torsdag 30. juni 2016

Fisketur i Øvre Reindalen, Tafjordfjella


Har akkurat komt fram på Reindalsetra i Tafjordfjella, og har tatt en pust i bakken ilag med kjekke dugnadsfolket der. Målet videre er opp til Øvre Reindalen, der LP mest sannsynlig allerede er å fisker. Han er en arbeidskollega av mor, og var den som var guide for mor og lillemann første gang tok steget inn i Tafjordfjella.  Målet er litt over 6km opp i Øvre Reindal, fiske, og håper på å få drømmefisken! LP har trakket i fjellene her snart like lenge som mor har levd, og kjenner kvar en krok, perfekt kar å gå på tur og fiske ilag med ;-) Han har slått leir 15min ca ifra Reindalsetra, og mor skal sjå om finner leiren.
For info, du får kjøpt fiskekort som gjelder alle vatna i Tafjordfjella på 3 plasser: Joker butikken i Tafjord, på Reindalsetra i sesong, og nytt er no at du kan kjøpe på nett via Inatur her . Skitt fiske :-)


Brua over elva ifra Reindalsetra, ny faktisk. Du se skiltene på andre siden som guider deg dit du vil. Mor skal til høgre.

Der er ikkje skilt merket Øvre Reindal, men det er samme stien som tar deg til Pyttbua.


Stien følger litt elva innover, og mor kikker opp på fjellene rundt Naushornet 1895moh. Snøen har virkelig smeltet fort siste 2 ukene! Sett et par bilder herifra ca 2 uker gamle, og det er klart at sommeren har komt i fjellheimen.

Stiene her er godt merket også, både T`er og varder, så du går trygt her, ingen fare.Etter lite stykke kjem stidelingen, skal opp merket Pyttbua. Går du videre kjem du til Veltdalen og Veltdalshytta. Der har mor og lillemann vært :-D Litt god følelse faktisk, å vite har vært der og tatt den røde nøkkelen til Ålesund Turistforening før lillemann vart for tung til å bæres opp.
Får fort litt høgde og utsikt. Kan ikkje annet enn å berre elske Tafjordfjella, er sånn at har du først vært her en gang, så er du hektet. Snakket med fleire om akkurat det samme, og dei sjøl sier at en gang er nok hit, og du vil både tilbake og sjå meir.

Mor er i alle fall solgt når det gjelder området her. Hittil kun overnattet på hyttene, men no vil prøve ute i fjellheimen.


Mor trasker i snart 20min, og da dukker en kjent skikkelse opp i full aktivitet med et ned falt tre. Er ikkje til å ta feil av, er LP :-) Funnet seg et tre som han har sett en figur i, og skaper om på for å få fram et eller annet monster. Lurer på kva det skal bli til slutt, men ser allerede ei øgle av et slag med føtter som springer :-D

Han hadde slått leir der, og sier at mor berre burde sette att telt og sovepose, for er vel 1,5t å gå opp, ca 6km til opp, og da dra på den tunge sekken for å telte der oppe var meir slit enn nødvendig. Så mor stikker litt bortenfor hans leir, og kikker etter en plass til sitt telt, være litt for seg sjøl. Sjekk det flotte furutreet da <3 og utsikten her, den utsikten vil mor våkne til.Mor fann seg en kant, litt reinmose akkurat passelig til teltet. Perfekt! Her kan mor sitte og sjå utover dalen, og om morgen berre åpne teltet og kikke rett ut. Så mor tømmer den store sekken for det som ikkje trengs å drasses på for mat, brenner og fiskeutstyr, og litt klær.

Når mor kjem tilbake til LP, så er han allerede klar. Fiske glade mannen er no klar for fisketur.
Lett sollys inn mot Nedre Veltdal. Tenk at det går en sti inn langs siden der, er heilt utrulig egentlig, for ser uframkommelig herifra.
Stien går på berg, forbi små dammer, og du er raskt oppe på kanten. Her skal stien dele seg en plass, videre til Muldal eller Pyttbua. Kor er skiltet tru?
Der var det ja! Takk og pris for god merking, godt skiltet og gode stier her. ÅST er super flinke med dugnadsfolket sitt her inne, uten tvil.

No får du sett heile Langvatnet nede i Reindalen også. Langt vatn skjønner du, tar tid å ro heile om du prøver. Stien du kom opp ifra Sildevatnet er ned til høgre for den lille haugen der nede. Reindalsetra ser du som bygninger inni mellom trea på venstre siden av elva.


Da er det fri sikt opp til Øvre Reindalen. Dit opp skal mor og LP. Og den fossen der, det er fossen du ser ifra dei 2 bruene du krysser på vei inn til Veltdalen. Den fossen der har mor bestemt seg for at ho skal bort til en dag, og det vart bestemt første gang mor stod på brua og såg den. Håper inderlig stien går bort til den :-P Fjellet til høgre er faktisk LågstolenEtter hatt en lengre prat med 2 dugnadsfolk som hadde vært på Puttskavelen og lagt ut tauene, så forstod mor at stien ikkje gikk forbi fossen. Skitt, da må mor finne den sjøl iløpet av helga, for den skal mor bort til, basta! Men tankene er allerede på vandring, for kva fjell er det der tru? Toppen der er nok enden av Småtoppegga og er 1771moh.Stien går variert over småbekker, litt myr, gjennom buskas, så lavsko er ikkje akkurat sjakktrekk. Fjellsko er nok et must uansett om du er i fjellheimen her, for litt små hopping på steiner over bekker og elver må du rekne med.Mor må stadig snu seg for å få med utsikta bak også. Naushornet til venstre, og ryggen bak litt til høgre er Svartegga 1866moh. Og dalen mellom Naushornet og Svartegga, ned i der er Hulderkoppen. Dit oppi lurer mor veldig på korleis det ser ut. Veit der er fleire småvatn der, men likevel så lurer mor korleis det ser ut. Mor er ikkje alltid at lurer på utsikten ifre en av toppene, men er meir på kva er oppi der, kva er bak der? Og fra første gang i Reindalen, så har mor lurt på oppi Hulderkoppen. I morgen kanskje?Videre opp til Øvre Reindalen så skal man no gå langs elven  Tverrelva opp, og om ikkje så lenge så blir terrenget slakkere også.

Mor legger seg fremst i stien, av 2 grunner. 1 grunn, mor vil ha full utsikt :-P Og grunn nr2, han der karen der, han har noen 7 mils bein som kan suse avgårde! Og mor har allerede gått over 5km med tung sekk før begynte på turen her. Så da legg mor seg fremst for å få bestemme tempoet litt.


Men kva trur du dukker opp i store tuer i morenekantene her? Gult som den savnede sola lyser tiriltungen opp fjellheimen. Store tuer ned elva her oppe i 1000 meters høgde.

Fekk no ikkje tatt den ønskede fossen i nærmere øyesyn akkurat no, men flott er det her også. Det er noe med elver og vatn, kreftene og villskapen, levende utemmelig for et lite menneske aleine.

Er det ikkje flott her vel? Er så glad for at dro hit for helgen, tross veldig triste værmeldingene. Her er ingen dekning, ingen mas, berre full frihet og stor natur. Deilig!!

Og som mor sa om fjellsko, noen hopp og sprett på steiner blir det.


Men kva fjelltopp er det til venstre da? Ser ikkje strabasiøst ut opp dit, om enn er nok masse lengre enn ser ut til. Kart, kor er kartet? Ligg i lokket på sekken.Er Skjervløypfjellet faktisk, og der går du for å komme til Muldal. Er fleire vatn oppå der. Noen som vil ta med mor den ruta der? :-P En bil ved Zakariasvatnet, og en bil ved Muldal? Lang tur, men masse fiskevatn, og sikkert rå fin utsikt over heile Zakariasvatnet.


Etter gått i fint grønt terreng i nydelig sti, skal du innover dalen. Når mor ser inn og veit at vatnet ligg inn, og ender lenger inn, da skjønner mor at dalen her er dryg. Lett gått terreng da, men dryg.


Er det ikkje flott vel? Mor som har kikket på kart og hørt blitt fortalt om dalen her, endelig er ho her sjøl :-)
Kjekke bruer når du skal over :-P
For blir en del vatn når all snøen her smelter. Da godt å ha merket stier så du kjem deg fram, mellom og over alle elvene, bekkene og våte myrene.Her har du Øvre Reindal i sin halve lengde :-) Tverrelva går heilt ifra botnen av dalen, og ned til til elva som passerer Reindalsetra og ut i Langvatnet. Den fossen mor så gjerne vil ta et nærmere øyesyn på, er Tverrelva. Det som mor no lurer på, er alle fjelltoppene her, må rett og slett kikke i kartet for å finne ut. "Koppen" inn til venstre er Reindalshola, dei to litt snødekte fjellene til venstre er Melegga 1635moh og 1685moh. Dei to mest dominerende fjella på bildet, så er det første deler av Småkoppane, og eine enden av Småkoppegga 1271moh, altså den fjelltoppen mor såg tidligre som stakk opp. Mellom dei to fjella ligg et stort vatn, er der fisk tru?


Dalen inn er no ikkje noe til stigning å snakke om lengre, og er fint å gå innover. Men der er et fjell som mor stadig må sjå bort til, det litt spisse fjellet bak i der. Tru kva fjell det er? Vatnet ligg i alle fall ved foten av det.
Er ikkje berre tørr sti vått er det også her. Så litt hopp og sprett, men heilt greitt. Mor får i det minste testet dei nye skoene.

Mor lurer virkelig på korleis det ser ut der oppi! Vatn er der, ca 1330moh og er 3 ganger så stort som det vatnet mor og LP er til vei til. Pent er det også, stien, varden, elva og det ukjente der oppe.


LP på vei over brua, for så å balansere over steiner siste biten.


Nusselig liten blomst <3 Fjellsmelle heiter den, og blir 2-5cm høg berre. Veldig liten, men fin på farge i det grå steinlandskapet.


 Juhuu!! Der er vatnet! :-D Har gått over en større snøflekk, ligger litt snø her enda på 1140moh. Litt is er det på vatnet enda, men ikkje verre enn at det er fiskbart :-D Og det fjellet der, er det virkelig Puttegga 1999moh??? Kan noen avkrefte elle bekrefte? Står meget, meget høgt på mors ønskeliste. Var jo til Pyttbua, hadde lyst til å ta Pyttegga, men nysnø og lillemann var med. Kanskje i sommer eller til høsten om noen har lillemann? Mor kan godt gå aleine ho, berre ho får tatt den toppen en dag.
LP viser mor et skjul bygget opp i stein. Noen som har hatt seg en arbeidsøkt her, virkelig.

Så vart diskusjonen mat først, eller fiske? Verken mor eller LP har spist skikkelig mat på fleire timer, så bål og mat vart først. Begge to plukket med ved ifra leirplassen i sekkene, og et bål vart fyrt opp ved noen steiner i litt le for vinden.

Med bål og dette som utsikt, snart mat, og fått på meir klær, så er mor veldig, veldig klar for å fiske!Mens venter på vatnet til middagen skal koke opp, stikker mor til det steinskjulet. En edderkopp har laget seg dør framfor heile åpningen, og mor må dessverre fjerne den forsiktig for å komme inn.

Med kakao i koppen, middagen står å trekker, så sitter mor i le for både vinden, og for regnet som no dessverre kom.
Har til og med orket å bære med seg en slag strie opp hit for å legge i botn. Noen har vært her en heil masse og trengt å ha et skjul.Mors favoritt av Real Turmat hittil, kebabgryta! Masse smak i, og veldig god. Mor er meget mette etter en sånn pose. Regnet har virkelig tatt til også, så her blir nok man meget våt under fisking.

Maten inntatt, dratt sekken inn i steinskjulet, og fram med fiskeutstyret. Sluker og spinnere, og stanga er 4 delt. Meir praktisk er teleskopstang, men stanga her er så masse bere enn teleskopstanga mor har, så ho tar bakdelene med å måtte demontere fullstendig kvar gang.
LP har inntatt andebryst og skiver til middag, mor smakte på, og er reine luksusmaten langt inn i fjellheimen :-P Fått på seg en regnponcho og er no klar for å fiske. Lite trivelig vær det vart, og mor prøvde seg med at det er jo perfekt fiskevær vel? Han kikket på mor med et glis, det visste han ikkje, for han har som regel ikkje giddet å fiske i regnvær :-O Han er her så masse også, men mor har gått all denne strekningen her, har ikkje så mange muligheter til å dra hit, så når først er her så skal ho absolutt fiske! Og han er med på det.
Blåser, regner virkelig, men har stanga i handa, spinneren er på, og mor kan ikkje la være å smile uansett. Klar for fiske! :-D


Der ute en plass, der svømmer drømmefisken til mor. Om ho berre får seg en, en stor en, så er mor fornøgd og kan gå ned att.


Tok ikkje så lang tid, så kom LP med en stor fin en! Han sier at den veg omtrent det samme som en smørpakke, altså 500gr. Sånn en vil mor og ha!! Han hadde kastet ut og landet på isen, og idet spinneren falt ut  vatnet, så beit den på.
Mor prøvde seg en annen plass, og siktet ut mot isen ho også. Fekk til slutt napp, men trur du ikkje snøret røk!? Aaaargh! Er det mulig?! Sikkert komt borti en stein eller noe :-( Berre få på ny spinner, og prøve igjen....


Åååååå! En fisk!! Og en stor en!! :-D :-D Mor står og hopper ved vatnet, tar tak i fisken og små springer i retning LP! Sjekk fisken! Litt større en LP sin, veg 610gr og mor er sikker på gliset kunne rundet ansiktet og møtes bak i nakken. Mor som stadig berre fisker bitte litt for ordner med mat eller lillemann, men no får ho fisket i fred og ro, endelig! Om du er fisker sjøl, så veit du gleden og boblene inni deg, for sånn føles det, som om du bobler inni deg i glede. LP stråler opp på vegne av mor, og han er veldig glad på mors vegne over fisken. Han som egentlig nektet å fiske før mor fekk fisk, men fekk grei beskjed at skulle det bli fisk til frokost eller kveldsmat, så fekk han berre fiske han og. Så dermed har begge fått seg kvar sin fine fisk.

Seierskysset <3 Litt våt og veldig kalde hender, men lykkelig :-DGikk litt rundt og prøvde, men elva litt stor til å komme seg over tørrskodd, så berre kikket inn dalen og snudde. bak i der ligg det fleire fiskevatn, Isholvatnene, men der er is enda. Det er også bak i der man går over til Pyttbua.

Måtte no prøve litt til, for fiskegleden sitter i enda. Kaste litt her, napper litt der, men ingen som vil være med inn på land, forståelig egentlig.
Men begge to ganske så enige, en kvar av den størrelsen er meir enn bra nok, skal tross alt spise den også. Så mor pakker sammen, og siden ikkje fann regntrekk til 120 liters sekk, så tok mor med en Årim sekk og nylontau. Fungerer utmerket!
Kikket litt ved elveosen, og LP prøvde seg på en "gå på vatnet". Mannen i regnponchoen svevde ikkje, og kom tilbake til land.Ingen vits i å krysse elva her heller, men kikker en siste runde på fjellene her. Lurer fremdeles på om det er Pyttegga det der, eller om den er bakom.

En fornøgd fisker uansett, og går til vatnet for å gjere opp fisken. Den blir frokost i morgen :-)Ned att, og får små opphold i regnværet. Går fortere ned den dryge dalen, enn opp. men så er man glad og fornøgd også, og da går alt så lett unna.


kan man bli meir fornøgd? :-P Mor trur ikkje det. Å gå over 5km med store sekken, sette leir, så gå over 6km til opp, og så over 6km ned att, for kun en fisk. Men du store all verden, det var virkelig verdt det også! Og så er naturopplevelsen en kjempe stor bonus oppi det heile.Det regner nede i Reindalen også, og mor er nok en gang glad for at ho satte opp teltet før dro, så er det berre å luske seg inn. Å ligge her oppe i telt hadde blitt meir vindfullt.


Sjekk fine stien da på denne fine bakken :-) Innbyr til vandring rett og slett.Oi da... elva har steget litt ja i regnværet. LP med sine 7 mils bein hopper lett over, men mor med sine meget kortere, ikkje så lett. Så han låner mor ei hand over, gentleman!

Nede ved teltet igjen, og mor ser ned på buksa, skitten og våt. Bra buksa tåler bra med juling og vatn, men vatn nedenifra og opp tåler ingen bukse. Skoene er også våte, tross er heilt nye, og sprayet før dro. Her er det berre å komme seg inn i teltet og få av alt av klær og skifte.

Hjem kjære hjem <3 Litt trist og vått telt, og mor etter strammer. Og dermed så såg det litt bedre ut enn det er no. Så inderlig godt å sjå teltet faktisk, og krype inn.Fått av alt vått, fram med energibar, puttet tåvarmer ned i dei litt våte skoene, og fram med kartet for å studere fjellene som akkurat har opplevd. Skal love deg at det var ubeskrivelig godt å berre ligge der og strekke på kroppen, spise godteri, lese kart og ikkje gjere en dritt. LP kom traskende litt utpå og tittet forsiktig inn i 5min, for mor kom aldri ut igjen. Og det gjor ho heller ikkje, for klokka var 23, vært på farten heile dagen, og sovnet..... God natt, og drøm om fiske.... I morgen skal mor en tur i Huldrekoppen for å kikke seg rundt, og forsøke å fiske der ;-) Sees neste episode!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar