søndag 27. desember 2015

Snø-tur til Brunstadsetra 300moh


For å snakke rett ifra levra, været i juletidene har rett og slett vært drittvær. Vind, skikkelig vind, med dertil mengder med regn. Rett og slett håpløst vær. Mor hatt null julestemning på julaften med regn og bart ute. Men så kom 2. juledag med lovende vær! Snødde litt natta før, og det er et tynt kvitt slør over landskapet. Meir er i vente også ser mor, og ønsker snøskyene velkommen. Men når det for en gang skyld er fint vær, så må man berre ut! Sambo er like enig, for no har alle vært inne i noen dager. Mor foreslår Brunstadsetra, for der har ikkje sambo vært, og der er sikkert meir snø enn her. Sambo vil dessuten teste julegaven sin, en brenner, og da passer en tur perfekt. Pakker sekk og bæremeis, og lar dei 3 tenåringene berre få sove i fred. Dei står garantert ikkje opp på 4 timer enda. Mor skal ut på tur i snøøøøø :-D

Du kjører til Velledalen, tar av ned til Brunstad, så videre ned skiltet Brunstad til venstre, forbi Joker butikken, og så videre til du kjem til et kryss. Tar av til høgre inn på Bøvegen. Parkerer før du kjører over brua til kraftverket (bygget bak i bildet), og går opp porten opp bakken.
Lillemann er i alle fall veldig glad for å ha snø å leike med, for han er meir på knea og roter i snøen, og kaster, enn stående.Her er 10-15cm med snø, og er litt meir enn det mor trudde. Hadde mor visst det var så masse snø, hadde ho tatt med snowraceren til lillemann og dratt han. Men du store kor fint det er med snødekt landskap!Mor leiker tog med lillemann og drar han opp bakken og synger togsangen. Men så var det bom stopp, for sjå det store treet, med dei veldig store konglene! Det hadde vært mat til Nøtteliten det ;-)


Mor ser opp mot Brunstadkollen, det triste klissvåte landskapet er dekt i kvitt. Og når du får grantrær hengende med snø, da er det virkelig vinterfølelse!
Lillemann fekk haik med sambo, og traller ut på tur :-)

Mor er lettere sjokkert! Lillemann valgte å sitte på sambo sine skuldre, enn bæremeisa! :-O Det skjer absolutt ikkje ofte! Godt at mor ikkje alltid må bære, men du så uvant.

Men når kom til Pengesteinen, da ville han ned for å sjekke. Han har vært her før, og husker så vidt at her har han leitet før.

Ligg noe der inne, noe som blinker, en skatt kanskje? Men når den ikkje.
Det er ikkje akkurat særlig til fremdrift på lillemann, snøen er alt for kjekk å leike seg med.

Absolutt vinteridyll! <3 Det som er så fint med å gå her, er snøen på alle granene, innramma av fjella her.

Litt uklart bilde, men en bitte liten spurv at et slag som hoppet rundt litt nysgjerrig på dei 3 på tur. Den holdt på lenge, så redd var den ikkje.Flott stor granskog blir som et eventyrland å gå i vinterstid.

Og en liten benk måtte undersøkes, og kaste meir snø. Lillemann blir ikkje lei av å kaste den snøen, og krype i den, hoppe på den, og kaste den i lufta. Snøglede sa du? Så definitivt!Mor som trakket et fint spor for lillemann å gå i, og kor går han? Utenfor! Meir gøy å sparke den løse snøen enn å trakke i et spor.

Med Brunstadhornet 1524moh i sikte, nærmer gjengen seg Brunstadsetra. Blitt sånn siste vintrene med mor, at når snøen kjem, så drar mor hit. Er noe med denne plassen når snøen kjem som mor syns er ekstra koselig. Som et eget winter wonderland.Et åpent hull i skogen og ser opp til Velleseterhytta. Der har mor og lillemann vært mange ganger, også overnattet. Er ei ÅST/DNT hytte som er låst med nøkkel. Barnevennlig tur opp, og en flott plass for unger å leke. Ikkje proviant der, men er en grusvei du går nesten heilt opp så er enkelt å gå.

Kva er det beste for en liten gutt når trea er fulle av snø? Jo, riste greinene! :-D Og så masse snø da! Han ler høgt, for sambo blir full i snø, ikkje han sjøl, for han har hette på ;-)
En far, sønn og en hund tar til slutt att gjengen. Dei er på trugetur til hytta si på Brunstadsetra. Veldig hyggelige folk, og guten får hilse på Snurre Sprett som mor bærer i veska si. For Snurre Sprett må jo også få være med på tur ;-) Hunden syns Snurre Sprett er ekstra spennende å lukte på. Så alle går samlet til setra.


For å komme til setra må du over ei bru med port. Elva her bruker å ha veldig fine istapper utpå vinteren, så mor ser at ho må tilbake når det er meir kulde.

Mange fine og koselige hytter her, og reisefølget skal opp til den øvste. Mor har vært inn der på besøk med lillemann en gang før, men da var han ganske så liten. Gjengen vart invitert opp denne gangen også, men sambo skal teste julegava si, og så er det bursdagsselskap seinere idag. Kanskje treff på dei en annen gang er her også?Koselig, ikkje sant? Tenk å hatt ei hytte her, så greitt til? Til og med sambo syns at ei hytte her hadde vært greitt. Noen som leiger ut tru? Ei helg?Går tvers gjennom heile setra, og bak siste hytta er det steinbenk og bord inntil hytteveggen. Her har mor og lillemann vært før og spist lunsj. Lillemann er meir glad i snømengdene han, og er meir ned i snøen, enn oppå.


Mor tar ut Snurre Sprett og tar på han sele. Han har bodd på stua i et hundebur i 2 uker no, og springer fritt heile dagen. Vært lite ute på han i det siste, for han trivs veldig godt som inne kanin ilag med alle. Selskap heile tiden omtrent, og kos. Vil han ha kos, så hopper han opp i sofaen til den som sitter der, eller legger seg på teppet under stuebordet. Og ja, han er omtrent stueren, han har kattesand inne i hundeburet, og der gjer han ifra seg.

Men no er det på tide å springe litt sjøl, og mor fjerner et område for snø til han.
Sambo fyrer opp julegava si, mens lillemann og Snurre Sprett følger med.
Mor lager klar maten. Brødskiver, for butikkene er stengt, og dermed ikkje polarbrød som var planen. Så har på ost, trønderfår og mør. Litt til ost, og så ei skive oppå.

Mor kikker på Snurre Sprett, han steller seg iherdig! Det snør no, og han jobber med å holde seg snøfri. Mor må smile litt, for det blir ikkje enkelt :-)
Har kokt opp vatn til nudelsuppe, og sandwichen ligger på pannen. Ristet skive, lett varmt, godt på en kjølig dag.Skål folkens i snøkavet! :-D
Lillemann graver ned drikkeflaska si, og berre tuten stikker opp. Blir litt ekstra spesielt å drikke når han må krype på bakken for å drikke. Berre husker å grave den opp når skal dra....


Tur sjokolade er lov :-PLillemann bryr seg ikkje om det snør, han er godt kledd og kryper rundt i snøen og kaster den rundt seg. Og kaster en del snø på andre, tross får beskjed om å ikkje gjere det. Selektiv hørsel?2 gode venner i snøen <3


Trur fått med alt, også den nedgravde drikkeflaska. Lillemann har nesten null framdrift i snøen, leiker med den lange istappen, og kryper rundt. Ikkje så veldig interessert i å gå heim over igjen.


Sambo får nok berre stå å vente, tar nok tid og en del masing på lillemann før han kjem.
Kjem du no da?? Mor venter, og venter, mens lillemann sparker snø.

Kan du være så snill å komme no da? Både mor og sambo har nesten gitt opp å få med lillemann meir enn 1 m pr minutt. Han velger å bruke den selektive hørselen akkurat no.
Mor kikker nedover elva, fint det er med vinter og snø sånn. Mangler berre King Crosby som synger.Lillemann fortsetter med sin snøleik han, og har det litt for gøy når han endelig får snø. Mor føler seg litt utsatt for den snødungen der!
Men til slutt vart det litt framdrift på lillemann, må komme seg heim for lage middag også. Så mor nyter berre utsikten mens ho kan.

Lillemann får velge bæremeisen eller sambo sine skuldre, og velge gjen høgden på sambo. Ja ja, mor får gå uten lillemann litt til.
Snøskyene er borte ifra fjellene, og mor får no sett alle toppene rundt Velleseterhytta. For ei plassering av ei DNT hytte! Tenk å ligge heilt ytterst av en dal, og får utsikta nedover, og innover, toppene rundt.... joda, den ligger flott til, og mor ser den akkurat på den lille haugen i dalkløfta. Ser du den? I dalen, midt på, litt til høgre i bildet? Mor skal ta med sambo dit en dag.

Mor og sambo veksler på å tulle springe forbi kvarandre, da han med lillemann på skuldrene, mor med Snurre Sprett i bæreveska i handa. Lillemann hyler og ler, og vips er man langt komt. Lillemann er nede sjøl og går litt, for kan jo ikkje berre sitte på.Kjem du lillemann? Idag kanskje? Eller?..... alt skal jo undersøkes, eller kastes snø på.Siste biten velger han å sitte i bæremeisa. Da går praten også veldig, for han er vant med å sitte i den og prate om alt mulig. Og ja, han snek seg til en isbit ser mor, og spiser den. Prøver å kutte ned på bæremeisa for å trene opp lillemann, men den er kjekk å ha enda. Og en liten innrømmelse, mor syns den er koselig å gå med <3

Tur til Brunstadsetra er litt over 2km, fin vei, veldig koselig vinterstid. Barnevennlig så absolutt. God tur!
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar