mandag 28. mars 2016

Hulen Humsundhelleren, Haram


Etter å ha vært i Skjonghelleren på Valderøya, så ville lillemann gjerne tilbake til den samme hula, eller finne fleire. Så etter litt leiting, og etter tips, så vart en ny hule plukket ut, Hamsundhelleren, og et turmål i samme område. 2 fluer i en smekk ;-) Det skulle bli hulevandring, og så sjekke ut bunkersene på Bjørnøy. Men først finne den hula, og det var dårlig med veibeskrivelser på nett. Først å komme seg til Haram kommune, nesten til Søvik, og så finne et skilt. Hula skal også ha vært bebodd av mennesker, og har historisk verdi. Mor gleder seg til å finne den!


Etter studert finn.no/kart, googlet osv så var mor sånn noen lunde sikker på kor startpunktet var. Verken mor eller sambo hadde vært der før, så var på mors kart i hodet det gikk på, men ho fann jo fram ;-) Parkeringsplassen ho såg på kartet stemte! Men litt forvirret, for ser ingen sti her, ingen skilting. Må sjekke ut det opplysnings skiltet meir nøye.


Er en veldig, utrulig vindfull dag dette, og mens lillemann kikket så kom det er skikkelig kast som skremte han litt. Hoppet raskt til mor som tok tak i guten og gjemte han for vinden. Denne vinden her kan godt blåse han over ende.


En liten rubrikk øverst i hjørnet viser at du skal følge gangveien et stykke før stien starter. Aha! Og dermed så begir gjengen seg avsted.Tok ikkje mange meter før stien dukket opp. Søke ly for vinden i skogen blir kjærkomment for lillemann.Så praktisk! Det er laget til korte tjukke stokker som trappetrinn i stien! Lillemann liker trapper, og koser seg på vei opp.Litt opp og får utsikt ut mot Brattholmen, Terøya og Bjørnøya. Søvikneset til høgre.


Stokkene tok slutt og det vart sti. E tross alt vår, og var bitte litt vått et par plasser, men ellers heilt grei sti.Komt opp, og ser tilbake, vinden blåser kraftig! Mor syns det er heilt greitt at skal inn i hulen no. På bildet har trær faktisk fått rettet seg opp att. Men det er så pass vind at mor ikkje slipper lillemann.


Det er laget til en fin plass framfor hulen med benk, oppholdsplass og oppslagstavle om hula og dens utgraving.
Sambo og lillemann på vei inn hula, spente på kva som møter dei der inne.


Ikkje så mange metrene inn, så ser du en leire vegg med tau hengende. Sambo utbryter med det samme at dit opp skal ikkje lillemann. Mor stusser litt, og klatrer opp ved hjelp av tauet. Skikkelig gjørmete og sleipt, så du må virkelig holde fast i tauet for å ikkje skli ned. Fullt i skli spor fra andre sko der. Lillemann roper at han også vil sjå! Men mor klarer ikkje å holde han opp høgt nok så han får sjå over kanten.

Så sambo tar han på skuldrene, og klatrer opp så han får kikke. Er stopp der oppe på hula også, den går ikkje særlig lengre inn.
Mor klatrer opp for et nytt forsøk og lillemann tar tak i planken som tauet er festet i. Ligg andre planker/stokker der som ser ut til å ha vært brukt inn i leirveggen som trinn opp leiren. Mor trur h får prøve en annen plass for å kikke inn, tungt å holde i tauet og ta bilde inn i enden.

Tja, får sett litt inn da fra en annen plass. Ser ut til det ikkje er noe meir der innover. Er ei sprekke, men den er så smal at trur ingen kjem seg inn der.Lillemann roper på mor, han vil også klatre opp dit mor gikk. Kvifor får mor klatre og ikkje han? Hula i seg sjøl er stor den, blitt fylt opp med årene med sedimenter etter kvart. Forskere har gravd ut mesteparten av massen. Allerede i 1877 faktisk! Da fann dei bein og en 2000 år gammel menneskekjeve.

No er mor av den litt stae typen, og vil ha det bildet inn til botnen der oppe. Hodelykt, blitz på kamera, henger med ei arm i tauet og tar bildet. Nei, ikkje noe å klatre opp etter og bli skikkelig skittene etter.

Vakkert å sjå ut da, det er det uten tvil, og stor. Den har ikkje alltid sett sånn ut, faktisk så begynte dei utgravinger med bøtte og spade heilt opp under taket i 1991, visstnok 30 meter innover fra et rødt merke :-P Mor har ikkje kikket etter kor det røde merket er. Men det var en forundersøkelse for å sjekke kor interessant hulen var. Noe spennende må dei ha funnet, for dei startet i 1992 med å lage anleggsvei og taubane for å få opp gravemaskin og annet utstyr. Da grov dei 9 m dypt og 6-8 m bredt og vart som ei 40 m lang grøft inn i hula. Og dermed har du no en tømt hule.


Lillemann syns at hula er spennende han, om ikkje så spennende som Skjonghelleren, men klatrebar. Kor skal du no da?


Klatre sjølvsagt! Og prøver seg i veggen. Den er ikkje så lett å klatre i, er dekt i fin leiresand, og steinene er ikkje lette å få tak på. Skal love deg at han vart skitten!


Ute hører mor vinden, like greitt å være her inne. Opp gjennom tusener av år har hulen fylt seg med sedimenter, beinrester osv. Og ved hjelp av utgravninger, og funn av meir enn 15 000 dyrebein, har forskerene lært masse om korleis klimaet har vært bakover, faktisk en gang vært likt som Svalbard er. Og med tanke på at menneskekjeven og beinredskapene som vart funnet stammer fra 4-600 år e.kr. så har denne hulen opplevd masse.

Ute av hulen og "sterke-lillemann" viser styrke som en ekte huleboer :-D


Mor må le litt når lillemann kjem ut i sollyset, og faktisk får sett kor skitten han er, ber han stå stille så skal mor vise han et bilde av seg sjøl :-P  Den jakka var faktisk heilt nyvasket, æresord!

Men det er en fornøgd lillemann som trasker i vei ned att til bilen. Han har fått sett ny hule, og syns at mor skal finne enda en hule. Så det er vel berre å leite?I litt meir åpent terreng, så kom vinden til også, og ei skikkelig kule fekk lillemann til å stoppe brått opp. Vinden lager virvler på vatnet der nede, og lillemann rygger bak til mor. Er skikkelig kraftige vindkuler her ute mot havet, tross blåser kraftig heime, så var dette her litt meir. Og no skal gjengen ut på flate delen av Bjørnøya for å sjå på bunkere, det kan bli interessant...


Om du vil finne Hamsundhelleren, så er det ca her du finner den, i Haram kommune ikkje så langt unna Søvik, og ikkje så langt unna Brattvåg heller. Veldig kort og grei tur for små barn, ca 10-15min å gå opp for lillemann. Huler er alltid spennende, nesten uansett størrelse for en liten.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar