lørdag 31. oktober 2015

Teltnatt ved Sessvatnet, rett på jobb og barnehage


Mor har lovt lillemann ei natt i telt så fort vinden og regnet gir seg. Den morgen så var det en fin rosa himmel på vei til jobb og barnehage. Mor stoppet sykkelen, og både mor og lillemann kikket på den fine himmelen. Lillemann sitter i sykkelvogn, og mor sykler som oftest så lenge været er ok. Så kjem det ettertenksomt ifra lillemann: "Mamma, husker du der oppe? Der spiste vi frokost." Mor husket det ja, litt regn og hadde gapahukteltet og mat i sykkelvogna, og var opp på haugen og spiste på vei til barnehagen. "No er det ikkje vind, ikkje regn, og der er plass til telt. No ligge i telt ute!" og han nikket så enig med seg sjøl. Mor måtte smile, han husker løftet. Tja, er det mulig å få til denne kvelden tru? "Lillemann, skal vi ligge i telt i natt? "JAAA!" jublet lillemann, og satt og sang i sykkelvogna siste biten til barnehagen.


Litt logistikk vart ordnet for dei andre ungene, avtalte med sjefen om muligens mor vart litt forsinka dagen etter, og pakke telt, soveposer og utstyr. Litt utpå kvelden fekk lillemann litt panikk om vart for sein, og da var det på tide å hente med Snurre Sprett og stikke opp på Sessvatnet. Mor tenkte at ligge ved favorittvatnet til lillemann, kanskje mate endene, og da er det kort vei til barnehagen og jobb til mor dagen etter. Lillemann kikker ned i elva ved vatnet, og er på vei bort til bålplassen der.
Og sopper! Det er høst og sopptid. Litt rart med lilla sopper, er dei like farlige som dei røde? Mor veit ikkje kva dei heiter, men skal alltid for sikkerhets skyld la være å ta på dei.
Ved bålplassen har noen laget til en liten benk og et bord. Lillemann finn seg fort tilrette og tar livet med ro. Mor skal fyre opp bålet, slik at det er lys og varme mens mor setter opp teltet.


Så fort det er yr på bålet, er lillemann der. Han elsker å rote i bålet med pinne, men får ikkje lov før det er god fyr i bålet. Har hendt seg før at han har slukket bålet før det har tatt skikkelig fyr. Å vente er vanskelig!

Så var det Snurre Sprett sin tur. Han har alleree begynt å gnage på døra i buret, skjønner at han er ute på tur og vil ut! Han er veldig glad i buret sitt som trygghet, men har blitt vant med å være på tur, så veit kva som venter han :-) Kva kanin liker ikkje å få komme ut litt? I alle fall så er han rett på vegetasjonen for å finne noe snadder. Mor knyter bandet fast i døra, litt redd for å ikkje inne han att i mørket. Skal få på han lys neste tur ;-)Da brenner bålet endelig skikkelig godt, og lillemann springer rundt i jakt etter en passelig lang pinne til å leike med i bålet.

Sjå! Fyrverkeri på pinnen! :-)
Med et halvt øye på lillemann, setter mor opp teltet. Veldig våt her, og mor får teltet opp til slutt, på skrått heilt ned i vannkanten. Siste pluggen står akkurat i vatn :-DMor setter på litt vatn, ikkje kaffedrikker, men varm kakao er absolutt godt på tur. Og litt kos også med kjelen i flammene.
Lillemann må noen ganger bort til Snurre Sprett for å gi han litt kos, og sjå til at han har det bra. Masse selskap i en liten pelskledd venn også.Han måtte også sjekke kor den siste teltpluggen havna, for den vart borte! Mor, den er jo i vatnet! Snakk om aånn akkurat plassering :-P
Gutten med dragen sin :-) Mor advarer om at den kan smelte, så ikkje for nær flammene. "Jammen, den spruter flammer jo!" Han er langt inn i leiken, og brøler som en drage og flyger rundt. Pølsa står til grilling, og dragen vokter over maten.


Godt å sjå at han kan sysselsette seg sjøl i leiken ute på tur. Det er absolutt minimalt lillemann spiller noe form for spill på nettebrett eller mobil, blir litt tegnefilm på tv, men dataverden er han ikkje så inne på enda. Ikkje noe savn heller syns mor. Han får om han vil, for mor nekter ikkje, men der er ikkje det han spør etter. Da heller vil ut :-)

Mor tar seg en pust i bakken med kakao. Lillemann har bevæpnet seg for turen, om det skulle dukke opp en hjort. Den skulle da bli mat.

Snurre Sprett ville også være litt sosial, og dro i bandet. Så mor flyttet buret så han kunne få være med han også. Bål er ikkje noe nytt for denne kaninen, og held heldigvis trygg avstand. Lillemann inkluderer Snurre Sprett, som følger med den flygende dragen et øyeblikk, og er liksom et monster som dukker opp. Monsteret vart fort temmet med en liten bit gulrot.
Skulle tru at en kanin skulle være meir fornuftig å holde seg langt unna et bål, men denne kaninen her syns visst at bålkos er hyggelig. Lillemann kunne snart bodd ved bålet han, og er nesten umulig å holde unna.Lillemann bad om å få legge seg til slutt, tross ikkje over leggetid engang. Fram med tur tannkostene, og komme seg i soveposen. Og det er en lykkelig lillemann som smilende kryper ned i mors tykke sovepose.Mens lillemann roer seg, så legger mor Snurre Sprett også. Fått mat, kos, og er sliten. Han får heile forteltet for seg sjøl, og krøller seg sammen.Vart plutselig stille i soveposen, tok maks 3 minutter! Tydelig at han var sliten etter masse frisk luft og bål. Mor rydder litt opp, sjekker bålet er slokt, og tar natt ho også. Om han sover heile natten, så er det mot normalt, så er vel berre å få sovet det man kan. Mor er vel den som er mest våken denne natten, for ho hører hjorten som brøler bort i fjellsiden, ras i fjellet, kikker etter lillemann noen ganger, og hører endene som kvekker god morgen.

Lillemann våknet kun av mors vekkerklokke han, mot alt som er normalt. Han har sovet som en stein! Og en morgenblid gutt smiler stort ifra soveposen. Ikkje den sunne starten på dagen, men kom på at hadde glemt Twix sjokoladen. Perfekt å dele på en onsdags morgen som dette :-)Litt mørkt ute enda, og mor er ute og kikker. Speider etter hjortejeger, for dei er her en plass. Dei skyter ikkje her, og mor hadde hørt med en av dei om mor forstyrret jakta om lå her denne natta. Fekk beskjed var berre å ligge i telt. Ikkje festlig å måtte på do, og ikkje vite om der satt en jeger med kikkert..... Kaninen syns det var tryggest å holde seg i teltet enda.


Bålplassen i morgen gryingen. Praktisk plass dette, om enn vått akkurat her.
Blikkstille på Sessvatnet...endene er heilt stille igjen. Ser sikkert an dei 3 i teltet, trygge eller ikkje. Er vel ikkje så mange her oppe så tidlig på morgen.

Morgenstund er morgenvask.....
Ikkje akkurat lysten på å forlate soveposen, men kom ut til slutt lillemann. Det var endene som begynte å lage lyd som fekk lillemann til å stå opp. Han skulle bo inne  soveposen, og hadde dratt nedi lykter, mat, kosedyne, klær og hadde alt han trengte.


"Mamma!!! Kaninen spiser opp all maten til endene!!" Kris stemning! Mor måtte betrygge han at ho hadde med fleire skiver til endene. Da kikker han stille på mor, ser på kaninen, så på endene, og spiste så ei skive sjøl også. Der var visst nok skiver nok til alle.
Endene her var mot normalt skeptiske, kom ikkje så nære som er vant til. Skummel kanin kanskje? Men lillemann fekk matet meir enn nok han.Der er vatn i drikkeskålen, men vatn rett ifra kilden var visst bedre.


Mor pakker og rydder sammen, er veldig på tide å dra for å rekke jobb. Barnehagens frokostid trengte mor ikkje tenke på, for frokost har han spist no likevel. Kan ikkje unngå å kose seg over synet av leirplassen, omgivelsene og stemningen. Kunne nesten ikkje fått bedre start på en telt morgen.
Denne rakkeren her dilter mellom mors ben, og vil ha meir kos. Vent litt, snart ferdig å pakke.
Mor tar seg tid til å sitte ilag med lillemann og kaste ut siste matbitene. Om kjem litt for seint, gjer ingenting, har innarbeid tid å ta av. Verdt kvart et minutt dette her, og blir maks 20 minutter for sein.
Og omgivelsene er absolutt ikkje å klage på. Du har vakre vatnet, så flotte Skopphornet 1226moh som ruver i landskapet. Der oppe rasene gikk i natt også.
Og bak, retning Hammarsettindane, der er morgen fargene på vei.

Lillemann, kjem du?! Mor roper på han, men får intet svar. Han har falt vekk i egne tanker. Har ingen hast han.
Etter 3 rope, 4 sukk, og mor rett og slett setter seg ned, så kjem han. Vinker farvel til endene, som no tør å spise siste bitene som var litt for nære.


Takk for oss Sessvatnet, det var en koselig natt i naturen. Hjort, ender, bål, telt, sovepose og kos. Gode minner som gjer kvardagen annerledes for resten av uka.
Mor vart kun 18 minutter for sein, men gikk og smilte bredere enn vanlig. Lillemann sprudlet også ved avlevering på barnehagen, for han kunne fortelle alle at han hadde sovet i telt! Det er litt meir stress og planlegging med overnatting midt i uka, men det er så absolutt verdt det! Og ja, mor har fått kommentaren om at mor er litt gal, ligge i telt sånn midt i uka, men mor svarte ganske så enkelt: Dei galne har det da godt? Og det er absolutt sant ;-)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar