tirsdag 28. juni 2016

Reindalsetra i Tafjordfjella


Mor har helg, helg der lillemann har pappahelg. Frøkna er bortreist, eldstemann ville låne hus aleine med kompiser. Kva finne på, heilt aleine? Noe nytt for mor dette, aleine.... men LP fortalte at isen hadde gått på vatnet i Øvre Reidalseter, og dit er en plass mor har satt på ønskelista for fisketur. Så i all hast vart den store tursekken pakket med telt, sovepose, mat for 3 dager og annet utstyr pakket. Mor ville ikkje ligge på den flotte hytta der inne, men i telt oppi fjellsiden eller oppe i Øvre Reindalen! Dermed vart mors sekk på 120 liter fylt opp, og avgårde bar det fredags formiddag til Tafjorden og Zakariasvatnet der stien inn til Reindalsetra starter.
Var ganske så fullt på parkeringsplassen, er dugnadshelg og 2 helikopter som driver med flyginger inn av proviant og henter søppel tilbake. Men etter fått passert helikoptrene, så bar det avsted :-)

Mor stiger inn i Tafjordfjellets rike, og kjenner at kroppen begynner å roe seg ned, puster lettere, og kjenner smilet brer seg om munnen. Joda, sekken er vel på 26kg og tynger, men det er med "tung" glede. Mor er tilbake! :-D <3

Fått nye fjellsko på beina også, måtte krype til butikken til slutt og handle inn, hadde jo ingen fjellsko! Så spent på om dei her Scarpa holder i 3 dager der meldt regn....
Det får så være om sko er bra eller ikkje, no skal mor berre nyte å gå her langs Zakariasvatnet ca 450moh og sjå fram til 3 dager uten mobildekning eller noe. Vatnet har begynt å fylle seg igjen, er mange meter i forskjell på fullt og nedtappet. Kjem du etter en kald vinter og vår, så kan det være så nedtappet at du ser ruinene etter en gård som en gang lå her.Det er lummert i luften, og duften av blomster og skog fyller luften. Er frodig her ved vatnet, planter i stor variasjon og farger.

Til og med liljekonvall finner du her :-) Dessverre en veldig giftig plante, så barn bure berre la den stå i fred og ikkje plukke den. For all del, dei oransje bærene er penest å berre kikke på. Men dog, den er masse brukt i mangfoldige år i brudebuketter osv.

Mor går ut på et nes, og der får man utsikt utover en del av vatnet. Ser her innover, er et langt vatn dette, er over 2,3km langt.
En meget fornøgd mor som er klar for fjellheimen i ensomhet. Og ensom, høres veldig greitt ut. Mor møter nok LP oppe ved vatnet, og de er alltids folk i stiene no, så heilt ensom er man nok aldri.Sånn ca halvveis av vatnet kjem du til en drikkepost. Lillemann syns denne her er så stilig, og leike meir enn gjerne med vatnet her. Mor har ikkje sånn tur drikkekopp, men det får nok handles inn snart.

Om du en gang er her ved meget liten vannstand, så ligg restene av gården like ved elven der. Du skal sjå båe ruinene og låvebrua. Og så skal trerøttene visst nok stå att oppå steiner og gi inntrykk av et utenomjordisk preg. Nok en ting å sette på mors liste for ting å gjere :-P


Stien her er variert. Alt ifra perfekt skogsti, til steinete.....................til ur. Fast ur, men med noen lit vippete steiner. Ser du kløfta der? Der ligg Reindalsfossen, og du hører den mens du går her. Mektig foss!
Som du ser, stien endrer seg fort. No litt meir ur til, så skal du begynne på ei bratte for å komme opp på kanten til fossen.Ser nok verre ut enn det er, men heilt greitt å gå her. lagt vaier til å holde seg i, spesielt med tanke på kor mange barn som går her kvart år, det er ikkje få! Barn i både 3 og 4 års alderen som er  flinke til å gå, har gått her sjøl.Sjekk den der da! <3 Mor husker første gang kom her og såg dette synet! Smilet gikk sikkert helt rundt :-P


Absolutt nok av krefter her  som fyker avgårde i et enormt tempo. Man blir liten og hjelpesløs overfor noe sånt.Litt lengre oppe og  her gjelder det å nyte det man kan nyte på vei inn.Heilårsbrua over elva. Å gå over den og sjå vatnet som fosser avgårde under deg, det er da du innser kva krefter og kor fort vatnet virkelig fyker avsted.
Skjønner du no kvifor mor stadig vender tilbake hit? Landskapet her er så utrulig vakkert, variert, kraftfullt, spennende, og er etter mors mening den flotteste turen ho har gått i Tafjordfjella.

Det er en grei tur å gå for barn også, berre ta seg tid. Men pass på litt ekstra over brua, og akkurat ifra brua og opp berget. Laget til vaier for å holde seg i, men her hadde mor nok holdt fast i lillemann.

Er det ikkje flott vel? Og så hører du brølet ifra fossen under deg :-)Elva opp mor Haugane. Du skal faktisk opp ved siden av Haugane, til venstre, og er den siste kneika før du får flatt og fint innover til Reindalsetra.

Innover mot Sildevatnet og kneika, er det utrulig fint å gå. Det er rett og slett en fryd å gå her :-)


Om ikkje denne stien ikkje innbyr til tur, så veit mor ikkje kva tilby.Myrene for tiden er ekstra fine no som myrullen blomstrer. Kvite mjuke dun som gir myra farge og liv.

Eineste elva du må vade/balansere over. Fin plass å stoppe og ta en pause med barn, innbyr til leik akkurat her. Lillemann ville ikkje forlate plassen sist, for er fine dammer, froskeegg og passelig elv å sende pinner ned.

Sildevatnet 597moh :-) Og nei, ingen sild å få her :-D Fisk er der, men mor har ikkje hatt gleden av å prøvd fisket her.


Og så kneika.... berre å trekke pusten godt inn, puste godt ut, og ha et rolig tempo. Skiltet med teksten "Ein kjem ikkje til fjells når ein går på flat veg" veit ikkje mor om korleis tolke. Motiverende? Fjasete? Liten advarsel? Men er berre å gå på, og ta seg en pause oppe ved kanten.

Det går i sikk sakk oppover, og mor stopper opp og kikker ned. Tenker på kva kunne ho ha latt være puttet i sekken så den ikkje hadde vært så tung! Ønske seg herved et lettere lite telt likevel for ensomme turer som dette, ikkje et på 3,2kg som er med no.

Av med monsteret, og mor flater ut ved varden og legger seg så lang ho er. Ingen bilde, for er temmelig rød i toppen, og varm. Kondisjon, kor er du, har du rømt din vei? Og trur du ikkje at når mor ligger der rød og varm, så kjem en smilende spretten kar som skal ned att? Absolutt ikkje varm eller svett, men så er det no ikkje noe bakke ifra Reindalsetra og hit heller. Hyggelig kar som hadde vært å tatt bilder av dugnaden og skulle tilbake. Han tok et tak i mors sekk, og syns den var litt tung. Vart stående ei stund å prate før mor kom seg avgårde igjen. Det er dette som er kjekt med tur også, du kan plutselig treffe på noen, og omtrent alle du treff er hyggelige.Og etter fått pusten tilbake, sekken på ryggen igjen, så er det berre å kikke mot fjelltoppene som begynner å dukke opp i horisonten, og ha en kosetur til setra :-) Toppene der er Naushornet blant annet, høgder på 1770moh, 1895moh og 1716moh.

Du tar fort høgdemeter opp kneika, og belønningen er fin fin utsikt ned til Sildevatnet.
Folkens, dette her er virkelig måten mor lader batteriene på! Ut på tur og nyter omgivelsene, sekken på og veit har 2 netter framfor seg i telt. Ingen dekning, ergo ingenting som kan mase på deg. Det er du og fjellheimen.
Rødalsegga 1376moh med sine smeltevanns elver. Snøen har virkelig smeltet fort siste 2 ukene her! Mor har sett bilder for 2 uker siden, og det er godt merkbart kor den har minket.Tafjordfjellene.... du store kor mange turmuligheter det er her! Fritt valg! Alle plassene og fjellene mor ikkje har vært her! Sukk...Langvatnet 699moh dukker opp, og Reindalsetra ligg i enden av vatnet.

Er også bygd en del slike fine gangbruer over våte parti. En fryd å gå her :-) Tenk på alle dugnadstimene som er lagt ned for at alle skal kunne gå her på tur. Dugnadsfolket fortjener virkelig ros for alt dei gjer :-D
Der ser du Reindalsetra og gamlesetra i enden av vatnet. Lett gått sti inn.


Fint å gå langs vatnet også, du får utsikt her og der, greiner som henger ned over vatnet, elver ned fjellsidene, stille og rolig. Ja omtrent stille da, helikopter driver å flyg fram og tilbake her med proviant, og søppel i retur. Viktig jobb det også for at du og eg skal kunne være her.En dag så håper mor på en rotur, eller padletur på dette vatnet her. Dugnadsfolket er på setra og skal ha ut båtene. Dei står til din disposisjon når du er på hytta :-)
Jakobselet :-) Altså det brune der. Koselig gammel hytte med 2 soverom med tilsammen 7 sengeplasser. Du kan med DNT nøkkelen ligge her også.


Brua over elva er ny, og du over den for å komme til sjølve Reindalseter hytta. Mor skal egentlig videre langs stien til venstre for elva, så opp fjellsiden du ser der. Skal berre ha en stopp på setra for litt mat og en tur på do. Bak i bildet der, der ser du innover til Veltdalen.
Helikopteret med ny runde forsyninger. Bråker og blåser bra, men må til for å ha tilbudet her oppe også. Mest effektive måten når man er til fjells også og skal frakte store mengder.

Er mange bygg på Reindasetra, er stort kompleks dette. Er tross alt betjent, du kan få 3 retters her, alkoholservering, kiosk osv. 76 betjente sengeplasser er her, og det er en stor mengde folk innom her i løpet av den åpne perioden.

Berømte og meget godt kjente bygget, sjølve hytta. Mor har faktisk aldri vært inn i den, for når har overnattet her, så har det vært utenom sesongen, og da er det bygget til venstre som er åpnet for sjølbetjening.

Plassen har egen teltplass også om du ønsker det. Stor fin plass som har plass til en god del telt. Er meir plass enn bildet viser.


Dugnadsfolket har fått opp lavvoen også, og her er litt klatretau rett ved. Tenk for et eldorado for unger! Bade i elva, fyre bål i lavvoen, klatre rundt og har skogen.Benker rundt bålplassen inni, som er tilbud til dei som er her. Her er mor ganske så sikker på lillemann hadde likt seg :-)Har ikkje hatt ut kanoene enda, men har fått ut kajakker! Det oppdaget mor da ho skulle dra heim att. Hadde ho visst av det tidligere, så skulle mor absolutt hatt seg en kajakktur på Langvatnet. Må virkelig gjere neste besøk her.
Om du følger stien ifra Reindalsetra som er merket Danskehytta, så kjem du til denne flotte badeplassen her. Ståer en liten benk her også, og du kan raste her med ungene. Fn liten utflukt med små barn. Ser du brua over fossen? Stien videre til Danskehytta.
Og følge du stien retning Hulderkoppen og Reindalssaga, så passerer du saga, og går ikkje over brua til elva, men ser brua rett til venstre. Da kjem du opp en haug, og til denne lille gapahuken med rist som sittebenk. Fint om du har med litt grillmat for bål eller noe, og er nok en liten kort tur for små unger.


Koselig, ikkje sant?

Reindalsetra er for alle, du finner noe for alle aldre her. Mange familier som kjem hit, og mor håper på å få lillemann til å gå inn sjøl hit snart. Du har et eldorado for unger her, mange muligheter, mange små plasser for utflukt, båter, fiske muligheter osv. Om du lurer på noe om denne plassen, sjekk linken til Reindalseter her.
Mor skal videre, ikkje ligge her denne gangen, men opp mot Øvre Reindalen for fisketur, men det blir neste innlegg. Og vart det fisk, og kor vart leirplassen? Det gjenstår å sjå ;-)


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar