fredag 15. april 2016

Franskhelleren på Dryna, Haram


På øya Dryna uti havgapet, ligger ei grotte navngitt Franskhelleren. Den fekk navnet sitt fordi 4 rømte franskmenn bodde der siste 6 månedene av krigen fra 1944-45. Grotta er på ca 55m i lengde og skal være lett tilgjengelig for alle å gå. Ikkje minst, det er ett under 1 km å gå, tross står et par plasser at det er 4-500m å gå, mor har målt i kartet ;-) Verre er det å komme seg dit for gjengen, 2 ferger og x-antall mil, men det er en aldeles nydelig søndag, og tar det som en søndagstur. Dessuten skal gjengen videre 10-15 minutters bilkjøring til Midøya, for 3 huler der også, og friluftsområdet Sandan. Link til det herDu kjører av ferga på Dryna, og parkerer på fergakaia. Og på motsatt side står 2 skilt som viser opp en traktorvei. Enkleste merkingen på lenge! Kom både barn og voksne ned ifra tur også, i joggesko og like reine og tørre, for er visstnok lagt ut steiner og planker der det er vått.En varm flott søndag, og en fortreffelig vei å gå oppover på :-) Lillemann er ikkje vanskelig å få i gang heller, for han er så klar for å finne hule!


Skikkelig vårfølelse der du går med gule hestehov som lyser opp i brunt vissent gras, fuglekvitter og sol på knallblå himmel.Ikkje akkurat så glad i sånn vei han her, men det er en kort vei å gå dette, og det veit han.


Når mor kjem sånn som dette, så lurer mor alltid på kva som kjem til å dukke opp i horisonten, kva som er der oppe og bak? Det er dette som er så kjekt med å gå nye plasser, du veit ikkje kva som byr deg litt lengre fram.
Trur du ikkje det er kusymre her også? Mormor er litt over seg over funnet, for er noe som er standard vårtur for å finne, kusymre på Hovdeåsen. Ikkje i år, for den fan ho her først :-P Lillemann plukker en av dei, for så å legge til pynt en annen plass.
Sjekk hav utsikten! :-D Kva øy er dette tru? Vindmøller på? Etter en lokal leser, så får mor vite at det der er Harøya :-)
Stien går i kanten av marka, fint å gå, og meir givende for en liten å springe på.

Han og mor kikker stadig opp fjellet for å speide etter hulen. Den er på fjellet en plass, men kor? Ikkje vanskelig å motivere en liten til å gå her nei :-)
Kjekt med nye plasser og nye områder. Annerledes utsikt enn det mor er vant med, og fjellene er heilt annerledes også. Så gøy! :-)


På baksiden av fjellet i skyggen dukker det våte partiet opp. Lillemann tar lederjobben og viser kor man skal gå, og kor man skal hoppe for å ikkje bli våt. Er faktisk frost i bakken også!Berre sjå her, tistelen har frost på piggene sin enda. Er rimelig kaldt ute i skyggen, og er glad har på litt klær og ikkje lot lure av sola ved bilen. Dessuten, det er alltid en god del kaldere inne i ei hule enn utenfor."Der er skiltet!" roper lillemann og setter opp farten. Hulen har han allerede sett, og forteller alle at det er han som skal først!


Der er hulen også, og stien fører greitt fram. Allerede no er fantasien i gang med lillemann, for kva venter der inne, og er den stor?
Litt steinete sti, og glatt siden det er frost ute. Så han får beskjed om å ta det med ro.Lillemann på vei inn i hulen. Bildet lyger litt, inngangen er større enn ser ut til her. Mor tenker på at dette her har vært heimen til 4 menn i 6 måneder i 1944-45, ei hule!
Innvendig er det virkelig høgt oppunder taket. Mørkt, så er på med alle hodelyktene som er. Kor langt er det inn tru? 55 meter er greitt på papiret, men korleis føles dei 55 metrene tru?
Når du ser ut, så lyser heile inngangen opp av sollyset ute. her inne er det mørkt og rått, kaldt, i forhold til der ute.


Enden, og lillemann syns det er dumt den er stopp no, han er klar for å gå langt han i huler, er jo så spennende! Kva hule heitte før veit mor ikkje, men den går under navnet Franskhelleren etter dei 4 franskmennene som bodde her vinteren 1944/45. Hulen er veldig spennende, like spennende som historien som den har.

Ser du opp så ser du at det er veldig høgt oppunder taket. Sprekken virker uendelig der den går opp, og opp og opp.
Mormor kikker seg rundt, og syns også at huler er gøy :-)


Tanken på at dei som bodde her en vinter faktisk bygde hytte inne i her, det er litt utrulig å tenke på. Hule som er så kald i utgangspunktet, og så bo her en vinter? Hytta vart bygd for å skape litt varme og beskyttelse mot fukten her, og dei fekk også en vedovn inn hit. Kjenner du til historia til dei 4 mennene? Om ikkje, et sammendrag: Dei var i en tysk fangeleir på Klauset på Otrøya, og tok kontakt med lokale folk som dei stolte på for å rømme. Dei rømte natt til 22 november i 1944, og vart henta i ei bukt nærere Misund, og rodd over til Dryna i mørket. Så videre til fots til helleren.Tenk sjansene dei lokale tok for å redde dei 4 franskmennene! Modig gjordt. Ikkje minst, det vart samla inn mat til dei, og kvar 3, dag så vart maten overlevert på en avtalt plass litt unna helleren.

Inne i hula ser det ut som om hytta har stått. Mor syns området virket veldig lite for 4 voksne menn, men det er ikkje markert noe inne i hula som viser kor hytta stod. Syns at hytta vart satt fyr på noen år etter krigen, Når krigen tok slutt 8 mai i 1945, så vart dei henta til Midsund, og ilag med hjelperene sine, så vart dei gjordt stor ære på.


Tenke på at denne hula her har vært bolig i 6 måneder, og lurer på om kven andre som har bodd i den før? For det er jo ikkje langt unna hulene som er neste målet, og dei har det vært gjordt funn i.Er ikkje akkurat noe tett hule ved inngangen, og mor ser opp på den lange sprekken der oppe. Drypper litt vann også rett innenfor, og i skikkelig regnvær så er ikkje inngangspartiet særlig tørt.Mor finner lillemann konsentrert bak en stor stein. Kva er det du studerer lillemann? Han mumler og kikker, studerer et blad, og trur det er bladet til en solsikke.Utenfor hulen er det flott hav utsikt :-) Der har du øyene Fjørtofta, Flemsøya, Haramsøya osv Hadde vært en drøm å syklet øyane og overnattet ute på Ona. Mor har aldri vært ute på Ona, og hatt lyst dit siden ho var 15år. Så er noen år siden det ønsket dukket opp....
Første hule er no funnet, undersøkt, og krysset av på listen over "Huler som kan undersøkes". Lillemann fyker lett avgårde, klar for å finne neste hulene for dagen, og det er Bjørneremshellerane, men det er neste kapittel ;-)

Skal du til øya Dryna, så kan du enten ta ferge ifra Brattvåg, eller ferge ifra Molde via Otrøy. Du trenger verken kart eller noe for å finne denne hulen, og turen passer absolutt små føtter.
2 kommentarer:

 1. Øyen med vindmøller er Harøya :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Aha!! Takk Bea86, eg skal gå inn på innlegg og redigere. Alltid kjekt å vite kva ein ser :-P Turde ikkje tippe noe heller, er ikkje så kjent med dei øyene dessverre. Vært på noen av dei, men har dei på ønskelista til sommeren med sykkel :-D

   Klem fra Trude

   Slett