mandag 2. mai 2016

Teltnatt på vakre Vellingsneset


Vellingsneset ligger ut i Hundeidvika, og er en veldig flott tur for små barn. Problemet med å telte der, er at der er en del maur under steiner og torv der, og dermed lite kjekt å telte der. Så kluet vart å få teltet der ei natt før mauren vart for våken. Og siden det har vært snøfall, sludd, lite egnet vær, så har mor ventet på passelig anledning. Og den kom! Tenåringene skulle få sove ut en morgen, så mor pakket telt, soveposer, mat og annet utstyr, allierte seg med mormor og tok med lillemann. Han skulle i barneselskap dagen etter kl12, så var berre å dra direkte. Lillemann var veldig, inderlig klar lenge! Telttur! :-D
Etter litt om og men, og mor vært på skytebana, så var det ettermiddag og tid for avreise. Lillemann har hatt sekken på heime lenge allerede, og var veldig klar for meir tur. Været er heilt perfekt! Mormor rusler avgårde i sakte tempo, mens lillemann surrer hit og dit. Er cirka 750m med grus og traktorvei, før ca 250 m med sti ned gjennom skogen.

Koselig med kveldsola og kvitveisen langs veien. Får skikkelig vårfølelse med blomster og varmt i lufta.
Lillemann har med seg "lassoen" sin, og mor må stadig be han la være å surre den fast i ting. Selektiv hørsel, fin ting.Uansett mors lille venn <3 full av innfall og utfall, spillopper og liten god gutt.
Stien ned er godt merket. Lillemann savner dei 2 hodeskallene som brukte å være her. Kor har dei blitt av tru?
Han leder ann i stien, for no veit han at han snart er framme. På veien var det berre surr og tull, der mor og mormor berre ville komme fram og få av dei tunge sekkene.


Framme! Og noen små føtter får plutselig stor fart! Han har vært her mange ganger før, og mor veit at han kjem til å ha retning dammen på berga. Mor er meir spent på om her er andre.Mormor danner baktropp, og mor ser ho smiler. Ho også har ventet på anledning til å telte her igjen, og telttur med mormor er av dei aller beste.
1-0 til mor! Lillemann var rett til dammen, og kjem springende for å fortelle at der er rompetroll! Og heldige gjengen, det er ingen på stranda her :-) Rart egentlig på en sånn fin kveld.


Kva du har pyntet deg med da? Lillemann tar den av og viser mor, det er stativet til en engangsgrill. Sukk... at folk ikkje kan ta med seg rotet sitt heim. Har du plass til å ta det med deg, har du plass til å ta det med deg heim att også.
Puh! Det var godt å få av den sekken. Kjenner at mor er ute av trening med å bære bærmeis og vekt. Sekken veg vel 25kg, men føltes som 30. Meir trening trengs! Lillemann sin sekk er lastet med 2 bøker, 3 bamser, 1 kosedyne og 2 leiker.Lillemann er opptatt med å oppdatere seg på området, og vips så har mor og mormor fått opp teltet. Faktisk på samme plass som sist teltet her.
Mor såg ikkje lillemann med det samme, han hadde klatret på berget og koste seg. Mor var framme med en liten formanings finger om å være forsiktig, fort gjordt å falle ned her og få virkelig vondt.
Men har du sett! Kva er det som kjem svømmende rundt? Det er jo et stokkand par :-D Lillemann kjenner att and arten ifra Sessvatenet, og blir kjempe glad :-)Mor benytter muligheten til å få blåst opp liggeunderlaget sitt. Håndpumpen er dårlig, men dette her er genialt! Du fyller posen med luft, og klemmer den inn i underlaget, tar fort å fylle den opp. Suverent! Og så er stoffet veldig tynt og florlett, og du kan bruke den som vanntett pose også.


Går sånn akkurat, teltplass for 3 er klart. 2 oppblåsbare liggeunderlag tar nesten heile plassen i 3 mannsteltet, så det er bra lillemann er liten enda.Han kjem for å vise mor en kråkebolle skatt. Her er biter av kråkebolle, men mor finner aldri en heil en. Bra lillemann er så på leit etter skatter også, han finner så masse forskjellig heile tiden.


Lillemann pakker ut tingene sine, og lager seg en kose plass på bakken. Han er glad for å være her, og gleder seg til ei teltnatt :-)

Men når bålet er klart, så tar han med seg alle tingene sine, og mor lager til en plass til han ved bålet og mormor. Kosestund med mormor er ikkje så dumt heller ;-)
Endene som kom tildligere er ikkje av den redde sorten, og kjem mot gjengen over berga. Lillemann lister seg innpå dei, og mor kjem etter med ei brødskive til han.


Skulle tru det var ender ifra Sessvatnet, fordi dei stakk ikkje av, men lot lillemann komme veldig tett innpå og matet dei.Et søtt par da, ute og spiser kveldsmat ilag, servert av lillemann :-D Lillemann er i alle fall over lykkelig og smiler fra øre til øre over endene. Skal ikkje så masse til for at turen vart tipp topp for han. heldig som får en sånn nær naturen opplevelse som dette. Greitt nok at du får det i parker osv, men er litt annerledes når du er på tur, og dei kjem tett innpå deg som dette, er litt overraskende på en måte.

Mens lillemann holder på med endene, ser mor utover Storfjorden. Vellingsneset ligg på en måte ytterst i krysset mellom Hjørundfjorden og Storfjorden. Det er fjord og fjell samme kor du kikker. Emblemsfjellet heilt til høgre, neste "topp" er Solevågsfjellet, sola er rett over Sulafjellet, og du ser så vidt til neset der fergekaia Festøya er heeeilt ytterst til venstre.

Kor kjekt det er å bo sånn til at ungene kan få springe fritt som dette ved fjorden. Mor er glad for at ho kan la lillemann oppleve dette her, og bruke naturen som sin leikeplass. Mor ser han spring rundt på berget, glad og fornøgd.

Friheten av å være her, vite at skal være her heile natten i fred og ro. Teltet er på en måte en forlengelse av en tur, lar deg fortsette turen dagen etter. Mor gleder seg til å legge seg i soveposen og høre på bølgene og fuglene.


Etter å ha gitt endene brødskive, så kom det overraskende ordene ifra lillemann: "Eg er skrubbsulten! Vil ha brødskive." Mor måtte forsikre seg 2 ganger at han virkelig meinte det, for han spiste middag før dro. Men jo, han skulle ha skive med baconost. Da må han jo få mat også, ingen problem, mor var berre redd for han skulle ha ei skive til for å fore endene.
Han skulle spise skive og kaste stein samtidig, og ville ha med mor også. Så da vart det mat heilt i vannkanten mens kaster store steiner så vatnet virkelig skvetter på begge to.


Dette er virkelig kvalitetstid ilag også, her er ingenting som forstyrrer deg, og fokuset er på kvarandre. På en måte å skjønner mor at lillemann syns sånne turer er kjekke, for sjøl om han er flink til å leike seg sjøl, så er mor med også.

Endene har slått seg til ro oppå berget og ser på mens mor og lillemann kaster steiner. Skulle tru at dei kom til å bli redde av all steinen, men nei. Dei berre ligg der og kikker på. Litt koselig også.
Bålplassen her er masse brukt av folk, og på fine dager så kan her være veldig mange. Derfor ekstra kjekt når du får en så flott dag som dette, knapt et vindpust, og du har heile perlen av en plass for deg sjøl.veit ikkje kor mange ganger han har vært her, men han har sitt å finne på. Roter først i bålet, så tilbake til favorittplassen, dammen.

Mor følger med når han skal vise kor langt han klarer å kaste, og mor lurer på kor mange steiner som har blitt kastet i elver, dammer, vatn og fjorden av lillemann. 4 år, men har rukket å kaste et stort lass allerede.Vakkert, ikkje sant vel? Mor må stadig rusle litt rundt, har liksom ikkje roen i kroppen til å berre sitte stille. Kikker litt her, går litt der, plukker litt søppel her, og berre nyter å være ute.

Det er faktisk nesten leggetid for en liten eventyrer, og så kjenner mor at magen hennes er litt tom. Da er det berre å leite fram steikepannen og lage kveldsmat. Kanskje lillemann spiser litt til?
Kveldsmaten blir kyllingfilet i biter, grønnsaker, og litt poteter. har meir, og det får bli frokosten i morgen.
Mor er ikkje noe flink med middag osv, liker heller å bake. Men når det gjelder bål, da er mor glad i å lage mat! Merkelig, men sånn er det berre.


Lillemann? Veit du at det no er leggetid? Han ser på mor, tenker fort, og henter plutselig noe i sekken sin. Kva no, tenker mor.

Da finner han fram bøkene sine om Lillesøster, og ber mormor om å lese for han. Han liker at mor leser for han av og til, men denne gangen så var det mormor som fekk æren. Da var det berre for mor å la dei 2 få lese i fred, og mor pakker sammen mat og fat.

Det er fint å være her på dagen med sol og blå himmel, men når du får nyte kveldssola og fargene i fred og ro, det er da magien kjem. Den varme gløden i fra kveldssola er heilt spesiell, og det er så kjekt å kunne berre nyte det og ikkje må skynde seg heim.


Nyyyyter dette! Berre det å sjå siste solstrålene før det er mørkt, fargene og lyset, det er som balsam for sjela. Mor savner virkelig det å kunne sjå solnedgangen ifra der ho bor. Må faktisk på telttur for å få sett det.


Det er siste boka, og lillemann får berre nyte det å ha mormor i fred og ro. Litt koselig å berre sjå på dei to som leser, og tenker kor heldig han er som har med mormor på sånt som dette.

Det er heller ingen problem med å få han til å legge seg heller. Når siste siden er lest, så samler han sammen sekk, bamser og kose dyna, og tusler til teltet. Han er no klar for å legge seg :-)


Men først så må noen tenner pusses mens han ser på endene som kjem vaggende, og at sola forsvinner. Endene legg seg i en bitte liten dam rett ved lillemann, og mor lar han få tenke og kikke litt i fred. Lurer på kva han tenker når han ser på sola som forsvinner, for noe tenker han på, for han blir heilt stille.


God natt sola, ser deg i morgen!

Litt seint i seng, men veldig fornøgd, mett, ny pusset tenner, lest bøker, leiket, matet ender, rotet i bål, og hatt en kjekk dag. God natt lille venn :-)

Må nesten vise dokke noe. For mens mor er inne i teltet og legger lillemann, så kjem endene til bålplassen! Ikkje noe redde dei der, for spankulere rundt som om der ikkje var noe farlig. Ser du dei? Mormor fekk tatt bilde av dei, du ser dei rett framfor teltet. Mormor faktisk måtte lukke sekkene så dei ikkje skulle gå nedi, og hadde ikkje vært så langt unna at dei kunne spasert rett i bålet og blitt ekstra kveldsmat.
Lillemann sover godt i teltet, og mor og mormor sitter ved bålet ei lita stund. Mor er gald i å ha med lillemann på tur, men det er også veldig godt å få den halve timen ved bålet ilag med mormor i fred og ro. Ikkje minst så hadde mormor tatt med seg ferdig rensket krabbe! Åååå! Snadder mat ved bålet! :-P Det er vindstille og fjorden er blikkstille. Er så stille at mor måtte kikke etter for å sjå om der var bølger som slo inn på stranden overhode. Så stille har mor aldri opplevd plassen her før. Og dermed vart det kveld for damene også. Vart kaldt når sola gikk ned, så best å legge seg før man blir alt for kald. I morgen er det en ny dag, og barnebursdags selskap for lillemann. Blir nok en innholdsrik og gledelig dag for han.
Tja, sånn ser det ut en morgen kl8 i teltet. Lillemann som alltid er tidlig oppe når det er helg, sover enda. Han har sovet som en stien i natt! Mor sover veldig lett når ho er på telttur med han, er noe innebygd som gjer at ho stadig våkner for å sjekke om hendene er nede i posen, eller om han har krøpet ut av posen. I 4 tiden måtte mor putte han ned i posen igjen, men han våknet ikkje. Ikkje en gang mormor våknet! Mormor og lillemann i telt, da sover dei godt.Men når han faktisk våknet, da var det ikkje mange minuttene denne gangen før han skulle opp. Akkurat det var nytt, for han bruker å elske å berre ligge i teltet og soveposen og kose seg. Men ikkje idag. Mormor først ut, og han sjekker om alt er som det skal være ute. Ny dag, nye muligheter :-)


Mor stikker beina ut, joda, er sol ute! Er en veldig lovende start på dagen :-) Mormor er allerede i gang med frokostbålet, og lillemann har fått på seg klær og er i gang med leiken.


Stå opp til dette, det kan man ikkje klage på! <3 for en søndag!Inn i skogen en tur for det fornødne, og lillemann kjem etter. Kan no ikkje være for langt unna mor heller, og så hadde han mange spørsmål om ting også. Lurer stadig på noe.

Og så skjedde det som ikkje burde skje, lillemann hadde et lite plask uti dammen og vart våt. Mormor var der, og begynte med en gang å få av han våte klær. Og mor som ikkje har fleire tørre sokker til han. Han var våt i skoene igår også, så dei skoene lå i mors sovepose i natt for å bli tørre.


Va berre for mor å legge klær til tørk på berga på den varmeste plassen, og håpe at meste av det tørker før må dra. Buksa tørker heldigvis fort, den er prima som turbukse sånn. Skoene derimot....Så mor hentet liggeunderlag og soveposen til lillemann, og mormor tullet han inn i jakka si. Dette må vel kalles hell i uhell? Få soveposen ute, masse kos og berre nyte det.
Og selvfølgelig så måtte alle kosedyrene også få bli med i soveposen, og mor hentet alle sammen.

Frokost tid! :-) Mor jobber med saken mens lillemann venter.
Lillemann da! Han viser mormor sine tøy og bøy, ler og tar søndagen med ro. Vifter med tærne mot sola og venter på å få frokosten servert "på senga".
Heilt grei søndags frokost, kylling filet i biter, stekte potetskiver, og gulrot.


Kven som er den mest heldige her? :-D Uten tvil lillemann!


Litt meir vind idag enn igår, men likevel så er det stille til å være her. Mauren har ikkje vært så plagsom, er litt sløv enda. Kverket 4 stk inne i teltet, og noen få ute. Teltplassen fungerte utmerket denne gangen også, og veit at der skal teltet stå neste gang også. Men glad ikkje morgensola tok teltet, for no er det virkelig varmt der inne!

Da er det bedre å sitte ute og kose seg ved bålet og en kopp varm kakao ;-) Mor ønsker seg fleire søndager som dette!

Kva har du fått lillemann? Kvikk lunsj med mormor? Du er no bra heldig også. Trur du også kunne tenkt deg fleire søndager som dette.
Nærmer seg tid til å dra for å rekke selskapet, og som siste innspurt henger mor dei snart tørre klær i et tre. Lillemann protestere, fo det er jo et "stikke-tre" og han vil ikkje ha nåler i klær eller sko. Mor måtte forklare mange ganger at dei henger på døde greiner uten nåler, og at mor skal sjekke alt før ta på han.
En sokk av kvart par er tørre, og så snurper mor til sin fleece jakke. Dermed kan han gå litt rundt likevel.Klatre i berget var så masse lettere uten sko! Går jo som en drøm altså. Han klatrer mens mormor henter vatn til å slukke bålet.

Inni mellom økter med å pakke sammen alt av soveposer, telt og utstyr, så springer mor rundt på berga ilag med lillemann. Litt pakking, litt leik, dermed så er det ikkje så tungt og kjedelig å pakke heller. Berg og stein strender, slik mor er vant med at det er her. Det er fint ja, uten tvil, men ekstra kjekt er det da å være på ei sandstrand også, noe annet enn det man er vant til.
Tilbake til dammen. Kjære lillemann, ikkje dett uti en gang til no da, veit du er langt vekk i dyp konsentrasjon på å fange rompetroll.
Tok ganske så lenge, men i herdig var han, og klarte å fange et bitte lite rompetroll med hendene til slutt. Tenk at det lille rare der skal bli en frosk :-P
Men skal man rekke barneselskapet så må lillemann komme seg avgårde. Klar vennen? :-)Litt kjekt å sjå overgangen ifra å bli båret, til å bære sjøl. Blir litt brå stor når mor ser han gå med egen sekk, for er ikkje så lenge siden han satt på mors rygg sist.


Mormor har akkurat vært på en vintertur med den sekken og minus grader, så knapt komt heim og rett på varm vårtur :-D Snakk om ytterkanter! Men er veldig glad for at ho ville være med, er alltid kjekt å ha ho med på tur.Mor må smile litt, for kvar gong lillemann skal plukke noe på bakken, så setter han seg ned :-) Trur det har noe med balansen når han har sekken på ryggen å gjere, lettere å sette seg ned enn å bikke framover.Oppe på veien igjen, og det er strake veien til mormor, ta en kjapp vask, så opp i selskap. Lillemann har gledet seg til selskapet i fleire dager no, og teltturen. Dette her må være en drømme søndag for en liten gutt, telttur og selskap :-D Mor og mormor er også veldig fornøgd med turen, tenk å få heile den flotte plassen heilt for seg sjøl! Vindstille, sol, varmt, besøk av ender, bål og kos. Og så var maurene litt dovne enda så gikk an å nyte plassen. En perfekt søndag, rett og slett :-)


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar