mandag 21. desember 2015

Lunsj tur til Turyggen/Gørskonakken 202moh


Når tenåringene ligger og sover lenge en søndagsmorgen, og sambo er vekk, kva gjer mor og lillemann da? Jo stikker ut en tur! :-) Dørstokkmila var nok tyngst for lillemann, men han begynte å bli rastløs og han ville heller på tur enn berre ut i hagen. Så mor pakket bæremeisen, brenner, mat og drikke, så var det ut i regnet.

Det småregner kun når starter på veien opp til Kolda ifra bilen. Dagens mål er åsryggen til høgre der, og du går opp mellom dei to åsryggene. Er ei stund siden sist var der, så mor husker ikkje hundre % kor langt det var for små føtter, pluss vått. Derfor er bæremeisa med.Du ser demninga ifra veien og der du parkere, og er alltid obligatorisk å stoppe på brua og kaste stein. Dette er faktisk den ekte Sykkylvsbrua, for det var her kommunegrensa til Ørsta gikk før.


Du skal ikkje lange biten opp veien før avstikkeren til venstre dukker opp. Er samme vei som mor hadde stående en lavvo tidlig i vinter. Her har det vært skutt hjort! Derfor her er traktorspor i skogen også. Lillemann er meir opptatt av å trakke i gjørma, enn av at der er traktorspor.
Men jakthytta, den husker lillemann! Han ville klatre inn, men mor sa nei. Er ikkje hans, men en jeger sin.
"Sjå! Pels!" Lillemann peker og hopper. Mor forklarer at det er pels etter en hjort, og derfor traktorspor, traktoren har henta hjorten.
Rett opp der så er der en heil masse med røde band i skogen, pluss trur det blå festet er et saltsteinfeste. Er nok for å lede hjorten eller noe, for jakthytta er rett ved.

Stien opp til Turyggen går litt før bandene, opp til venstre. Er vel mest et hjortetrakk, men du ser den, om enn svak i starten. Lillemann har lagt seg på bakken, tydelig i sofamodus. Tar berre en pause, og snakker om andre ting. Så er han i gang igjen.


Bitte små sopp er fint å kikke etter for å få vekk fokuset på å gå. Og så er soppen egentlig rar, den veks jo oppå kvarandre :-/

Lillemann setter sin kraft i å ødelegge soppen, så mor berre setter ifra seg Snurre Sprett. Her er det berre å vente litt. Jo da, Snurre Sprett er med han, inni bæreveska si. Lillemann syns at han skulle være med, er jo lenge siden han har vært med på tur no.Motivasjon, finne meir sopp. Mor fann først, og det vart diskusjon om giftig eller ikkje, kjuke eller ikkje.Etter ramponert den soppen også, så begynte mor og lillemann å plukke litt tørre småkvister og tørket bregner. Fint til å starte et bål med. Mesteparten av vegetasjonen er kliss våt, men litt barkenever brenner jo alltid. Lillemann tar seg av den jobben. Håpet er jo å få til et bål, men har med brenneren om det ikkje går. Om der er noe tørt i skogen etter siste tidens regn vask av naturen, det kan være verre.Er litt opp i starten, og stien er omtrent berre hjortespor. Men den er der da. Går ikkje fort, men det er ikkje poenget heller.

Å fylle musehull med kviste tar også litt tid, men da har han noe å gjere på også. Pluss å være en stirydder og kaste vekk store greiner som ligge i veien.
Plutselig vart skogen meir flat, til en dinosaur dal! Mor og lillemann er i "Den store dalen" der Lillefot bor. Det lurer dinosaurer over alt! Lillemann sniker seg innpå og skal skyte, passe på mor. Mors store jeger <3

Tross det er langt uti desember, så er det meir høst stemning enn vinterfølelse. Har sin sjarm det også, og alt regnet siste tiden lager bekker over alt.
Mor berre venter på at lillemann skal ta overbalanse og tippe uti bekken. Bakken er ganske så våt og mjuk her, og mor er glad lillemann har på støvler. Synker litt både her og der.Mor gikk først et lite stykke, for å sjekke bakken. Så vart det plutselig stilt bak mor. I det mor snur seg, så er lillemann Spiderman og er på vei oppi et tre. skal speide etter fleire dinosaurer. Hittil har han skutt 2 dinosaurer og 1 hjort.


Sjekk da! Så masse bæsj! Det er dinosaurbæsj må du skjønne, så mor må være forsiktig, for dei kan være i nærheten.Så åpner landskapet seg litt, og ei bortgjemt myr dukker opp mellom dei 2 åsryggene. Da skal du ta til høgre og finne en sti.


Funnet masse bæsj, så det er masse dinosaurer her, uten tvil. Lillemann får i oppgave i perioder å bestemme stien, for her er fleire. Men det er berre å følge ryggen, er ikkje så mange plasser å gå at det gjer noe.Mor ser litt trist bort på Skopphornet 1226moh som stikker opp der bak. Ser snøen krymper veldig fort, og snart er borte :-(Snart  er det utsikt mot fjorden, og mor forteller lillemann at skal ikke så langt til. Fortsetter med å plukke små ved også, det som finnes av tørt. Mor og lillemann liker bål bedre enn brenner.


Her oppe på ryggen er det fint å gå mellom små furutrær, akkurat perfekte for lillemann. Mor må passe seg litt for at bæremeisa ikkje hekter seg fast i greinene.Ingen tre er for stort, ingen tre er for lite! :-P Klatres kan det i alle trær.
Men enkelte trær har for lite greiner (heldigvis).


Mor får hjelp til bålet, og lillemann tenner på med pistolen sin, som no har blitt lighter.
Dermed så er det fyr! Det vart faktisk bål på mor og lillemann. Et stort tre rett ved hadde mange tørre greiner, så det blir stort nok bål til å steike lunsjen på.


Utsikten ifra bålplassen er ikkje noe å klage på. Litt regn er det, men det overlever mor og lillemann. Ser Tuvatnet der nede og Storfjorden bak.
Bæremeisa... den har blitt med på mange turer den! hadde den berre visst kor godt det har vært å hatt den, at den har holdt sammen i stadig overlast på mange turer, herjet med, hoppet i og holdt ut mange timer samme dag på tur. Den har sine mil den der. Og ikkje minst, nærheten når du har ungen på ryggen og prater om alt du ser og opplever. Den blir et savn <3


Snurre Sprett titter ut fra bæreveska si, kom litt fort ut så mor måtte skynde seg å få tak i den. Så få på han selen og band, så skal han få hoppe litt rundt.Mor fester den i et tre, berre for sikkerhets skyld. Når mor skal passe på lillemann, bål, mat og ved, så er det tryggest at den er fast. Han finner seg raskt noe lyng, og bryr seg ikkje om skiven som ligger i bæreveska lengre.


Du flammende, knitrende bål god dag, velkommen du som skinner så gjerne....


Både mor og lillemann er fornøgde med søndagens lunsj plass. Lillemann skal berre....
Mens mor steker oppskåret fiskepudding og purre, så griller lillemann en på pinne.
Mat på bål, er uten tvil noe av det beste man får av mat snart, pluss du sitter på verdens største balkong, naturen!

En som også liker å spise ute :-D

Utemat, det er i alle fall mor og lillemann gode på ;-) Om ikkje alltid så supert resultat kvar gong, så er maten alltid best ute.

Snurre Sprett syns også maten er best ute, og derfor syns mor det at han også må få bli med ut på tur. Berre sitte i et bur, kva liv er det? Og så får han være masse inne og springe på stua også. Han lever et godt kanin liv, det er sikkert :-)
Mor har med såpebobler, og snart så flyr det såpebobler over alt! Lillemann springer rundt med det han kan for å fange dei. God blanding, for dei ligger ei god stund på bakken. Da vart lillemann i det minste veldig glad!


Like glad for dei boblene var ikkje Snurre Sprett, han syns dei var litt skumle.

Lillemann hadde med seg litt av lørdagsgodteriet sitt, kinderegg. Om det regner, det bryr han seg ikkje om, godteri er viktigere. Mor benytter sjansen til å pakke sammen før det er gjennomvått.
Lillemann ville veldig gjerne sitte oppi bæremeisa på vei ned att. Mor syns det var ok, treng litt trening, og han ville søke ly for regnet som virkelig begynte å komme ned.

Hiv og hoi! Mor og lillemann på vei heim att! :-D Ingen problemer med humøret i alle fall, tross det våte været og mor glemt lue :-)
Ikkje rart at det er en del bæsj her, hjortebad rett nedenfor leirplassen. Hjortebad på myra også. Trur det er en del hjort som vandrer her oppe.Går fort tilbake til myra, og lillemann held utkikk etter hjort. Ser hjortebadet der til venstre, men både mor og lillemann trur at hjorten har badet nok i regnet som er.Blir fort skymt ute no dessverre, tross klokka ikkje er 15 enda. Litt trist det med mørketiden, så litt snø hadde gjordt seg for å lyse opp omgivelsene. Det er no siste søndag i advent, og julefølelsen lar vente på seg. Mor og lillemann tar ventetiden med ro, heller bruke tiden ilag ute, enn vaske absolutt alt. Det kjem jul neste år også, men lillemann blir større, og dette er tid som ikkje man får tilbake. Og husk, julen handler ikkje om skinnende hus, 100 gaver, 7 sorter, men faktisk om sine nære <3Denne turen er perfekt for små barn som mat tur. På kart under 700m å gå, men det er grovt regnet. Fint terreng, om litt vått i "Den store dalen", og du finner alltids noe å sjå på her. God tur!Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar