søndag 6. mars 2016

Slalom, bål og trugetur for lillemann


Lørdags morgen og lillemann er tidlig oppe. Er det ikkje typisk vel? Når det er kvardag må man vekke dei små ofte, men når helga kjem så våkner dei gjerne før klokka skulle ha pepet? Uansett, ønsket til lillemann for dagen var slalom i trekket på Sunnmørsalpene skiarena, lokalt kalles Fjellsetra. Så vart det utpå dagen før mor sa enkelt, at skulle han på slalom, så måtte han dra no, det stenger jo klokka 16. Jamen, han ville ha bål også. Ja ha, da får mor pakke med ved, pølse og kanskje lage sjokoladekake i appelsin skall også? Tar med truger til mor og lillemann så kan trakke seg uti skogen en plass. Han har truger, men aldri fått prøvd dei, dette blir en fin anledning :-) Vart en dag der var siste som forlot trekket, og knapt fekk han i bilen att etter kort trugetur ;-)
Var ikkje det beste været når kom til Fjellsetra, men lillemann nikket rolig og sa, "Eg liker all slags vær eg" og stilte seg i kø. Noen som er glad i slalom tru? ;-)Sola glimtet til noen sjeldne øyeblikk, og fjellene virkelig lyste opp. Mor lovte lillemann at når han vart stor, så skulle han og mor gå på store snø-ski opp dit.
Er no litt magisk over skiftende vær, fargene og dramatikken i skyene.
Lillemann har funnet ut at skogsløypa var meir spennende enn den vanlige, og ville berre der for å kjøre fort.


"Mamma, sjå eg drar ifra deg no!" og så suste han forbi og inn i svingen. En glad lillemann fortsatte videre, og ned på varmestua for pølse og drikke. Mor fekk berre henge på.


Trur lillemann har det supert i løypene, og får bestemme kor renne. Han syns det er så kjekt å klare seg sjøl, og faktisk være en av alle dei andre. En skikkelig kjekk dag!Fjellsetra er veldig barnevennlig å være, for du har tautrekket med slakk bakke og mange figurer å svinge rundt, pluss små ramper. Familietrekket er supert for alle aldre å være ilag, og kjekk plass å lære seg å renne slalom.Men etter å ha rent både her og der, ville lillemann rekke en siste tur i familietrekket. Og tross mor har forklart han om snø-ski, og at hans ski er litt vel små for løssnø, så forsvant han ned i løssnøen. Å nei.... så her var det berre for mor å hoppe etter og plukke han opp. Fann et smalt, svingete, humpete spor mellom trea, og der forsvant han, med lett nervøs mor etter.Trur det ikkje er så lenge til han der raser ifra mor no, ho har ikkje sånn ureddhet som han har for skog og smale spor. Ta med seg truger og plukke han opp etter kvart kanskje? Truger ja, trekket er stengt no, så finne bilen og finne en skog en plass.Var en som aller helst ville lage bål inni skogen ved trekket, men det er no ikkje så lurt. Mor kjørte opp til Svartevatnet, og leita fram trugene til lillemann. En meget fornøgd gut forsvant som et lyn for å teste ut :-D


Truger var noe som virkelig fall i smak! Han labbet fornøgd avgårde langs et spor, og kikket etter en mulig plass for bål og aking.

Mamma, følg meg! Mor kjem etter med sekken på ryggen og veden i handa. Kor langt skal han tru?

Så dukket det opp en passelig haug, og så gøy det var i løs snø! :-)
Her er passelig, erklærer lillemann og speider rundt området, fornøgd med plassen. Da er det berre for mor å grave en leirplass med spaden.Den spaden var veldig kjekk å ha når mor var ferdig med den, for her skal det lages tunnel!Mor trur det er best å ha seg sine truger enda, litt meir tung enn lillemann. Kjekt å få dei på igjen, truger er noe mor syns er veldig kjekt å bruke.Mor har så vidt fått fyr på bålet, når lillemann kjem med rompeakebretta. Da er det berre å lage akebakke :-)
Av med trugene på lillemann, og han kjem susende ned bakken etter mor.

Mor trakker seg opp att, mens han suser ned mange ganger aleine.
Mor hiver på et par pølser, og skal være bålvakt. Skal lage klart desserten også.
For å lage sjokoladekake i appelsinskall så treng du ikkje så masse. Mor delte en appelsin i 2 kvelden før og tok ut innholdet, og pakket i pose for tur idag. Så er det å lage en halv røre med sjokolademuffins, her brukt en halv pose ferdig Toro miks. Heller over i liten flaske med stor tut, og tok med den lille rullen med aluminiumsfolie.


Så fyller du skallene halvveis opp med røre, og pakker dei inn i folie. Så la mor dei ved bålet i påvente på plass oppå når pølsene er ferdige.
Og mens venter på sjokoladekake, aker lillemann og mor igjen.Det er flott oppå fjellet her, masse snø og store fjell. Holetindane 1288 til høgre, og Tuvegga 1181moh til venstre.
Mat pause i all hoppingen i snøen og gravingen. Om sitt lenge nok til spise opp? Tvilsomt.

Men fornøgd er han, uten tvil! Er vel noe med barn og en masse snø, og kan hoppe sånn du vil uten å tenke på at du kan få vondt.

Den lille leirplassen :-) Skal ikkje store plassen til før det er akkurat passelig. Og no skal mor legge på appelsinskallene også. Spent på resultatet :-P
Litt størrelse forskjell på trugene :-) Mor har Atlas truger, lillemann har Tubbs barnetruger, med blinkelys. Han syns dei er fine, og morsomme, og er så kjekt å få en voksenting til.Noen som ligger og passer på sjokoladekaken?


Lillemann viser mor en snødans mens venter, og så forsvinner han ned i hullene som har gravd. Mor kjem!
Ferdig no da? Mor legger dei no oppå bålet, for siste pølsa er ferdig. Han haler og drar i treet, for trur det er samme kvisten som stikker opp hos mor.

Kor vart lillemann av tru? Han gjemmer seg i et av hullene som har gravd ut her, trur han er usynlig.
Han hopper fra hull til hull, roper og hyler i fryd, og mor må stadig koste vekk snø og riste lua for snø.
Ikkje hopp med hodet...... først.... for seint. Og en snødekt lillemann dukker opp i hull nr 3. Mor kjem.... igjen.Litt frukt er også praktisk å ha med på tur, ferdig opp kuttet. Mor legger biter i snøen siden han har votter på, og han leiker hund.
Mor sjekker sjokoladekaken etter ca 15 minutter, og den er ferdig!


Lillemann dukker opp ifra et av hullene, lukter kake, og kjem i full fart.Mor glemte å ta med skei, men en kvist fungerte utmerket som skei også. Det der smakte godt! Lillemann snek seg til en bit fra mor sin kake også. En liten hint av frisk appelsin smak i kaken faktisk, var veldig godt, og mor er sikker i sin sak, at dette skal ho lage oftere.
Mor pakker sammen, mens lillemann øver på balansering på spade brua over et av hullene. Mor skulle ønske ho fann en plass nært en vei der det var så masse snø at kunne gravd snøhule. Det har mor aldri prøvd å overnatte i, og har veldig lyst til å prøve seg på. Her var det ikkje nok snø dessverre.På med blinkelysene, og lokke med lillemann heim.

Hadde ikkje mor visst at det var lillemann, så hadde mor trudd det var den avskyelige snømannen som kom med sine store føtter :-P
Kvifor trakke i sporet når det er så masse meir gøy utenfor?

Truger gav lillemann nye muligheter, og han måtte teste kva dei tålte, og kor masse snø han klarer å trakke oppå uten å synke.

Hoppe triks er også mulig, og gikk opp att på haugen x-antall ganger for å hoppe igjen. Han var nesten umulig å få med tilbake til bilen, og så inn i bilen. Klokka er allerede blitt 18, og vært ute i 5 timer. Slalom, trugetur, ake, graving, sjokoladekake osv, men likevel er der en heil masse futt att i guten. Skulle tru han skulle kollapse, men nei. Mor måtte bli streng for å få han med heim. Kollapset kom ved sengetid, tok 2 minutter, og han var borte i drømmeland :-)
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar