søndag 22. november 2015

Det er snø!! Ut på tur!


Våkner opp lørdagen til kvitt ute! Alt var kvitt, og det dalte fremdeles med snø. Mor krysser fingrene for at snøfallet letter litt så det blir overkommelig med en tur ut. Lillemann var giret på å ake, og finne fram snowraceren sin :-) Lit utpå dagen så såg mor et smutthull. Satte julemanndeig, puttet den i kjøleskapet, pakket sekken, puttet snowraceren i bilen, dro med Syste for å handle, så rett på tur! Turmål, Koldasetra for å tenne bål for middag ved gapahuken, og dra lillemann på snowraceren opp. Trim, bål, snø og lillemann, blir en bra kombinasjon :-)Starter i Tusvika, nesten ved Eidet ved demninga, der går en grusvei opp til Kolda setra. Parkeringplassen ligg så nært veien du kjem, rett over kvitstripa :-D Er masse brukt av folk som vil ut på tur, og veldig barnevennlig. Er litt over 2km opp til Kolda, og du kan gå videre derifra og over til Myrsethstølen, og opp på bilveien. Så går du resten på bilveien, og du har fått deg en rundtur. I denne omgang med snø, så er opp til Kolda meir enn nok.
Lillemann er berre kjempe glad for å bruke snowraceren sin, for den har han mast på i noen uker no og snø. Mor har på klatreselen og hektet tauet på, sekk med ved, mat og drikke, og i handa har mor bæreveska med Snurre Sprett i :-) Klar for trim!


Snurre Sprett er selvsagt med. Han har allerede fått seg en springetur på snøen, som er hans første møte med snø. Han var ikkje akkurat overbegeistra, og foretrakk bar bakke under labbene. Altså, ingen snøelsker dette der ;-)

Det er tydelig at der er andre på tur også. Noen fotspor, og et par skispor. Snøen er ca 10cm dyp, og heldigvis ikkje tung å gå i. Mor må innrømme at det er finere på denne tiden av året med kvit snø, enn med brunt vissent og dødt gras. Ikkje særlig løv på trea heller lengre, og landskapet virker berre trist. Snøen gjor seg virkelig!


Han der er veldig glad for snøen som kom! Var ingen problem overhode med å få han med ut på tur denne dagen :-)


Litt for glad i snøen som kom tru? Han hiver seg av og til av snowraceren, berre for å kunne sparke og rulle seg i snøen! Mor måtte dra på både han og mor hette, for det begynte å virkelig snø igjen. Var ikkje lenge det varte det oppholdet.Mor kjenner at den lange bakken tar på.... pust pes! Framskien på snowraceren graver seg ned i snøen, lillemann av og til trakker på bremsa og leiker snøplog, han svinger seg opp etter kanten, og klatreselen blir dytta ned av sekken. Svarte.... mor er svett! Ville ha trim, og får det virkelig også. Mor tenker på dei som drar dekk etter seg på tur for trim, og tenker at et dekk faktisk er lettere enn det her. Og der vart det plutselig lettere! Gutt over bord! Igjen....

Blir noen stopp inni mellom for å kikke på trea som er fulle av snø, prate litt, eller at mor spør han om han ikkje vil gå litt sjøl? Mor slit her. Men nei, han trivs sååå godt på den snowraceren og har venta så lenge på snø, at han vil renne på den. Mor, du ville ha trim, så berre dra på!

Berre litt til no, så er mor oppe fra den lange bakken. Men samtidig så e det fantastisk å få være ute på en så fin, men snøfull dag! Hadde ikkje bytta mot sofa, sjokolade og ei skål is, aldri. (Det kan mor ta seinere i kveld)

Oppe på flata kjem det 2 hester imot, og mor skjønner med ein gong kven det er! MissM og BrorR :-D

Flott hest, så absolutt. Mor klapper, men lillemann tør ikkje. Han sitter trygt på snowraceren og syns hestene er finest på avstand. han tør heller ikkje å sitte oppå når BrorR spør. han må nok bli tryggere på hestene først, da kanskje han tør oppå. Mor kjenner at ho kunne tenkt seg en ridetur, for er noen utrulig flotte dyr.

Lillemann hevder at han skal ha seg hest når han blir stor, og da skal han ri. Mor kikker på lillemann og må berre smile.Plutselig vart landskapet meir åpent, har komt til myra. Trea er så masse mindre der utpå, og mor måtte forklare grunnen til de er så små. Jorda dei står i kjære lillemann, den har ikkje så masse næring i seg, dermed så veks trea sakte. Samme som når mor ber deg om å spise maten din, for du veks ikkje uten næring. Han kikker på mor, så på trea, så tilbake på mor. Lillemann er ikkje så flink på det der med å spise, absolutt ikkje, og mor ser at hjernen er i full aktivitet. Mor sier ikkje noe meir, berre lar han få tenke.

Sjå der lillemann, opp der går veien til Sessvatnet :-) "Anna Sessvatn??" spør han undrende. "Nei, til samme Sessvatna, er berre dei som heiter det her." Geografi satt i perspektiv, tenker mor der han sitter og prater i vei om Sessvatna og den veien han er vant med å gå dit.


Det tette snøfallet gir seg litt, og du får sett opp til Skopphornet 1226moh. Fjellet ruver i terrenget, og Kolda ligg ved foten av fjellet. Berre rundt svingen no, så er gjengen framme.

Mor prøver å få lillemann tiil å gå litt sjøl, ikkje fordi ho er sliten for er flate, men no for at han skal bevege seg litt så han ikkje frys. Mor sie at er berre forbi dei store trea der, så framme."Hyttene!! Vi er framme!" Lillemann husker hyttene her, og vil inn. Mor har med nøkkelen til den første, men trur nok er best får fart i bålet så får laget middag.
Gapahuken er ganske så ny, og ligg rett bak dei 2 hyttene. Koselig plass, og veldig fint bygd gapahuk.

En fornøgd Snurre Sprett kjem forsiktig ut av bæreveska, ny plass. Men blir fort ivrig når matskålene kjem fram :-) Ingen tur uten mat! Inni bæreveska har mor hatt inn litt halm, slik at han ikkje skal bli kald.


Han har hoppet på snøen før idag, ikkje akkurat noe favoritt det kvite kalde, men han måtte berre sjekke ut litt omgivelsene. Han trakk seg fort tilbake til gapahuken og surret rundt langs veggene. Mor hadde på han flash lys så ho finner ho han att i mørkret ;-)


Fått fyr på bålet, og lillemann sjekker ut om det brenner bra nok til å lage mat på det. Gapahuken her er perfekt! Utrulig fint bygd, litt nostalgisk i stil, benker langs veggene, og et stort solid bord i midten.

Lillemann er litt over alt. Kaster seg i snøen og har ekte snø glede :-D Mor får nok med å koste av han nærgående snø i nakken.


Bålkos, mor blir aldri lei av et bål i mørkret <3Dagens middag på bålet: stekt kjøttdeig, en pose lapskausblanding, og kokt ris i salig blanding. Veldig grei mat på tur :-)

Lillemann ville også prøve seg med å røre i panna. Skal han bli en god utekokk, så må han også få prøve ;-)

Mat tid! Mor har med ketchup flaska til lillemann, og han er flink 3 minutter. Etter det så spring og klatrer han rundt, og mor må heile tiden minne han på å spise. Sukk...
Mor skynder seg og får på kjelen med vatn, mor har lyst på en varm kakao!
Er no ikkje så verst til middag heller dette :-)

Ser du Snurre Sprett i mørkret der? Han er så mørk at han er vanskelig å oppdage, men blinkende lyset på selen gjer at mor veit kor han er heile tiden.Sånn var lillemann det meste av tiden der inne, klatrende. Trur det var snakk om noen krokodiller i vatnet under bordet og at han ikkje måtte ha føttene på bakken :-P


Mor har pakket sammen, fått på selen og har snowraceren på slep. Lillemann får det mest gøyale, nemlig slukke bålet! Alltid like kjekt med all røyken som blir.


Lillemann ville absolutt sjekke ut inni hytta, og mor finner fram nøkkelen. Mor lurer på kor gammel den er egentlig, for ny er den absolutt ikkje.
Lillemann inn, mor er stroppet fast, har sekk osv. Han ville berre sjekke ut om er som han husket sist, og det var den. Gamle tømmervegger, gammelt gulv. Døra som mor hadde lyst til å bytte ut, e fremdeles lekk. Mor fekk ikkje til å få ført over halve eierskapet over på seg, bygget er ikkje tinglyst. Hadde mor fått til det, så skulle mor fått fiksa opp litt. No er halve på mors bror, og andre halvdel på naboen hans.
"Sjå sofaen er her enda!" Lillemann klapper på den, "Eg kan sove der." hevder han. Trur nok ikkje det lillemann, for får ikkje varma opp her, ovnen har sett sine bedre dager, og døra er litt vel for lekk.

Veien ned går på samme måten som opp, på snowraceren. Litt måking av snø hører med, og leike litt snøplog. Aller helst ville han hatt en snøfres på, for det hadde vært kult hevder han.Blir kald av å sitte still, og mor sier at skal han få varmen i føttene, så må han gå litt. Og det gjor han også. Vart prating om skogen, skygger, jegere, hjorten og andre ting.Og ja, kor fine trea er med snø på! Og så store som dei virker med snø på også. Tross mørkt ute, så er det ingen problemer med å finne på noe å prate om.
Praktiske med snø er at du har et evigstort tegnebrett om du skal forklare noe også! Lillemann snakket om kva om mor hadde mange armer, da kunne mor fått gjordt alt på en gang. Og mor foreslo en bleksprut, for da kunne ho kilt han samtidig. Han kom ikkje på kva en blekksprut var, så da var det å tegne i snøen. No var føttene varme nok, og han var tilbake på snowraceren. Og vips så var gjengen tilbake ved hovedveien. Mor oppdaget en ting iløpet av turen, mor trenger mei trim! Skal ho fortsette å dra lillemann, så må ho trimme meir. Da held det ikkje med lette turer i skogen, og tid til treningsenter har mor ikkje. Håper det kjem skiløyper snart så får dra fram ski og pulk, da blir det trim og turkos :-)

2 kommentarer:

 1. Er så imponert over dere altså. Flinke å kose dere ute - uansett. Så herlig!!! :D
  Utrolig koselige bilder. Får lyst å bli med ^_^

  SvarSlett
  Svar
  1. Prøver å være ute det vi kan Eli, så tusen takk for den <3 ikkje alle dager med guffen vind og regn som er kjekke, men når det laver ned kvitt, da berre måtte vi ut! :-D Prøver å berre ta situasjons bilder, oppsatte viser liksom ikkje det som skjer, og for min del blir feil. Kjekt at litt turglede klarer å lyse gjennom bilda :-)

   Slett