søndag 13. desember 2015

Teltnatt på Lassegjerdet ilag med mormor


Begynner med en usj og æsj! Været her har vært utrulig deprimerendes siste 2 ukene, regn og atter regn, til og med så masse regn at skulle tru ei sluse var lekk! Og vind, masse vind! Ødela kaninburet til Snurre Sprett forrige helg, så han er inne kanin på heiltid enda. Så kom den høge feberen og inntok lillemann. Over 40 grader er ikkje like kjekt. Dermed har det vært lite uteliv, og der er to er ganske så rastlause. Så har jo mor lovt lillemann at så fort været var ok, så skulle han få testet den nye vintersoveposen sin som han fekk til bursdagen sin. Mor skulle egentlig vekk denne kvelden, venninne kveld, men en som satte seg fullstendig på bakbeina. Da vart det telttur. Og mor syns telttur er masse kjekkere med selskap, så mor ringte mormor. Ville ho være med tru? For no er det alt for lenge siden ho var med på noe tur. Mormor vart gladelig med, ho hadde tid! Dette her skal så kjekt! :-D

Den planlagte og lovte leirplassen var temmelig våt rett ved. Ikkje så rart med siste ukes regn. Spørs om himmelen hadde en real julenedvask av Sunnmøre. Lillemann har ingenting imot det, vann er berre kjekt å leike med :-)
Noe lillemann syns er bedre enn vann, er bål! Han berre elsker bål, og begynner å rote med pinne så fort der er en liten flamme. Mormor er bålmester mens mor setter opp teltet. Blir en del å berre passe på at lillemann ikkje slokner det heller.


Telt oppe, og lillemann er fremdeles ved bålet.Mor hadde glemt å ta med noe leker til lillemann, men ser ikkje ut som det er noe savn. Heilt nye klær kom i pakke ifra Skogstad, men det kjem ikkje til å vare lenge. Her blir det sterk bållukt på denne Askeladden og skit på knea. Rein i 15 minutter kanskje?Snurre Sprett er sjølvsagt med, men syns det var tryggest på mors kne. Lyset får bartene til å sjå ut som en oter :-D


Må ikkje tru annet enn at han også har eget telt! Mor fann dette på dyrebutikken, med dei minste teltpluggene mor noensinne har sett! Til vanlig står teltet på stua når han er inne. No måtte det jo bli med på tur.

Mor hengte opp 2 lyslenker oppi trea som litt kos. Ikkje så mange greiner på dei store grantrea her, men det vart litt kosligere stemning av det :-)


Snømenn lysene er søte på denne tiden av året, og lillemann er veldig glad i dei. Mor får sjå om ho finn fleire lyslenker en plass.
Mor og mormor har alltid er lite øye med lillemann, for han roter rundt med den pinnen så glør av og til fyker litt, pluss roter utover bålet.
Mor passer lillemann, mens mormor er inni teltet og lager til sin soveplass. Så er det mor sin tur. Greitt å være to også, dele litt på oppgavene i leiren.Tid for kveldsmat. Og kva lillemann ville ha? Pølse.... mor gir opp. Den guten vil for det meste berre ha pølse på bålet. Blir han aldri lei? Kosleig sånn stund rundt bålet også, litt kvalitetstid.

Må sjekke til Snurre Sprett inni mellom. Han har løpestreng mellom to trær, fordi mor glemte å ta med utelyset hans. Han har det godt han, spiser gras og mose som han finner.
Trur mor også vil ha ei pølse... :-P Det som er så greitt med å telte på vinteren, er at alle plagsomme insekt har gått i dvale. Mindre flått, ikkje mygg, mindre dyr på bakken. Mor er ikkje fisefin, men det er kjekt å slippe å bekymre seg for flåttbitt og myggstikk. Og så er jo bål masse meir koselig i mørkret også.
Varm drikke på kalde kvelder er reine luksusen! Mor har aldri klart å venne seg til kaffe, det overlet ho til mormor, men en varm kakao er absolutt ikkje dumt ;-)Trur du ikkje mormor også tar seg ei pølse? Lillemann koser seg, han syns det er så kjekt med selskap rundt bålet, spesielt når griller pølser.
Lørdagskos <3 hadde ikkje byttet mot noe!


En varm kopp er godt no, er virkelig kaldt ute, og det har småregnet jamt, og noe gras begynner å knase når mor går på det. Kjenner at dynebukse må på til neste telttur. Godt lillemann er godt kledd i det minste, han har snart ikkje bevegd seg på over 1 time, kun rotet i bålet.


Dessert, marsmallos med sjokolade inni :-P Snadder! Og sukkerbombe... klarer maks 2-3 av dette her før magen sier stopp.

Etter 2 timer med bål og pølse, så erklærer lillemann at no er det leggetid. Ned til elva rett ved, og fram med tannkost. Vekk med Karius og Baktus så dei ikkje lager hull i tennene. Spytter i elva og kikker etter om dei flyter sin vei. Trur han såg 1 som for.
Etter fått lillemann ned i soveposen sin, var det å legge Snurre Sprett også. Mor tør ikkje la han være ute i skogen på natta, og tar han inn i reiseburet sitt i innerteltet. Får kveldsmat han og, og han krøller seg fornøgd i buret sitt.

Neste mann inn er mormor, så mor. Og det tok ikkje lange stunden før lillemann sov. Ikkje så rart heller, hører elvebruset rett ved, mor og mormor som prater over han, og en god sovepose. Neste ang må mor huske pingvin varmeflaska hans, så får varmet opp soveposen på forhånd.


Mormor graver seg godt ned i sin nye sovepose, og mor kryper tett inntil lillemann. Sov godt lille venn <3
Lillemann sov lengst av alle, og ville ikkje ut av posen med det første. Er no godt å ligge og sløve om morgen, spesielt når der kjem en liten og vil ha kos :-)Etter spist litt skive som lett frokost, så er mormor først ut, så lillemann. Dei starter på bålet mens mor får på seg sine klær.En annen som også er glad i kos, er Snurre Sprett. Han krøller seg sammen og dytter snuten sin på nasen til mor, og mor får en nuss.

Fram med teltet til han også, og no som det er lyst, så får han springe litt fritt. Lite telt? Neida, heilt perfekt! :-DLillemann fortsetter der han slapp kvelden før, med å rote i bålet. At han ikkje heller vil springe rundt no som det er lyst og kikke seg rundt.


Veldig koselig her inne i skogen på Lassegjerde, og mor og mormor teller kor mange telt det er plass til her. Kanskje Søstern vil være med neste gang?


For det er veldig kjekt for unger her, elva er rett ved, og den er ikkje dyp, så leik ved elvekanten er trygt. Bortsett fra våte unger :-P

Mor har alltid likt plassen her, fra første stund. En idyllisk plass lett tilgjengelig. Lillemann husker fremdeles traktoren som kom da telta her i mai, for den kjørte rett over elva!
Mor satte teltet mellom noen store trær slik at kom det å regnet en masse, var teltet litt i ly. Heldigvis så er det ikkje lett yr denne morgen, men i heile går var det et tynt lag yr, så tynt at du nesten ikkje merket det.Mormor bål-mester har allerede satt på kjelen. Det blir kakao på mor! :-D

Snurre Sprett er litt vel springende denne dagen, og havner langt unna til tider. Bruker litt tid på å kikke etter han, og inni mellom surrer han rundt i leiren. Lillemann er heldigvis med på å passe han og leite :-)


Skjønner godt skogen frister, mange fine trær å være under her for en kanin.


Mor lar kaninen hoppe litt rundt, tross litt redd for han skal forsvinne. Kjelen er snart ferdig også, så da er det ny runde å kikke etter den.


Lillemann roper ifra elva, ville vise mor at steinene er veldig glatte. Mor forklarer at regnet har frosset på steinen, derfor glatt.

Ny runde på leiting, og finner Snurre Sprett bedagelig mellom noen store trær der han steller seg. Det der er en kanin som har det godt!Da skal mor teste ut frokost ideen sin: Laks, pasta og fløte. Det høres godt ut, men om resultatet blir like bra, gjenstår å smake :-/

Lillemann setter seg på en stubbe med noen kjeks, og venter på maten.


Mor har ikkje bålkjele, så pastaen blir kokt på brenneren. Fungerer ypperlig!


Lillemann tar en runde igjen for å sjå etter Snurre Sprett. Den hopper faktisk rett i nærheten, og drar ikkje langt avgårde, heldigvis.
Mor som utekokk, lillemann som følger spent med.
Stekt laks på medium varme, krydret, så fløte over. Det lukter faktisk godt!

Lillemann er sjefs utdeler av maten. han er spesielt opptatt av båndspagettien, for det er så godt! Og dette kan mor gjere fleire gange på bål, for det smakte heilt supert! Neste gang bruke cream fraiche.Han fekk like godt spise pasta rett ifra pannen. Laksen var ikkje så viktig denne dagen. Men må berre si med det samme, dette er ikkje noe han får gjere heime altså! :-P
Men kor vart den kaninen av no da? Mor og lillemann leiter over alt! Ikkje noe band å sjå, ingen grå pelsdott som hopper rundt.
Ikkje i skogen, ikkje ved elva. Kor har den blitt av tru? Mor kjenner en liten angst komme sigende, nekter å dra heim før den er funnet!
Mor fann den inne i et skjul som er rett ved, der hadde bandet satt seg fast i noen jernpinner. Var en glad Snurre Sprett som fekk fri. Heretter holdt den seg faktisk ved teltet :-)Kom en haglskur, og lillemann syns haglene på teltet smakte heilt fortreffelig! :-DInne beiting er vel heller ikkje så dumt? Trur ikkje han likte haglskuren.

Lillemann bryr seg ikkje, så han er ute ved bålet igjen. Er snart kun glør att, og mor held på å pakke sammen. Passer på litt den bålglade lillemann, der han er litt uforsiktig så noen glør finner luftveien.Pakking av leir pågår. Litt trist, litt greitt. Trur der kjem meir kvitt ifra himmelen snart, så er like greitt å komme seg avgårde før det tar løst.

Lillemann er like rolig han mens mor og mormor pakker. Roter i glør og aske, har rett og slett gitt opp, er og blir en Askeladd.

Bortsett fra når mor skal ha tingene i bilen, da blir han med. Må passe på at mor ikkje forsvinner. Under eine brua ved elva er det en plass, akkurat passelig til lillemann. Her husker han at han gjemt seg før.
Fint her, ikkje sant? Brua, lille elva, granskogen, ser teltet der og røyken ifra bålet. Mor lover lillemann at skal tilbake hit en annen gang også.Teltet en nedpakket, er kun Snurre Sprett og lillemann som mangler. En fortrulig samtale mellom to eventyrere.Med et siste blikk ned til plassen, kjenner mor at ho smiler. Lovte lillemann at skule telte der igjen, så er ikkje siste gangen her. Kjempe fin plass dette, idyllisk og pent stelt, og perfekt som teltplass. Til neste gang, tusen takk for denne gang Lassegjerdet <3

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar