle 3 :-)Tusen takk for turen til alle sammen, og tusen takk til Langenesvatnet for levere en opplevelse nok en gang.
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar