søndag 21. februar 2016

Super enkel mat på bålAlle kjenner til den grillpølsa når man er på tur. Har ingenting i mot den, så absolutt ikkje, men med en del bålbrenning gjennom året, så er det jo kjekt med annen mat også. Og ikkje avansert, for skal som regel skje fort, du skal passe unger, passe bålet, kanskje det er seint på kvelden, og kanskje været ikkje er det beste. Og så er det også det med å prøve noe nytt, og ikkje trenge spesielt med utstyr, eller dra på så masse. Har fått prøvd litt forskjellig mat på bål, og her er noen veldig enkle tips og ideer :-)

Pannekaker på bål er en favoritt med unger, og lett å lage ute på bål. Du kan lage røren dagen i forveien om du skal dra rett etter jobb, og berre lar den stå i kjøleskapet. Og om pannekakene ikkje er perfekt runde ute på tur, kven bryr seg?
Du trenger:
1 stekepanne (200kr på Xxl)
1 liten stekespade
flytende melange
pannekakerøre på flaske med stor tut
eventuelt 1 flaske sprute sylte
                1 bitte liten boks med sukker

Om du ønsker litt meir mat i pannekakene, så kan du ha i litt havregryn. Husk at dei sveller så røren blir tykkere. Tykkere røre er lettere å steike. Blir den for tykk når du skal bruke den, berre ha i litt vatn ifra drikkeflaska og rist ;-)
             


Og pannekaker på bål, snadder! :-D Lillemann ber ofte om å få pannekaker på bål, og slår aldri feil :-)


En annen favoritt til unger er jo vafler (mor også :-P) Det er like enkelt som pannekaker!
Du lager røren og har i flaske med stor tut.
1 stk vaffeljern. Mor liker det lille 4 kantet, lager tjukke vafler
1 boks smøre spray
1 spork til å plukke vaflene ut av jernet
1 fat til å legge dei påHusk når du skal bruke jernet, forvarm det på bålet FØR du ha i røren, samme som når du steker heime. Da er det berre å spraye jernet, ha i røren, legg på bålet. Husk å snu jernet også, så du får den stekt på begge sider.

Varme på bålet varierer, så mor sjekker med jamne mellomrom. Og med fleire unger, så vart det knapt at dei rakk å lande på fatet før dei forsvant :-P


Flaske med sprute sylte, eller en boks med sukker, og du er dagens helt :-)

Lett lunsj på bål er også enkelt. Lillemann syns det er den beste lunsjen, og sier sjelden nei til å spise ute. Her er han og mor en tur på Turyggen for fiskepudding og skiver. De det er bål, der er også lillemann!1 stk fiskepudding
1 kniv
steikepannen
steikespade
flytende melange
brødskiver
event liten boks ferdig oppskåret purre
kvar sitt plastfat
kvar sin spork

Del fiskepuddingen i skiver, stek, og spis!


Lettvint mat er praktisk på tur, og varm mat en kald desember dag i advent, er greitt å ha.
Kva med kylling vinger eller kyllingklubber med wok? Fult mulig! Du kjøper en boks med kylling klubber, og tar med en pose frossen wok. Steik/varm kyllingen, så steiker du woken, legg kyllingen oppå att for litt ekstra varme igjen.


Og da har du dette! Så enkelt kan du gjere det om du har steikepanne, steikespade og flytende melange ;-)
Om du en dag kikker i kjøleskapet og har kokte poteter fra dagen før, så berre deler du dei i terninger, og hiver ved som her, kjøttboller. Eller pølser i biter, fiskepudding, fiskepinner, fiskekaker..... kun fantasien som setter grenser. Alt kan kuttes på forhånd heime og legger i boks. Har du ikkje kokte poteter, ta med en pose frossen lapskausblanding, da har du poteter, gulrot og purre samtidig. Voila!


Lillemann liker å ha krydder på, og mor har en boks pommes frites krydder i sekken. Kjekk middag dette ute på tur i en gapahuk. Men sdu spis kan du alltids sette på kjele med vatn, og så har du til kaffe, kakao eller toddy etterpå.
Om du ikkje har tid eller anledning til bål, så er det like enkelt å bruke en brenner. Her en lunsj tur på Sætrenakken og hytta Laftet. Kokte poteter delt i skiver, kjøttboller og ketschup.

Vil du lage lapskaus på bålet? Noe som kan mette mange? Mor har skaffet seg stor panne med lokk! Måtte testes ut.
1 pose lapskaus blanding
1 pose potetmos
2-3 grønnsaks buljong
ca 1,3 liter vatn
litt krydder som salt og pepper
1 pose kjøttboller
1 stor panne
1 ause

Ha i vatn, buljong, lapskaus blanding og sett på bålet. Del opp kjøttbollene, eventuelt pølser om du heller ønsker det, og ha i mot slutten. Så har du oppi posen med potetmos og krydder, bland, og alt tykner til lapskaus :-D Har du for masse vatn, blir det litt bløtt. Blir det for tykt, ha i meir vatn. Da er det berre å servere!


Pannen kan brukes til meir også. Mor vasket den i sjøen etter middagen, og hadde oppi ca 3cm med grus/sand ifra stranda. Satte det på bålet med lokk, og varmet det opp.Mor hadde ferdig muffins røre på flaske, og aluminiums former. Ikkje bruk papir, dei kan ta fyr! Dessuten så er dei vanskelige å balansere på grusen, og røren renner veldig lett ut. Vanskelig å få ei panne til å stå heilt beint på et bål også. Sett formene i pannen, og sett tilbake på bålet.

Noen minutter seinere så har du dessert! Varm muffins, eller her i litt større form blir det en liten kake.

Du har det klassiske pinnebrødet. Der har du uante muligheter! Du lager deigen heime, pakker den inn, og stikker på tur.
Om du leger en liten bolledeig, eller en med bakepulver, det er opp til deg sjøl. Mor bruker bolledeig, og for anna fyll enn kanel og sukker, lager mor en pizza deig. Her er det bolledeig, og har en dobbel pose med ferdig blandet kanel og sukker. Mor klapper deigen flat på en stein eller i handa, strør kanel og sukker inni, og klemmer sammen. Rulles på en litt tykk trepinne. Ikkje for tjukk deig, for den heves, og skal jo gjennomstekes. Du kan også duppe den i posen med pinne for ekstra utenpå, blir da lett glasert pinnebrød ;-)


Og den lukten! Deilig! Samme som nysteikt kanelsnurr! :-P Mor bruker kun trepinne, for på grillpinnen er det lett at den brenner seg fast i metallet.

Ideer til annet du kan blande i deigen:
-skinkebiter og ost
-diverse krydder som oregano
-sjokoladebiter
-rosiner
-pølsebiterNoe annet som også er spennende for små, er mini pizza! Det slår aldri feil, og kan velge fyll sjøl. Veldig lettvint måte er rett og slett dette:
Pitabrød
1 boks ferdig kutta skinke
osteskiver i boks krydder (her brukt piffi)
stekepanne og stekespade
gammelt lokk
(pannerist)
flytende melange
pepperoni til mor
Kunne hatt på ketschup, men flaska heime var tom :-PForvarma panna litt, varma pitabrødet litt på eine siden, snudde den, hadde på fyllet og krydder, tilbake på bålet, og la over det gamle lokket. Pass på ikkje for varmt, blir svidd. Neste gang skal mor legge ei pannerist mellom stekepannen og ptabrødet, slik at den ikkje så lett svir seg.
Var i alle fall en lillemann som var aldeles strålende fornøgd! Og mor har lovt å lage mini pizza fleire ganger.


Du kan også lage fisk som middag ute på tur. Pakke den klar før du drar berre, og legger den i bålet i ca 10 minutter, alt etter størrelsen på fiskefiletene.
1 fiskefilet pr person
Kokte poteter i skiver
purre
melange
paprika
gulrot i tynne skiver/strimler
salt, pepper eller annet krydder
Mor bruker å legge alt klart og oppkuttet på kjøkkenbenken og aluminiumsfolie. Så legger ungene på fisk, klatt smør oppå og krydrer fisken. Så putter dei sjøl på kva dei vil ha av poteter og grønsaker, og eventuelt krydrer potetene. Pakker inn pakken, og legger i bålet.Kan ta med en klassiker som dessert på bål også; banan med sjokolade <3 Noe mor er veldig glad i.
Du trenger:
Banan
sjokoladebiter
aluminiumsfolie

Kutt ei stripe i bananen, gjerne som en smal 3 kant og vipp ut. Del sjokoladebitene, og putt på rekke og rad i bananen. Pakk den inn i folie.


Så legger du den inntil bålet. Etter noen minutter så er den gjennomvarm, og sjokoladen har smeltet. Ja da, veit det ikkje akkurat ser delikat ut, men du store kor godt det smaker!Skal vi ta en dessert til? Ikkje akkurat på bål men..... veldig spennende for ungene. Gele i appelsinskall :-D
Appelsin
1 pakke gele
1 liten mini pakke vaniljesaus
1 skarp kniv
skål og skei for å spise
Du huler ut en halv appelsin, fyller den med gele, og setter den i kjøleskapet.

Ut på tur så deler du den i båter, og vips så har du en liten fornøgd en på tur ;-)Der er så alt for mange muligheter til mat på bål! Kan jo bli blind i havet av muligheter. Gjelder å tenke enkelt, praktisk, kjapt, og ikkje dra på for masse. En pose wok blanding eller lapskausblanding, så kan du variere med kjøttboller, fiskepudding, kyllingklubber, kyllingvinger, fiskekaker, karbonader, egg, pølser.... da kun ta med krydder eller ketschup. Voila, og du har enkel middag ute. Vil du ha salat til, så kjøper du en ferdigpose og tar med. Og husk, middagsrester er ypperlig å varme opp dagen etter i folie på bålet ;-)
Og ikkje minst, du trenger ikkje noe dyrt utstyr heller. Dette er faktisk basis utstyr som har med på båltur, koster ikkje masse heller.
-Steikepannae. Denne her er av merke Eagle til 199kr på Xxl. Du kan ta en tjukkere pinne/grein i handtaket så handtaket blir lengre. Praktisk.
-en skarp kniv
-en zip pose med lighter, fyrstikker og tennbriketter. Den kvite posen fungerer ypperlig. Har også stormlighter som aller helst bruker, den virker uansett vind og kulde, men ikkje noe must.
-liten to delt salt og pepperbøsse. Har et riskorn i saltet så ikkje blir hardt. Bøssa er kjøpt på enten Gmax eller Xxl for ca 20-25kr. Kjempe praktisk!
-spork. Du har kniv, gaffel og skei i 1. Da er du sikret til middagen, koppen med kakao, eller Rett i koppen suppe, og kan dele opp kjøttbollen din. Lett, siden den er i plast.
-flaske med stor tut. Bruker til pannekake eller vaffelrøre. Du kan også bruke brusflaske. Blir røren for tykk, ha i meir vatn og rist.
-liten steikespade. Denne er ifra Primus, du får kjøpt et lite sett med mini av steikespade, ause og visp. Liten spade gjer det lettere å få snudd pannekaken siden det er liten panne.
-fat i melamin. Har fleire, alt etter kor mange som er med. Lett, plast, knuser ikkje, brukes som skjærefjøl osv. Pappfat er ok det også, men det er ikkje så stødig, bretter seg og du må stadig kjøpe nye for tur.
-flaske flytende melangeDet har blitt enkelt med forskjellige Rett i koppen også, og middag på pose som ifra Real Turmat. En pose med varm tomatsuppe er godt på tur en kald dag, og du treng berre en kopp, spork/skje og varmt vatn i termos, eller kokt opp på bål eller brenner. Til middagen så trenger du ca 3dl kokt vatn.
No skal ikkje mor skryte på seg å være noe god kokk på bål, ser der er en masse bøker med himmelsk mat i alle varianter på bål, insta kontoer med avansert mat osv. Mor er alt for enkel. Men enkelt fungerer for mor og lillemann på tur, og er en variasjon enn berre den grillpølsa. Håper at noen der ute finn litt inspirasjon, og prøver noe annet dei også.
Så er det berre en ting å sei; God bål mat der ute! :-D

2 kommentarer:

 1. Her var det masse gode tips 😀 takk som deler
  😀

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for koselig tilbakemelding du :-) Kjekt at noen tips kan brukes :-)

   Slett