torsdag 8. oktober 2015

Mor og lillemann på Sukkertoppen 314moh i Ålesund


Mor og lillemann skal ut en tur til Ålesund for å hente heim sambo. Han har vært på jobb på sjøen i 5 uker no, og har komt i havn. Mens han jobber ferdig på båten, så stikker mor en tur opp på Sukkertoppen. Sukkertoppen ligg rett ved, så tar kun 3 min å kjøre ifra havna. Du parkerer på Hessa barneskule, går langs Sukkertoppveien, og rett etter hus nr 22 går veien opp. Mor er klar over at Sukkertoppen er en veldig våt og gjørmete sti, og godt trakket, derfor meget gode sko pluss skifteklær i bilen.
Parkeringsplassen ved Hessa barneskule, og retninga du går etterpå.
Veldig lite motivert lillemann for tur akkurat no. Han ville helst stå att på havna og kikke på båtene. Men kan ikkje stå der i 2-3 timer når folk jobber med lossing og lasting, trucker og heis. Han ville på tur idag, men det var da dei båtene... mor lovte at oppe på høgda så kom han til å sjå alle båtene, også sambo sin. Vart meir plukking i grøftene, surring med føttene, så vart bedre å få han i meisa.Godt skiltet stien opp etter hus nr22. Turskilt, Sukketopp skilt, og Stikk ut skilt. Opp denne smale grusveien her takk!
Hang noen fine trær over stien, og lillemann plukke frøene som ser ut som helikoptervinger.Begynner tidlig med våt sti. Men med fjellsko så skulle no mor være sikker.

Lillemann ville ned etter litt, for var mange fine klatre trær her!
5 meter til, enda et klatre tre.... lillemann kikker på alle folkene som kjem opp stien.
10 meter til, nytt tre. Dette her kan ta sin tid. Mor er fullstendig klar over at han her er glad i å klatre, men skal han opp for å sjå båtene, ja da må han gå litt også.
Litt motivasjon et stykke, så var det opp att i meisa. Med mor sitt tempo så var det fort gjordt å komme opp ifra skogen, og får sett over kanten. Sjå der lillemann, den gule båten du kikket på, og båten til sambo! :-)


"Og ser du der borte på toppen der lillemann? Det kvite bygget der, og den kvite stripa nedover fjellet? Fjellstua og trappene opp! Der gikk du opp, husker du?" Lillemann kikker bort, smiler så bredt og roper "Jaaa!!!" Han vil gå trappene der en annen dag også.

Ser mot toppen no også, men obs, kun en fortopp. Toppen er enda lengre bak og et stykke til.
Tja, stien er som husket ifra 2 år siden da mor var her sist, våt. Mor traff på ei dame som kom ned, kvite joggesko, og fremdeles meir kvit enn brun. Imponerende med tanke på stien her.Med tanke på korleis stien er her, så ser du lett kvifor så mange går her, utsikten! Den er absolutt verdt all søle! Og bor du i Ålesund, så er det ikkje så mange fjelltopper akkurat i nærheten. Det er Sukkertoppen, Høgkubben og trappane opp til Fjellstua som er oppover. Jo da her er fleire turstier i området, men skal du ha en fin topp, så er Sukkertoppen den absolutt fineste.
Vissen blomster er vakker den og, og lillemann plukker en fin bukett som mor legger i meisa for å ta med heim.Berg! Klatre sjøl :-) Lillemann berre elsker beg og stein, og da plukker gjerne den vanskeligste veien opp. Også en fin unnskyldning til å kunne krype på alle 4.

Noen parti var så gjørmete at mor måtte løfte lillemann over. Framdrifta er ikkje å skryte av, blir masse klatring, plukke på gras og planter, stikke pinner i gjørma. Er en sånn tur denne dagen. Mor må til slutt sei ifra at visst han ikkje går litt meir, så rekker han ikkje toppen før sambo er ferdig, og da må snu. Litt tramping i bakken, så kjem han til slutt.

Har uansett alltid tid til å stoppe å kikke litt. Spesielt når det gjelder så fine sopper som dette. Rød betyr farlig, og lillemann forklarer at må ikkje spise denne, blir rar i øynene da og rar i føttene, sånn som strutsen på tegnefilmen. Farlig sopp! Men fin.Der er jo stjerna også! Lillemann husker mor viste han den på avstand. Mor forteller at når det nærmer seg jul, da slår dei på lyset i denne stjerna, og alle kan sjå den. Det trur lillemann må være fint å sjå, og lurer på om kan komme tilbake da?

Nåde mor om ho forsøker å hjelpe! Fy fy! Så mor går bak og passer på, og en lillemann små synger på vei opp berget.

"Lillemann, det er lettere å gå her." Mor snakker for døve ører, han skal opp der.1-2-3-4-5.... Lillemann teller øye der ute. Og det er mange av dei! Mor viser han kva øyer han har vært på. Der har han badet, der har han gått tur osv. Han lurer på om en av dei er ei sjørøver øy?
Det som han trudde var toppen, var berre en for topp. Han begynte å klatre opp støtten, og mor sa stopp. Ikkje populært, så inngikk kompromiss: Han fekk klatre opp den støtten og sjå på båtene, mot at mor fekk holde handa i han mens han klatret opp. Fornøgd sitter han der og kikker på båtene. Skitten, å ja! Ikkje akkurat rein han der, men glad da ;-)
Litt til, og du går bortover ei flate på en måte, ør siste biten til toppen. Lillemann ser noe på sjøen, springer bort mot kanten og ser ned. Det er båten Elias!! :-D Lillemann jubler! Der nede er Elias jo! Mor prøver å si at det er en annen båt, men lillemann er sikker. Mor lar han berre å tru det, og han går videre men stadig kikker ned til båten og smiler.Der borte er toppen! Lillemann er veldig klar or siste biten.
Og da er mor og lillemann endelig på toppen! :-D Tok litt tid dette, litt motivasjon, litt leik, liten dose tålmodighet, men kom seg til slutt til toppen :-) Er ikkje aleine på toppen, noen unger driver å hopper ifra eine kanten og skremmer mdrene sine. Kjekke folk, og masse latter :-D


Lillemann springer bortover kanten, vil sjå båtene der nede. Her er en absolutt flott havutsikt, og det blåser friskt. Utsikten er verdt all gjørme du har tråkket på, all vurdering på kor å for å bli minst skitten, og tålmodighet med å få med deg ungene opp.


Fann en liten "krok" ut mot kanten for å ta en pause. Treng litt mat, og en belønning som lovt når nådde toppen.

Tross møkkete og våt sti, så skjønner mor så absolutt folk som år opp hit, for utsikten er verdt alt! :-D For et herlig skue det er her. Du har Gødøya til høgre her. Til venstre ser du Sulafjellet, så Hareidlandet, langt der ute har du blant annet Runde.

Her ser du Godøya igjen, men du får no Giske, Vigra osv bak her.


Mor kikker innover mot fjella, og ser bebyggelse mot Langevågen.
Kjapp lunsj, litt påfyll trengs alltids etter en tur. Små bokser med pålegg så lillemann får velge sjøl.

Kikker ned kanten, ganske så rett ned akkurat her. Mor viser lillemann grunnen til at ho ropte sint på han tidligere om at han sprang aleine mot kanten. Litt langt ned ja syns han også.Sambo ringer, han er ferdig, kor er mor og lillemann?? Ups... er på toppen. Lillemann får skiva si i handa, opp i meisa, og da skulle det gå fortere å komme seg ned. Klar, ferdig, gå!


Lillemann roper på mor, om ho ser han?? Han er fullt klar over at mor ikkje har øyner i nakken, så  mor jukser! Ho ser han nemlig med kameraet! Og vips, så forsvinner han ned i meisa og ler.


Går en del fortere når lillemann er i meisa, og mor skynder seg nedover. Stopper raskt opp for å vise lillemann båten til sambo. Lillemann er redd båten skal dra, med sambo ombord. Mor forsikrer lillemann om at det ikkje vil skje :-)Ei kråke sirkler rundt området, og den følger etter. Kanskje den ser lillemann si skive? Lillemann vil at mor skal følge etter "kråkeklubben" som på tv, for å sjå om den skal til reiret sitt.Litt vanskelig å følge etter en kråke på flukt. Ser du der den svever av gårde?
Rå fint å gå nedover i full fart når du har sånn utsikt :-) Sunnmøre i mors hjerte <3


Kliss, klass, kliss, klass... mor fyker ned siden, passerer både voksne og barn så gjørma skvetter. Lillemann roper Juhuu! i det han passerer ei gruppe barn. Nesten rodeo fakter på lillemann, mangler berre lassoen der han sitter. Siden stien til høgre på vei opp var veldig våt, så satset mor på stien nært masten. Du år ikkje like flott utsikt ut over Ålesund der, men litt tørrere sti.
Har du det bra der bak? Litt vind denne dagen, men lillemann er godt påkledd. Liker seg i meisa si hann, tross er 3,5 år gammel. Han er omtrent vokst opp oppi den der :-)

Litt hopp og sprett i stien for å følge etter en vakker sommerfugl. Den landet til slutt, og mor og lillemann listet seg innpå den. Var den ikkje flott vel?

Siste utsikt før forsvinner inn i skogen. Kom no opp på toppen til slutt, om enn tok litt lengre tid enn planlagt. Mor får ta med lillemann ut i skogen snart så han får klatret litt ifra seg. Sukkertoppen har like flott utsikt som husket, like våt som husket også, men den er verdt turen! Det tok 40 minutter med litt stopp for å ta bilder, kikke litt på båter, og følge etter sommerfugler. Grei trim på mor ;-) Så er det berre å skifte klær og sko, og plukke opp en sjømann i havna ;-)4 kommentarer:

 1. Har hentet sambo mange ganger der jeg også :) På fiskemottaket rett over broen. Vi var på Sukkertoppen første gang i august. Kjapp tur, men nydelig utsikt! Har så lyst på storfjellet på godøya, men det for bli en annen gang. Listen over turmål bare vokser. Håper ungene er så store at de vil gå litt selv neste år (jente 2012 og gutt 2014).

  SvarSlett
 2. Sjømann du har du og? :-) Blitt noen turer på den kaia for å enten levere eller hente, 5 ukers turnus. Sukkertoppen var vi på første gang for 2 år siden ca, men den var kjekk å ha i bakhånd denne gangen mens venter. Storhornet har vi vært på noen ganger, berre elsker den plassen der! Gå opp ifra Alnes og få den utsikten, kortere er å gå opp ifra Gjuv, gjordt 1 gang. Men lover deg, den toppen vil du like ;-) Den toppen tar eg og gjerne igjen!

  SvarSlett
 3. Sjømann med 5 ukers turnus her også ja. Må innrømme at det som lokker mest er å ta bilde på Johan Skytt-steinen, hehe. Men det ser virkelig nydelig ut der ja. Følg meg gjerne på instagram (beatekv). Legger ut turbilder de gangene jeg kommer meg ut, men også litt annet.

  SvarSlett
  Svar
  1. Samme med dokke også da ja... dei 5 ukene er på en måte litt lange, men eg har som regel planlagt en del lengre turer når han er vekk :-P dermed så virker tiden veldig kort. Johan Skytt-steinen skjønner eg godt frister, den var en av grunnane til at eg og ville dit. Lengre å gå opp den veien, men du får sett meir da. Skal finne deg på insta Beate ;-)

   Slett