mandag 23. mai 2016

Storevarden 645moh for mor og lillemann


Det regner ute, lavt skydekke, og det er inne dag. Greitt med sånn dag også, så begge 2 daffer rundt i fleire timer. Men så kl14 så merker mor at ho er rastlaus, lillemann også. Kikker ut, sluttet å regne, skyene letter litt, og se rett bort på Storevarden. Den ser mor ifra både stua og kjøkkenet, også på jobb, og dit har mor lyst NO! Lillemann snakker om kor stor han trur han har blitt, så mor måler han. Oi da! Vokst over 3cm på 3 måneder! No er han så stor at han kanskje klarer å gå opp dit? Han nikker strålende fornøgd med å bli så stor, og skal vise mor at dit klarer han! Da kjem mor på Ergo bæreselen, pakker det ho kan i den, og så bærer det avsted!
Kjøre opp til parkeringsplassen på Hjellane, samme plass om du skal til Vassetra, Sandvikshornet eller Storevarden.
Mor peker på toppen for lillemann, han er fast bestemt på at dit skal han, han har blitt så stor jo! Og dessuten så veit han at mor har med bæreselen, for den testet dei ut på stuegulvet, og den likte han veldig godt.
Stor gutt, veldig veldig klar for tur :-)

På veien var der mange sneglehus, og han syns det var dumt om noen biler kom og kjørte over dei. Dermed så plukket han og mor en heil masse sneglehus, og hadde dei ut i graset.Det er grusvei heilt opp til Vassetra, og er en veldig masse brukt tur. No skal ikkje mor og lillemann heilt til Vassetra, men tar av på veien et stykke før. Som regel så gir lillemann fort opp når han begynner å gå på en grusvei, men idag så er han i så godt humør, at han glemmer seg. Han har nok vært inne for lenge, og berre glad for å komme ut. Dessuten så er han fremdeles så lykkelig over å ha vokst så masse, og skal vise kor stor, flink, lange føtter og sterk han er.


Mor veit at det er et stykke å gå opp til toppen, og bregner mange små pauser. Har ingen hast heller, har heile dagen og kvelden om så er. Så i en sving så vil han finne en koselig plass for en pause.
Trur denne karen her koser seg maks idag :-) Sprudler over på alle måter, og er i supert humør.
Og så er der så mange fine blomster i skogen også. Pugger navn som skogsfiol, og myrfiol. Snakker om tissemauren, og alle maurtuene som man går forbi.
Mor og hennes Ninja! En lang pinne er både ninja sverd, stokk, øks, tegnepinne, kobling når mor er tog og drar lillemann opp bakkene, og en tryllestav. Mangler ikkje fantasi!


Veien opp her er kjent for å være bratt og tung, og mor var litt i tvil om ho fekk han opp. Men overraskende så gikk han mesteparten uten noe problem. Når mor ikkje hadde trua på at han skulle klare denne bakken her, så små sprang han kun for å bevise det.
Men når det er kun 3 bakker att til pausebenken, så var det stopp. Ser ingen grunn til å slite han ut, for turen er lang enda, og turen skal være gøy. Opp på ryggen! 4 år og stor gutt no, men med bæresele var han ikkje så tung å bære som med bæremeisa. Og så syns han sjøl det var koselig å sitte der, legge seg inntil mor for en kos.Begge to vart stående oppå pausebenken for å kikke utover. Mor peker ut huset der han bor, og han syns han allerede er høgt oppe. Du ser ned til Sykkylvsfjorden, og til høgre ser du Storfjorden. Fjellmassivet rett fram er Skopphornet 1226moh. Mor ser rett på det fjellet når ho åpner døra si heime.Gut har med seg boksen sin med Smarties og tar en pause for å lade batteriene. Ser der kjem et par damer også, og slår av en prat. Hyggelige damer, og lillemann blir litt sjenert. Er en del folk på tur her idag, noen på vei opp, mange på vei ned. Så spørs om møter noen på vei opp til Storevarden også.
På vei videre og mor peker ut kor skal gå. Storevarden blir heilt til høgre der, og må gå langs heile ryggen bort. Lillemann trur at det skal gå heilt bra han :-)

"Sjå mamma, eg er på ei øy!" og hopper fram og tilbake. Kanskje ei sjørøver øy? Både mor og lillemann sjekker ut om der er froskeegg før går videre.Mor ber han om å hjelpe til med å finne det grønne skiltet i grøfta, for der skal dei av. Og han går i forveien og leiter. Og selvfølgelig er han først til å finne det!Grei sti, ikkje merket, men det trenger du ikkje. Litt myr er det, og små vått her og der. Ser målet der bak også, men er ved godt mot.
Å sjå på dei flotte fjella her, er slettes ikkje verst. Topper som Skopphornet, Sunnavindsnipa, Blåbretind, Råna, Trollkyrkja osv.
Lillemann er virkelig i siget i dag, og skravler i vei der han går. Viser kor mor ikkje skal gå for å unngå å bli våt. Han er en ivrig fjel gutt denne dagen her.


Men så var det et ønske om en pause, og mor pekte ut en varde til lillemann. Der var den perfekte plassen syns han. Får no også sett til fjellene bak i Haram også.
Får på gut vindtett jakke og lue, og han leker butikk. Han har laget klar drikkeflaskene og sjokoladebiter som mor kan kjøpe.Er no ikkje så langt unna målet, og mor viser lillemann kor toppen er no. Dit er han sikker på at dei to når, for mor har jo selen med seg.
Selene er en Ergo babysele, og er ifra 0-4 år. Testet ut på stuegulvet, og han får plass i den. Og så var det faktisk koselig der han satt, sitter heilt tett inntil. Lettere å bære enn bæremeisa. Får ikkje særlig med deg på tur av ting, men mor hadde kjøpt med den lille ekstra veska som er klipset på.

Før mor får tatt på seg bæreselen, så var han raskt avgårde. Og klare sjøl over steiner er viktig, han er jo stor no :-)Er 2 kneiker opp, og han gir på opp den første. Mor har forberedt han på at det blir litt klatring, men han er vel mors fjell geit, ikkje sant?

Treng du litt hjelp? Mor spør pent, men får blankt nei. "Eg gjer berre sånn, og så sånn, og da, Ta da!" Fornøgd med seg sjøl står han å vifter ut med armene, som om det der var vanskelig?
Litt lengre oppe var det veldig bløtt og glatt. Er snøflekker her enda som smelter og gjer stien ganske så våt. Da ikkje like greitt med små bein. Så opp i bæreselen, får en god kos, så hyppla!

Mor peker bort på Fagrefjellet 466moh og viser kor han var dagen før ilag med Søstern og Svoger på tur. Han vil dit en annen dag også, men først ville han på et bestemt fjell. Etter litt så forstod mor at det var Aurenakken 404moh han pekte på. Den er grei lillemann, dit klarer du å gå om du har bestemt deg for det.


Da er det siste kneika, og lillemann syns det var greitt å berre sitte der bak og skravle. Alltid noe å prate om, ting man ser, eller lurer på.
Sjå snø! Lillemann ville leike i snøen, men på vei ned att. Snøen ligg ikkje i stien, så du treng ikkje trakke i noe snø om du skal opp på Storevarden no.


Nesten oppe! :-D Måtte stoppe og kikke på utsikten. Lillemann føler at han er kjempe høgt oppe! Like høgt som skyene der borte.


Min lille herlige venn <3 Trudde at bæretiden var fullstendig slutt, men bæreselen fungerte jo så utmerket! Synd ikkje får med noe særlig av ting med, men har no et alternativ no da :-) Gut er vel 17kg med klær, trur mor, sele og utstyr med er 2kg. Heilt greitt. Går ikkje fort, men det er heller ikkje poenget med turen.


Ser utover og over til Glomset, bak der Skodje, så har du alle fjella i Haram og videre til Vestnes. Et hav i fjell! Heilt til høgre her ser du Sandvikshornet 876moh, et av mors favorittfjell her i Sykkylven. Utsikta derifra er nydelig.

Toppen lillemann! :-D Klarte det ilag jo! Mor som har sett på denne toppen feire gonger for dagen, og tenkt snart, veldig snart dit... no er ho der, og det ilag med lillemann :-) Og ikkje minst, han har virkelig kosa seg på fjelltur.Litt stolt skulle han sitte i selen litt til, kun for å tegne opp på alle bokstavene og tallene.

Begynt litt med at han vil skrive seg inn i bøkene no, og da var det rett til den litt rare boksen og kikke.


Og så var der snø! Han lurte på om han fekk leike seg litt i snøen, og mor viste han til en plass ho syns var trygg, og han ikkje kunne skli utenfor. Med sitteunderlaget prøvde han seg, men var ikkje så god gli.
Mens lillemann leiker i snøen, får mor nyte utsikten litt. Er så mange flotte fjell her, så mange fine turer mellom fjella. Om ikkje så bra med stor fisk i vatna her, så er der fleire fine vatn å gå til. Og her er så mange fine perler å gå til som passer for både store og små. Er veldig glad i området her, og har begynt å kjenne en del av plassene, blir aldri lei av her <3

Og så er det litt luksus å komme opp på topper og du får fjordutsikt. Sykkylven er snart omkranset av fjorder, og mor trur ho hadde slitt virkelig om ho no skulle bodd en plass og ikkje sett fjord.Lillemann får vist kva linje som navnet hans skal stå, og skriver bokstaven sin inn. Mor fyller ut resten.
Litt mat trenger man, sjøl om han hevder han ikkje er sulten. Kroppen treng litt inn no som han har brukt opp en del.
Ny vri? Skive med jordbærsmoothie på, og så suge ut baconosten ifra tuben som dessert :-P Han spiste opp skiven med smoothie på, han gjor det.

En lang pinne som har blitt lagt att der vart et ninja sverd, og han viste mor sine kunster og kriget på toppen ei stund. Sikker på dei ninja brølene hørtes heilt ned til Vassetra! Så var du på tur søndag og lurte på kva som brølte sånn, dette er forklaringa.


Lyst til å sjå ca 360 graders utsikt? :-D

Ned att, og mors ninja hopper ifra steinene og er meir i lufta enn på bakken. "Sjå mamma, sjå no!" roper han og tar sats. Han er virkelig i god slaget denne dagen, uten tvil!Ned her, og lillemann ser stien bortover der. han vil til første varden igjen og leike meir butikk.

Merker godt at han her har gått litt i fjellet før. Passer seg for løse steiner, gjørme og røtter, varsler mor kor ikkje gå også.

Men når kom til det våte og klissete, så var det opp att i bæreselen. Heilt greitt det, og lipper at han kanskje glir. Har med en litt ødelagt fakkel han fann oppå toppen, er nytt ninja sverd, og skal beskytte han og mor mot spøkelser og andre skumle ting.

Litt vått i myra, og en veldig spesiell fuglesang gjor at begge to måtte lytte. Og lillemann lurte på om det var frosker i dammen no, tross snø der enda. Mor lurer på om frosken har jakke på siden det er så kaldt der. Lillemann syns berre at mor er tullete, for dyr bruker ikkje klær. Joda gut, du har jo sett hunder med dekke eller genser? Det hadde han glemt ja. Mor forklarer at froskene gjemmer seg og legger seg til å sove når det blir kaldt og vinter, og så våkner dei når snøen smelter.

Slik går no samtalen på vei ned, og han ville berre leike butikk i 5 minutter ved varden. Fuglene for forbi, og mor forteller at dei leiter etter kjæreste, og så blir det egg etterpå. Diskusjonen gikk ut på at det berre er dama som legger egg, og berre damer får babyer. Og er det berre damene som bærer babyer i magen eller bærer på eggene? Mor kjem på at sjøhesten, der er det mannen som bærer på eggene i en slags pose på magen. "Som kenguru?" lurer han på. ja faktisk, som kenguru mamma gjer, men der er det mannen som bærer. Han konkluderer med at han er glad han er en gutt og ikkje skal ha baby i magen eller bære på så mange egg. Men sjå! Sjå skyene som no er på vei hit! Dei kjem fort! Han tenker på dama som akkurat traff, ho var på vei opp på toppen, ho blir kanskje våt av skya, og får ingen utsikt.
Da var det ned og gå sjøl. Han stopper opp, og vise mor kor stor han er no! Han veks heile tiden, og er ingen liten gutt lengre, for idag har han vært flink som en stor gutt :-)


Når kjem til grusveien, så springer han! Full gass!! :-) Med mor halvjoggende etter. han sprang meste av veien ned att til bilen, kun stopp for å lage et liksom bål i grøfta, plukke noen steiner, for så å springe igjen. Så kjekt å sjå at han har en kjempe fin tur og koser seg. Mor visste at hadde god tid, og var berre å ta det med ro opp. Og en som var så innstilt på å være stor og sterk, og hadde 1000 tema å snakke om, så gikk dette heilt supert :-D


Dette er sånn cirka stien for denne dagen, fra Hjellane til Storevarden, over 3 km en vei men heilt grei tur.
Kom seg ned i bilen og kjente regndråper på nasen begge to, og såg mot toppen, den var gjemt i skyene. Mor og lillemann tok en high five, for dei tok toppen før skyene, fekk utsikten, og kom seg i bilen til regnet kom. En vellykket tur :-)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar