lørdag 26. september 2015

Mot normalt, urban tur opp Bytrappene til Fjellstua


Når mor og lillemann skal ut på tur, så er det som regel i skog og mark, eller i fjøra. Denne gongen så skal mor og lillemann til byen en tur, Ålesund! Siden dei to har kvalifisert se til trofeet Røde nøkkel av Ålesund_Sunnmøre Turistforening, så vart dei invitert ut til kontoret for å hente nøkkel. Lillemann skulle også få en etterlengta Turbo bamse, men var tomt, så skulle få ei Turbo tskjorte til ny Turbobamse kom inn. Mormor vart med på turen, med plan om en tur der ute. Sukkertoppen om fint vær, eller Fjellstua og gå dei nye 418 trappetrinna opp til toppen med utsikt. Så etter henta premie, så vart det byparken med leikeplass til lillemann.
Parken i Ålesund har en fin leikeplass. Lillemann liker den i alle fall, og stor koser seg :-)
Tittei! Noe sånt hadde vært kjekt å ha heime!En ting er sikkert, byfjellet til Ålesund skjuler masse spennende, der i blant mange hemmelige rom. Tenk å kunne fått vandret inn i det fjellet der med ale sine bunkere, hadde vært en historietime utenom det vanlige.

Dam og fontene er der også, og får nesten ikkje lillemann der ifra :-P

Du finner forskjellige turmål her ifra, men denne gjengen skal opp trappene til Fjellstua.


Lillemann på vei opp, skal sjå om der er vafler på kafeen. Alle tur har som regel et mål, denne turen har som mål noe godt på kafeen ;-)Så tøft! En kanon!! :-D  Lurer på kor den har stått før? Lillemann leiter etter kor avfyre den.
Lillemann trakker seg opp trappene. Viser at det er restene etter gamle trappene her. Dei kjente Bytrappene blir gått av hundre tusner av turister kvart år, og åpnet 18 mai i år etter veldig nødvendig oppussing. Brukte like lang tid som en graviditet, stengt i 9 måneder. Men så er trappene også ferdige til det store turistinnrykket.Sjå der nede, der er parken jo! Ser ned ti parken, og leikeplassen er der nede. Lillemann lurer på om noen hadde tatt rosen hans i dammen...Nærmer seg byrampen, utsiktsplassen i trappene og nytt innslag. Lillemann kikker opp, ikkje langt igjen. Den såg han ifra leikeplassen.


Mormor og lillemann kikker ned. Lillemann vil veldig gjerne kaste pinnen sin der, men får streng beskjed ifra mor at det ikkje er lov. Berre sjå ned lillemann, det er folk under deg. Men for en utsikt da! Ser heile Ålesund by ifra rampen.

Lillemann klager ikkje en eineste gang, og skal no opp 418 trappetrinn. Før var det 363 trinn, men er no utbedret og blitt fleire. Veldig flott at dei har laget trinnene anti skli, dei er rillete og ikkje glatt materiale.
Fristende med alle plassene du kan stikke deg unna trappene, litt natur. Er berre å passe på lillemann som stadig vil utenfor rekkverket, er mange plasser det er farlig utenfor. Rekkverket er der av en grunn.


Det er murt inn antall trapper enkelte plasser, og lillemann teller antall tall.

Og der stikker lillemann av igjen. Er tross alt meir spennende å utforske langs veien opp, enn berre å gå dei trappetrinnene. Praktisk er at dei har laget til mange små benker på vei opp trappene, sånn at folk kan ta sittepauser på vei opp. Eller berre nyte utsikten.Mor og lillemann på vei opp, Ålesund i bakgrunn. Lillemann ber aldri om å bli båret opp, klager ikkje, berre så lenge han får ta seg pauser, eller utforske litt.Små trinn for voksne, men for en 3 åring er dei en del større. Lillemann klager aldri.
Liten pause.... passere folk i ale nasjonaliteter, høres forskjellig språk. Lillemann ser på alle som går forbi, kikker på båtene, og slapper litt av.

Får litt utsikt mot mor, mormor og lillemann sin heim plass også, Sykkylven.


Siste trappetrinnene, og møter busser med turister. Du kan kjøre opp til Fjellstua også, men trappene er masse meir spennende å gå. Inne på Fjellstua er det pusset opp, er fint og lyst med fantastisk utsikt utover byen. Ingen vafler, men sveler ;-)

En som hadde meir enn nok med å berre kikke ut vinduet og prate om alt han ser. Stadig båter som kjem eller går, små fyr som er der ute osv.
Mor og lillemann, på urban tur :-)


Trur nok lillemann kunne vært der i mange timer! Mor må stadig minne han på makronen og svelen som skal spises.

Utsikt utover Ålesund by :-) Midt i bildet bak ser du øya Godøya. Lillemann ser aktisk Alnes fyr heilt der ute! Hans fyr, som han kaller det. Til venstre er Sukketoppen 314moh.

Etter spist, kikket, vært ute blant turistene, sprunget ilag med virvlende løv, sett på bussene, så er det å gå ned att alle 418 trinnene. At det måtte pusses opp etter 130 år er vel ikkje så rart. Værutsatt her ute ved havet, og en stor turistattraksjon. Har vært mange missfornøgde med at trappene er så kvite og lyser sånn opp, men mor ser allerede no at dei blir meir grå av vær, vind og skitt, så dei blir nok mindre lysende opp fjellsiden om litt. Og på kvelden så lyser den opp i led lys. Det kunne mor tenkt seg å sett.


Kva du har i munnen lillemann? Godteribiten ifra lomma....


Lillemann og mormor på kvart sitt sete som er satt opp. Ikkje verste plassen å ta en kort pause :-)
Hva skuer mitt øye, havet de ute? Mange øyer å sjå, fugler og båter, og alle husene blir så små!

Trappene slynger seg opp fjellsiden, og er veldig greie å gå. Mor syns at resultatet vart ganske så bra ho. Ikkje samme sjarmen meiner mange, men vart et bra resultat til slutt.Lillemann bar med seg noen små steiner som han skulle lade kanonen med, og la noe mold ved tenn enden. Klar, ferdig, PANG!! Mor holdt seg for ørene, i tilfelle den enda virket. Men kruttet var av dårlig kvalitet :-P


Siste biten er smal vei, og en liten kar virker fornøgd og blid. Han skal finne dammen igjen, og sjå om den røde rosa er der enda.
Lillemann, no må du ikkje dette uti! Treng du kanskje hjelp med å nå rosa? Mor plukker opp rosa, og så er det rett til leikeparken igjen.


Lillemann får leike litt til i leikeparken, før returnerer til bilen, og en parkeringsbot på mor :-( Brukt litt for lang tid og gått ut på tid, og dei var absolutt kjappe med å være på plass. Sukk....


Vil du gå trappene opp til Fjellstua, så er det berre å ta turen ut til Ålesund, finne byparken, og der starter veien opp. Du starter på 33moh, og ender på 130moh. God tur! :-)Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar