onsdag 6. april 2016

2 netter i lavvo og forsøk på revejakt


Mor får nyss om at det er skuddpremie på reven her i kommuna, og tanken på revejakt hadde ikkje streifet mor før. Altså, mor kan ikkje jakte på rev sjøl enda, men ho er midt i jegerprøva, men sambo kan jakte. Etter avtale så setter mor og sambo opp lavvo oppi klatreskogen, og popp opp teltet ved jaktstedet. Skal legge ut åte og la sambo sitte der når mor må legge lillemann. Så det vart ifra lørdag til søndag, og fra søndag til mandag. Mandags morgen vart det å stå opp, ta med sakene, kjøre heim, skifte og så sykle til jobb og barnehage. Vart masse leik i skogen denne helga med bygging av mini gapahuk osv, mat på bål, og timer med sitting i teltet for sambo.


Oppe i klatreskogen der mor bruker å ha med barnegruppa på tur, og akkurat på den plassen der, der har mor hatt lavvo før. Ser ikkje ut som der er plass til en lavvo der mellom trea, men det går så akkurat visst plassere den riktig.

Lillemann fann et ribbebein ifra hjort rett ved, og kjem stolt med sitt nye våpen.

Mor forklarte lillemann om han husker hulene han har vært i? Og da var det snakk om at det hadde bodd mennesker i den, og der vart det funnet redskaper laga av bein. Dermed så vart beinet til en kniv, og han viste kva den dugde til.


Lavvoen er oppe, mor fått på plass bunnduken, og lillemann har mast om han ville inn.
Så få inn ny innkjøpte feltsengene. Her er en del flått, så kjekt å komme opp ifra bakken. Spent på komforten da, om er bedre en luftmadrassen.Var i kontakt med leverandøren av ovnen der, G-stove. hadde problem med at piperøret oppe vart så varmt at duken smeltet når kom borti, dermed fikset dei et isoleringsrør :-D Og en brannduk som du har under ovnen, tynn og lett å ta med. Supert! Da slipper mor å tenke på at ho svir hull i lavvoen meir, og svir hull i bunnduken, eller bakken kan ta fyr på sommerstid. Obs, mor har ikkje hatt opp beina på ovnene enda der.

Da er alt på plass, og det er berre å vente på at det blir kveld, ta med resten av mat og
nødvendigheter, og så innlosjere seg. Mor gleder seg! Lillemann også, han ville legge seg her og leike i skogen med det samme. men må lage til jaktplassen først, og middag heime.Du kan ta hotellrom du, mor tar heller dette her :-)Nede på gården vart teltet satt opp der teltet ikkje stod i veien for traktor, fri sikte for å skyte, og grei plass for å kunne feste lys etter reglene, fast i en driftsbygning. Lillemann har fått seg armbrøst med sugekopp på pilene, og øver seg på å sikte, for han også vil skyte reven. Trur du ikkje guten traff treet feire gonger også?

Jeger i spe kanskje? Han er i alle fall klar, og sikter. Åtet er på plass, teltet er på plass, og det er berre å dra heim og vente på kvelden.I mellomtiden så var det en tur heim og lage middag til alle, pakke det man trenger av mat, klær og utstyr og så gå tilbake til lavvoen utpå kvelden. Lillemann er ivrig når han og mor går opp, han vil lede vei mens sambo er att nede ved jakt teltet for å rigge lys. Åtet ligg der enda, så reven har ikkje turt seg fram i dagslyset.
Mor har pakket stor sekken med alt mulig, og skal lage kveldsmat. Har lovt lillemann dyrt og hellig på at han skal få pannekaker på bål. Så da må mor diske opp. Men mor gleder seg sånn til å ligge i lavvo igjen! :-DMor har med sjørøverflagget til lillemann, og han sjekker det står bra. Her skal det vises at dei her tuller du ikkje med :-PDet blir en fin kveld, ser fargene begynner å komme ute ved havet. lavvoen ser du akkurat inne i skogen, står fint der og du føler deg ett med skogen.Mens sambo ordner nede ved jakt teltet, så lager mor og lillemann en "hytte" til lillemann. No har ikkje mor laget en sånn gapahuk før, eller stuert korleis du skal gjere det, men gjer det enkelt for leiken sin del. Mor hadde bed litt tau, og så var dei to i gang med å lete i skogen etter lange ned falne trær, og sagde ned noen. Lillemann stor koser seg og tar oppgaven med stor iver :-)

Han skulle absolutt sage med den store sagen, mor glemte å ta med hans passelige sag. Han måtte no få prøve, etter noen formaninger ifra mor.Mor syns ikkje det heilt trygt å tenne bål på bakken midt her i skogen, er en del barnåler, mose osv. Så har en gammel kulegrill stående her som hr brukt når hatt barnegruppa på tur her. Føles masse meir trygt, og har stående en 5 liters dunk med vatn. Lillemann koser seg med å fyre på pinnen sin, som vanlig.Da klart for å steike pannekaker til kveldsmat :-)

Nam nam! Er ikkje berre lillemann som er glad i pannekaker på bål, mor også. Sambo har komt, men han er ingen pannekake mann.Ikkje alltid like lett  å sitte still å spise maten sin, noe lillemann sliter med. men begynner å bli litt trøtt og kald også.


Tar med lillemann og maten inn i lavvoen så han får litt meir varme. Legger fram soveposen, og setter lillemann på lammeskinnet. No koser han seg!
Mens mor sitter i lavvo åpningen og lager til ilag med lillemann, står sambo ute ved bålet og venter på at vatnet skal koke. Viktig med kaffe når han skal på jakt ;-) Og ikkje minst, en skvett varmvatn til lillemann sin varmeflaske-pingvin!Da får mor seg en varm kakao også. Ikkje verst det heller når det begynner å bli kjølig ute.


Ferdig å spise, og mor sa at noe er det over leggetid. "Leggetid?" spør lillemann, " Jippi!" Kor mange barn veit du av som jubler for leggetid? Ikkje mange mor veit av, men han er glad i den soveposen sin. Tok ikkje mange minuttene før han sovnet, og mor fekk da ryddet litt, strikket, lyttet til uglen ute, og øvd seg på jaktradioen med sambo.
Mor sover lett når er på overnatting ute med lillemann, og er våken 3-4 ganger berre for å kikke til han, passe på om lua er på, hendene ute og vifter, eller skubbet soveposen ned og blir kald oventil. Men på morgen med fuglekvitter og sollys, så våkner en kjempe blid lillemann :-D
Sambo har allerede vært oppe og ut en tur, tar på å drikke kaffe så seint utpå kvelden. Han ligger å slapper av og syns ny innkjøpet av feltsenger var en god ide. Syns mor også, tross ikkje merker så stor forskjell ifra den gode luftmadrassen ho har. Men med trøblete bekken, så klarer mor ikkje så hardt. vart litt kaldt under uten underlag oppå feltsenga, så det skal fikses til neste natt. Lillemann var like varm over alt, og hadde det som plommen i egget.


Mens tiden går, så ser mor på lavvoduken at sola har komt. Mor åler seg ut av den varme soveposen, og kikker ut. Snakk om en flott morgen! <3 Kan du tenke deg bedre?

Koselig med lavvo, du har så god plass! Og med feltsenger, så får du alle tingene under, altså meir ryddig og plass også.
Fyre opp i ovnen for frokost :-) Vannkannen på også, rekne med sambo skal ha seg en kopp kaffe også. Denne ovnen er super å lage mat på, og lett å få fyr i også. Mor er glad for den brannmatten, du sparer både bunnduken, og du kan føle deg tryggere på sommeren når alt er tørt ute.Lillemann hadde ikkje tid til å være inne, han skulle ut å leike, og fortsette på den hytta si.


Middag igår var ball, og tok med rester til frokost. Stekt ball og pølser, snadder middag en søndags morgen :-P

En som er fornøgd eller? ;-) Karene får først, og mor steiker ny omgang. Denne frokosten har mor sett fram til!

Ut å leike enda meir, og øver seg på å skyte med armbrøsten sin. "Sjå mamma, eg traff!!" En som har blitt flink på blinken.
Mor er på utkikk etter lange stokker til lillemann si hytte, berre rusler rundt i skogen. Slike stille morgner er ikkje ofte man får oppleve dessverre, så når du får stille vann, fuglekvitter, glad unge, litt sollys og er ute og koser seg, da er det berre å nyte det i fulle drag.

Inni mellom saging og bygging, så må lillemann skyte litt til. Skal han bli god skytter, så er det berre å øve seg :-)

Hjelpe til med å sage er viktig, er tross alt hans hytte. Og gjere en sånn ting ilag med voksne, er veldig kjekt. Når mor sager er det lillemann sin jobb å fortelle kva vei treet faller, så mor ikkje får det i hodet.Er ikkje bygd for å stå lenge dette her, bygd for gøy berre. Og så lenge lillemann har det kjekt, så er målet nådd :-)
Sjørøverflagget skal stå att når gjengen no drar heim, sånn at ingen tuller med lavvoen. Gjelder å markere reviret sitt :-D


Nede ved jakt teltet, så var det heilt stille. Åtet ligg der enda konstantere lillemann. Da er det berre å dra heim, og heller komme tilbake til kvelden og gjere et nytt forsøk. I mellomtiden så er det å finne på noe, klokka er jo ikkje 10 engang. Men mens diskuterte kva gjere, ringte mormor og lurte på om finne på noe og ta med FrøkenA, FrøkenS og MrRob. Så gjengen dro med mormor og ungene til Vellingsneset, og hadde en kjekk dag i fjøra med bål og leik.
Etter turen var det heime i 2 timer, så var det å pakke om, og dra tilbake til lavvoen. Lillemann først opp med posen sin med leker. Han er klar for ei natt til. Han skal i barnehagen i morgen, mor skal på jobb, men det er jo berre å stå opp, kjøre heim, skifte klær som mor har lagt fram, matboksene er ferdige også, så sykle avgårde. Ingen stress ;-)Fyre opp for litt sein middag, praktisk å ha en kulegrill stående.

Hurtigmiddag, lapskaus. Lettvint og enkelt, og smaker godt. Mors mage er tom, for kjenner at den rumler og skriker, må nok lage litt pannekaker også :-PLillemann har funnet fram kniven sin igjen, ribbebeinet til hjorten. Heilt siden mor fortalte at folk for lenge siden og bodde i huler, lagde dei redskaper og våpen av bein.
Middag for 3, det er servert! Blir kveldsmaten dette, for er nesten leggetid for lillemann, og jakttid for sambo.


Sambo lagde en pil og bue til lillemann, og hjalp til så han fekk prøve den. Var ikkje heilt lett det der, var enklere med armbrøsten. Dermed stakk sambo på jakt, og mor og lillemann vart att.Resten av pannekakerører fra kvelden før, kjem godt med. Og lukten av nystekt pannekake gjer at magen til mor hopper i glede.


Og med lapskaus, byggryns grøt og pannekaker innenbords, så er humøret på topp også. Og det er leggetid! :-) Tenk om det hadde vært like lystbetont og enkelt å legge heime?


Har vært en lang og frisk ute dag på lillemann idag, og er sliten. Vært meir ute enn inne, og sovnet veldig fort. Så mor pakker sammen alt som skal i sekken, og gjer klar for å ta med ting heim att morgen etter. En innholdsrik dag for en liten er over, og venter berre og håper på et pip ifra sambo om at reven dukket opp.


Status ifra sambo, ingen rev i sikte, men et par lysende øyner fra hjorten. Ellers så er den reven som gikk her i vinter borte vekk. Mors farfar har fulgt med den reven, stor og fin, men har ikkje vært å sjå i det siste. Så jakten er berre å gi seg på.
Morgen og mor skrur av alarmen. Ute kvitrer fuglene, ugla er still, og lillemann vil ikkje våkne. Gjemmer seg i teppet, og ignorerer mor. Men snart kjem luresmilet, og han er våken. Ville aller helst berre ligge i soveposen, men opp måtte han, han skal jo i barnehagen.
Pakker soveposene, hiver ut sakene, og er klar for å dra heim. Fort gjordt!
En som er klar for en ny dag, og gleder seg til å fortelle dei på barnehagen at han har lagt i lavvo i natt. Alt er klart heime også, så dette her går fint.

Vart tid til å stoppe og kikke på hjorten også. Ca 9-10 stykker på gården, og 9 til på nabogården. Stoppet bilen, hadde ned vinduet, og hadde hjortesafari. Om ikkje vart rev denne helga, så har det vært ei koselig helg. Og mens mor sykler til jobb og barnehage med lillemann i sykkelvogna, så tenker mor for seg sjøl, dette her kan umulig bli en blåmandag, for dagen starter alt for godt og smiler for seg sjøl. Og kanskje neste revejakt, så kan mor også jakte. Ho er midt i jegerprøven, og håper på å klare den og bli jeger ho også :-) Kven veit?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar