mandag 4. januar 2016

Familietur til Kolda med vafler på bål


Det er siste fridag denne jula, morgen er det jobb igjen. Mormor og morfar har FrøkenA og FrøkenS på overnatting, og avtalte dagen før en tur ilag alle sammen. Enkel tur er til Kolda, og møtes til lunsj ilag. Ungene er veldig gira og gleder seg :-) Alltid kjekt å dra på tur når ungene faktisk er ivrige og har veldig lyst. Mor har en plan om å dra med vaffelrøre og båljernet, bruke det litt, for det ligger litt ensomt i skuffa.
Møtes på parkeringsplassen ved Koldaveien, og ungene er først til å springe avgårde.
Det er noen minusgrader ute, rim i graset og is i grøftekanten. FrøkenA, du må ikkje ned i grøfta, ikkje alt er frosset, og du har joggesko! Er jo så spennende en isen...
Utover myra ser du frosten lagt seg som et kvitt teppe fram til Skopphornet 1226moh. Mor syns ho hører knasingen under skoene om ho hadde gått over det kvite teppet. Deilig knasing!
Lillemann er motivert til å gå sjøl denne gangen, men han har en del kortere ben enn resten av gjengen, og han stopper litt meir enn esten også for å undersøke ting. Så han vart litt motløs når han hang etter. Opp på skuldrene, og mor skynder seg etter resten. Han liker seg oppå skuldrene, han føler seg så stor da :-)


Er så kjekt å gå på tur når man er fleire også, og lillemann syns det er ekstra kjekt at mormor og morfar også er med. Mormor bærer kaninen Snurre Sprett siden mor har lillemann på skuldrene. Greitt å ha ekstra hender på tur ;-)Om ikkje snø ute, så er frosten også veldig fin. Grønne blad med pynt på, ser nesten ut som det er dyppet i sukker!FrøkenA liker bedre å gå langs veien inni skogen, enn å gå på veien. Lillemann syns at det ser så artig ut, og vil være med. Dermed forsvinner dei inn i skogen. Ingen fare, ser dei akkurat, og FrøkenA er flink med å hjelpe lillemann og passer på han.


Får et åpent område, og ser utover myra, heilt til andre siden av Hjørundfjorden med fjella Festøykollen og Molladalstindane.Artig med frost i grøfta, når den skyter pigger sånn som dette. Ser ut som lange tynne krystaller. Ungene syns dei er fine og vil holde, så mor bryter av noen biter så dei får studere og knuse.Veien er virkelig bunnfrossen! Hundespor, menneskespor i alle størrelser, hjortespor, og ikkje minst, is! Knuse isen er viktig ;-)Ca 2km er det fram til Kolda, og her finner du en åpen fin plass med 2 små hytter til høgre, og ei større over elva inni skogen. Eller skog og skog, dei jobber med å rydde vekk rundt hytta no.
Mor har nøkkel til denne her, og åpner den, i tilfelle ungene vil inn litt seinere, også om morfar vil kikke inn. Han har ikkje vært inn på lenge.
Inne i gapahuken åpner mor for Snurre Sprett. Han kikker seg rundt, lurer vel på kor han er no?


Mormor og sambo begynner på bålet. Legg det et lite stykke fra gapahuken så ikkje røyken skal komme inn. Lurt :-) Mor tar på Snurre Sprett selen i mellomtiden, for han skal få springe fritt litt.
FrøkenA syns han er så søt, og ville gjerne låne han litt. Det er jo ingen problem, ho får berre hoppe etter han :-)


Der det er bål, der er lillemann. Og fått selskap av FrøkenS som også liker bål.
Koselig gapahuk her på Kolda, og veldig praktisk ei. Lillemann mimrer ifra da han, mor og sambo var her på jekt etter julenissen :-D
En gang stod her mange små sel og sommerfjøs, no er det få bygg att. Har ikkje samme behovet for setrer den moderne bonden som før. Dessuten så forsvinner bøndene også., dessverre.FrøkenA og Snurre Sprett <3 Litt kos er ikkje å forrakte.

Mor tenkte at det vaffeljernet skulle få seg en luftetur ifra "turskapet" i kjelleren. Har laget 1,5l røre og hatt på flaske, tatt med smørespray, 1 fat, og 1 spork til å ta ut vafflene. Sukker og sylte står inne i gapahuken.


Viktig, forvarme  jernet før ha i første vaffel. En tabbe mor gjorde første gang og alt vart kliss.

Til første forsøk, heilt ok. Neste blir nok bedre. Forvarm jernet, spray inn fett, legg på bålet, og snu etter ei stund. Må no stekes på begge sider ;-)

Og kva sier lillemann? Han smaker godt etter, jo, dei var gode! "En til?" spør han.

Lillemann kom tilbake for fleire vaffler når dei vart ferdige. Han er for opptatt med å leike seg denne gangen, enn å sitte å rote ved bålet.Jentene er sultne, og mormor leiter fram skiver og fat.Lillemann vart plutselig også sulten, og dermed sitter alle 3 og spiser. Kjekt når det er sånn som dette.


Mor passer på vafflene, og en og annen unge dropper innom for ei vaffle, så springer dei igjen.


Turvaffler, ikkje verst en kald dag på tur :-)Ungane hadde ikkje fått med seg at mor hadde låst opp hytta, og ropte på dei. Snart var hytta i bruk, og leiken i gang :-)

Er vafflen ferdig på begge sider tru? Mor sjekker. Hyggelig på Kolda, for 2 av naboene fra der mor voks opp kom også. Kjekt å hilse på dei igjen :-)Etter masse leik, stekt 1,5l vaffelrøre, testet mormors nye brenner, spist og drukket kakao, så var folk begynt å bli litt kalde. Ikkje akkurat gunstig å stå stille når det er noen minusgrader ute. Viktig å lukke og låse hytta før går heim.

Full fart heim!! :-D Ungene er fulle av energi enda, og er over alt!

Lillemann henger nok en gang etter, korte bein og masse å sjå på. Opp på skuldrene til mor, og lett jogg etter resten.
Blir litt spredt alt etter tempo på forskjellige unger. Men no og da samles gjengen ;-)
Og nok en gang, skogen er meir spennende enn veien. Der forsvinner dei inn i skogen.

Av og til er mor også med inn i skogen. Enten for å hjelpe noen som er fast, eller fordi dei vil vise noe. Mor fann en fin plass, og FrøkenA var rask med å teste hytte-plassen.FrøkenS og lillemann kom også, tok litt lengre tid med å krype over greiner, grøfter og trær, og FrøkenS passet på og ventet på han heile veien. Mor skjønner godt at lillemann var giret på tur med jentene, for han får være med på alt dei finner på, og som han, elsker dei å være ute :-) Det er i alle fall liv rundt dei jentene der! Og så vil han også være med tilbake til mormor og morfar, leike meir, og spise grøt. Så da får mor og sambo berre henge på ;-)2 kommentarer: