torsdag 5. mai 2016

Strandrydde dagen på Aursneset


No er mor og lillemann flittige brukere av områdene i Sykkylven, der er jo så mange fine perler! Kvar gong så har mor også plukket med seg litt søppel, folk kaster, eller vinden tar med seg. I det siste så har mor og lillemann vært en del på Aursneset, en lett tilgjengelig plass for unger, og veldig fint område. Men, der er så masse søppel der! Og det hadde både mor og lillemann en plan med ;-)Det er en forblåst Kristi himmelfartsdag, men er en grei dag å rydde på da. Og lillemann labber i vei, retning stranda han bruker å være på. Kikker etter søppel langs stien, og syns at det er dumt med søppel, hunder kan spise det, og babyer :-( Og tenk på hjorten da, kan få vondt i magen og ikkje virke lengre!


Så fort du kikker til krattet, så er det utrulig masse søppel å finne. Masse plastikk og isopor.

Lillemann gjer en iherdig innsats og kryper på plasser mor ikkje når til.

Engangs griller er veldig praktisk, men så stygge å finne i naturen.

"Mamma, sjå der!" Og så springer han inn i skogen. "En stor sånn ting til vatn!" Den dunken går nok ikkje ned i søppelsekken, den får gå rett i bilen. Og ja, har gitt lillemann beskjed, at finner han svart plastikk, så ikkje rør det, det skal mor ta. For det er utrulig mange som putter hundedriten i en hundepose, men hiver heile greia ut i buskene, allerede funnet et par ikkje nedbrytbare.


Men sjå kva mor fann, en skatt! En sjørøver har mistet pistolen sin, så no er den lillemann sin. Han lover at han skal passe på mor for sjørøvere, for no er han jeger. Så betryggende å ha lillemann med seg på tur, han vokter og passer på :-)
Det vart meir vokting enn plukking på lillemann etter kvart, og han insisterte på å bære ryggsekken med søppelsekker, plastnett og drikke. Flink til å fortelle mor kor søppelet lå, slik at ho kunne plukke, og så krøp han på vanskelige plasser og henter det mor ikkje fekk tak i. Grei fordeling og samarbeid. Mor er allerede på plastnett nr 3 og 1 søppelsekk før nådde stranda...En 2 fulle søppelsekker, 2 plastnett til, og det er en plukke pause i vinden. Og folkens, er overraska over kor masse søppel det er! Men har litt mot enda for meir plukking! Verste må være den bleien som lå mellom 2 trær... siliconkuler er ikkje særlig nedbrytbare.

Lillemann ropte på mor, sa at dette her måtte ho berre plukke! Andre bålplassen her, og den har leire engangsgriller, og rundt ligger sammenkrøllete støttebein til dei. ærlig oppriktig talt, har du plass i sekken eller nettet til å ta med deg den hit, så har du plass til å ta den med tilbake også. Synd folk ikkje bryr seg.


Har ryddet og plukket i 1 time no, og mor leiter fram våtservietter for å vaske hendene, og tar fram litt fortjent kjeks og drikke :-)

Vinden øker på, og det er å passe på at fulle plastnett ikkje forsvinner i vindkasta. Ser vinden som røsker i vatnet på fjorden, trea svaier, er en blås deg bort dag uten tvil. Det er veldig fint her, du har jo utsikt innover Sykkylvsfjorden og fjella der.Andre veien har du ut til Storfjorden. Mor prøver å peke ut huset hans der borte, for ser jo heim! :-)

Sånn ser skogen ut ryddet for søppel :-D Føles veldig godt faktisk, føle at du har gjordt en liten innsats som vises, og at det faktisk kan være kjekt å være her.


Der kom et par mødre med små til stranda, og lillemann var litt rundt dei, så mor plukket litt aleine men et halvt øye på lillemann. Kjekke damer forresten ;-) Men når mor sa at der var et bildekk, da var han rask med å komme å sjå.
Vart litt fram og tilbake diskusjon mellom mor og lillemann kor var best å få dekket fram, skal no tross alt være to om saken, og lillemann fekk gjennom sitt foreslag. Han kan være veldig entusiastisk når det er noe spennende, og så lære han å samarbeide også på denne måten. Tviler på dette dekket kom trillende hit sjøl :-P Men lillemann hjelper det på vei ut av skogen.Hadde du tatt en titt i dei veldig store einekratta som er her, så hadde du sett dette, reine søppelplassen. Du ser det ikkje så godt på avstand, men du store kor masse! Og veldig vanskelig å få tak i. Mor svetter, kryper, klatrer, smyger mens lillemann leiker seg sjøl. Inni mellom kjem han for å berre prate, vise vei ut av krattet, eller berre hjelpe ti å dra ting. Noe plastikk er så gammel at den smuldrer opp mellom fingrene til mor, og en god del får mor rett og slett ikkje tak i. Gjer sitt beste for å få med alt, men klarer det ikkje, for tett kratt. Men vart 1 heil søppelsekk berre inni buskene.Når mor setter seg fast, så kjem lillemann og hjelper mor løs :-D Håret henger seg fast i greiner, føttene fast i røtter, og lillemann er da redningsmann og får mor løs att.

Lillemann begynte med at han ville på annen tur, og han er lei no. Ikkje rart, vært her i 2,5 timer no, og han har vært kjempe flink me å hjelpe til, prate med mor om alt mulig og eventyr, få mor løs, leike seg sjøl, og ikkje minst være en liten skøyer :-) Må no sei tross ikkje ryddet heile området eller stranda ved siden av, så er mor fornøgd med mengden som duoen har fått plukket vekk. Kan jo heller komme tilbake en annen dag for resten. Må no også huske å plukke med dei andre fulle plastnettene langs stien, der ligger noen på vent.2 runder tok det å få alt i bilen, og mor er glad ho har stor bil! 4 fulle søppelsekker, stort dekk, og en stor dunk. Alt rusket skal mor sette fram neste helg, uke 19, for da er det Rusken aksjon, og søppelbilen tar med seg søppelsekkene folk har plukket opp i. Du setter det ved bossdunken din den dagen ditt søppel blir hentet. Syns det er en grei avtale sånn før 17 mai.
No syns lillemann at han og mor har fortjent en liten belønning, og mor er veldig enig. han har vært veldig flink, så lure seg en tur ned i fryseren for en is kvar, det er heilt innenfor denne dagen :-) Og resten av søppelet i området her? Det får bli til en annen gang, rekner med at det ikkje forsvinner av seg sjøl ;-)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar