tirsdag 12. april 2016

Bunker jakt på Kverve, Gildrenes og over Kverveaksla 143moh Ellingsøya


Etter jaktet på bunkere, så dukker det stadig opp nye mål. Et mål vart Kverve på Ellingsøya som skulle inneholde et kystbatteri, og er en del av 11 slike kystfort eller batteri som var på Sunnmøre. Dette er en lett gått tur for unger også, og kort. Planen var å finne bunkerene, går heilt ut til Gildreneset til det lille fyrtårnet der, lage bål og mat, fiske, for så komme seg over fjellet Kverveaksla, finne en skytestilling der, og så gå ned att til bilen. En rundtur på ca 8km om alt klaffer. Og klarer gjengen å finne en vei opp på fjellet ifra Gildreneset?Når du kjem ut av tunnelen til Elleingsneset, så tok gjengen av til venstre ned mot Kiwibutikken, og tok av til høgre på en gruset plass. Parkerte rett ved Kverve renseanlegg, og gikk opp til anlegget og bak det. Der går en sti/vei forbi et par hytter, og så er du veien.


Ganske fort opp en sving dukker noen ruiner opp. Mor las en plass at det der er restene etter spisebrakka, men kan ikkje garantere det. Undersøkes skal den uansett ;-)Inni var den skitten og ser ut som brannspor. Mor har funnet fram hodelykten for å kunne sjå skikkelig. Lillemann har fått streng beskjed om å ikkje røre noe, for veit aldri kva folk har etterlatt seg.


Dette her er en skikkelig skitten bossplass. Her ligger fleire boss nett med søppel, også bleier og flyter rundt. Blomstekrukker og tujatrær fra hekker på rot.


Stort er det uansett, og lillemann ville sjå alt sammen, han er tross alt på bunker jakt.

Han skuer utover som en eventyrer, diskuterer og leiter. Han syns at dette her er spennende, og mor lurer på kva han tenker som 4 åring når han ser ruiner, for klare han å tenke seg et hus der?
Mormor fann ei trapp opp til intet..... kva den førte til en gang, aner ikkje, men stairway to heaven er den ikkje.

Grusveien fortsetter opp svingen forbi ruinane, ikkje ta den som går ned mot sjøkanten. Veldig fin vei å gå faktisk, og skjønner at den er yndet som turvei.

Etter gått litt, så skimtet mor noe nede til venstre. Kva er det der, ruiner? Sambo meinte det var ruinene som akkurat hadde sett på, men mor var ikkje heilt enig, og forsvant inn i skogen. "Bunkere!!" ropte mor, og så kom resten etter. Da er det å undersøke Hærkystregimet 30/976, fra 1942 og ut krigen.


Du møter lange djupe ganger i bakken, og lurer på kor begynnelsen er. Tenk å grave ut dei dype gangene her i bakken og passe på dei ikkje raser så smale som dei er. Så skal du støype dei også.Mormor står å ser på gangveien motsatt retning. Her er det berre å hoppe over, for er inngang ifra innsiden. Venter berre på lillemann så mor er sikker på han ikkje faller ned i.
Han var lyn rask med å komme seg inn i gangen, og med mor i hælene så begynte han sin surre tur. Vart stopp før gangen var stopp retning havet, for var litt vel vått. Så snu og mot bunkerene igjen.

"Passe deg mamma, her kan det være skummel." sier en veslevoksen lillemann, og sjekker først om alt er trygt, og da kan mor komme etter.Fleire rom åpenbarer seg, og små trapper.

"Sjå skumle monster!" og så peker han og smiler. Noen har laget litt kunst her :-)
Kommer litt vekk ifra mormor og sambo, for mor har nok med å følge etter lillemann. Her spinner fantasien og føttene etter kvart som han oppdager ting, for her gikk det krigere før.


Og ut der kikket slemme krigere en gang, passet på båter og fly. No har skogen sperret for utsikten.Han fann et hull, og ville veldig gjerne krype gjennom. Mor sjekket for spiker eller lignende, og lovte å ta imot han på andre siden.Hei lillemann! Du kjem som en krypende åme :-D Kva hullet egentlig vart brukt til, det aner mor ikkje, men fungerer fint som krype hull for lillemann.En gammel vask lå på et rom med et par rør. Virker som det er originalt faktisk! Passet til rørene. Lillemann meinte at dei manglet såpe her, så kva skulle dei med vasken da?

Noen rom berre kikket lillemann raskt på, før hastet videre. Dette her meinte han kun hadde plass til en kikker.Noen av gangene ute er meir overgrodde enn andre, men alle måtte undersøkes, veit jo aldri kva som gjemmer seg i andre enden.


Bunkere er som labyrinter, og som voksen klare du å få en viss oversikt på kor du er, ikkje like lett for en av halve høgda og berre er 4 år. Da greitt å ha mor som kan geleide han litt. Men først sjekke trappa, den må jo føre til noe.


Aha! En utkikksplass! Han sjekker fort om der er noen hemmelige ganger, og så er det å finne mormor og sambo.
På en måte greitt å være her når det er tidlig vår, blad stenger ikkje for oversikten. Men kanskje meir magisk å finne ei dør bak masse blad kanskje?


Vegetasjonen tar over stillingsplassene, og om noen få tiår så er alt tatt over av trær, gras, mose og planter. Kva som har stått her, det lurer mor på. For her var 7,5cm kanonstillinger en gang, og 88mm kanoner, bombekastere, maskingeværstillinger, og i 1944 vart 7,5cm kanonene byttet ut med 2 stykker 4,5cm panservernkanoner.
Og der var det enda meir! Lillemann kikker under seg, det var der han og mor kikket ut jo.

Følger en løpegang for å sjå kor den ender. Om mor har sekken på ryggen og skal snu seg rundt, så er det ikkje store plassen.


"Sjå mamma, den er passelig meg!" og så setter han seg inn og er fornøgd. Akkurat passelig for en 4 åring visst det regner eller er annet dårlig vær.


Om historien bak bunkrene her ikkje er så morsom, så er restene av dei en kjekk leikeplass for en liten. Naturen tar sakte men sikkert over, og snart er plassen kun i historiebøkene.Dette her var det dei såg, dei som stod her en gang. Da garantert uten trær som hindret sikten, men dei hadde god oversikt over fjorden inn her til Ålesund.
Lillemann syns trærne her er fine å klatre i, og leiker "litt ape". En ting er sikkert, denne guten her har en veldig kjekk dag :-D
Og med dagnes vegetasjon så er anlegget godt skjult. Det er på en måte løpegangene som avslører det mest. Sommerstid så skal du vite om det for å finne det.Rett ved står smadrede ruiner av et bygg, virker ikkje som bunker. Bekk som har tatt over på nedsiden, gras og trær har fått det til smuldre sammen. Mormor tok en runde rundt det.
En praktisk trapp og vips var mormor oppe ifra ruinene.Men etter litt så var det å avslutte her, og fortsette videre. Sjå om finner meir i skogen her, om mulig å sjå det berre. Mor tar tak i lillemann og får han over bekken og tilbake til veien.Det er noe annet som har fanget mors interesse, ei hule oppi fjellet! Den der er da mulig å komme seg opp til. Sambo litt skeptisk til å ta med lillemann dit, og idag så blir det for slitsomt å ta både hulen, neset og over fjellet. Hulen får stå til en annen gang.Etter en svipptur ned til sjøkanten for å sjekke noe, så var det opp att, og fekk haik med sambo i 5 minutter.

Ikkje så langt unna bunkeren, så fann man noen leire ruiner. Det er nå man savner sånn som på Bjørnøya, skilt om kva det en gang var dette her.
Rett nedenfor, en kort og smal løpegang. Den er så overgrodd at mor ikkje engang prøver seg på å gå i den.


Du har grei oversikt her ifra, du ser øyer og trafikken som skal inn til Ålesund. Lillemann ville lage bål her han, og fann stadig egnede plasser. Mor måtte heile tiden forklare at det er for nært brennbare ting i naturen, og at skulle brenne bål ved det lille hemmelige fyrtårnet.

Mor og lillemann går bakerst, mens mormor og sambo går og prater. Men trur nok mor og lillemann sine samtaler er meir spennende, for dei handler masse om hemmelige fyrtårn, krigere, ting uti skogen osv.Etter litt så ser mor det lille fyrtårnet som han og mor såg på finn.no kart! Mor viser lillemann det, og han er i fyr og flammer! Der er fyret hans!! :-D


Veit ikkje kva som skjedde med litt treige føtter? Noe ukjent brennstoff har ankommet lillemann sine føtter, og han springer avgårde! Er han glad i fyrtårn eller? :-P


Da er det komt til den våtere delen av turen. Var advart på forhånd at var vått over myra og anbefalte på det sterkeste fjellsko eller støvler.

Men med lillemann som viser vei mellom gjørme, så går dette her greitt :-DHan hopper over våte plasser, klatrer raskt over berga, og fyrtårnet på Gildrenes er i sikte! Ikkje noe nytt fyrtårn dette, står faktisk Kampens Mek verksted, Kristiania på det. Er no lenge siden Oslo hadde navnet Kristiania også.
Mor prøver å holde tritt, og formaner om å holde seg innenfor kjettingen. Han er jo så ivrig at mor faktisk blir en smule bekymra.Men litt trist lillemann konstaterer at fyrtårnet er låst :-( Det henger en hengelås på, og han forsøker å få den opp, og spør mor om ho kan låse den opp. Lurer på kva det er med lillemann og fyrtårn tru? Dessverre ikkje så mange åpne fyrtårn i området heller så mor får tatt han med på besøk. Om noen som er fyrtårn-vokter kan være så snill å la oss bli med en dag for kontrol så lillemann får bli med inn en dag, et eller annet fyrtårn på Sunnmøre? Hadde blitt en lykkelig liten :-)

Men trøsten var at no skulle alle ned på stranda her, fyre opp bål, og lage noe mat. Han sprang ut på berga, kikka seg rundt, og fann seg ei stor plast kasse. Den dro han med over alt som båt, balansering ting osv. Trur han kan finne noe samme kor og leike seg med. Han har kassevis med leiker heime som han knapt leiker seg med, men så fort han er ute på tur, da lager han seg leike av nesten ingenting.Sambo stikker ut på berget for å fiske. Sur vind dessverre, var ikkje dette været det var meldt, skulle være knall blå himmel og sol. Og hadde du sett mor fjellene andre veien, så hadde du sett tunge lave skyer.Mor har laget bål bak en berg kant, og mormor setter seg oppå for litt lunsj. Denne dama der er en fryd å ha med på tur! Er nok der ifra mor har arvet gleden over å være ute :-)

Den kassa vart dratt ut på berget også når han skulle fiske sjøl og, kan jo ikkje legge den ifra seg en plass nei. Lillemann fekk fiskestanga si han også, men var ingen fiskelykke på dei to utpå der.


Mors kjøkken: planker og rekved! Stranda her flyter over av planker, plast og annet rask, så hadde samlet alt rekveden her hadde du hatt et stort sankthans bål! Men no fungerer plankene fint til lunsjbål og levegg. Lunsjen består av en pakke frossen lapskausblanding og en pakke med grillpølser, og den lille 2 delte salt og pepperbøssa.
Egentlig så trivs mor masse bedre med å være kokk på bål, enn kokk heime ved komfyren. Litt rart egentlig, men har vel sin grunn at mor er glad i bål?
Fint ute på kysten som dette her, litt sur vind berre, så måtte finne skjul. Kjenner godt at det er tidelig vår enda, og dekke til lillemann med hette.Mat stund på berget og kikking på ørner. Et par ørner svever elegant over fjellet, og lillemann følger med på kor dei drar.
Mens mor spiser, lager mormor klart sine kyllingklubber.


Er så pass kjølig ute at en kakao gjer utrulig godt! Og leiter fram hansker og votter i samme slengen, for var faktisk 0 grader idag tidlig.Mor fekk på vaffeljernet også, og første vaffel gikk selvfølgelig til lillemann :-D En som er fornøgd ;-)


Lurer på kor mange vafler mor har laget på bål berre siste året? Er absolutt ikkje få!Lillemann og sambo i et herlig forsøk på vippe av en planke! :-D Trur dei skulle hatt en litt større stein :-P Men skal ha for forsøket da.


Og så var det den planen om å gå over Kverveaksla ifra denne siden her.... mor kikker oppå fjellet, har sett på det siden kom til mys stien, kor svarte gå opp? På finn.no kart så er der markert sti opp eine ryggen, litt rundt fjellet til venstre her. Men stien var delvis synlig litt opp ryggen, og slutter før toppen. Finner mor den tru? Mor føler et viss ansvar når det er ho som planlegg en tur, og legger opp til kor gå. Men satser på gjengen blir enig om noe underveis, og ikkje må snu tilbake oppi der.

Mor ser heller ut mot havet og øyane der ute, og kjenner lett att Godøya. På vei ut hit så skimtes til og med fyrtårnet der ute.

Stranda her er ikkje spesielt fin med tanke på ryddighet, innmari full i drivved, planker, plast, tau osv osv. Men kan tenke meg at hadde den vært rydda og en fin sommerdag, så hadde det vært en super strand. No ser du ikkje det verste rotet heller...


En 4 åring tenke ikkje så masse på rotet, han ser mulighetene til å leike med det ;-) Lillemann syns alt rotet er kjekt å lage båt av, bruer, vippe, osv. Med votter på så er han i full leik og har det kjempe kjekt.


Så begir gjengen seg videre, og myra er litt kupert for små føtter, men han kaver seg fram i jakten på stien som går rundt fjellet her. Stien går faktisk heilt til ei hytte ved sjøen og havn lengre inne. Men gjengen skal av den stien for å begi seg oppover på en egnet plass.

Det skal lillemann ha, han nekter hjelp til klatringa på vanskelige plasser, og tar tak i lyng og gras og skal opp sjøl. Er absolutt ikkje glad i å gå grusveier, finnes ikkje, men gi han klatring og utfordringer og sti, da liker han seg.

Du ser no hytta/landstedet litt der borte. Ligg faktisk båt i havna der, for du kjem deg ikkje dit med bil, for er ingen vei. Ei heller sti over fjellet.
Tja, det er litt åpent opp her? Prøve opp her tru? Tja, og dermed var det avgjordt. Litt bratt kanskje, men er verdt et forsøk.

Lillemann prøver seg inni skogen, er litt ulendt med steiner dekt med mose og gras, men er ikkje heilt lett terreng.Ute av skogen og prøver å finne en plass opp ei kneik. Ikkje funnet noe sti enda, men den skulle dukke opp litt lengre opp, ifølge kartet så :-P
Litt vanskelig for lillemann å gå her, og sambo tar han på skuldrene, for han blir jo sliten også i kupert terreng. Dessuten så er det så pass bratt her opp ei hjorterås at man berre sklir på mosen. Bra han har en sterk som bærer han et lite stykke. Mor står faktisk å ser ned på dei, dei er på vei rett opp her... mor begynner å få litt dårlig følelse for kva ho har dratt gjengen ut på, men samtidig så syns ho det er litt gøy også med litt utfordring.
Fin utsikt, ikkje sant? Står no på Purkeskylet som det heiter opp her, toppen ligger på ca 100moh. Du ser ned på hytta og plassen der som heiter Sandvikane. Et fjell som dukker opp baki der, det er faktisk det fjellet hulen Hamsundhelleren ligger!

Lang lang rekke, opp fjellet uten skikkelig sti, ut på eventyr!


Men du store for flott hav utsikt da! Den er jo nydelig! Spesielt siden været valgte å lette opp enn å skye til og blåse sånn som det gjor for litt siden. Blir en flott dag dette likevel :-) Toppen til høgre med snø på er Gamlemsveten 585moh, så ser mor så vidt Bjørnøya rett nedenfor, øya med alle bunkerene. Øyane utenfor her er blant annet Kalvøya og Hamnøya. Langt der ute har du Nordøyane: Lepsøya og Harmasøya som du kan sjå.

Liten gutt på fars skuldre, skuer utover havet og øyane, kikker etter båter. Han har ikkje vært så lenge på skuldrene, men også gått sjøl inni mellom. Han overrasker stort idag, han har vært veldig flink og ivrig til å gå sjøl.Så er det et parti det ikkje vart tatt noe bilde, mor hadde meir enn nok med å finne ut kor i alle dager er det mulig å komme opp??! Såg veldig svart ut ei stund, til mor sprang i forveien og speidet, og klatret seg i vei opp mellom store steiner og berg. Som her, dytter og drar lillemann opp plasser. Han syns det er gøy han, litt høgt ned sa han, men sa det uten faktisk å virke redd, var nok meir for å fortelle at her var det litt høgt. Hadde han vært redd, så hadde han ikkje villet gått opp heller. Fulgte faktisk hjortetrakket, og den hadde gjort krumspring den også.

Men er en veldig fornøgd gut som har fått klatret og nesten er på toppen! Guten er flink!Og der er topp stien :-) Da er det plankekjøring resten. Mor puster lettet ut, for ho har følt veldig på at ho har dratt med seg heile gjengen utpå et sånt eventyr. Ikkje så lett å sjå på kart korleis terrenget virkelig er, tross du kan lese masse utav det.

På andre siden av fjellet ser no mor til Flatholmen og Gangstøvika, baksiden av Ålesund sentrum på en måte. Og bebyggelsen rett nedenfor her, heil til høgre står bilen.
Komt på toppunktet til Kverveaksla 143moh. Heilt til venstre har du Aksla i Ålesund by, øya til høgre for toppunkt markeringa er Godøya, så litt meir til høgre for den igjen er Valderøya, bak den ligg Vigra.
Målet var jo å finne skytterstillinga oppå her, men beskrevet at du måtte framover til Fjellsenden, som er ytterst på Kverveaksla. Lite stykke å gå, men fann ruinene til slutt.Mor og lillemann hadde gått ifra både sambo og mormor, for han var i et så godt driv og så full i prat, at vips så var begge to framme. Her lages det felle for mus eller lemen med kvister ved et hull inne i skytestillinga. Ingen problemer med fantasien på denne karen :-D og praten går som en foss.


Mor måtte hjelpe til med å finne kvister til fellen, han var byggmester. Mor tør ikkje la han sitte att her aleine å kikke seg rundt heller, for rett bak steinene er det rett ned bakom. Da dett du rett ned på stien/veien der bunkrene er.

Mens sambo som ikkje liker høyder ser etter gut, stikker mor og mormor dei 5 meter fra til utkikken. En aldeles nydelig dag å være på tur <3
En lykkelig mormor på tur :-)


Tilbake til lillemann og mor får siste oppdatering av fella, og han viser mor korleis den fungerer. Kanskje han kan bli flink med dyre feller når han blir stor? Berre mor klarer jegerprøva no, så skal feller testes ;-)


Flink gutt fortjener noe ekstra også, noe han syns er absolutt heilt greitt :-)Ikkje heilt enig i å forlate plassen han her, kunne tenkt seg å leiket lengre, for det var jo så gøy! Men er fort i gang med å prate, finne ting i naturen, late som han laget glitter på steiner, tegnet osv med en pinne og blad knopper. Fantasi har han, uten tvil.

Vips så er man tilbake til toppunktet igjen. Mor såg en fugl som forsvant inn blant furene her, og det var sniking for å finne den. Men verken mor eller lillemann fann den, den var nok for lur og lurte seg unna.Stien her går langs heile ryggen et godt stykke, og så deler den seg både her og der ned til bebyggelsen. Mor var for opptatt med lillemann at ho glemte at der er en sti lengre nede på ryggen også, som er kortere og ender også i bebyggelsen, så ho ledet rett og slett gjengen på den litt lengre veien. Sukk, mor skulle hatt fleire ører å høre med og bedre konsentrasjon. Til mor sitt forsvar, stien her har masse finere utsikt, for du går ned midt på ryggen og har fin utsikt.
Vakre Sunnmøre i mitt hjerte! <3 Kor heldig mor føler seg som er ute på en sånn fin dag, ilag med folk ho er glad i, midt her i det vakre landskapet. kan man være meir heldig på en sånn lørdag? Tja, berre om noen hadde komt med et kakestykke til mor, det hadde toppet til maks glede :-P


Stien er litt gjørmete, så glad lillemann har støvler. Bukse blir å vrenge av i bilen. men stien er tydelig, umerket så dann, men trenger det ikkje. Skulle kun ønske merking ved stikryss kor du skal gå om du ikkje er lokalkjent.
Pass opp! En hjort er på krigsstien! Er jaggu ikkje trygt å være turgåer når sånt gevir kjem og stanger deg...


Så kjem du til et stiskille. Stein fortsetter vider til Storhaugen 120moh, du kan faktisk følge stien tvers over heile ryggen og komme ned i enden. Men gjengen skal ned til bebyggelsen igjen, og tar av nedover til høgre.Så under stien myra, før en sti i enden av myra går ned att til bebyggelsen. Ser no tilbake til ruta gått ifra toppen der, har fulgt heile ryggen ned og hit.Muren i enden av myra, og stien går ned før muren. Mor måtte berre sjå om der var noe annet også. Stien som er kortere og skulle ha fulgt, kjem ned her over muren.
Så ender du i en fin barskog, og dermed er turen nesten over.


Sivilisasjon! Du kjem ned på Øvre Hoffland som det heiter her, og da er det berre å følge gatene ned att til Kiwibutikken og bilen. men du for en tur! At lillemann vart sliten i føttene siste meter av turen på asfalt, sier mor ingenting på, og opp på mors skuldre. han har vært på tur siden kl12, og no er den 18. Mange timer det for en liten kar på tur, og gått omtrent alt sjøl. Berre korte avbrekk på skuldrer. Mor har litt dårlig samvittighet for at ho dro med gjengen på umerket sti og bratt opp, at ho ikkje tok rett sti på toppen og ned, men mor er ikkje kjent her ute. Alt i alt så var det en nydelig tur med masse opplevelser, en kjempe glad gutt som har oppdaget og undersøkt bunkere, sett fyrtårn, fisket, bål, mat og strand. Gått masse tur og fått fin utsikt. han imponerte stort! Er faktisk nesten 8km lang tur dette, pluss traskingen i bunkere. At han har fortent lørdagsgodteri på Kiwi no? Så absolutt! :-D (det har faktisk resten av gjengen også fortjent som har blitt med på mors påfunn av tur)
Et sånn ca kart over gått tur denne gangen :-)
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar