mandag 4. april 2016

Herlig vårdag på Vellingsneset


Våkna opp i lavvoen til strålende morgensol, spiste frokost, leika, og dro heim. Sola skinner, klokka er ikkje 10 engang, kva finne på? Mens diskuterer kva finne på, ringte mormor. Om hadde planer? Ikkje enda. Dermed vart en plan lagt, tur til Vellingsneset og låne med FrøkenA, FrøkenS og MrRob. Noe lillemann jublet til! :-D Han elsker å dra på tur med dei! Og klokka 11 stod det 4 unger og 3 voksne klar for tur.


Parkere ytterst på Kurset i Hundeidvik, og skal følge traktorveien ut til stien ned til Vellingsneset. Først sikre vårtegn dukker fort opp, hestehov! :-)

Gule og lilla krokus også. Mangler berre kvitveisen, så er våren i boks!
Ungene legger ivrig i vei. Lillemann klager ikkje en eineste gang på at han er sliten eller noe, så lenge han går ilag med andre, går det fint. Er helst når han er aleine unge at det kan være vanskelig med motivasjon.


Går veldig raskt å gå dei ca 700 meter til der stien står skiltet ned til Vellingsneset. Ungene er så ivrige på tur, at alt går som på skinner :-)Og dei er nede på berga før dei voksne kjem etter. Hører dei roper at dei har funnet froskeegg :-DJa så sannelig! Mor syns no frosken er litt vel tidlig ute med å spre dei eggene sine, dei kjem til å fryse i hel før dei blir til noe.

Mens mor og mormor lager til bålet, stikker ungene ned til vannkanten. Kaste flyndre og andre steiner, og sjå kva dei finner.


Lillemann er litt svak for den der dammen han, og leiker seg litt til mens resten begynner å bli sultne.
Snakk om at pølsene får føtter å gå på! Trur ikkje mormor gjer annet enn å dele ut pølser, pølsebrød og løk etter kvart som dei finner ut at dei halv grillede pølsene er ferdige.

Lillemann viser mor at frosken har bommet litt. Den har lagt egg i en mikro dam som renner ut ifra den store. Noen må virkelig fortelle den forvirrede frosken et og annet om egnede steder. Trur den har gått rett i eggleggingen med det samme den stod opp ifra dvalen. Virker lettere forvirret.


Lillemann kjem og får seg ei pølse han også, og pinnebrød. Mor hadde laget en bolle med søt deig, og tatt med en pose med ferdig blandet kanel og sukker. Klappe en deigbit flat i handa, strør sukker og kanel, klemmer det sammen, så dypper heile i blandingen igjen, og så på pinnen. Lukter som nystekte kanelsnurrer :-PVeldig koselig når alle samles rundt bålet og faktisk koser seg. Har komt 2 familier til hit, dei tenner bål bak på berget i le for vinden.


Lillemann klarte ikkje vente til pinnebrødet var heilt ferdig, han syns det var ferdig nok. Smakte NAM!


MrRob ville også ha pinnebrød, og venter tålmodig på sitt. Mor lagde stor deig, så er nok til alle. Kor vart FrøkenA av tru?Ho har tatt med seg pølsa sin og funnet seg en liten plass på berget, og satt faktisk å kikket utover og nøt en stille stund.
Veldig fint her på Vellingsneset, og ekstra kjekt no tidlig på våren før alle maurene her våkner. Da syns mor at det faktisk er tragisk å være her. Da myldrer maure opp ifra alle steinene, snur du ei torv kjem dei i hopetall, og dei biter. Mors skinke har kjent dei :-P


Om det ikkje er sandstrand, så er det en stor strand med steiner. Har god plass om det skulle komme en heil masse folk. Du har utsikt til Festøykollen 911 moh til høgre, Molladalstindane heilt til venstre.


Var til slutt mange som ville ha pinnebrød, og en etter en sendte mor dei ut i skogen etter pinne, så spikke den til, og lage til et pinnebrød på.Dette er noe av det beste mor får på bål, pinnebrød med kanel og sukker <3 litt svart pga kandisert sukker, men smaker ikkje brent.Kor skal dei to der tru? Dei stikker en annen vei enn vanlig, så mor følger etter. Bergene den veien er litt kuperte.

Mens mor holdet et øye med dei, så gikk dei fint bortover. Skulle på oppdagelse tur fekk mor beskjed om. Når langt nok, fekk dei beskjed stopp, og satte seg ned for å nyte utsikta.

Etter fått losa dei trygt tilbake, så var det å grille ferdig det pinnebrødet.
FrøkenS har virkelig fått smaken på pinnebrød ho også, så ho og mor vart sittende med både 1 og 2 og 3 pinnebrød.

Den som venter på noe godt, venter ikkje forgjeves ;-)
At det skal ta sånn tid å grille et pinnebrød! Sukk.... men det smaker jo så godt også.

Ungane er både her og der, pluss ungane som kom. Dammen er virkelig kjekk altså, den er både hav, ferge plass, søledam, froskedam, plaske dam osv. Så lenge det er vatn og barn, så er det uendelig med muligheter, for dei to ilag er uslåelig omtrent. Lillemann er berre så glad for å være på tur med dei 3 her igjen, han syns dei er super kjekke å være på tur med, og spør etter dei stadig.Mor og mormor gikk et lite stykke for å sjekke ut en annen mulig teltplass enn akkurat på berga. Er så masse maur der at telting der er guffent. Da kom  mor over denne! Vårens aller sikreste vårtegn, kvitveisen :-) Ingenting på våren er vakrere enn en skogbunn dekt i den flotte kvitveisen. No er det herved erklært vår!På vei tilbake til bålplassen, og du ser kor stor stranda er. Akkurat no er det skikkelig fjøre også, men den har bra lengde.Hadde med en stakkars uttørket sjøsjerne som lå inneklemt mellom noen steiner. Artig for ungane å studere den. Dei syns det er rart at ei sjøstjerne som er så mjuk og bløt til vanlig, kan bli så stein hard.
Det er alltids noe å finne på her, trur aldri har vært her og lillemann ikkje funnet på noe. Ekstra kjekt er det jo sjølvsagt å være fleire unger på tur, og spesielt da så flyg tiden avgårde.Kaste flyndre vart gjordt i noen runder, og ei stolt FrøkenS kom springende opp etter satt ny personlig rekord! :-D
Hadde med en liten pose med leiker til lillemann, og den kom godt med. En liten båt fekk seg en fergetur, og vinden førte den fort over dammen. Båten skulle til Oslo, hevdet han, og satte den avgårde en gang til. Etter at lillemann fløy til Oslo en gang, så skal alt til Oslo. Han trudde Oslo var et slags paradis, heilt til mor måtte forklare han at der var det masse folk, store hus, massevis av asfalt, trikker, busser, biler og butikker. Da var det plutselig ikkje noe paradis lengre, men kom fram til at båten kunne få reise dit, han være att her :-P


Noen froske egg havna oppi ei av bøttene og vist fram tidligere. Når han kom igjen for å vise sambo noe, så var det tydeligvis noe heilt anna oppi den i vatnet. Stor diskusjon på kva det kunne være, og kva av tingene som fløt oppi der han ville ha greie på. Etter kikking ifra både sambo, lillemann og mormor, så viste det seg å være en  snile! Den dammen inneholder mye rart...

Ikkje at mor syns at det er heilt risikofritt dette der, men han elsker å klatre i berga, og både mor og sambo skifta på å passe på han. Greitt nok at man ikkje kan pakke ungane inn i bomull heller, men litt er det lov å passe på da. Kan ikkje berre nekte dei heller, da lære dei jo ingenting her i livet. Mor har lavt blodtrykk, så dette er vel grei medisin?


Mor heiv seg inn i den kampen med å kaste flyndre, og det var både kasta og ropt, plasket og skapt frustrasjon, steiner for feil vei, og vart noen High five etter et par fine kast :-)Havets blomster, anemone. Mor flyttet på nen steiner så frøkna fekk sett den bedre. Tenk at en bløt rød klump på land skal bli så fin når den er i vatn?


Kom fleire ned til Vellingsneset, og gjengen hadde pakket sakene, og lot neste ta over. Ungene er ferdige med å spise, og har tatt fast plass på berget. Klatring er jo så kjekt! Dei får klatre litt til før må dra heim, har ting som skal ordnes, Syste som skal kjøres på jobb. Mor, sambo og lillemann skal tilbake til lavvoen i kveld også, så må pakke ut og pakke om igjen også.
Mormor går først, i et forsøk på å få med dei 3 store. Ikkje alltid ørene vil virke som dei er designet for, så er berre å begynne å gå slik at dei faktisk kjem. Og det gjor dei også ;-)


Like glad gjeng på 7 på vei heim, som da kom. Gjelde å dra før noen blir lei eller krangler. eller blir sliten. da husker dei det som en kjekk tur, og vil veldig gjene være med neste gang også. Ser at Vellingsneset blir brukt av mange barnefamilier, og det skjønner mor godt. Er så greitt for unger å gå dit sjøl også, nesten flatt. Kun stien ned har en liten bakke mot slutten. Mor hører skravlene går der bak, og det diskuteres og tulles, akkurat sånn det skal være på tur. Og så vart det plukket vårblomster mens ungene kledde av seg jakker i varmen. Heilt perfekt! Det er sånn det føles å ha vår ;-)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar