søndag 29. november 2015

Vindfullt og snø på Hovdeåsen 369moh


Lørdag, og det har vært litt av ei uke med bra vind, alt for masse nedbør, og dermed lite uteaktivitet. Dessuten så har lillemann hatt bursdag, og hadde utefeiring ilag med 2 andre som har bursdag omtrent samtidig. 16 barn en god vindfull dag med nedbør, men gikk over all forventning. Men regnet har gått over til sludd og snø, og mor og lillemann ser ut vinduet. Kva finne på denne dagen tru? Kan ikkje berre være inne og sofa? Mor foreslo ut en tur, lillemann rister på hodet. Hovdeåsen og finne snø? spør mor. "Jaaaa!" svarer lillemann, og dermed var det gjordt ;-) Gjelder å motivere.

At dette her er første helg i advent, det bærer det lite preg av enda. Veldig sur vind til tider, men bart. Målet er jo toppen der snøen er, mens på vei opp er det lov å leike seg. Masse fin våt gjørme og glatt sti å kjøre monster truck på :-) Snurre Sprett er i bæreveska si, og kikker på lillemann.
Fine skogen her <3 idyllisk her året rundt, og så fint å gå mellom trea.
Lillemann ser ufarlig ut med nisselua si på, men pass deg, han er nemlig på hjortejakt! Han såg at det var plass i fryseren til meir hjort, og dermed så skal han skyte en. Har allerede sett hjortespor, så dei er her.


Lillemann sin evige jakt, etter kjuker. Trur den guten alltid kjem til å leite etter dei.
Får du den løs lillemann? Han klatrer rundt og prøver å kakke løs kjukene, men dei sitter jo så fast! Blir heller en klatretur som pause ifra gåingen.


Lillemann begynner å sepe på beina, og mor peiker på snø! Og dermed så glemmer han det litt. Ikkje lett å motivere når er på tur aleine, hjeper visst man er 2 eller 3 små på tur ilag, motiverer kvarandre og glemmer at der er voksne som kan bære. Så mor tar geværet hans, og gjer pinnen om til slepe-pinne. Mor er lokomotiv og synger togsangen, mens han er togvogna. Fungerer!


Det som er så fint med uvær, er fargene. Ingenting er meir fengslende enn skyer i alle fargene og endringene i lyset enn uvær. Flott ut mot Ålesund.
Andre veien ser du inn mot Skopphornet 1226moh og inn Megardsdalen.


En ting er sikkert, det er lov å leike seg på tur. Og alle hull under steiner må undersøkes for dyr. Kanskje der bor ei mus, eller rev? For har sett spor i stien, og kan være en stor katt meiner lillemann, eller liten hund. Kanskje en rev, for der er ingen menneskespor her. Men ingen rev inni der.

Vinden tar godt tak, og lillemann kniper seg fast i mors føtter. Mor tar han på skuldrene, for han syns vinden tar godt. Da kan mor gå fortere også og komme seg i ly i skogen. En veldig fornøgd lillemann, det er sikkert. Greitt med stor sekk som blir støtte bak, sitter godt der han.


Lillemann peiker på skoen der oppe, sitte på opp dit, da kan han prøve å gå sjøl. Mor kikker opp, den er jo grei, og labber avgårde. Ekstra trening, skader ikkje. Kaninen i eine handa, sekk på ryggen, og lillemann på skuldrene, bra Hovdeåsen ikkje er en lang tur.Dyreliv er her i alle fall, for sett 3 hjortetrakk, et dyr som følger heile stien, og no en masse fuglespor. Og denne snøen kom i natt og idag.
Og så er her en del meir snø! Kvitt og fint :-)Lillemann ville vise mor noe, og da måtte mor fram med mobilkamera for å sjå. Mor kikket, og skjønte ingenting, sjå kva da? "Sjå, det er ingen vind akkurat no vel" kjem det smilendes der oppe. Rett der, ingen vind på 30 sekunder. Mor trur det berre var en lure-kommentar.Mor kikker bak, og ser kvifor det vart så vindstille, det var stille før stormen! Det der kjem fort også!Mor bar lillemann opp til berget, med da måtte han pent ned og gå sjøl. Han ville skynde seg inn i skogen igjen, i ly for vinden. Mor sier at skogen og trær passer på oss. Passer oss mot vinden, gir os ly for en del regn, gir mat i form av sopp og bær, er heimen til dyrene, og er der for alle. Skogen er en trygg plass.


Lille luring, kva gjemmer du bak ryggen tru? :-D Mor har en følelse av at en snøball kjem til å komme hennes vei snart. Spring mor!


Men det været gjor det litt surt, og lillemann gir seg på snøballene. No er fokuset på hytta, og komme seg inn.


Og der er hytta! Full fart inn! Og et vondt kne på lillemann som sklei og datt på en stein. Under laget med snø er stien sleip i gjørme etter ukas regn, og steinene er glatte. Et knall og fall, men inn skulle han.

Glemt er kne så fort han kom inn. Hovdeåsen er blant topp 3 yndligsplasser til lillemann, og han føler seg som heime inne i den lille hytta. Og når må konsentrere seg om å renske egget, da er alt glemt. Han og mor kokte egg for lunsj, og han hadde gledd seg til det.Mor hadde åpnet opp bæreveska til Snurre Sprett, og han undersøkte hytta nøye. Kom så til døra, og mor lurte på om ho måtte ha på han selen i tilfelle han hoppa ut. Han ser lenge ut, men ser ikkje ut til å friste. Er ikkje så glad i vind og snø.
Mor laga til 1 kakao, og 1 toddy. Lillemann skulle røre begge to, og test smake begge to. Virke som om begge deler var godt, og han sliter med å bestemme seg kva kopp mor skal få. Godt var det uansett :-)
Mor har med 3 ekstra lys og tenner opp. Ute hører mor vinden uler, godt å være inne no. Får berre bi her til det løyer litt ute. Har ingen hast.Lillemann har heller ingen hast og hiv seg over desserten sin, julemanner. Har satt vekk julemannboksen, for så ta den fram nærmer seg jul. Men 2-3 på tur sånn er lov, det er han veldig enig i.Snurre Sprett har også fått seg mat, og tar stellet. Ingen interesse av å stikke ut døra som stadig går opp og att med vinden, lunere inne.
Lillemann følger med på været ute, er enig med mor at inne er best. Hytta er lita, men akkurat passelig for turgåere å ta seg en rast.

Snurre Sprett også syns hytta er koselig, og har funnet sin plass under en benk.

Det letter opp ute og får faktisk litt sikt! Skopphornet 1226moh til høgre, Storfjorden til venstre, og resten ligg i skydekket der en plass.

Til og med lillemann kjem ut en tur, og springer litt rundt for å finne istapper.

Mor henter ut Snurre Sprett og slipper han ut.
Han spretter rundt i full fart, sjekker ut området. Lillemann kjører monstertruck på snøen.
Snurre Sprett sine spor skiller seg ifra andre kaniner og harer, han har ei stripe etter bandet sitt også :-D

Mor og lillemann et lite øyeblikk i vindstillhet, før nok et vindkast tok tak og det berre var å springe inn.Fekk inn lillemann, og fått att døra. Snurre Sprett sprang som berre det for vindkastet, og mor følger sporene i snøen. Rett og slett et realt møkkavær. Hanskene til mor for langt nedfor kanten, og måtte klatres etter.Fann att Snurre Sprett under einebuskene, og han kom imot mors føtter og ville reddes. En som ikkje liker været, og krøllet seg sammen hos mor :-) Berre å søke ly inne i hytta litt til, og vente på nok et opphold.
Et opphold kom, og gjengen forlot hytta. Mor hadde lovt å lage snømann, og nedi skogen var det såpass vindstille at det var mulig. Kjempe fornøgd lillemann med snømannen, og er en ekte snømann jo! Den har jo gulrotnase! :-D


Lillemann er veldig flink til å gå nedover, verre med oppover. Nedover går som en drøm!

Berre lage en snømann til.....


Og lage snøballer!! Pass seg mor! Klask...Beklager folkens, men no får mor stikke før ho er full i snø! :-P


Sjekk trea da! Like masse snø oppetter stammen som på bakken pga vinden :-DLillemann springer i full fart ned, og mor lurer på kor han vart av? En snøball avslører gjemmeplassen hans.
Finne hemmelige stier er også et lite eventyr, og sjå om finner mor på sin sti. Viser seg å være mange lure plasser å gå her.Så pass langt nede at det er ingen snø lengre. Det flotteste treet i heile skogen, det gamle store treet. Lillemann kikker opp. Så stort det er! Langt opp i himmelen! Tenk å hatt trehytte opp i den der, og sovet der? Og dermed er lillemann vekk i en historie om hyttebygging og overnatting. Poff, så er gjengen nede att. Fått frisk luft, funnet snø, spist mat, laget snømann, snøballkrig og ikkje minst, lurt vinden som trudde den kunne holde denne gjengen inne ifra tur ;-)Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar