tirsdag 2. februar 2016

Når lillemann endelig finner langrenns glede :-)Lillemann har prøvd seg på langrennski mange ganger, uten hell. Gått noen meter, men alltid endt med full stopp på grunn av skoene vrir seg ut av bindingen, smale ski som ender med dårlig balanse, og lite stødig. Heller ikkje har han likt at skiene sklir fortere enn han liker det, og ville ha på seg selen han bruker i slalombakken. Men no har han fått seg nye ski, skikkelige ski av merket Frost, og skikkelige skisko som er høge og stødige. Han har gledet seg ei stund til å teste dei, og no kom snøen tilbake også. Av gårde til Fjellsetra!

Skal vi no sjå her.... ser ut som lillemann tenker. Få orden på hender, føtter, ski og staver. Han er stolt av dei nye skiene sine, og er så klar for skitur som det er mulig å bli :-)Og før verken mor eller sambo er klar, så labber han i vei. Går ikkje fort, men han er på vei. Mor er så spent på kor langt han kjem til å gå no, før har det blitt en kort tur på ski, og så rett i pulken.

Men nei, sambo har pulken uten lillemann enda, kun ved oppi. Mor har sekken med mat, drikke og annet utstyr. Er lov å håpe at pulken blir tom et stykke til.


Har no endelig komt snø igjen her på Fjellsetra, så det er berre å nyte den :-) Snødekt Sætrevatnet 347moh, og ser Sunnmørsalpene Skiarena i fjellsiden.


Lillemann som alltid har likt slalom bedre enn langrenn, har no funnet en stahet g vilje til å klare langrenn. Han tar i det han kan, prøver seg fram, og nekter å sitte i pulken. Blir litt fall, og mor får hjelpe han opp att. Både mor og sambo oppmuntrer han etter beste evne, og han er stolt der han går sjøl.Ohoi! Litt nedover og han smiler fra øre til øre i det han faller i bunn. Like blid!
Det går folk forbi, og er noen bak med en jente litt større enn lillemann. Men ellers så er det godt om plass i løypene denne dagen. Trur mange er heime på grunn av meldt en del nedbør i form av snø. Men kven kan være heime når det er så fint som dette å være på skitur?

Kanskje mor har fått seg ny turvenn på ski? Er lov å håpe :-D Foreløpig ser det veldig lovende ut!
Det ligger noen hytter her og der, noen ser veldig fine ut, koselig plassert mellom noen trær. Bor du der, er det berre å spenne på seg skiene og du er nesten rett i løypa.


Sambo spør lillemann om han vil sitte oppå pulken opp den lange bakken? Et tvert nei er svaret, han skal sjøl. Oi da, det var virkelig vilje denne dagen da :-P Sambo vart jaget videre, han skulle gå sjøl. Han blir litt inspirert av at det går ei jente litt lengre bak, og ho tar ikkje innpå. Mor er overrasket, virkelig, for sånn innsatsvilje er ikkje så ofte lillemann viser. Rette dagen dette her, og rette utstyret.

Over elva er det rett utenfor, og mor går på utsiden, berre sånn i tilfelle. Mor skulle virkelig ønske her var et rekkverk. Lillemann kikker ned i, masse vatn! Frister lite å bade nedi der.Nei men lillemann, prøver du deg på staking også? Mor er virkelig overrasket, og både ho og sambo småler i rein forundring over lillemann. At ikkje har kjøpt bedre ski før! Og ikkje minst, han spiste rett før dro også, så har mat i magen.


Han gikk opp alle bakkene sjøl, og var stolt over at jenta bak fekk hjelp av mamma sin, ikkje han. Og no får ikkje mor hjelpe han når han faller heller, skal sjøl. Og han fann teknikken også.

Fint landskap i løypene her, og tross snegle fart, så stor koser mor seg over å være på tur, og at lillemann endelig fann skigleden han også.


Så var det å teste nedover, og det vart en del fall. Finne teknikk med å bøye seg framover, lett bøy i knea og holde seg på beina. Ikkje like lett når han ikkje kan å bremse med skia, og det låst i sporene. Sikkert 15 fall ned bakken her, men med masse oppmuntring fra begge, så beholdt han motet. Ser ut til at det pågår gravearbeid her, ny vei på gang? Nytt hyttefelt? Det viser seg vel til våren.Når kjem ned på sporet att, så kan du fortsette videre gjennom skogen og hyttefeltet langs Nysetervatnet. Skal ikkje den veien idag, vil ikkje dra med lillemann for langt, og får bli en annen gang.Ned krysset lillemann, og bort til skogen. Er på tide å sette leir og tenne bålet :-)
Mor har tatt med 2 rompeakebrett og lagt i pulken, slik det var før. Karene aker i lillebakken, mens mor skal lage til bålet. Dei får berre kose seg, for sambo drar på jobb for 5 uker om 2 dager, så får være ilag det dei kan no.
Full fart!! :-D Mor kikker litt på dei, før ho springer tilbake til rasteplassen og sjekker til bålet som ho tent på.
God fyr, og setter på kjelen. Grillribber ligger i folie, berre å varmes opp. Sambo stekte dei rett etter frokost, så er lett mat. Mor gleder seg!Vart en koselig plass ved løypa dette, tross begynner å snø tett.
Ei pølse til lillemann er obligatorisk, og kjenner lukten av deilig mat. Mat på bål, mors favoritt. Ho blir glad av berre ordet bål.
Lillemann har ikkje tid eller lyst til å sitte stille, han bruker spaden til å grave, leike seg, og grave ned pulken.
Rasteplassen :-) Var fleire som passerte, hilste på, eller kommenterte kor koselig det såg ut. Alltid kjekt når folk stopper opp et øyeblikk og slår av en prat.Skal no sjå. Kaffe til sambo, toddy til lillemann, og kakao til mor. Gjelder å huske alle sine drikker når skal på tur.
Grillribbene er ferdige! Det er beina etter svineribba, resten har blitt til salta flesk. Mor krydret med salt og pepper, og så stekte sambo dei. Rett i folie, i glørne på bålet, og vips har du riktig snadder på tur :-D Skal love deg at det der, det smakte aldeles ypperlig!


Det tette snøkavet hadde gitt seg, heldigvis. Alt vart jo kvitt og vått berre du åpnet en pose eller sekken. Himmelen får behagelig farge, og lover bra for returen til bilen. Pakke sammen! Ser ut til at dei fleste forlot løypa da det snødde som verst, og er ikkje så mange att her.


Lillemann, no må du slutte å grave, spada må tilbake i pulken. Skal ikkje så masse til for at en ut skal kunne leike seg ute, ei spade er gjerne nok. Forskjellen på ute og inne leik, ute trengs det mindre avanserte leiker. Inne så drukner ungene  leiker av alle varianter, og verre å sette igang.Det har lettet så pass at mor kan sjå bot på dei glitrende lysene ifra skitrekket. Vinterlandskap har sin egen magi, og til og med hyttelys ser ut som stjerner.


Nok en gang var lillemann ferdig før resten, og med et lurt flir så satte han avgårde først. En her som skulle vise seg tru? :-) Mor og sambo hadde nok med å raske sammen resten og komme etter.

Far og sønn, trur dei skal stikke ifra mor :-)
Det er ikkje trakket løype gjennom Dravlaus stølen, men noen har trakket spor der. Lillemann ville den veien, og ikkje det sporet som var kjørt opp. Han ristet på hodet, og pekte mot hyttene, den veien takk. Dermed vart det den veien også.


Klokka er masse og det er nesten blåtimen ute. Det kvite teppet over landskapet er vakkert å sjå på. Får håpe det berre varer.Litt åpen himmel over Lafjellet 1161moh. Nysnø på toppene, og mor tenker på randonee tur. Når kan det bli en tur opp på Langfjella tru? Kjenner det første angsten i det mor skal starte nedover. Jepp, mor er pingle på ski nedover, absolutt ubrukelig og renn feil så lårene blir sure. Men opplevelsen er større en vettet, og dermed så drar mor likevel på sånne turer.
Dravlaus stølen er mors absolutte favoritt plass på heile Fjellsetra, og kjenner med et litt dårlig samvittighet for å gå her. Før kjørte dei løype gjennom stølen, men har slutta med det. Om det er fordi hytte folket her syns det er plagsomt, så skjønner mor det så absolutt. Ikkje kjekt å ha folk på trappa di, noen kanskje roter og tar pause ved hytteveggen din. Liker ikkje å forstyrre folk, eller være påtrengende. Heldigvis er det ikkje folk her no, og gjengen følger sporet. kan ikkje noe for det, men elsker den plassen her!


Mors karer <3 kjekt å være på tur ilag med dei, så absolutt! Og lillemann, han stråler som ei sol og smiler og prater i vei. Ikkje noe vanskelig å sjå at han koser seg på tur denne dagen. No skal han ta mor, og mor går i halv fart, slik at han akkurat når tak i ho. Så ler han rått, og mor må små springe med ski på for at han ikkje skal ta ho.At han skulle bli så glad i å gå langrenn, det hadde ingen trudd. Han som sleit og kavet forrige vinter, går no sjøl og nekter å ta imot hjelp eller sitte på i pulken.

Som å dra tilbake til en svunnen tid, og tar seg i tanken på korleis det var en gang her somrer når stølen var i full drift. Budeiene på trappa, kyr på beite og slåtte marker. ja det var ei hard tid, idealiserer det ikkje, men tanken på det som en gang var men som er borte hopper opp i hodet. Den tid da folk levde meir av og med naturen enn no.

Sjå lillemann, det veks et lite juletre på hyttetaket :-) Kanskje om 2 år kan man ha lys på det treet.Bilen står der nede i enden og det er snart slutt på dagslys. Det er absolutt er flott dag på en flott plass. Mor skuer utover, drømmer seg vekk og håper på fleire dager som dette. Det er meldt meir snø, og blir det fine dager, så skal mor tilbake.


Lillemann ned bakken, i bøyd stil. Jobber med å lære seg balansen nedover, og lyser opp og er minst 1 meter høgre berre i stolthet over å ha klart det :-D Men så får han masse ros og oppmuntring også fra begge to, og han har virkelig vært kjempe flink til å gå sjøl. Og han gikk faktisk heilt sjøl, fra bilen og tilbake. Var sliten mot slutten, men så var han så fornøgd med seg sjøl når kom fram også. Mor er stolt, og egentlig overrasket over lillemann. Så glad for at han faktisk fekk det til, og fann skigleden han også. Mors lillemann, på vei til å bli stor gutt <3
Skulle tru at når lillemann kom heim, så ville han inn att. Men nei. Snømåking i minst 30min alle sammen, så leik ute i hagen han og mor i snart 2 timer i til dels tett snøvær. Laget snølykt og 2 snømenn, grov med gravemaskinen, og mor måtte til slutt lokke han inn med løfte om sofa og dyne. Glad i snø? Uten tvil :-P

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar