fredag 15. april 2016

Hulene Bjørneremshellerene og friluftsområdet Sandan, Midøya


Etter fått litt dilla på leiting etter huler, så vart søndagen lagt opp til en liten rundtur på huler på Dryna og Midøya. Startet på Dryna med Franskhelleren, forrige innlegg link her så var turen videre 10-15 min med bil til Midøya, på vestsiden. Der er det skiltet ved Sandan friluftsområde på venstre side av vegen, og du parkerer der. Så går du noen få meter vider langs hovedveien, og da kjem du til skiltet til hellerene. Du ser faktisk plassen ifra parkeringen. Og med 3 huler rett innenfor rekkevidde, et utrulig flott tilrettelagt friluftsområde med små sandstrender mellom steiner og berg, benker og gruset sti, så kan dette ikkje bli feil valg for verken store eller små :-)Parkeringen langs veien, du kjem ifra motsatt retning, her er gjengen på vei til hulene.

Ser ned til friluftsområdet. Du ser det kanskje ikkje på bildet, men for mor så ser ho stiene som er laget til der, og alle gleder seg til å dra dit etterpå. Sandan vart en overraskelse av den positive sorten, for den visste ikkje mor om under planleggingen :-) Perfekt for bål, mat og leik for lillemann etterpå.

Du går ca 175m ifra parkeringsplassen, og dette skiltet og en tydelig gruset sti dukker opp på høgre side. Du tar rett og slett ikkje feil her altså. Der er ei oversiktstavle også med litt om hellerene, og om et par utdødde fugler som stod på menyen til dei som en gang bodde i hulene her for 1600 år siden.Skal sei at det er fint tilrettelagt! Fint gruset sti til første hulen, og du får en viss formening på kor hulen er allerede no.

Lillemann skulle absolutt være først, han er jo oppdageren! Mor får beskjed om å vente litt der, for ser jo hulen, og han måtte sjekke om det var trygt først, så kunne mor komme. Mors modige gutt!


Oi oi! Stor hule jo! Dette er Saudehelleren, og tenk at her er det gjordt mange funn etter mennesker ifra folkevandringstiden ca 500år e.Kr. Mest sannsynlig så har dei første romsdalingene bodd her. Men no er det sunnmøringer som er på besøk, og mor gleder seg til å kikke inn! :-)


Dette her er ingen liten hule sånn egentlig, høgt oppunder taket og ganske jamn bakke or å bo inni her. Rart å tenke på at her har bodd folk, inni her, ikkje akkurat komforten som dagens samfunn er vant med.

Mor er litt satt ut når tenke seg historien her, og vart gjordt funn av fugler, fisk, dyr, også bjørneskjelett, og derfor har hulene fått fellesnavnet Bjørneremshellerene. Vart også funnet redskaper av bein, leire og stein, og funn av et ribbebein av menneske. Funna er oppbevart på vitenskapsmuseet i Trondheim faktisk, og utgravingene vart delvis gjordt i 1912.

Det er masse historie i dei steinveggene her, tenk om kunne vist som hologram ifra den tiden korleis det faktisk var her, det hadde vært utrulig interessant.
Sambo og mormor er på vei ut allerede, utrulig artig silhuett når du ser det på denne måten.

Lillemann er litt fascinert av kor høgt det er oppunder taket, og prøver å lyse helt opp.  Kjekt å være liten oppdager på hulejakt!
Mor har bedre lys, og lyser opp taket for lillemann. Tenk at havet har gravet ut denne og dei 2 andre hulene ifra sprekker til dette her.
Stilig huleinngang da :-) Dette er den største av dei 3, så no gjenstår det å finne dei 2 andre.Står et skilt der, og du ser en litt svak sti, men den er der. Den stien leder til Geitehelleren, og lillemann vil være først, igjen.
Ikkje så fin sti her, og eventyreren går over store steiner og hull, for han skal finne den hulen! Får litt hjelp et par plasser, men ellers greier han seg. Ingen sti dette for finsko og hæler.
Opp til kanten der går stien, og mor ane kor hulen er.
Lillemann finner mini huler han i stien på vei opp, alltid utforske.
Et skilt viser at du no har komt til hulen. Skiltene er litt slitte, så sliter litt med å sjå kva som står på dei.
Her må du ned for å komme til hulen, og lurer på korleis denne hulen er.Dette ser ut til å være litt annerledes enn den forrige, smalere inngang og litt meir spennende.


"Følg etter meg!" sier lillemann og forsvinner fort inn.
Heilt innerst er det ikkje så høgt oppunder taket, og lillemann krøker seg sammen. Lang hule, men ikkje så komfortabel som Saudehelleren.


Lillemann kikker opp på taket rett over hodet hans, han hevder det er spøkelse der!Ikkje ekte spøkelse da, men kvitt vått etter fukt i hulen. Det er en del av det her, kvite og grå, drypper av dei, men er ganske så stilige å sjå på.
Mormor kjem ho også, lysende inn for å sjå ho også. Ikkje rart det er fuktig her, hulen går nedover og da renner det inn.Mor innerst inne i hulen og funderer. Det er veldig gøy med sånn hulejakt, du veit aldri kva du kjem til, størrelse, fjelltype eller noe.

Lillemann er på vei ut han, og sambo kjem etter. Trakker i vei han, klar for meir eventyr.


Huleinngangen er ganske så stor når du står inne og ser ut. Sambo peker på noe "skjegg" som henge ned i åpningen, ei tue med langt gras. Det drypper ifra det og du får noen dråper når du går inn og ut.


Kjekt å ha med oss mormor også på huleutforking, håper ho også er litt bitt av basillen og blir med på fleire ;-) For er en til her, og fleire i området rundt der mor og lillemann bor.Men så ser det ut til å være en liten hule til rett ved inngangen. Du må gå forsiktig langs kanten oppe, litt sleipt rett utenfor inngangen, så mor gir beskjed om enten held han mor i handa, eller så får han ikkje bort. Lillemann er først inn så mor får gå bak og passe på.


Denne hulen er kun en liten en, og ser at der er en smal passasje litt inn til. Der har ikkje mor tenkt seg inn, men det ville lillemann.
Lillemann fekk lov, skiten får vaskemaskina ta heime.


Litt plass når komt seg inn, men ikkje sånn plass at det frister mor. Gøy for lillemann da, bonus hule passelig til han :-)Fornøgd hule forsker! :-D Kjekt å være liten og være med på forskjellige ting. Mor prøver å finne interessante ting å gjere, så ikkje berre blir kun turgåing. Huler er in akkurat no ser det ut til :-)Så skal du gå litt nedover, ca 10 meter, og da skal du finne Lillehelleren. Den ligg på samme høgde som Saudehelleren faktisk, og skal være gjordt masse funn i den også.
Er det det der tru? Ser ikkje ut som noe hule egentlig, eller?
Er meir som halv hule, eller skrått inn så du har ly. Men faktisk så vart det gjordt masse funn her, så den har vært godt brukt.

Om mormor og sambo ikkje ser behovet for å gå ned og oppunder, så vil mor og lillemann ned. Først er her så må man no ned i alt også :-P
Fann diverse skjell og kukelurer her, og samler noen av dei på en stein.

En gjennomhullet kinahatt skjell fungere som kikkert. Ser du noe lillemann?
Dei to der står og venter og prater, og mor og lillemann tar en rask kikk her. Er noen mager som er klar for mat også.Tilbake til parkeringsplassen og bilen, ta med sekkene med mat og drikke, og ved. Og ikkje minst, ta med posen med strandleiker til lillemann.


Skiltet viser fin oversikt over stiene, gravhauger og mulig rester etter middelalder hustufter. Neset er kulturminneområde faktisk.Lillemann er ikkje sein om å stikke ned veien, han skal sjå om han finn ei fin strand å leike på!

Og kva trur du han fann? Sandstrand! :-) Der skulle han bli, basta! Men benken rett ved var opptatt av 2 andre familier, så måtte etter beste evne å få han med litt videre, og sjå om finn meir sandstrand.
Ikkje heilt enig, men kjem no diltende med mor. Sambo og mormor går der og prater, så mor og lillemann er baktropp. Er sikkert fleire benker her, sikkert meir sand også.

Veldig fint her, ikkje sant? Stien går oppå den fint oppmurede kanten der.


Og trur du ikkje der var en sandstrand til? Heilt perfekt! Og pause benk også. Å få i han der mat no blir omtrent umulig, han forlater ikkje den stranda der nei.
Lykkelig er den som har en sandstrand..... Her er sikkert fullt med folk som skal bade på badeplassen her en varm sommerdag. Greitt å være her en fin vårdag da ;-) Likevel så er det veldig mange folk her som går tur, folk i alle aldre.

Den fine rasteplassen. 2 benker, tillaget plass med en fast stilig grill, og til og med klype som henger der! Her har det blitt lagt ned en heil masse arbeid.Mor finner fram gryteretten på terms og skal forsøke å få i lillemann noe. Mormor har funnet fram brenneren sin for Real Turmat.Gryterett for to i strandkanten :-) Mor må nok mate lillemann mellom spadetak og springing. Han har 1 time med leik før må stikke for å rekke ferga. Her ute på øyane en søndag går ikkje fergene så ofte dessverre.


Her koser en liten seg og lager dam til båten, sandkake med krem osv. Skulle nok hatt annet enn fjellskoene no. Mor tar en tur i bilen og henter støvlene.


Korleis gå på vannet?? :-P Med støvler på, og vannet som synker fort, så ser du kor langgrunt her er. Trygg badeplass for små unger dette.

Mor har fått i både seg og lillemann mat, og da kan ho og mormor stikke en tur ut på neset for å kikke i full fart. Artig sti mellom berga :-) Her får du dessverre ikkje en barnevogn mellom, men du kan prøve å gå stien på baksiden ;-)

Stien slynger seg over berget, fantastisk tillaget tursti dette.
Kan det bli bedre en søndag? Tvilsomt! For en havutsikt!

Mormor står og berre nyter det. Litt kald vind, men det er tross alt tidelig vår enda, og frost i natt. Men du og du kor fint det er her <3


Hoppende glad mor!! :-D Er så inderlig for at mor pushet litt på å dra hit! Plassen overrasket stort.


Grand canyon i miniatyr? :-P


Tilbake så hadde lillemann klatret opp berget ilag med fleire unger, og akte ned. Stakkars bukse! Rart den har overlevd heile 2 sesonger den buksa.

Sånn ser badeplassen ut ved fjøre. Tenk å sleppe løs ungene her en fin sommerdag, bade, leike i sanden og slappe av. Dette her er som et paradis for lillemann, og han vil absolutt ikkje heim på noen måte. Han vil telte her, masse plass her hevder han. men har verken telt, soveposer eller noe annet. Og dessuten jobb dag i morgen. Men den teltingen, den tanken har mor og mormor også tenkt....

Men heim må man, og rekk man ikkje ferga, så blir det natt før kjem heim att. Rakk å kikke så vidt på eine gravhaugen, trur oss, for det var veldig overgrodd og ikkje skiltet. Men mor har snakket med den utrulig hyggelige grunneieren, og Sandan friluftsområde er hjertebarnet hans. Han har lagt ned utrulig masse arbeid for å få det fint her, og lagt tilrette for at folk skal kunne nyte plassen. Og han har fleire planer! Han ønsker å rydde opp rundt gravene og murene og skilte, slik at folk får sjå. Håper mannen får det til, for han er virkelig engasjert i plassen. Så har du lyst til å finne huler, fin plass og tilbringe en dag på oppdaging, dra hit! Midøya har meir enn du skulle tru, pluss du har Franskhelleren på Dryna. Mor anbefaler virkelig ;-)


Har merket på kartet hulen på Dryna, og Bjørneremshellerene og Sandan friluftsområde på Midøya. God tur! :-D2 kommentarer:

  1. Svar
    1. Var en veldig spennende tur Monica, hadde passet din familie veldig godt ;-) Gut snakker om turen enda, og ny huletur en annen plass er under planlegging :-D

      Slett