søndag 1. november 2015

Rellingsetra 570moh og Innsetsetra i Norddal.


En storm er på vei, og det er om å inne plassen som har minst vind. Planen var Smøla, men den flate øya i sånt vær, fristet lite. Valget vart å dra til Eidsdalen for helga, for der var det meldt best vær. Ingen dårlig erstatning, Eidsdalen er utrulig flott plass, og kort biltur for å kunne gå til Rellingsetra og videre innover Dyrdalen.
Kjøre inn mot Norddal som plass, og tar av opp mot Storåsen. Så kjem du til en stor parkeringsplass med bomvei til Rellingsetra. Bom på 50kr, og ingen kontanter. Heilt greitt, for er ute etter en tur ;-) Er 2,5 km å gå opp til setra ifra parkeringsplassen.

Her står også noen kjekke skilt/plansjer med turmuligheter, historie og annen informasjon. Dette er berre ei av dei, den mor studerte mest :-P


Lillemann hadde med en vannpistol, og skulle fylles på ved kvar elv var planen. Dette her kan ta tid...Oi sann! Denne er litt seint ute. Med tanke på vinden som skal komme i kveld, så flyg nok alle frø her til himmels!

Lillemann meir opptatt av å skyte med vannpistolen, enn å gå. Som kjent, han er absolutt ikkje glad i grusveier, men går no på et vis.


Mor får go tid til å kikke seg rundt mens ho går, og mor prøver å huske kartet inni hodet. Muligens Nonshaugen det der? Og så skal det ligge ei seter på oppsiden en plass, mor speider etter stien dit.

Nedover så veit mor at Norddalsfjorden er der nede en plass, men fjellet Kyrkjefjellet med litt sol på er flott å sjå til.

Litt diskusjon kva dette er bru for, mens lillemann tar den enkle forklaringa, bru, og  går utpå.

Rett ved står også skiltet til Hatlestadsetra. Det er sånn ca 600m å gå dit, og etter det mor skjønner ca 2 bygg der.

Lillemann og grusvei er dårlig kombinasjon, og gå 2,5km på sånn vei er lite motiverende. Så opp i meisa for å komme fram. Og så fort han er i meisa, så er det lettere å snakke om ting som man ser også.


Lengre opp får du utsikt ned til Norddal og Norddalsfjorden. Ser også over til Valldal no, og mor tenker på alle turmålene som er der borte.


Veldig fin og velholdt grusvei, så trille barnevogn eller sykle her er perfekt.

Kven skulle tru at det gikk vei lengre inn der nede? Den veien går inn til  kjente Herdalsetra. Tomt der inne no, men håpet er å dra en tur dit neste år.Da endelig komt opp på parkeringsplassen! Du får mange valg her på kor du vil på tur.
Det første målet for denne gjengen var hit til Rellingsetra, og den ligger her rett ved parkeringsplassen. Videre er det til Innsetsetra, og står på skiltet 30min å gå.Rellingsetra er delt i 2, øvre og nedre. Hyttene står ikkje i ei klynge, men spredet i ei smal strimle med bygg. Og du ser at det går masse dyr her, marka rundt er beitet fint og jamt ned, ekte kulturlandskap. Seterdrifta her var slutt i 1955, men det går dyr her enda.

Det fjellet der blir gått en del av folk, Middagshesten 1382moh.
Sambo har vært her en del i sin ungdomstid, men ikkje akkurat i hensikt for tur. Han har vært til Innsetsetra en gang før, men da på ski. Mor har vært til Rellingsetra før, da lillemann var ca 1år og låg i pulken og mor på ski. Det er trakket skispor ifra parkeringa og opp til Rellingsetra.

Luringen til mor! :-D Han begynner å bli vel stor for bæremeis, men sånne turer som dette går bra enda.Sjå på bakken lillemann! Det er masse forskjellig bæsj her, og massevis også! Han syns det er veldig greitt å berre sitte i meisa enn å unngå all bæsjen.

Her ifra ser mor inn Dyrdalen, og til venstre der i dalsiden, 2 små grøne flekker, ser mor Innsetsetra. I enden av Dyrdalen finner du Storvatnet, og 5 bygg. Et turmål mor og sambo har som felles ønske en dag, fisketur der inne. Men med værmeldingane som er for resten av dagen og i morgen, så er telttur dit absolutt uaktuelt.

Hyttene på Rellingsetra fortsetter oppover, er til og med ei hytte på toppen av haugen.
Ser du stien videre innover? God sti, så du finner fram her, uten problemer. Stien fører inn til Storvatnet 920moh og til brua over elva så du kjem deg til Innsetsetra.
Lillemann lurer på en vissen "stikkert" om den stikker like masse som vissen. Mor sier han fremdeles kan ta på blomsten, og mor forsøker å stå heilt stille så han ikkje stikker seg. Mor plukker med 2 blomster så han får studere dei i fred.

Passert noen små bekker og vått, så mor spør om lillemann vil gå sjøl. Og det ville han no, for her var det sti! :-)
Litt kronglete sti akkurat her, men meget god sti. Den har steiner, noe lillemann syns er kjekt, og leiker spiderman med å hoppe rundt dei, over, eller slenger seg oppå. Merket med svak V her og der, men trengs ikkje, stien er veldig tydelig.
Så går stien heilt utpå kanten langs elva. Den er artig å gå der den svinger seg.Mor snur seg og ser tilbake. Elva går langt nede i forhold til Rellingsetra, så dei har måtte gått et stykke for vatn. Men du ser fremdeles inn til Valldal, og Kyrkjefjellet.Lillemann leiker seg på vei, opp på steiner, og jubler, roper "Ja!!" og snurrer seg som reine parkour utøveren.
Vise litt muskler er visst også viktig. "Sjå da, sterk!" roper han og rydder stien.
Ser no lettere over til Innsetsetra, den ligger ensomt til egentlig. Går en sti opp ifra andre siden også, bratt vart det mor fortalt, så smal vei resten. Var løypestreng opp før, men vart tatt vekk da veien kom til Rellingsetra.


Da går stien endelig ned til elva, og brua er i sikte :-)
Du kan enten fortsette videre til Storvatnet, eller ta over brua til Innsetsetra. Fra setra kan du gå til Torvløysa 1850moh, Daurmålsfjellet 831moh osv.

Brua virker veldig solid, og ny. Litt høgt opp, så lillemann får hjelp opp.
Flott innover dalen med baksiden av Skorene, breene der og Storvasshornet.
Elva ligg dypt faktisk, men komt opp, og ser no hyttene på setra.Litt motivasjon opp er å dra lillemann etter seg i en pinne, og leike tog. Mor er toget som drar vogna, og lager tøffe-tøff lyder og synger togsang. Da går siste biten som en leik!

Au da... vinden har komt, og med det så kjem regnet på slep. Ikkje akkurat ønskelig, for planen var å lage mat på setra. Og mor kjem på at allværsjakka ligg att. Ja ja, får ta det som det kjem.


På en stein ved setra står en skilt om at dette området er på lik fot med Geiranger under Verdensarven, og er nærområdet til Geiranger. Såg et skilt tidligere med Landskapsvernomåde. Vart lagt under vern i 2005.

Setra her er visstnok ikkje så gammel, fra 1908-1927 sånn ca dei eldste byggene. 9 bygg, og siste ifra 1985.Vinden tar seg opp, og lillemann leiker fly. Skal sjå over setra om finn en plass å sitte i le, for regnet tar seg opp. Det er noen her også, såg en person på avstand, og trur det er ei dame som passerte på veien i bil."Sjå! Et kjempe hull!" Lillemann forsvinner med heile seg ned i hullet. Var ei dame på nest siste hytta, venta på noen. Sambo vart stående å prate med henne, mens mor tok med lillemann for å finne le.

Skikkelig sur vind med regn, og lillemann vil under tak. Han syns det er dumt det ikkje er sånn Fjellets hytte her (DNT) for da hadde han hatt nøkkel til å låse opp.Den første hytta kom til hadde et bitte lite tak ved døra, og står akkurat sånn til at vinden kjem rett bak. Perfekt le. Lillemann ville vente der mens mor sprang tilbake til sambo for å hente sekken med brenneren i.


Mens mor koker opp vatn til suppe og kakao, så lager han mat med ei hakke han fann ved hytta. Lage mat han også ;-)Og skal man lage mat, trenger man et bål. Han lager til et lite passelig bål, og later som han koker mat.


Sambo kom tilbake etter ei stund, og en vandrer stoppet for å slå av en prat. Så var det å  steke kyllingvingene. Praktisk med en sånn pakke, smaker godt, og hurtig  få stekt. Lillemann dypt konsentrert med å steke.
Etter inntatt suppe og kyllingvinger, så har det verste regnet gitt seg. Vind er det enda. men været er ok å gå i no. Mor ser der er snøbreer der inne, og overraska over å finne det her. En dag, da skal mor inn denne dalen her og fiske i vatna der inne :-)

Om du skal til Daurmålsfjellet eller Torvløysa, så går stien videre skiltet ifra den hytta der.


Fornyet krefter og springer avgårde, med triksing og hopping.

Den energien varte ikkje så lenge. Han sprang gjennom søle og vatn, mens mor ropte STOPP! Fekk stoppet han til slutt, med en irettesetting på at han har ikkje støvler på seg eller regnbukse. Og mor lurte på kva dei 2 tingene på siden av hodet er. "Ører..." svarte han stille. "Og dei brukes til å høre med" fortsatte mor med. Fornærmet over ikkje får fortsette sølespringingen, så satte han seg ned, nektet å gå. Vart litt diskusjon, noen tårer, gikk et kort stykke, og nektet til slutt. Var berre å få han i meisa igjen. Etter et lite stykke, så vart han blid igjen, kom med ei hand fram i en forsoning :-)
Om enn vind og litt regn, så er det utrulig fint å gå her å vandre. Lillemann er i alle fall god og tørr der bak.

Tilbake på Rellingsetra, og mor og lillemann kikke på ei søt hytte. Tenk å våkne opp der en fin morgen tidlig på høsten, med kuer og sauer utenfor. Kopp kakao i handa, og sola som varmer. Det er ca 13-15 bygg her i forskjellige størrelser, så litt folk kan det være her.


Regnet kom skikkelig tilbake, lillemann syns det var best å berre sitte i meisa heile veien ned att. Han er i det minste tørr, mor blir ganske så våt til slutt. Men kva gjer vel litt vatn når mor har hatt en så fin tur ilag med både lillemann og sambo? Humøret er der enda det, uten tvil! Og etter fått kikket inn Dyrdalen og sett mulighetene for Storvatnet, så er den satt opp som turmål neste sommer med lillemann og sambo :-)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar