søndag 27. mars 2016

Historiske hulen Skjonghelleren 57moh, Valderøya


Skjonghelleren er ei kjent hule som ligger på Valderøy. Kjem du ifra Ålesund og undersjøiske tunnelene der, så tar du ned til venstre rett etter du kjem ut av tunnelen på Valderøy. Du kjem til ei rundkjøring med skiltet Skjonghelleren, og tar av til høgre i rundkjøringa. Da kjøre du under veien og opp mot fjellsiden. Du kjem til slutt til en fotballstadion, og i enden står et skilt ved et eldre stadionbygg. Parker der. Skjonghelleren er ei historisk hule med mange funn langt tilbake. Og ikkje minst, den er stooor!

Samlet gjeng går på en fint tillaget gruset tursti, perfekt for barnevogn. Lillemann er fremdeles litt sliten etter all springingen og utforskingen på Molnes, og får en haik med mor.Gangvei med havutsikt mens du går, ikkje verst :-) Ser flate øya Giske der ute, med Godøya bak.

Du går 500m så ser du rett opp i hula. Lillemann lurer veldig på kva det er som gjemmer seg i den! Drager? Krigere? Dyr? Hula har stor åpning også, dråpeformet, og er 10m høg.
Et skilt viser litt historisk over hula. Det er funnet rester etter dyrebein 30 000 år gamle! Og ikkje berre vanlige dyr som vi er vant med her og no i dette området, men polarlomvi og alkekonge som er mest tallrik, men også sel. En sannsynlig teori er at sel har blitt drept av isbjørn, og polarrev deretter har dratt restene inn i hula. Med dette er denne hula den eldste forekomsten av faunamateriale i Norge. Noen trur det er mennesker som har bodd der og dratt inn sel osv, men der finst ikkje bevis for det. Det som er bevist, er 2000 år gamle funn iform av pilspisser, matlagingsutstyr, fiskebein og kammar, og det beviser at der har vært folk for 2000 år siden. Og nedenfor hula er det ryddet en bosetningplass datert 3000 år siden, og har funnet en del steinrøyser der. Dessverre vart det fjernet båtlass av bunnmasse ifra hula og sendt til en gjødselfabrikk i Trondheim, og masse viktige spor forsvant. vart reddet noen pilspisser, en menneskelig underkjeve og kraniet av et større dyr. Så kva annet som var der, er dessverre tapt.Stien opp til hula er halvveis gruset sti, så resten vanlig sti. Bygd et par trapper osv også pga terrenget.Siste biten opp er opp ura til huleinngangen. Stien går ikkje tvers over ura, men i utkanten. Du går på steinur, men godt å gå, og har ingen følelse av løs stein. Frøkna forsvinner fort opp uten problem.
Lillemann ber ikkje om å bli båret her, han liker klatring, og klarer seg fint sjøl. Er faktisk gøy!Han veit at FrøkenAngel allerede er der oppe, men likevel er han litt spent på kva som er der. Tenk om det har bodd drager her! Eller isbjørn!Bunnen er på en måte fast leire med steiner. Hula smalner fort, men totalt er den 70m lang. FrøkenAngel kom i retur, og sa at den stoppet her, gikk ikkje an å gå lengre, men mor veit at det går, og en lillemann har tenkt til å gå så laaaangt han kan. Basta.


Det var ikkje i planen å dra innom her idag, så mor hadde ikkje pakket med hodelykter, men lys apper på mobil fungerer det også. Lillemann har no komt til der det ser ut til å stoppe, men du kan trygt krype inn der, det åpner seg på andre siden. Han skal inn, uansett!

En slags gang åpner seg, og ser at midt inni der har dei bygd en slags liten plattform. Veldig greitt å gå her, ingen kryping men faktisk delvis ståhøgde.Til slutt har det skrået så pass at hula stopper, mor lyser til lillemann at no er det stopp. Han går likevel heilt inn, berre for å ha gjordt det. Kjenner at det er litt kaldere her inne i hula, så om du drar hit en varm sommer, så merker du godt forskjellen langt inne kontra ute ved åpningen. Litt klam botn, så kryper du her så er du skitten, og botnen er litt fin leirsand, og fuktig er den litt klissete som sagt.


Lillemann kjipper seg, trur det er noe der. Mor lyser opp mot taket, og han får sjå at det er vanndråper med tynt støvlag som drypper. Ingen dyr eller insekter. Da var det greitt. Alt blir litt meir skummelt i mørket når du ikkje ser skikkelig.
Bak mor og lillemann står sambo og FrøkenAngel, dei snur der, har ikkje behov for å være heilt inn i enden som lillemann. Som du ser, romslig her inne.
Når du står inne i hula og ser ut, så er det utrulig å tenke på at folk har hatt tilhold her. Inngangen er stor og skrå, og gir et artig bilde ut. Mor prøver å tenke på retningen, for du får vel solnedgangen inn her på kvelden, sånn sett perfekt retning på inngangen.
Sambo og frøkna er klare for å dra tilbake etter ei stund, er lillemann som fremdeles vil være her enda lengre. Mor tenkte tanken på å telte i hulen, eller berre ligge der i sovepose. Men samtidig så er det en litt ubehagelig følelse over tanken på å sove der, sjøl om mor ikkje er så veldig mørkeredd. Ukjent med hule kanskje? FrøkenAngel stemte i at det hadde vært spennende å overnatte der, tja, litt tilbakeholden mor enda.Omrisset av lillemann, FrøkenAngel og sambo i hule inngangen. Tru kor mange som har stått der og speidet for 2000 år siden?Hulen har ingen huletegninger, men en god del tagging av diverse art. Skulle no helst ønske folk ikkje hadde gjordt det, dette er heldigvis den største. Mesteparten er folk som har skrevet navnet sitt og årstall. Heilt tilbake til 1950 talet finner du på veggene. Vart litt sport i å finne årstall der gjengen gikk ned att. Utenlandske turister hadde også skrevet "seg inn". Lillemann? Han ville ikkje heim enda, tross klokka er masse og begynner å skymes. Dette her skulle være kjøkkenet hans, og så skulle han tegne i bakken med en kvist. Han var absolutt ikkje ferdig med hulen.Han skulle heller ikkje gå den vanlige veien ned, litt utenom skulle han gå. Motvillig heim skjønner du. Mor kan også skjønne han, har jo ikkje vært her så lenge at han har fått lekt ifra seg, eller hatt noen rast som han er vant med. Dette er også første gang han husker at han har vært i ei sånn hule, for da han var her som baby, satt han i bæresele.Rusle tilbake til bilen, og mor og lillemann snakker om hulen, at der finnes andre huler i området også som kan besøkes osv. Snakker om alt som han har opplevd denne dagen, og syns det har vært en veldig kjekk dag. Men han vil tilbake til hulen en dag, for kanskje det flytter noe eller noen inn til den tid? Kven veit, kanskje det kjem en drage flygende forbi en dag og trenger en plass å bo? ;-)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar