lørdag 21. mai 2016

Bremsneshola på Averøya, Nordmøre


Bremsneshola er den største hula på Nordmøre, og ligg ved fjellet Bremsneshatten, nesten ytterst på Averøya. På nordsiden av Bremsneshatten, er det skilta til parkeringsplassen der. Hula er 80m lang, 4-12m brei, og har et ekstra kammer heilt inne med stige opp til. Og siden er i området og har tid til en tur, så er dette noe lillemann syns er kjekt. Har stasjonert seg på Atlanterhavsveien Sjøstuer for ei opplevelse helg, og dette er linken til resten av oppholdet om du vil ha tips på ting å gjere: Atlanterhavsveien opplevelse helgStarte på parkeringsplassen, og et oversikt skilt. Lillemann studere det litt, og later som han kan å lese. Fjellet Bremsneshatten ser du der bak, hula ligg på baksiden av det. Så du går retning fjellet, så rundt til venstre der, et stykke til, og så dukker hula opp.


Berre å følge skiltene til venstre for parkeringsplassen.
Er ikkje noe skikkelig sti egentlig, er myr område dette, men du se den i terrenget, ingen fare. Er litt våt stien, men går fint.


Er i det minste i tur modus lillemann, han skal tross alt finne ei hule! Mor har med hodelyktene denne dagen, så ser noe der inne. Fjellet der er berre 130 m høgt, men ser at der allerede er en del folk oppå toppen.
Har du det bra lillemann? :-) Han surrer på i sitt eget tempo, stopper opp for å plukke på kvister, mose, planter osv. Han er på tur han.
Er litt annet landskap dette enn mor og lillemann er vant med, men er jo kjekt med noe annet enn det man er vant med også, oppleve noe annet.
Mor ser folk spredt oppover ryggen på vei opp til toppen. Om får med lillemann dit etterpå tru? Er vel ikkje så langt opp dit?Tja, dette skiltet her kom litt seint, for var sånn at stien delte seg, og ingen merking, men hadde studert kart og såg at hula låg på ande siden og tok av riktig.
Myrstien gikk over til litt skog også, og han tuslet avgårde uten noe problem. veldig barnevennlig tur dette, uten noe av bakker, ganske så flat tur dette.


Kva er det der tru? Ser ut som en gjeng som klatrer. Lillemann er så sikker på at der borte er hula, for ser sånn ut.Mor ser at det er feil plass, men han insisterte på at der var ei hule. Han skulle no berre få gå og sjekke ut, og spaserte forbi alle klatrerene. Bere han fekk finne ut av det sjøl, enn være sur på mor som insistere på at det er feil og han ikkje fekk undersøkt det sjøl. Har tross alt tiden til det også. Han kom raskt ut av den lille mini hulen, men han hadde fått undersøkt det sjøl, det var heile poenget.


Spesielt fjell da, ikkje som heime, og ser der er fleire plasser der er klatrere.
All skogen her er nedhogd, og er ganske så åpent å gå her. Litt kald vind, men det er tross alt midt i mai enda.
Og da dukket hula opp! Lillemann gir på opp til hula, og ei geit hadde ikkje gått det bedre. Han var ganske så målbevisst.


Hula ligger litt ned i fjellet, og du må gå nedover når du kjem opp, ca 10m ned må du. Han her er ikkje mørkeredd når det kjem til huler, til det er det alt for spennende! Han spøker med at der er spøkelser, men ingen fare, han skulle passe på.


Må over den vollen der også. Merkelig voll, men er veldig grei å gå.

Denne her var ikkje liten nei! Så gøy! Liten gut, men føler seg som en stor oppdager med ingen frykt for det ukjente.


Innerst står en stor stige som leder opp til et kammer på ca 3x8m. Må no opp dit også.Ser ut mot inngangen og tenker på at det en gang bodde mennesker her. Tenk deg da, ei mørk og fuktig hule med hardt gulv. Har ikkje blitt gjordt skikkelige utgravninger her, men sånne tilfeldige utgravninger har blitt gjordt, og vart funnet menneskebein i det innerste rommet. Også funnet dyrebein og mulig kulturklag.

Lillemann gikk først opp stigen, mor rett bak og omtrent holdt han, tross sterke protester, for han kunne holde seg sjøl og skulle ikkje falle. Beklager lillemann, der kan du diskutere så masse du vil med mor, men slippe taket i deg her er ganske så uaktuelt. Sta er han også på det der klare-sjøl greiene. Men da kom opp til toppen av stigen, og skulle klatre opp litt glatt parti, da sa han at det var for skummelt, og gikk ned att. Mor klatret opp att aleine for å kikke. Smal inngang noen få meter til venstre ifra stigen. Der må mor krype for å komme seg inn.
Der inne lå det en masse rester av granbar. Noen som har overnattet her en gang tru? Men no er det en liten som står nede og vil opp likevel.


Samme diskusjon på vei opp stigen igjen, om klare sjøl. Sukk, mor nekter å slippe heilt taket, berre å glemme gut. Men fekk dyttet han opp den litt ekle biten, og han krøp inn den lille sprekken til kammeret.Mor skulle ha visst at han kom til å ombestemme seg, han er alt for glad i huler til å ikkje ville prøve igjen. Men no fekk han sett sjøl da, og syns den er litt stilig :-) Litt styr vart det at lykten til mor begynte å blinke, lite strøm, og mor nektet å la han gå ut først, for redd han skulle gå utenfor til stigen sjøl, og det hadde ikkje gått bra. Men kom no seg både opp og ned, fått sett, og han vart fornøgd når kom ned att i sjølve hula.Dermed så labbet han seg ut att, fornøgd. Mor sitt hjerte har fått tilbake sin normale hjerterytme også,

Er litt opp og ned her, ser steinete ut, men er heilt greitt å gå.
Litt stilig utsikt ut hula :-)
Fornøgd lillemann stilte seg opp sjøl for å bli tatt bilde av, han er stolt over å ha vært der. Mor bruker omtrent aldri å spørre han om å stille seg opp, men denne gangen her ville han sjøl. Trur den mestringsfølelsen av å gå opp att stigen etter å ha trekt seg, den vokser akkurat no.


Hører at det er fleire folk som er på vei også, er nok en lett og populær tur dette. Skal være en kultursti her også, men mor ikkje satt seg inn i kva og kor. Men om du kjem hit for å gå hulen, så veit mor at den stien går til eldre boplasser og oppholdsplasser ifra steinalderen, og at stien skal ta ca 1 time.


Noe lillemann (eller mor) ser kvar dag, en rigg! Lillemann syns den er veldig veldig stilig, og mor måtte forklare kva det var for noe.


Takk for oss Bremsneshola, nok ei hule å krysse av for å ha vært i. Faktisk ei fin hule.


Tilbake gikk fort, kun 1 kjedelig plass at lillemann ville sitte på skuldrene. Men etter 3 min så vart stien artig igjen, og da skulle han ned. Fra der av gikk det greitt. Han var et øyeblikk bestemt på skulle opp på toppen også, men så fann føttene ut at dei ville tilbake til bilen. Turen er en grei rusletur og passer små føtter.
Er ca sti dette, dårlig merket på kartet. men er 1,5km en vei, litt myrterreng, men lagt ut planker og småbruer over det våte. Hula er virkelig verdt et besøk, og lillemann syns den var spennende, spesielt stigen. Han er no klar for neste hule, mor må berre finne ut kor og når :-)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar