tirsdag 29. desember 2015

Sætrenakken245moh og koselige Laftet


Det er formiddag, og det er ikkje lenge til det er mørkt ute. Var snakk om en tur denne dagen, og da gå over til Kolda via Sessvatnet for å lage mat i gapahuken. Men så mor tenkte seg om. kva med å ta med sambo til Laftet? Laftet er ei koselig hytte på Sætrenakken ikkje langt unna Sessvatnet. Hytta er låst og blir brukt av grunneiere. Mor har blitt vist nøkkelen, og fått tillatelse til å bruke den. Og så har ikkje sambo sett utsikta ifra Sætrenakken, for den gir deg et litt anna syn på området rundt Sessvatna. Joda, greitt det, svarer sambo, og dermed er det avgjordt :-)


Lillemann har det ikkje travelt, som vanlig, og leiker seg meir i grøfta enn han er på veien. Være ninja, sage trær, sage snø osv. han har med seg leike saga si skjønner du, og da skal alt sages.


Han gikk sånn ei god stund, saga og leika, før han fann ut at han ville opp til en. Bæremeisa eller skuldrene? Valgets kvaler ser mor, for han sitter bedre i bæremeisa, men han er så høgt oppe på skuldrene. Valget vart å være stor! Skjønner den på sett og vis, for å være halvparten i høgde som resten, er ikkje alltid like gøy. No triumferer han at han er større enn mor :-D


Men så fort der er is i grøftene, da skal han ned, og det veldig fort! Sage og knuse is er jo så gøy!
Mor kikker opp mot Kaldalen. Kaldalen ligg nedi dumpa der. Det er lenge siden mor var der no. Sambo har ikkje vært der heller, men å gå dit no er nok veldig isete. Enten meir snø, eller vente til våren. Men oppi der må mor komme seg snart.


Vandrer videre mot Sessvatnet, skal sjå om vatnet er dekt av is no. Kanskje kaste stein og sjå om isen sprekker? Kanskje isfiske der om mulig seinere i vinter, eller skøyter? Mangler isbor, så det må mor få skaffet seg.


Sjå der ja, det er is på heile vatnet! Ingen meir fugl her no nei.


Oi da... ikkje berre vatnet som er isdekt, heile veien langs vatnet også. Lillemann er raskt fram for å sage is.Forsiktig! Dett du her så kan du slå hodet ganske så hardt. Her må han pent nok hald i ei hand.
Trur nok ikkje isen er så tjukk her, og spørs om den overlever varmegradene som er meldt no framover. Hadde vært kjekt med en skøyteis også. Lillemann har skøyter, men ikkje fått prøvd dei, og venter ivrig på å få testa dei.


Vart litt vel hard hamring med plastsaga på isen, knakk av en bit. Gammel leike, men fungerer til sitt ute i hagen når han skal "hjelpe til" uten mor skal bli redd for fingrer. Han har ei skikkelig ei også, men da under oppsyn.
Alle 3 går videre forbi både hytta og bålplassen. Rett før du kjem til bekken og betongrøret, så går der en sti opp til høgre. Dit skal gjengen. Ikkje retning Ekornessetra, men Sætrenakken. Krysse myra, ingen sti eller merking. Mor går på sånn cirka hukommelse. Mor får lillemann opp i bæremeisa, her får mor bære han over.
Lillemann sitter i meisa og peiker og roper, ser monster både her og der, og skal sage dei og redde mor. Bra mor har en beskytter på ryggen <3 kan no trenge en ho også. Sitter det et monster bak et treet der sei du? Mor skal liste seg forsiktig, lover.
En skikkelig morroklump det der :-D :-D

Mor går først, og kjem seg over myra, så over bekken, og tar da opp til høgre. Oppå kanten de går det en sti. Den går til både Laftet og toppen på Sætrenakken.
Og når du kjem litt opp via stien, så  kan du sjå til høgre bak deg, der skal du sjå Kjenglivatnet 190moh. Mor viser lillemann vatnet, og forteller om da han og mor var der og matet ender. Sambo spør kun om en ting; Går det an å fiske der? :-DDet er masse dyrespor i stien og over stien. Små spor med stor avstand, ekorn eller mår tru? Og så er der hjortespor på kryss og tvers. Det største hjortesporet er faktisk av en stor en, heilt garantert en bukk, og den har fulgt sjølve stien, ganske så nylig også. Mor følger den... litt seinere så ser det ut som revespor også.


Mor husker i bakhodet, at der var en plass mor skulle ta av stien for å komme til Laftet. Trur mor er på rett vei da. Får enda bedre utsikt til Kjenglivatnet ifra her. Det ligger fint gjemt, omringet av åsrygger.Sjå der lillemann, der er Laftet! :-) Lillemann roper bak i meisa, glad for å finne den til slutt. Ligger den ikkje veldig fint til vel? Søte hytta, sånn midt i skogen, med utsikt bak, i veldig fin skog.Lillemann syns at istappene som henger ifra taket er absolutt uimotståelige! Mor rekker knapt å få han ut av meisa, før han er i gang med å knekke istapper.

På motsatt side av hytta, utenfor lillemanns rekkevidde, en perfekt rekke med istapper :-)
Fra hytta får du faktisk utsikt ut mot Storfjorden, ser Sulafjellet 776moh midt i bildet. Ser akkurat toppen av Hovdeåsen 369moh stikke så vidt opp til venstre over trekronene.


Mor sin tur til å bruke den nye brenneren til sambo. Kan jo hende ho tar den på tur når sambo er på sjøen, så da er det greitt å ha brukt den før. Brenner godt den der, og tåler minusgrader.

Snurre Sprett koser seg i skogen, sjekker ut vegetasjonen, graver i snøen og biter litt på alt.
Lillemann liker å kose med den, og klemme en. Mor jobber med å få lillemann til å skjønne at han ikkje må holde den fast, og det ser ut til å virke :-)


2 som begge er glade i å være ute, funnet fellesskap.Snurre Sprett er et dyr ja, men han er viktig del av å lære lillemann å dele oppmerksomheten med, omsorg og lære empati. Han er en del av familien både på tur og heime, og bor for det meste inne, fritt. Renslig kanin, som buker masse tid på å stelle seg når snøen gjer han våt. Søt, ikkje sant?

Vatnet til Rett i koppen suppa er snart klar, mor har gjordt klar koppen med kyllingsuppe. Så er det så klart for lunsj til lillemann, kjøttboller og skiver av ferdig kokte poteter, stekes i panna. Og med en dæsj ketchup er maten hans sikret.
Mor kan ikkje annet enn å sjå på dei 2, ser ut til at dei har det bra på tur.

Sjøl om mor låste opp hytta, så var ingen inn. Overraskende at lillemann ikkje tenkte tanken, for han er jo så glad i hytter. Han hadde det nok kjekt nok utendørs denne gangen :-)Har du tid til å spise da lillemann? Han bruker skje delen til å grave snø i en boks og lage mat, så bruker han gaffel delen til å spise. Vanskelig å ha tid til alt han vil. Men stekte kjøttboller og poteter duppet i ketchup, er noe som går fort ned med han :-)
Mor tester ut julegava si, et nytt krus ifra frøkna mi <3 varm kyllingsuppe er godt i minusgrader.
Laftet ligg så utrulig koselig til her i skogen. Du har utsikt ut mot havet eine veien, fin skog rundt, en liten topp med utsikt 3min å gå, og  så har du dette, utsikt utover Kjenglivatnet. Syns plasseringa er utmerket valgt :-)Mens mor kikker på utsikten, er lillemann opptatt med å få ut isen ifra den dypfryste drikkeskålen til hunden. Han var litt bekymra over at hunden ikkje skulle få drikke når han kjem.

Dagens dessert, pepperkakehjerter <3 snart er det tomt for alle julekakene heime, boksene forsvant raskt dette året også.
Tar 3 minutter å gå opp til toppen av Sætrenakken, og du får utsikt utover området. Til høgre ser mor Festøykollen 911moh med kvit topp.Rett fram ruver Skopphornet 1226moh. Sort massiv med mange muligheter. Mor husker at ho vart så overraska første gang stod her og kikker på et så stort og flatt område. Det trudde mor ikkje.

Til venstre ser du begge Sessvatna 168moh, ser fjelltoppane stikker opp bakover i landskapet. Mitt hjem <3Mor følger stien ifra toppen, som møter stien kom opp snart. Mor viser lillemann lysene i det fjerne, lys i fra byggefeltet, og lys ifra juletreet på Aurenakken 404moh. Merker at det fort blir mørkt, så er berre å gå på mens ser stien. Stien er faktisk merket, av hjortesporet til bukken :-)

Tittei lillemann! Han gjemmer seg for monstrene i skogen, brøler og roper, og kan garantere deg at det er ikkje et dyr i 3km radius som ikkje har hørt lillemann. Skogens ro trudde du? Ikkje når gjengen her er på tur :-P Mor bar lillemann i rask gange ifra Laftet, og heilt ned til bilen. Vart ganske så mørkt til slutt, men gikk greitt uten lykt. I morgen er det meldt plussgrader, så da rekner mor med at all snø smelter vekk :-(

Sætrenakken er grovt på kartet 2,24km, så du må legge til litt, men er en fin tur når det ikkje er for vått i myra. Utsikta fra søte Sætrenakken er veldig fin, og er du vant med å gå til Sessvatnet, så er det litt spesielt å sjå vatna ifra den toppen :-)


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar