søndag 17. januar 2016

Lavvonatt og isfiske på Fosterlågen


Mor, lillemann og sambo hadde en plan, en plan om isfiske en plass som har røye. Har vært en del på tur rundt området ved vatnet Fosterlågen for 1,5år siden. Da hadde gjengen campingvogn der, pluss teltnatt. Sambo har lagt litt opp til jakt på røya, og der er det røye. Kjøpte fiskekort på Inatur, pakket lavvo, vintesoveposer, mat og klær for en kald helg. Så bar det avgårde til Molde, så videre forbi. 3,5 time bilkjøring og 2 ferger, Fosterlågen! :-) Å ja, husk bomveg opp til vatnet på 30kr i desse "kun kort og ingen kontant tider".


Planen var å legge seg litt i nærheten av utedoen på campingplassen, eller badeplassen. Ikkje luksus akkurat med utedo, men greitt når den først er der. Men å sette lavvoen på en av plassane til campingvognene, var dødfødt. Bakken er omtrent uten snø, og bakken steinhard! Hjalp verken mini hammer, trakke på pluggene eller noe. Kjente frustrasjonen stige, -9 grader var kaldt nok. Må no være en plass her? Så mor forsvant ned i ei lysning nede ved vatnet, stakk pluggen ned i mose, og berre ropte: "Her blir leiren!"

Vart jo bra dette her :-D ser så vidt vatnet rett ved trea. Blir å våkne opp neste dag, åpne glidelåsen, og kikke rett ned på vatnet.Mens sambo bar ned sakene, var det mor sin jobb å legge til bunnduken og ordne inne og soveplassene. Første som vart laga til var leikeplass til lillemann med et godt underlag. Veldig fornøgd gut som fann den lille sekken sin med sine ting.

Punkt nr2 var å få opp lavvo ovnen så kunne få opp varmen. Har G-stove, en praktisk ovn og super lett å montere. Berre å få den i noen lunde vater så pipa blir bein opp hullet i toppen.

Når ferdig å lage til inne i lavvoen, var det å sette opp en løpestreng til Snurre Sprett rett ved. Da får han hoppe litt rundt, spise litt, og få strekt på beina sine. Er jo utrulig kjedelig å være innestengt i et bur heile tiden :-)Lillemann liker å ha med Snurre Sprett på tur, den er jo så god, søt og spretten. Kjekk å leike med også.


Der stod en fin bålplass rett ved, og der fyrte man opp bålet. Siden lang biltur, rigge leir osv, så vart det enkel kveldsmat. Og der det er bål, der er lillemann også. Mors Askeladd....

Pølse på bål er aldri feil :-D Og i kveld intet unntak. Lillemann slukte omtrent si i starten.


Lillemann hadde nok å leike med han berre i bilen sin. Kjørte rundt over alt, både på plassen og i skogen.


Mor gikk en tur ned til vatnet for å sjå. Låg noen båter der. Blæs dei ikkje vekk tru? Mor hører isen på vatnet virkelig knaker smeller. Skikkelige djupe drønn. Mor har vært ved vatn før, men aldri opplevd så masse lyd som no.Der mor er, der er lillemann også. Mor skulle berre kikke, og lillemann kom etter. Han skal berre være først og kjøre med bilen heile veien opp.Mor syns plasseringa ikkje vart så verst. Ikkje berre berre å finne stor nok jamn flate i en skog for 8 manns lavvo.Nei men kva er det som springer rundt føttene til mor? Mor ser ei lita mus som springer i lyset til mors hodelykt. Nysgjerrig søt lita mus. Mor er heilt stille for å kunne studere den litt, for særlig stille er den ikkje.

Kaldt ute, og da kjekt med vanntank på lavvo ovnen. Varmt vatn til kakao til mor, kaffe til sambo.En kosestund oppå soveposen til lillemann. Mor leser boken Lillesøster for lillemann. Bøker er kjekt på lavvotur, gir anledning til kos i tepper og poser.Lillemann snakka fleire ganger om at han ville legge seg, tross ikkje er leggetid enda. Trur det har noe med soveposen å gjere, og han liker kosen oppi den. Fått med pingvinen også, den er ei varmeflaske han fekk til bursdagen sin. Den har fått varmt vatn i seg, og er ekstremt god å kose på no. Mor har hatt den nedi soveposen til lillemann ei stund, så det er en lunk ned i posen.

Glad gut som har bestemt at han no tar natta. Ja ha, da får han berre bli liggende der. Ingen tvil om at han er glad!Da fekk mor tid til Snurre Sprett. Sjekket mat og drikke, og lot buret stå litt åpent. Tør ikkje la han springe fritt inne i lavvoen, i tilfelle han pisser på no, eller stikker ut mellom glippene i lavvoduken. Han blir ikkje lett å finne att ute i mørkret.
Mor tar Snurre Sprett inni jakka og varmer noen litt kalde ører. Han krøller seg inni armkroken og ligger med halv lukkede øyner. Han elsker å bli kost med, strøket på og krølle seg sammen i en armkrok. Skikkelig kose kanin!
Da tar mor også natta oppi soveposen. Fryser litt på tær dessverre, men håper dei blir snart varme. Natta vart ikkje som håpet på dessverre. Lillemann, han sov som en stein og hadde det innmari godt. Men sambo, han makket og var våken. Og da han la seg igjen, da gikk glidelåsen i soveposen i stykker! Ikkje akkurat ønskelig når det er så kaldt ute. var -9 da ankom, og kaldere no, og ikkje særlig varme inne i lavvoen heller. Vart litt frustrasjon, fyring av ved, romstering, kalde føtter på han, og lite søvn. Han gjor det beste utav det, men vart ei lang og kald natt dessverre.Lillemann tok en sein morgen. Klokka vart faktisk 8.30 før han var våken! Det gjer han ikkje heime :-P Han koset seg ei stund i soveposen før stod opp. Ivrig på å hjelpe til med å fyre, det skal han ha, tross mor og sambo ikkje liker at han heile tiden skal putte inn små kvister, strå osv inn luftingen på ovnen, for ovnen er veldig varm. Mor har også satt fram drikkeboksen til Snurre Sprett til tining.


Litt tid for kos før frokost, sjokoladekjeks er lov på tur :-)

Mor kikker ut, på tide med do runde. Friskt og kaldt ute, fine farger og fin utsikt utover Fosterlågen. Det har komt litt snø i natt, såg det låg på lavvoduken. Det er en fin vinterdag, uten tvil.


Utsikt utover store vatnet. En aldeles nydelig utsikt en lørdags morgen.  Vatnet er faktisk ca 4,2km langt, så nok av plasser å prøve å isfiske på.


Lavvoen står perfekt inne blant grantrea, akkurat plass nok :-)
Dumt ikkje kan isfiske rett utenfor lavvoen, for den står midt mellom 2 små elver, og her er isen ikkje trygg.Mor henter saga og begynner på noe ved. Etter sambo sin fyring denne natta, så er det lite ved att. Ikkje blir det noe av natt nr2 her heller uten skikkelig sovepose, er alt for kaldt for det. Mor blir i alle fall varm av dette ;-)
Når mor kjem inn med ved, er sambo i gang med lillemann sin frokost. Det lukter godt av egg og bacon :-P

Snurre Sprett må også få frokost, og lillemann gir han skalken av brødet. Det er snadder for denne kaninen!Det meste har blitt frosset iløpet av natta, så våtserviettene ligg til lett tining. Også vannet til Snurre Sprett i den lille blå trekantboksen har frosset, og står til tining den også.


Lillemann har fått nytt varmt vatn i pingvinen, og varmer opp til frokost med sjokoladekjeks.


Det der er frokosten sin det! Ingenting er som varm, god frokost når du våkner opp ute i kulda :-)


Lillemann får frokosten servert rett på senga, og det er kun når han er på tur.Sambo sin løsning på holde kaffekoppen stabil, på lasteplanet til lillemann sin leikebil :-D
Der er enkelte som har spurt mor om den G-stove ovnen, sånn ser den ut. Den tanken som står buet rundt pipa med handtak, det er ekstern vanntank med tappekran. Praktisk, meget praktisk sak :-) Hullet under tanken er en steikeovn. Der steiker mor muffins, fisk i folie osv.

Og muffins er noe lillemann forbinder med den ovnen her og lavvolivet. han har spurt etter muffins siden monterte ovnen igår, og mor lovte etter frokosten. Du trenger kun en pose muffinsmiks, en visp, liten bolle, og aluminiumsformer. Mor har litt større enn muffinsform, som ei minikake så det går fortere. Får inn akkurat 1 sånn form i steikeovnen med rist under. Formene kjøpt på Biltema.Lillemann liker alltid å hjelpe til med å lage røra, hjelpekokk er alltid kjekt å ha :-)


2 karer, ganske så enige, ute mens venter på sjokoladekake :-)Lillemann står og ser utover Fosterlågen. Han får sånne stille øyeblikk av og til, og mor lurer på kva han tenker på. Han syns det er kjekt å være på overnatting, tross for er litt venting når rigger opp leir, og rigger ned.Mini sjokoladekake til steking :-)

Og 10 minutter senere, ferdig! Vart litt for stekt på eine hjørnet, men rekner med karene der ute gjer slutt på heile likevel ;-)No må du ikkje tru at lavvolivet er særlig ryddig, for du bor i sekker og bagger, underlag, soveposer og utstyr over alt! Så her får du en bit sannhet : Ta da!!

For lys, så henger diverse små lamper oppi taket. Lyser bedre når får lyset opp ifra bakken.
Nei men tittei! Lillemann skulle sjekke ut om neste kake var ferdig, og fekk ikkje opp glidelåsen. Men løste problemet fint med å berre krype under heile saken :-)Mor har begynt å rydde sammen i lavvoen, og sambo går opp og ned med ting og har inn i bilen. Mor ut en tur ho også, og kikker ned på lavvoen. Årets første natt ute, og lurer på kor mange det blir dette året? Har 11 måneder til å finne ut av det :-) Mange eventyr venter der ute!Snurre Sprett hopper rundt i løpestrengen sin. Mor tør ikkje la den være ute i skogen her aleine, kun når det er noen ute. Her er rev, og dei kan fort ta en kanin som ikkje har instinktet til å gjemme seg, eller kan stikke av fordi han er i band.
Men han elsker å være ute på denne måten, graver i bakken, spiser på kvister og lyng, og gnager på større greiner. Noe annet dette enn buret på stua, eller det ute. Heilt ærlig, mor trudde ikkje det kom til å bli slik når han kom inn i heimen, men det er veldig kjekt å ha han med på tur, kosete er han også. Meste av tiden så bor han inne no på vinteren også. Har et hundebur på stua med kattesand i enden. Der gjer han ifra seg, så går han fritt som han vil. Han er kun innesperret i hundeburet når han er heime aleine, og på natten. Ellers hopper han rundt fritt, og kjem gjerne hoppende opp i sofaen for kos, eller ligg langstrakt på teppet under stuebordet for selskap. Om lillemann bråker når han leiker seg, det bryr han seg ikkje om, og er så vidt han bryr seg om et papirfly sneier hodet hans.Siste sjokoladekaka er ferdig! Deilig sjokoladelukt fyller lavvoen, og lillemann får en bit. Så får mor resten, karene er forsynte. Å kjære smaksløker, vær klar for en sjokolade dans! Jepp, mor er en kake-mons :-P


Ute snør det igjen, så er berre å få pakket ned før det blir alt for kvitt ute. Var meldt litt snø også, så det vart riktig. Ser ut som Kong Vinter kom til slutt.
Lillemann hjelper også til med å få opp pluggene, om enn han er lei av å vente, og ingen som vil leike med han. Ikkje alltid like greitt å være aleine barn på tur, hadde sikkert vært meir kjekt med en jevnaldring å leike med, dessverre så er hans søsken 10år og eldre enn han og ikkje friluftsinteresserte.

For å få opp humøret hans, tar mor han med rett ned til strandkanten. Her har han badet og lekt i sanden. No er her is. han stikker for å sjekke ut båtene. han har fått streng beskjed om å ikkje gå lengre enn 4 meter ut på isen, rett og slett pga elvene som renner ut på begge sider her.


Og etter litt løping, knuse iskanter langs stranda, utpå isen litt, så er humøret på topp igjen :-)

Sjå der lillemann, 2 stykker som går på ski over vatnet! :-) Det skulle no vært stilig å gjordt! Han er så enig, så enig, men skiene er heime :-/
Lillemann kravler litt utpå isen, prøver å koste vekk snøen og sjå om han ser fisken der under. Det var litt vanskelig, snøen var litt frosset fast. Ingen ide med skøyter her idag.Humøret var no på plass, og han lagde bane til bilen sin. Da fekk mor og sambo ordnet resten. Han er flink å leike seg sjøl sånn, men vil gjerne han noen like ved som han kan prate med og vise ting til. Mor skjønner den, så absolutt.
Mor får ruslet litt rundt, ser seg rundt, teller kor mange plasser det er her ilag med sambo, og tar en nærmere kikk på en benk med grillplass som er tømra der. Mor setter herved en sånn på ønskelista for heime i hagen :-PSiste inn i bilen er mor med Snurre Sprett. Han fekk være ute så lenge som mulig, og får være inni jakka til mor for å varme ørene. Skal ikkje lange stykket med bil for isfiske heller. Så da er det tid for han får litt oppmerksomhet og kos :-)Fann en plass der det ikkje var så alt for mange folk, parkerte, og så er det utpå isen. Er spor etter folk over alt! Og hull. Sambo er utpå allerede for å lage seg et hull også, lillemann rett etter. Mor skal berre lage til løpestreng for Snurre Sprett.Løpestreng under noen graner, og reiseburet sitt. Da har han en plass å søke ly om han ønsker.
Barn og rote med vatn? Er jo himmelrike det der! Lillemann har øsen for å fjerne is og snø i hullet sambo har laget. Mor står vakt for at han ikkje skal putte deler eller heile votten ned i hullet, for det er han truende til.


Far og sønn <3 mor held litt avstand så dei får surre litt ilag. Lillemann er en mamma gutt, uten tvil, så er godt når han glemmer mor litt og er ilag med sambo.


Det er virkelig stort utpå her! Mor går litt utpå for å sjå. Er faktisk folk lengre der inne også.
Mor snur seg, der er en masse folk også. Rundt der er det enda fleire. Ser på andre siden av vatnet at der også er det litt folk. Mor og sambo teller, og tipper det er minst 40 stk utpå isen samtidig.
Mor hører lillemann roper, og går tilbake. Ser Vetafjellet der bak, og husker tilbake da var der oppe. En virkelig fin tur dit opp, fin sti, flott landskap, og flott oppå toppen med veldig fin utsikt. Anbefales om du vil ha en fjelltur i området her. Om du vil lese bloggen om turen dit, finn du linken her


Sambo foreslår at mor skal bore sitt eget hull. Greitt nok det tenker mor, og starter.Mor borer, og borer. Mor er ikkje så høg, så litt tyngre å legge vekt på. Men det tar tid! Isen er virkelig tjukk! Mor boret på Andestadvatnet, men der var isen mellom 12-15cm, her er den snart 30cm! Mor hører en bensindrevet isbor, og ser opp. Mannen tar boret, brummer litt, og vips så er hullet ferdig. #%&¤!


Lillemann er allerede i gang med å pilke. Sambo lager klar mor sin også, og mor kikker ilag med lillemann. Hadde vært gull om han hadde fått fisk! Mor bryr seg ikkje om ho eller sambo ikkje får, hadde vært aller kjekkest om lillemann fekk.

Mest av alt så lurer mor på kor lenge han har tålmodighet denne gangen. Mor verken tvinger eller formaner at han må ha tålmodighet, han skal få bestemme heilt sjøl. Vinden er iskald utpå her, og sørger for han sitter med ryggen til vinden.


Mor tar over pilkestanga han hadde, og lager til et underlag ved siden av, og hjelper han med å lage et lite tårn og vei til bilen. Litt knotete med pilkestanga i eine handa, og spaden i andre, men går fint :-) Berre passe på at han ikkje blir kald.

Han vart litt lei og kald, så tok en pause opp til bilen på godteri jakt, og satt i bilen litt og koset seg. Gjer godt det :-P


Så var det ned att på isen en tur.
Tidsfordriv, lage mønster i snøen, og lage bokstaver.


Og ikkje minst, lage snøengler! :-D Mor og lillemann lagde noen. Så kom et par med barnevogn trillende over vatnet. Mannen er blant annet oppsynmann og sjekker om alle har løst fiskekort. Topp at dei sjekker! Synd med folk som ikkje bryr seg, for pengene blir brukt til noe fornuftig, som renske ut små fisk, vedlikehold, og at folk faktisk får bruke vatnet. Stikk inn på Inatur, og få sms kvittering. Det holdt for mor og sambo ;-) Kjempe hyggelig dame også, og ho fekk være med for å hilse på Snurre Sprett. Mor og sambo håper å komme tilbake for meir fiske en dag, tross null fisk. Men vart litt vel kaldt, og fisket var ikkje så bra denne dagen. Gjengen rett bortenfor hadde kun fått to fisker denne dagen, men dette er et bra fiskevatn, berre treng litt mei tid enn denne gjengen hadde denne gangen. Lillemann kjem i første rekke.

Det er berre å få med Snurre Sprett, hoppe inn i bilen og kjøre heim. Mor og sambo er allerede i planleggingen om en tur hit innen ei uke, da om mormor kan passe lillemann. Da håper mor at det ikkje er så masse snø at ikkje kjem seg inn med bil ;-) Til da, vi sees Fosterlågen, og til paret, håper sees neste gang også :-)Grusveien til Fosterlågen merket med blå linje. Husk bom på 30kr og fiskekort :-) Skitt fiske!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar