søndag 10. januar 2016

Isfiske og lunsj bål på Andestadvatnet


Igår prøvde lillemann skøyter for første gang, idag skulle han prøve isfiske for første gang. Det er faktisk første gang for mor også. Sambo har kjøpt inn pilkestenger, isbor, pigger og gjengen skal til Andestadvatnet for å isfiske og lunsj på bålet. Var avgårde kvelden før og prøveboret hull for å sjekke isen, og den var tjukk nok. Så mens tenåringene sov, var det ut på tur :-)Var en del folk og barn ved badeplassen på Andestadvatnet som var planlagt, og en del folk i begynnelsen av vatnet. Hadde ikkje lyst til å bore hull i isen der unger leikte, så dro lengre inn vatnet, dit gjengen har fisket før. Ingen folk, og har en bitteliten strand. Lillemann er veldig klar for en tur på isen.

Sambo med piggene rundt halsen (sikkerhet viktig) og ut for å bore testhull. Viser seg at der er mange hull lengre ute allerede, så erklærer isen for trygg. Over 10cm er trygg is.


På land har lillemann funnet iskrystaller som han måtte vise mor. Vakkert med minusgrader også :-)Kortvarig iskunst, lillemann spiser dei! :-PMor har med julegava si, den store nye sekken! Den var øverst på ønskelista, Norrøna Para Ranger Synkro 120l, og håper å få brukt den på lengre turer med lillemann, og teltturer. Må no testbruke den først og bli kjent med den ;-)

Mellomtiden er lillemann ute på isen og får prøve å bore han også. Ikkje heilt lett når boret er en del større enn seg sjøl, men  poenget er å få være med.Lillemann er litt fram og tilbake. Litt leik, litt sjekke hull, og sjekke bål. Med vedskier leiker han snøskuter i snøen på isen. Man tar det man har når man vil leike ;-)Andestadvatmet er et ganske så stort vatn, over 4,2km langt, så det er plass til masse folk på isfiske her. Treng ikkje krangle om plassen her nei.

Kva har du funnet no lillemann? Mor merket at det vart så stille ved campen. Der var det en som hadde tatt av seg vottene, og åpnet fiskeskrinet. Så mange fine sluker og kroker! Mor formaner bestemt at han må passe seg for krokene, dei er ikkje berre å dra ut om han får dei i fingeren.

Mor drar med seg lillemann ut til sambo for å sette opp snører i hullene. Og mor åpner maggoten :-P Levende larver! Lillemann rynker litt på nasen til å begynne med, ser dei beveger seg sakte i boksen.Men når både mor og sambo tar i dei, og sambo trer dei på kroken, da var dei ikkje så ekle lengre. Plopp, så forsvant dei ned i hullet. Neste hull!


Lillemann henter seg en lang pinne, han vil fiske med den! Mor tipper at han aller helst vil rote ned i hullet med pinnen ;-)

At et hull i isen kan være så gøy! :-D Lillemann koser seg han.
Til slutt så tør lillemann å holde i en maggot, og studerer den nøye og lenge. Tenk at det der er mat til fisken! Han sier "Hei" til larven før sambo får den til å ha på kroken.
Snøre i hull nr2 er klart. Samarbeid er tingen, tross litt utålmodig lillemann. Han syns det tar litt tid når mor og sambo knyter klart og har oppi.Så fekk han sitt eget hull med pilkestang og stolen sin. Mor rekner med at han sitt ikkje så veldig lenge, men 10 minutter? Han får i det minste prøve seg, og så får man sjå kor langt tålmodigheta strekker seg. Han har i alle fall lyst til å prøve :-)
Tja, sitte stille vart kjedelig, så opp å gå litt. Mor stikker til sekken og henter en pause-kjeks til han.
Mor passer bålet, det har brent ei stund no mens mor har vært fram og tilbake. Ser på to karer på kvar sin stol og pilker.

Setter på kjelen med vatn for kaffe og kakao, og gjer klart for lunsjen. Bål, aldri feil med bål <3

Og der det er bål, der er lillemann også. Han satt meir enn 10 minutter, overraskende nok, men bål frister det også. Berre mor når inn til ørene til lillemann som ikkje virker idag, han roter sånn at kjelen nesten tipper over. Finnes det medisin for selektiv hørsel?


Etterlengtet varm kakao på mor <3 koppen fekk mor av Syste til jul :-*

Så var det lunsjen til lillemann... fiskepudding i skiver, pluss potetbiter og makaroni fra igår. Middagsrester er supert på bål som kjapp mat :-) Lillemann er ikkje så glad i skinken som mor og sambo skal ha, så han får restene av fiskepuddingen. En porsjonspakke med smør gjer ingenting om den fryser, smelter i panna. Verre med melange på flaske og fryser, du får den ikkje ut av flaska engang.

Lillemann husker til og med at pannen må forvarmes, og hadde den på bålet først. Fann ut at Ekte smør ikkje var så gunstig som stekesmør, tok litt fyr, til hyl og glede ifra lillemann :-D Mor skal lage melangebiter innpakket i folie neste gang. Også prøve Brelett om den er bedre.Lillemann får sin lunsj, og spiser mens mor steker sin og sambo sin. Rart det der, han er alltid flinkere til å spise ute enn inne, og lillemann er ikkje særlig flink til å spise overhode. Mor har ofte tatt med lillemann ut når han har vært dårlig på matspisingen, eller vært smådårlig. Maten går lettere ned ute, av en eller annen grunn.


Poteter i terninger, makaroni og skinkesteik i terninger. Nam nam! :-) Mor gleder seg til lunsj idag!
Mor setter seg i skogkanten og ser nedover vatnet. Noen minusgrader ute her, men ikkje ille. Er kun et melisdryss med snø ute no, skulle faktisk ønske 30cm med snø og snøtunge trær. Men Kong Vinter kjem vel, det er sikkert. Mor dett ut av fantasiverden og tilbake til virkeligheten der lillemann har forlatt fatet sitt, og mor må mase på at han skal ta en bit. Sukk, på den igjen. "Lillemann, no må du komme og ta en bit, så krype på isen etterpå."
Sambo har pakket sammen fiskeutstyret, han og lillemann er borte ved hullene for å sjekke om der er fisk. Mor pakker sammen resten. Ikkje et napp engang, dessverre. Lar det stå og sjekke i kveld om det er noe på. Mor lurer på om dei 5 som isfisket ved osen fekk noe? Hadde vært kjekt å kunne satt opp lavvo på bortsiden ikkje langt unna osen ei helg, fisket og overnattet. Får finne ut kven som er grunneiger der og spørre ;-)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar