tirsdag 15. mars 2016

Teltnatt på Fjellsætra med ski og pulk


Mor har teltet mang ei natt ute vinterstid, men har aldri slått opp telt på djup mjuk snø og gravd kuldegrop. Det hadde mor tenkt å gjere noe med, og lillemann var alt annet enn motvillig til det ideen ;-) Da mor, lillemann, MissMa og Kompis hadde skidag og bålet på en liten haug på Fjellsætra, da slo tanken mor: Her ville ho telte ei natt! Haugen var snøfull og koselig, rett ved skiløypa. Lillemann var veldig enig. Så dermed var det bestemt, neste helg skulle mor og lillemann telte der.
Lørdags morgen dro mor og lillemann først i skitrekket der, Sunnmørsalpene skiarena, så heim for mat, pakke og kvile, så var det tilbake. Litt sein avgang, datt litt sammen heime, og noen veldig våte votter som nektet å tørke.

Parkerte på den nye store parkeringsplassen, den som er det første du møter når du tar av opp til Fjellsætra. Ut med pulk, pakke den, få på skisko på begge to, få på sekken og opp i løypa. Mor får endelig testet den nye store sekken, perfekt siden den har feste til pulk. Lillemann står på ski inni mellom pulkdraget, og får både balanse og blir dratt. Pulken er fullastet, og det er allerede ganske så skymt ute. Blir nok mørkt før komt fram :-/

Ingen i løypa no klokka 19 på kvelden, heldigvis kun ca 1,3km å gå til teltplassen.

Og utsikten bak, flotte tagger!

Lillemann går på ski sjøl, prater i vei, men syns at sporet er litt glatt. Skal være enig med han der, det er faktisk pluss grader ute, og begynner å bli bra med vind også. Mor vurderte faktisk å snu på parkeringsplassen pga vinden, den tok bra, og tenkte på å både grave og få opp teltet, Og haugen ligg åpent til. Men får prøve, har liksom pakket og er klar, og lillemann har vært klar i mange dager.

Lysene er slått av i skitrekket der, og lillemann lurer på om alle hadde reist heim.

Vart veldig fort mørkt, og tempoet var ikkje så høgt heller. Har tross alt vært i slalombakken noen timer, og kjørt uti skogen "på hemmelig løype" mellom trær og over hauger. På med lykter, og lillemann stappet skiene sine i pulken, ville heller bruke føttene. Følte nok på den dårlige sikten.

"Kom da mamma, sjå for fort du renner!" og skynder seg i forveien. Han veit at mor renn fort på glatt føre, og med tung sekk og pulk går det enda fortere.


Djup snø når endelig kom til haugen, og mor setter skikkelige fiskebein for å komme seg og pulken opp. Lillemann var gentelman og spurte om han skulle hjelpe å skubbe mor og pulk opp :-)


Ned haugen på andre siden gikk fort ned! Lillemann lo av mor som som sank bra ned i snøen. Bra mor kan glede :-PTrakker til en ok teltplass, dessverre ikkje noe i le her samme kor prøver. så tar den beste plassen.


Mor har med 2 spader, må no ha spade lillemann også. Han skal grave seg ei seng, heilt inntil der teltet skal stå.
Men så var det den vinden da.... det blåste godt, og mor tenkte på det teltet og natten. Så rett og slett grov ned heile teltplassen, slik at teltet skulle få litt beskyttelse. Tok litt tid, men trur absolutt at det var det lureste. Vart litt lenge for lillemann å vente, og han forsvant inn i teltet med det samme det var halvveis oppe :-) Han syns den vinden var plagsom inni mellom, og teltet vart blåst flatt på midten under oppslåingen. Virker som vinden snudde litt, for no kom vinden rett på siden av teltet. Ikkje ideelt, men bardunerte godt med snø rundt teltkantene, brukte mors ski og staver som feste, og eine skien til lillemann. Ganske så sikker på at det skal holde. Mor hører lillemann som koser seg der inne, godt berre det.

Første prioritet var å lage til bra underlag så han ikkje skulle fryse, hive inn ull skinnene, og bøker, kosedyne og pingvin bamsen til lillemann som er varmeflaska hans. Så på med tova strikka tøfler ifra mormor, og han koste seg masse.

Da kunne mor grave kuldegrop i forteltet og visste han hadde det bra. Han var glad for å komme i ly for vinden han, og syns det var gøy å sjå på mor som grov hull inne i teltet! :-P
Det er absolutt ikkje under noen måte greitt å fyre opp bål ute, hadde flydd sin vei i vinden, så godt å ha med en brenner, og lillemann fekk sine lovte vafler til kveldsmat ;-) Litt havregryn i røren gir litt meir mat også.


En som fornøgd fekk kveldsmaten "på senga".

Kveldsmat for 2 <3 Vinden røsker i teltet, brenneren bråker, og lillemann koser seg og viser tegn på å være trøtt.

Mor fyrer opp kjelen med vatn så han får i varmeflaska si. Han gleder seg til varm pingvin!

Men tross det ikkje tok så lang tid, så var Ole Lukkeøye raskere. Lillemann nesten sov når vatnet kokte, og mor hadde klar pingvinen. Den gravinga tok alt for lang tid så seint på kvelden. Var en som ikkje var så glad for at mor måtte dra han med ut for do tur :-( Men forklarte etter beste evne at han garantert kjem til å våkne på natta, da bedre no enn midt på natta. Det gikk greitt da, vart noen "Eg vil ikkje" som noen hyttefolk sikkert hørte, men han var like blid når kom inn att i teltet.

Lillemann er i soveposen, no med varm pingvin, kledd av, og komt seg til rette. Tok litt tid å sovne, siden han vart forstyrra. Så mor rakk både å ta seg en kakao og en banan. Så var det ut og etter stramme bardunene, legge litt meir snø på og satse på at det held.

God natt lille venn, håpe du får ei god natt. Koselig å være på telttur med deg <3


Natta gikk greitt den, han våknet kun 1 gang, og sovnet omtrent med det samme. Mor lå å hørte på trakkemaskina i trekket, så utrulig seint dei karene må jobbe du! Og så våknet mor inni mellom av ei vindkule, og våknet for å sjå til lillemann. Mor søv litt lettere enn vanlig når er på telttur, for vil ha et øye med lillemann. Han har krøpet ut av soveposen før, eller legger hendene på utsiden og blir kald. Teppe fikser det. Men når du våkner 7.30 en søndags morgen til dette blide her som kryper bort til deg, og smiler, da kan du ikkje være morgen gretten på noen måte :-D


Litt kos, så spør han på bøkene sine. han leser litt sjøl mens mor hører på. Pulverheksa faller i smak hos lillemann.
Og så leser mor når pulverheksa skal på fisketur. Lillemann elsker dei stundene om morgen i teltet, er kun 2 og ingenting som må gjeres. Og så er det kos, tulling, kiling, før han kjem ned i soveposen til mor for en stille stund og meir kos. Godt å ha det sånn som dette, nyte det å ha lillemann på denne måten, for han blir fort for stor.


Tok minst 1 time før lillemann var påkledd og ville ut og leike. Litt artig å måtte krype opp og ut av teltet, han kunne jo stå heile han inni der! Og mor kan sitte på kanten av sovedelen og beina ned i kuldegropa og kle på seg og koke mat.


Morgenstund ved teltet. Ikkje akkurat noen blå himmel eller sol i vente, men mange blåfarger er ingen dårlig erstatning :-) Vinden er borte da, det er heilt greitt. Flotte Ytstevasshornet 1330moh og Holetindane 1288moh rett over teltet, ikkje verste å våkne til.Lillemann ville ha ny akebakke, for den andre var litt rask. Mor gjor et forsøk, men snøen er så kompakt og våt at mor sank berre no og da, så banen vart humpete.


Da var det tilbake til den gamle banen mor lagde forrige søndag. Men kva er det du prøver på lillemann? Ei ski berre? "Skate mamma...." Trur mor skal holde et øye med den skien, så den ikkje fyker rett på mor, eller havner i bålet.

Var ingen suksess, for smalt og for dårlig balanse, så tilbake til rompeakebrettet. Men ingen dårlig ting det heller, smilet kom i alle fall :-D
Ja ja, på tur er det meste lov, avstemning vart vafler med havergryn og ei grillpølse. Frokosten sin det på tur :-P


Lillemann er i det minste fornøgd, og syns telttur er innmari kjekt! Og mat på bål syns han er aller best.


Dagens mat utvalg. Joda greitt dette her vel? Vaffelrøre på flaske, smør spray til vaffeljernet, kokte poteter ifra dagen før, pølser, karbonader, liten boks sukker til vaflene, og flytende melange for steiking av karbonader og potetskiver. Kor er mini bøssen med salt og pepper tru? Mor må ta en kikk ned i matposen igjen. Trur dette må kalles telttur buffet :-DLillemann ville ikkje ha karbonade, var bestemt på at denne dagen her liker han det ikkje. Greitt nok det, men mor har lyst på.


Sulten mor venter og venter på frokosten sin....

Morgen tryne på 2 sløve teltere :-D
Vafler servert på den fineste ull, du kan beholde det sølvfatet for mor, dette er å foretrekke.

Dagens kjøkken og kjøkkenbord, bedre utsikt en kjøkkenvinduene heime, uten tvil. Og så slepp du vaske gulvet etterpå også for sukker rot og matsmuler.

En lovt dessert som lillemann har spurt på i mange dager no, sjokoladekake på bål, stekt i appelsinskall. Og så enkelt som det er også! Mor spiste et par appelsiner for 2 dager siden, og la berre skallene i pose i kjøleskapet. Så muffinsrøre i flaske med stor tut, her har mor brukt en halv ferdigpose med sjokolade muffinsmiks. Så da rekker 1 ferdigpose til 2 ganger dessert på tur :-P Og så den lille rullen med aluminiumsfolie.


Mor fyller dei 4 halve skallene med røre sånn halvfull, og lillemann hjelper til med å få dei pakka inn i folie.

Så er det berre å legge dei i glørne av bålet, og vente. Om det fremdeles er flammer i bålet, så legg mor det oppi uansett, da tar det ca 15min.


Gjett om det er en gut som koser seg! Restene av sjokoladerøren fekk han på fatet, og dypper vaflebiter i den. Snadder!


Leirplassen er rolig og litt for seg sjøl. Skisporene går rett bak haugen, og det syns mor er veldig praktisk. Var faktisk en morgen skiløper som holdt på å falle da han hørt folk ute, han trudde nok at han var aleine! :-D Han snublet i ekte Langbein stil et stykke før han fekk skiene på rett spor igjen. Beklager du, var ikkje meningen å skremme deg en tidlig søndags morgen.

Ser rett bort til skitrekket ifra morgen bålet, og lillemann har sett på trakkemaskinen som er ute og gjer klart for folk. Lillemann vil så gjerne bort igjen og renne meir! Men som mor sa, dei skiene er att heime.

Når ikkje får dra på slalom, så fekk et lite tre gjere nytten, han "lader" treet, setter seg på det, og så skal han skytes ut i verdensrommet.
Mor har begynt å pakke sammen inne i teltet mens sjokoladekakene gjer seg ferdig på bålet. Lillemann elsker pulken sin, og den fungerer som leikeplass og base.

Mor sjekker kakene, og dei er ferdige! Du skulle ha kjent den deilige sjokolade duften som steg opp! Å himmelrike! :-PVil du smake en bit? ;-) Lillemann og mor nyyyter utelivet med det beste man kan få på bål, varm sjokoladekake!
Om ikkje var så kjekt å få opp teltet, så var det meir kjekt å ta det ned. Han hjalp til med noen plugger igår kveld, og hjalp til å plukke dei opp idag. Litt sånn kjekt å sjå teltet dette sammen. Ikkje minst, dei lange teltstengene er veldig artige å leike med, og så kor langt opp han når, og kor langt ned han kjem i snøen med dei.


Sekken pakka, og pulken full. Lillemann ville hjelpe med å dra den opp, som den gentelmannen han er,  men måtte berre gi seg på det. Var litt vel tung. Mor bærer ski og staver opp på haugen, og tar på sekken og hekter på pulken. Å dra! Plopp! Og mor står med snø over knea. Bakken bratt, og snøen bærer dårlig. Mor måtte virkelig ta i for å dra pulken opp bakken, og krype på alle 4 for å komme seg opp i det hele tatt! Dagens treningsøkt....

Oppe på haugen er lillemann i full aktivitet med å klatre. Litt forferdet over alle klatre greinene som er knekt siden sist han var her, og mange brent opp. Mor forklarer at det er andre også som har brent bål, ikkje alle som har med ved som mor. Det er vanlig å gjere det, og hadde han og mor gått tom for ved, så hadde han også måttet hentet ved i skogen.


I løypene var det å få på skiene, og lillemann tar en ekstra runde uti snøen for å sjekke forholdene.


Om litt små yr i lufta, overskyet, så er det ikkje dårlig utsikt dette å gå på ski. Litt trist å sjå snøen synke sammen, og sjå at regnet har laget svarte flekker på fjelltoppene. Viser godt at det er plussgrader ute.

Noe mor virkelig liker med Fjellsætra, er at hyttene ikkje ligger som sild i tønne alle plasser. Det er faktisk koselig å gå her og det dukker opp hytter her og der. Denne der har mor og lillemann fantasert om før, og drømt seg vekk i helgeplaner og muligheter.
"Sjå kor langt eg rann!" Lillemann jubler, og syns mor er en sinke. Han veit innerst inne at mor renner fortere enn han ned bakker, for mor er tyngre, derfor var han raskere bort til bakken for å renne ned først.Trakkemaskina hadde kjørt over diverse små trær, og lillemann plukket seg en grein og kostet. Viktig å leike seg når man er på tur, og mor har ingen hastverk denne dagen. Skal berre heim å pakke ut, vaske klær, og så sløve resten av dagen.Sukk... tross han hang på stanga mellom draget og mor dro han på ski, så ville han helst sitte på pulken siste biten. Han tok av seg skiene, puttet dem i pulken, og satte seg frampå. Traff på folk også som slo følge og slo av en prat, veldig hyggelig det :-) Framme ved bilen var nok mor litt rød i toppen, ikkje vant med å dra sånn last lengre. Her trengs det meir trening! Men så lenge mor og lillemann kan dra på sånne små teltturer som dette, og mor klarer lasten, så er mor fornøgd. For sånne teltturer er virkelig gull verdt <3
Og ja, sist mor og lillemann var på skitur, så stoppet en kar og spurte om det var mor og lillemann på tur, og det måtte mor bekrefte.Dette har skjedd noen ganger no. Om enn litt "rart" å bli gjenkjent uti skog og mark, og mor kanskje blir litt forlegen, så er det alltid kjekt å faktisk hilse på folk, og faktisk sjå kven det er i den andre enden som leser. Så treff du på oss på tur, så er du hjertelig velkommen til å stoppe opp :-D

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar