onsdag 6. januar 2016

Når sporet ikkje er snø, men is... Strandafjellet


Det er en lite snørik jul dette, og mor finner knapt med snø noen plass. Bor 20 minutter unna Sunnmørsalpene skiarena (Fjellsetra), og 10 minutter til så er mor på Strandafjellet. 1 time å kjøre, så er mor i Hornindal. Mor sjekker web kameraene, men ser snøfattig ut alle plasser, bortsett ifra Strandafjellet. Ser skitrekket er åpnet, og litt snø i terrenget. Nok til å gå på langrenn tru? Mor og sambo vurderer, og finner ut at det er verdt et forsøk. Ned i kjelleren og henter pulken, til stor jubel til lillemann! Og så vil han og gå på ski, dermed hentes hans ski også. Pakker med brenner, drikke og kanelsnurrer ifra bakedagen til mor og lillemann, så 30min i bil. Er der nok snø i langrennsporet tru?
Måtte bære utstyret ifra parkeringsplassen pga mangel på snø. Mor begynte å få dårlige vibber for heile turen, men var berre å gjere det beste utav det. Det som såg ut som snø på bildet, viser seg å være stein hard is! Men tross is og vanskelig føre, lillemann var så giret på å prøve skiene sine, at han var heilt bestemt på å gå. Gikk ikkje fort, for får ikkje grep på isen.


Endte med knall og fall i omtrent sneglefart, men han tok det heldigvis med et stort smil :-) Føret er så knallhardt at det er umulig å lage merke engang med skiene! Men lillemann reiser seg, og går litt til.Han får berre prøve seg, og mor og sambo ser fort at lillemann skal få seg nye ski med skikkelige bindinger. No glipper berre skoen ut, og da er det ikkje så lett for en liten. Men som du ser, lite "snø" i løypa også.


Heile løypa er full i fotspor, hundespor, og faktisk litt hjulspor i starten. Om mor går med skisko, å vises det knapt.
Lillemann gav opp etter at skoen løsnet, og oppi pulken bar det. Han trakk ned vindskjermen og gjemte seg :-)

Sambo drar pulken, mens mor har sekken med mat og drikke. Mor har nok med å holde seg i balanse på isen, og føler godt at ho kun har gått på langrenn i 3 år no :-(Skitrekket er åpent, kunstsnø redder mangt. Fursethen går ikkje, men den andre, og der er faktisk en del folk.Skiløypa her går ganske så tett på hyttene, og er ei kupert løype som svinger seg rundt i terrenget. Lysløype faktisk. Skiløypa som går mot Sykkylven er omtrent tom for snø, så var kun denne her som hadde kvitt på seg.Kvite fjelltopper i det fjerne....


Sambo har gått en del på ski i sin ungdom, og har en heil del meir teknikk enn mor, og han var på vei opp bratte bakken. Da sa mor stopp, dit opp går ikkje ho på is! Anklene til mor er allerede gele nok og skjelver på isføret, og hopper og jumper i hullene og sporene. Mor sa at han kunne berre fortsette, ho kunne vente, men han snudde. Er en liten i pulken som ropte på mor! Mor må passe på at han ser ho, ellers er det krise :-PBerre å snu, og finne en plass å lage mat. Lillemann  hevder at han er sulten? Er det mulig? Eller er det at han berre vil ha kosestund i skogen? Uansett, finne en plass litt vekk ifra hytte.
Kjekt å henge delvis ut av pulken og lage lyd på isen. Mor har nok med å holde seg på beina på den harde glatta, er rett og slett skrekkføre for en udugelig skigåer som mor :-(

Fann en fin plass, og lillemann er rett oppi kanten for å ake. No kjem den stein harde snøen til sin rette, og han får fart samme kor liten bakken er.


Mor gikk litt lengre opp i skogen , ikkje sitte midt i løypa om det skulle dukke opp andre folk. Lillemann ville bygge hytte av alle skiene og stavene, og sambo hjelper han med å dra alt sammen opp. Bygge, bygge bygge!
Fyre opp brenneren for å koke vatn til kakao. Mor må få taket på dette her, litt annerledes enn med gass.


Lillemann har med seg monstertrucken sin og leiker seg fint. Kjekt å kunne kjøre ute også, ikkje berre inne på stua.Mor har en liten overraskelse til gjengen. Og kva er under lokket trur du?

Mor tok med seg en pose kanelsnurrer, som ho varma over brenneren :-)

2 karer som var fornøgde i alle fall! Lillemann var plutselig sulten, tross nesten akkurat spist. Rart kor matlyst man kan få av å være på tur?

Lillemann får også trene seg på å bruke brenneren. Pumpe litt er viktig for å holde trykket oppe. Om han skal være med på tur når han er større, så får han lære seg etter kvart også.

Koke vatn til kakao, ikkje akkurat bål, men kan ikkje få det kvar gong heller. En brenner er praktisk og kjekt å ha.
Lillemann er opptatt med å sjekke ut et musespor mor såg i snøen. Snøen hadde smeltet, slik at en  gang vistes. Litt spennende å sjå om det er noe inni hullet :-)Mor viste lillemann en ny akebakke, og der vart han værende å ake på alle måter han kom på: rullende, med hodet først, føttene først, sidelengs, på bakenden, og heile tiden ropende på at mor skulle sjå på han.Vart ikkje særlig masse utav den hyttebyggingen til lillemann.... sambo bærer det ned att til skiløypa.


"Sjå da! Skal ake fort!!" :-D Lillemann er aktiv som berre det, og sjansen for at han skal bli kald, er minimal.

Mor koser seg med kakao mens lillemann aker og roper. En varm kopp kakao er aldri feil en kald dag.Som mor er dette himmelsk utsikt <3 en lekende og lattermild unge, kan det bli bedre?

No har mor sett dette også! Lillemann tar rett og slett pulken sin, og går sjøl! Han skulle jo egentlig vært oppi den, ikkje dra den. Han tar i opp glatte bakken, ganske så bestemte skritt, og gir seg ikkje før han er på toppen.


Ned bakken fekk han ikkje dra pulken, det kunne ført til litt overkjøring :-P Men henge seg bakpå er kjekt! Når mor tenke seg om, så ser det faktisk meir ut som lillemann kjører hundeslede! :-D Med sambo som trekkhund...Til slutt hiver han seg på frampå, og det er strake veien tilbake til bilen.
No er nok det komt ny snø oppå Strandafjellet, så mor håper at løypene snart er bedre oppå her. Og da, da er det nok tilbake en dag eller kveld, men da med skikkelige forhold ;-)


3 kommentarer:

 1. Herlig beskrivelse av en tur uten drømmeføre. Man får flotte turopplevelser selv om ikke ongivelsene alltid er som man ønsker!

  SvarSlett
 2. Herlig beskrivelse av en tur uten drømmeføre. Man får flotte turopplevelser selv om ikke ongivelsene alltid er som man ønsker!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for det Maria :-) Ikkje alltid like lett å sjå forholda via et web kamera, og is ser ut som snø. Men vi gjor det beste utav det når vi først var der ;-)

   Slett